pigwa30 25.08.05, 08:46 czy FSH - 10,8 swiadczy o wygasaniu funkcji jajnikow? czy mozna je obnizyc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1979ju Re: FSH podwyzszone 25.08.05, 09:27 Niekoniecznie, a badałaś tarczycę i prolaktynę? Bo np. w moim przypadku wyszła niedoczynność tarczycy i w zw. z tym miałam prolaktynę w górnej normie. Pozdr, Asia. (z FSH 10, 4) Odpowiedz Link Zgłoś
jonama Re: FSH podwyzszone 25.08.05, 09:37 To zalezy też od laboratorium i tzw błędu lab. Ja raz miałam 11,8 następnie w innym cyklu 8,4. Lekarz nic nie mówił mi o wygasaniu funkcji jajników. Trzeba powtórzyć badanie. Prolaktynę tez miałam w górnej granicy, a tarczycę prawidłowo więc to chyba zalezy też od cyklu. Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoria33 Re: FSH podwyzszone 25.08.05, 09:51 Ja tez miewam podwyższone FSH moj rekord to 18,3 a w nastepnym miesiacu 1,18 wiec waha sie - ja teraz badam comiesiac (w sierpniu mam 13,8) lekarz stwierdzil ze martwic by sie mozna bylo jakby bylo caly czas wyzsze niz 15 wtedy nawet IVF sie nie podejmują Sprawdzaj sobie przez kilka kolejnych miesiecy ale gdyby oscylowalo ok 10 to spokojnie nie ma sie czym martwic Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
1979ju Re: FSH podwyzszone 25.08.05, 09:48 Pod warunkiem, że FSH było badane w I fazie, bo potem to nie pamiętam jak normy się kształtują, poza tym własnie laboratoria też różnie je określają. Pozdr, Asia. Odpowiedz Link Zgłoś
pigwa30 Re: FSH podwyzszone 25.08.05, 10:49 prolaktyne caly czas zbijam, nie jest tragiczna ale w gornej granicy i nigdy nikt nie zlecil mi badania tarczycy - chyba sama to zrobie dzieki za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoria33 Re: FSH podwyzszone 25.08.05, 10:55 FSH oczywiscie badac w 1-3dc prolaktyne tez mam podwyzszoną ale biore 1x1 bromku i juz jest w porządku tarczyca w porządku Odpowiedz Link Zgłoś
pigwa30 Re: FSH podwyzszone 25.08.05, 11:00 a czy hormonki robimy na czczo? dzisiaj robilam progesteron i rano troch podjadalam - bedzie to mialo jakis wplyw? Odpowiedz Link Zgłoś
jonama Re: FSH podwyzszone 25.08.05, 11:21 Hormony można badać po jedzeniu - podobno nawet lepiej. Np. prolaktyna na czczo zawsze jest trochę wyższa niż po jedzeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoria33 Re: FSH podwyzszone 25.08.05, 11:26 w hormonach podobno nie ma znaczenia czy na czczo oprocz PRL wlasnie mnie lekarz powiedzial ze mam zbadac na czczo i w poprzedni wieczór 0 seksu bo to pobudza wydzielanie PRL Odpowiedz Link Zgłoś
agiq Re: FSH podwyzszone 25.08.05, 13:09 FSH się waha a to czy jajniki wygasaja to jeszcze kwestia miesiaczek, wystepowania owu, calego obrazu usg.. moje FSH skacze ale caly czas podwyzszone 16, 11...lekarz kaze sie nie martwic ale juz wiem ze ma to wplyw na stymulacje przy clo i tak produkowalam tylko 1 pecherzyk. hormony tarczycy mam dobre - badane dwukrotnie prolaktyne 19, myslicie ze to juz gorna granica? i powinnam z nia cos robic? gin nie kazal... Odpowiedz Link Zgłoś
jonama Re: FSH podwyzszone 25.08.05, 13:13 Agip Jak wszystko w porządku z miesiączkami i owulacją i pęcherzykami to nie ma co się martwić na zapas. Jeżeli ufasz lekarzowi to nie ma powodu panikować Odpowiedz Link Zgłoś
pigwa30 Re: FSH podwyzszone 25.08.05, 13:41 ja tez mam zawsze tylko 1 pecherzyk, nie wazne czy jestem stymulowana czy nie nie wiem czy to wlasnie nie przez FSH Odpowiedz Link Zgłoś