Dodaj do ulubionych

zaczynam starania...

29.08.05, 16:25
Witajcie dziewczyny! Tak jak w tytule, zaczynam starania... ale o drugie już
dziecko. Pierwsze było wynikiem 6 inseminacji i 5 letniego leczenia. Cały
czas chodziłam prywwatnie do gina. Teraz kasa nie pozwala, ale...
zdecydowałam się spróbować u lekarza na rejonie. Zapisałam się na 19
września. Wiem, że przed ciążą powinien dac mi skierowania, tylko na co?
Jakie badania powinnam zrobić? Podpowiedzcie, proszę, bo nie zamierzam wyjść
od niego z kwitkiem. Wiem, że muszę wymusić skierowanie na monitoring, bo w
poprzednich staraniach kłopoty dotyczyły cyklów bezowulacyjnych, ale... co
poza tym? Może ktoś mi podpowie? Z góry serdecznie dziękuję. Jola.
Obserwuj wątek
    • pimpek_sadelko Re: zaczynam starania... 29.08.05, 16:47
      nie wiem jak jest u Ciebie, ale w moim szpitalu funkcjonuje poradnia leczenia
      nieplodnosci.moze masz cos takiego blisko siebie?
      nie wiem co bylo przyczyna inseminacji, ale ja bym zaczela od tego co wtedy
      przeszkadzalo.jesli nie bylo owulacji to hormony... meza nasienie bylo ok?
      • maliniaq Re: zaczynam starania... 30.08.05, 08:43
        Witaj! Nasienie było ok., wręcz książkowe, to u mnie nie było jajeczkowania.
        Niestety ja nie mam nigdzie blisko poradni leczenia niepłodności, ale lekarz do
        którego się zapisałam właśnie tam mnie skierował w tamtym roku. Myślę, że teraz
        będzie wiedział co robić...Agnieszka
        • klara_76 Re: zaczynam starania... 30.08.05, 09:08
          Ja bym jeszcze zrobila badania hormonalne, szczegolnie tych hormonow, ktore
          przed 1 ciaza byly nie w porzadku. Generalnie powinno sie zrobic: estradiol,
          prolaktyna, FSH, LH, testosteron (3dc), progesteron (7 dni po owu lub 21-22dc;
          niektorzy lekarze zalecaja w tym terminie rowniez prolaktyne), hormony
          tarczycy - TSH, T3, T4 (w dowolnym dniu cyklu, wiec mozna zrobic przy okazji
          badania innych hormonow). Zrob cytologie, jesli ostatnio nie robilas, ew.
          biocenoze pochwy. Mysle, ze na poczatek wystarczy.
        • pimpek_sadelko Re: zaczynam starania... 30.08.05, 09:12
          a jesli nasienie ok to dlaczego mialas inseminacje? hmmm myslalam, ze robi sie
          ja najczesciej w takim wypadku.
          • maliniaq Re: zaczynam starania... 30.08.05, 09:42
            Miałam problemy z owulacją, cykle były bezowulacyjne, nie było jajeczka, lub
            pęcherzyka nie pękał. Teoretycznie lekarz powiedział, że da clo i żebyśmy
            próbowali naturalnie, ale nie bardzo nam to wychodziło (takie "robienie dziecka
            pod dyktando, na akord"), no i brakowało już chyba cierpliwości... Lekarz
            zaproponował więc inseminację, żeby było szybciej i pewniej. No i było. Po
            wywołaniu jajeczkowania za 2 IUI się udało. Ale teraz nie stac nas po prostu na
            kolejną serię IUI, aja cholerrrnie boję się, że znów pojawią się problemy. Boję
            się nawet spróbować zacząć. Dlatego na początek od razu zapisałam się do
            lekarza. Zobaczymy. A te uwagi o badaniach jakie mam zrobić, bardzo cenne,
            dziękuję!!!! "zmolestuję" doktorka, żeby mi dał skierowania. Dzięki! Jola.
            • klara_76 Re: zaczynam starania... 30.08.05, 12:26
              Powodzenia! I nie stresuj sie na zapas...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka