Dodaj do ulubionych

Polip - czy może sam zniknąć?

02.09.05, 16:40
Dziś na USG lekarka wykryla u mnie centymetrowego polipa na macicy (cos
nowego - na poprzednim USG pare miesiecy temu wszystko bylo OK). Powiedziala,
ze poczekamy i zobaczymy czy nie zniknie po @. A jak nie - to histerioskopia.

Czy ktos wie moze, czy taki polip moze sam zniknac (jakie sa w ogole na to
szanse?), czy mam sie psychicznie przygotwac na ten zabieg jako cos
nieuniknionego?

Bede wdzieczna za wszelkie wypowiedzi.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • piegoosek Re: Polip - czy może sam zniknąć? 02.09.05, 23:33
      jesli to polip, to moim zdaniem raczej sam nie zniknie... moze babeczka tak
      nazywa torbiel? torbiel, to pozostalosc po niepeknietym pecherzyku i ta moze
      faktycznie "zniknac" - wchlonie sie;
      a co do histeroskopii, to sie nic nie boj, mialam dwa razy, nic nie czujesz wink
      spisz sobie smacznie, a po jakichs 20 minutach jest juz po wszystkim!
      powodzenia!
      • portalegre Re: Polip - czy może sam zniknąć? 05.09.05, 09:12
        Witaj
        dziękuję Ci bardzo za odpowiedz. Dobrze wiedziec, ze ta histeroskopia to nic
        strasznego smile Nigdy w zyciu nie bylam w szpitalu i lekko spanikowalam. Ale coz,
        jak trzeba, to trzeba smile
        Co do niepeknietgo pecherzyka, to nie bardzo rozumiem skad moglby sie wziac w
        macicy?
        Jestes moze z Warszawy?
        Pozdrawiam.
        • eszforcik Re: Polip - czy może sam zniknąć? 13.10.05, 09:27
          Witaj!
          Ja też mam a raczej miałam polipa w szyjce macicy. W okresie od stycznia do marca miałam zrobione 3 usg i każde wykazywało polipa. W kwietniu dostałam skierowanie na histeroskopię. Ponieważ w międzyczasie miałam usuwany pęcherzyk żółciowy, więc na histero poszłam się zapisać we wrześniu. Lekarz kazał mi zrobić najpierw aktualne USG, bo to co miałam było sprzed pół roku wink Poszłam do mojego gina, który zrobił USG i stwierdził, że gdyby to było pierwsze usg to On wstrzymałby się z jakąkolwiek interwencją, ale skoro polip był, to histero trzeba zrobić. Poszłam więc do szpitala i wyznaczyli mi termin na 19 września. 18 zgłosiłam się w szpitalu, pobrali krew, lekarz zbadał i kazali czekać na zabieg. W poniedziałek (19.09) rano podłączyli kroplówkę, dali procha uspokajającego i zawieźli na blok operacyjny. Od momentu zabrania mnie z sali do momentu wybudzenia się z narkozy i powrotu na salę minęła może godzinka. Najlepsze jest to, że okazało się, że polipa nie ma!!!!!!!!!!!!!!
          Nie wiem tylko czy się złuszczył (podobno może podczas @) czy w okóle go tam nie było. Mój gin stwierdził, że to nie był polip tylko jakieś zgrubienie wink
          Pozdrawiam i życzę Tobie, żeby Polip się złuszczył i żebyś nie musiała robić histeroskopii, chociaż to nic strasznego wink
          • portalegre Re: Polip - czy może sam zniknąć? 13.10.05, 10:02
            hej, wielkie dzięki za pocieszenie smile
            postanowilam, ze na histeroskopie pojde tak czy siak (choc oczywiscie mam
            stracha, bo nigdy nie lezalam w szpitalu), poniewaz stanowi ona takze dobre
            badanie duzo dokladniejsze niz USG i jakby cos tam jednak bylo, to dowiem sie o
            tym szybko, a nie bede zyc w nieswiadomosci
            pozdrawiam gorąco!
    • inga30 Re: Polip - czy może sam zniknąć? 13.10.05, 10:00
      jesli w macicy to polip, torbiel raczej na jajniku. Nie wiem czy polip może
      zniknac, ale też jestem po histeroskopii i moge na pewno powiedzieć że to
      krótki zabieg w znieczuleniu ogólnym ( okolo pół godziny) po którym szybko
      dochodzi się do siebie.
      • portalegre Re: Polip - czy może sam zniknąć? 13.10.05, 10:06
        lekarka mi powiedziala, ze moze sam sie zluszczyc, dlatego jesli widzi polipa
        po raz pierwszy to go najpierw obserwuje, czy czasem sie nie zluszczy

kolejan sprawa ciekawa bardzo - czy mozna zajsc z takim polipem w ciaze czy tez
        nie, bo wiedzac o nim proponowano mi inseminację
        • eszforcik Re: Polip - czy może sam zniknąć? 13.10.05, 10:44
          Mój gin stwierdził, że polip może być przyczyną trudności z zajściem w ciążę i dlatego skierował mnie na histero. Mi też proponowano inseminację, ale z powodu niezbyt dobrych wyników mojego M. Pozdrawiam.
        • olaola76 Re: Polip - czy może sam zniknąć? 13.10.05, 12:18
          moja kolezanka leczyla sie na polipy tzn histero itd problem z zajsciem itp a w
          maju miala wyzn termin zabiegu poszla wczesniej do szpitala bo miala plamienia
          no i sie okazalo ze zamist polipa jest w ciazy
          • portalegre Re: Polip - czy może sam zniknąć? 13.10.05, 14:39
            takie wiadmości to ja lubię smile
            • klara_76 Re: Polip - czy może sam zniknąć? 13.10.05, 14:50
              Histeroskopii sie nie boj. Ja co prawda mialam jednoczesnie laparoskopie z
              histeroskopia, ale tak czy inaczej oba zabiegi wykonuje sie w znieczuleniu
              ogolnym i na pewno to nie boli. Potem moga sie utrzymywac krwawienie lub
              plamienie przez kilka dni - ale to normalne.
    • to-ja-007 Re: Polip - czy może sam zniknąć? 13.10.05, 14:58
      moj gin powiedzial ze polip moze przeszkadzac jak jest duzy albo jak jest maley
      ale zle usytuowany - tak ze moze uniemozliwiac zagniezdzenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka