Dodaj do ulubionych

hsg - wyniki posiew

17.09.05, 10:13
witam,

ja mam miec HSG w srode, ale wczoraj odebralam wyniki posiewu i nie wiem co i jak - pomozcie
prosze

wychowano:
escherichia coli liczne

antybiogram:
nazwa leku
amox +kw. klawulanowy srednio wrazliwy
cefuroksym - wrazliwy
doxycyklina - wrazliwy
gentamcyna - wrazliwy
kw. pipemidowy /palin/ - wrazliwy
nitrofurantoina - srednio wrazliwy
trim+sulfametoksazol (biseptol) - wrazliwy

na koncu
brak wzrostu grzybow drozdzopodobnych
badanie w kierunku t.vaginalis - ujemne

prosze napiszcie czy ten wynik dyskwalifikuje mnie do hsg?
ile trwa leczenie?
czy to moze byc przyczyna problemu z zajsciem w ciaze?
Obserwuj wątek
    • agiq Re: hsg - wyniki posiew 17.09.05, 11:30
      Bezposrednio zakazenie E.coli czy innymi bakteriami nie ma wplywu na płodność,
      może mieć pośrednio - długo nie leczenone stany zapalne pochwy moga prowadzić
      do zapalenia przydatkow. Antybiogram masz sliczny, trzeba teraz szybciutko
      wyleczyc E.coli.
      Niektorzy lekarze robia HSG nawet jak sa bakterie w pochwie - daja wtedy
      oslonowo antybiotyki - ale gdyby to o mnie chodzilo wolalabym najpierw wyleczyc
      zakazenie i podejsc do HSG w nastepnym cyklu.
      • rogowski25 Re: hsg - wyniki posiew 17.09.05, 12:00
        ja wyleczyc e.coli?

zazywajac leki z antybiogramu? zdaje sobie sprawe ze to pytanie moze niemiec sensu

i tak wybieram sie do lekarza
        • agiq Re: hsg - wyniki posiew 17.09.05, 13:20
          tak tylko nie leki a jeden z nich :-0 przepisany oczywiscie przez lekarza, on
          decyduje ktory z antybiotyków bedzie dla Ciebie najlepszy.
      • gloria99 Re: hsg - wyniki posiew 18.09.05, 10:47
        Hej!
        Moje wyniki posiewu, wykonane na cele hsg, rowniez przedstawialy, ze zlapalam
        E.coli. Zalamalam sie, ale gin, u ktorego odbieralam wyniki, od razu przepisal
        mi antybiotyk (M rowniez dostal na wszelki wypadek). Bralam go 2 x dziennie
        przez ok. 5 dni przed hsg. Poszlam na zabieg, bo dlugo walczylam, aby zrobic
        termin, ale bylam przekonana, ze z zabiegu "nici". Natomiast lekarz majacy
        wykonac zabieg stwierdzil, ze go zrobi i na pewno nie ma zadnych zagrozen
        przeniesienia bakterii, bo sa zaleczone antybiotykiem. Gdybym nie brala zadnego
        leku zabieg musialabym przesunac.
        • rogowski25 Re: hsg - wyniki posiew 18.09.05, 11:36
          czy to prawda, ze na Zurawiej szpital sw. Zofii robia hsg ktore tylko stwierdza ew. zrosty i nic z tym nie
          robia podczas badania a u Damiana na ul. Walbrzyskiej na biezaco podczas badania usuwaja
          ewentualne zrosty?
          • rogowski25 Re: hsg - wyniki posiew 19.09.05, 15:49
            to by tłumaczyło różnice w cenie w szpitalu 200zł (niby refundowane z nfz) a u
            damiana 800zł

co Wy na to?
    • rogowski25 Re: hsg - wyniki posiew 17.09.05, 17:43

przypomniało mi sie że kiedyś miałam niewyleczony (gin powiedział że to nie
      ważne) polip czy
      bakteria e. coli może mieć wpływ na polip a polip wpływ na zrosty a zrosty
      wpływ na zajście w ciążę?

czy się różni HSG od HDSG?

można kupić urinal - tabletki z żurawiny w aptece bez recepty - on powinien
      pomóc z e.coli + antybiotyk - tak?

no i mąż tez powinien założyć że ma e. coli - tak?

a może od razu spróbować histeroskopi? wiesz na czym to polega dokładnie?
    • cetka Re: hsg - wyniki posiew 17.09.05, 23:55
      profesor peterek, ktory zajmuje sie leczeniem zakazen w poloznictwie w
      instytucie matki i dziecka w wwie, uwaza, ze ta bakteria ma prawo byc w
      pochwie, tyle tylko, ze jak wszystkie inne w pochwie - w okreslonej ilosci. nie
      uznaje wiec on posiewow, a bada ph pochwy (ale nie na szkielku, tylko
      bezposrednio w pochwie). jesli wychodzi prawidlowe - wyda ci zaswiadczenie do
      hsg. jesli jest nieprawidlowe, to szuka dalej. najczesciej wychodzi bacterial
      vaginosis, czyli zaburzona rownowaga bakterii w pochwie - to jest b. grozne, to
      to moze byc przyczyna np. poronien, a nie sama coli. majac bv nie wolno zrobic
      hsg absolutnie. majac sama coli i prawidlowe ph - mozna. niestety wiekszosc
      lekarzy o tym nie wie i mowia bledne rzeczy - to jest opinia profesora, bo
      wypytywalam go o wiele rzeczy. jesli jestes z wwy lub chcesz do niego isc,
      napisz do mnie, to ci podam namiary. zwroc jeszcze na jedna rzecz uwage -
      leczysz bakterie antybiotykiem, organizm sie oslabia i jest podatny na infekcje
      i robi sie bledne kolo. a coli nie nalezy wybijac z pochwy, bo ona ma prawo tam
      byc. oczywiscie zaraz padna na mnie gromy, ale chcialam podkreslic, ze nie
      jestem lekarzem i mowie opinie mojego lekarza. a moj lekarz mowi rzeczywiscie
      inne rzeczy niz wiekszosc lekarzy. ale ta wiekszosc probowala mi wybic coli
      przez ponad pol roku i jakos im sie to nie udalo. za to udalo im sie wyjalowic
      moj organizm maksymalnie faszerujac mnie bez opamietania antybiotykamisad

• rogowski25 Re: hsg - wyniki posiew 20.09.05, 09:06
      hmmm

bylismy u gina i w sprawie e.coli przepisał 1 antybiotyk oraz mieszankę leków
      do zrobienia w aptece - czas leczenia 5 dni i co troszkę nas zaskoczyło -
      powiedział, że dla partnera nie trzeba nic, poniewaz bakteryjki e.coli nie
      przenoszą sie droga plciową

co Wy na to?
      • cetka Re: hsg - wyniki posiew 27.09.05, 17:44
        a wiec wpadlas w bledne kolo niedouczonego lekarzasad tak twierdzi lekarz, ktory
        szkoli lekarzy w zakresie zakazen w poloznictwie. coli sie nie leczy - w
        okreslonej ilosci ma prawo byc w pochwie. poguglaj sobie, to sie dowiesz, ze
        niektore kobiety maja w tradycyjnych posiewach coli od lat, jesli nawet nie od
        urodzenia. ja osobiscie leczylam coli prawie rok - wyjalowiono mnie maksymalnie
        antybiotykami, a coli dalej bylo. wazne jest, jakie masz ph pochwy (mierzone w
        pochwie, a nie na szkielku), a nie czy masz coli, czy jej nie maszsad

coli nie jest tez przeciwskazaniem do hsg - nieprawidlowe ph - tak, bo swiadczy
        o stanie zapalnym w pochwie.
    • rogowski25 Re: hsg - wyniki posiew 27.09.05, 13:05
      czy HSG za 200zł na Żelaznej u św. Zofii jest ok.? i co w jej skłąd wchodzi? i
      czy mogą od razu udroznić jajowody czy tylko stwierdzić że sa niedrożne i
      skierowac na nastepne badania np. laparo czy histeroskopie...

czy to jest HYCOSE?

a może to hsg-rtg ?

juz sama nie wiem - pomóżcie proszę
    • rogowski25 Re: hsg - wyniki posiew 31.01.06, 22:03
      2 kreski !!!!!!!!!!
      • iga302 Re: hsg - wyniki posiew 01.02.06, 01:23
        a jak doszłaś do tych 2 kreseczek..i jak było z hcg??napisz proszę
        ja sam mam mieć hsgi to wlaśnie u sw.zofii
        • rogowski25 Re: hsg - wyniki posiew 01.02.06, 20:32
          doszłam w sposób naturalny

hsg miałam ze względu na wolne terminy w szpitalu bielańskim tam dr Rokicki
          pracuje z invimedu, bo w sw Zofii na dzien przed zadzwonili i powiedzieli że
          pani dr na urlop i nikt nie zastępuje sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka