facet123 22.09.05, 18:40 mam pytanie do doświadczonych osób na tym forum: Ile w Polsce kosztuje zapłodnienie invitro? Czy w Polsce w ogóle robi się takie zabiegi? Jeśli nie to ile kosztuje taki zabieg za granicą? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
inga30 Re: pytanie o ceny 22.09.05, 19:00 robi się w Warszawie, Gdańsku, Białymstoku, Łodzi i nie tylko. Ceny zabiegu i leków ok 10 tys ( ale zróżnicowane) w zależności od kliniki. Odpowiedz Link Zgłoś
monikakika Re: pytanie o ceny 22.09.05, 19:37 widzę, że kolega początkujący Może zamiast in vitro inseminacja za około 1000 zł wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
facet123 Re: pytanie o ceny 23.09.05, 08:49 Sprawa mnie jeszcze nie dotyczy, ale słyszałem, że co piąta para w Polsce ma problem z płodnością, więc chciałbym wiedzieć jak wyglądają ewentualne zabiegi i ile kosztują. Kolejna porcja pytań: - Czy 10 000 za invitro w Polsce to cena za wszystko (badania + zabieg + leki + prowadzenie ciąży)? - Czy placówki wykonujące in vitro w Polsce ustępują w czymś placówką zagranicznym? Czy nie ma jakichś ustawowych ograniczeń w naszym prawicowo- katolickim kraju? - Co to jest inseminacja? Przy jakich dysfunkcjach może wystarczyć do zajścia w ciąże, jak to się ma do invitro? Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: pytanie o ceny 23.09.05, 08:53 poczytaj trochę tu: www.invicta.pl/index1.php?h=h1&l=l1&p=p1&c=l_lniep Odpowiedz Link Zgłoś
facet123 Re: pytanie o ceny 23.09.05, 09:14 Ok poczytałem. Ciągle jednak nie wiem czy nie ma jakichś ustawowych ograniczeń tego typu zabiegów oraz czy poziom tych zabiegów w Polsce jest taki sam jak za granicą - wiecie coś na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: pytanie o ceny 23.09.05, 09:18 może ktoś doświadczony się wypowie-ja nie potrafię odpowiedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatek-21 Re: pytanie o ceny 23.09.05, 09:13 kochanienki mnie to wzystko kosztowało ( ivf ) ok 12 tyś z badaniami i bez wizyt za wizyty płaciłam oddzielnie a inseminacja es wykonwana wtedy kiedy z kobieta jest wszystko w porządku czyli jajeczkuje ma drozne jajowody itd a meszczyzna ma np mało ruchliwe plemniki które w normalnej sytuacji nie dotarły by do jajeczka bo poruszły by sie za wolno i wygineły by po drodze albo jak jest mało plemników o prawidłowej ruchliwości i o prawidłowej budowie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kkkkk4 Re: pytanie o ceny 23.09.05, 09:27 Poziom zabiegów w naszym kraju jest pewnie niższy niż w innych krajach, a to dlatego, ze u nas wciaż wykonuje sie tych zabiegów mniej. Nie znaczy to, że że trzeba zaraz jechac za granicę. Wiele klinik w Polsce dysponuje fachowym personelem, dobrym sprzętem i odnosi sukcesy w zapłodnieniach pozaustrojowych. Ceny są różne (5000-14000zł)- w zależności od tego jak trzeba stymulować (chodzi o ceny i ilosć wykorzystanych leków i klinikę). Wiele klinik prowadzi tzw. programy, dzieki czemu można zrobić in vitro prawie za darmo. Jeżeli napisałbyś dokładnie w czym leży Wasz problem to podejrzewam, że dziewczyny podopowiedziałyby więcej: co dokładnie robić, od czego zacząć, gdzie szukać pomocy, który lekarz najlepszy. In vitro to ostateczność i zanim zdecydujecie sie na ten krok powinniście wiedzieć ze jest wiele innych metod które daja szansę na posiadanie potomstwa. Od leczenia lekami, hormonami poprzez zabiegi chirurgiczne do inseminacji aż wreszcie in vitro. Odpowiedz Link Zgłoś
lapis-lazuli Re: pytanie o ceny 23.09.05, 10:00 Niestety programy darmowe nie sa dla wszystkich. Robione sa najczesciej w zw. z jakimis badaniami, i okresla sie bardzo konkretnie, jakie warunki musi spelniac para: np. musi byc dobre nasienie. Albo: kobieta nie moze miec FSH wiecej niz iles tam. A co do drogi od lekow do in-vitro -no niestety u nas np. droga byla krotka: ICSI, z uwagi na minimalna ilosc plemnikow M, nie do poprawienia z uwagi na zrodlo problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
lapis-lazuli Re: pytanie o ceny 23.09.05, 09:19 - 10000 zl to mniej wiecej cena za badania, leki i zabieg. Nie ma w tym prowadzenia ciazy. Do tego dochodzi ok. 1000 jesli robimy ICSI a nie INV. Poza tym, z tych 10 000 ok. polowa to zabieg, a druga to leki i badania (glownie leki). Jesli kobieta gorzej reaguje na leki, wolniej itp. to kwota ta rosnie w postepie geometrycznym, bo mowimy tu o lekach, za ktorych dawke placisz np. 200 zl, a bierze sie je codziennie przez calkiem sporo dni. - przypominam, ze jedno INV daje ci ok. 25-30% szans na zajscie w ciaze, malo komu sie to udaje za pierwszym razem. - Przejrzyj sobie w internecie strony klinik: np. Novum, Invimed (to w Warszawie akurat) - Nic mi nie wiadomo o obostrzeniach wynikajacych z prawicowosci/katolickosci naszego kraju poza faktem, ze leczenie nieplodnosci nie jest refundowane - trudno mi tez wypowiedziec sie o roznicy miedzy skutecznoscia w PL a za granica, nie znam sie na tym. Niemniej czesto za granica latwiej o dziecko, bo choc skutecznosc taka sama, to prob wiecej, jako za panstwo czesciowo in vitro refunduje. - adopcja - czesto sie slyszy "nie mozesz miec wlasnych, adoptuj". Wbrew pozorom nie kazdy nadaje sie na rodzica adopcyjnego, im glebiej wchodzi sie w temat, tym lepiej sie to rozumie. Poza tym, wbrew obiegowej opinii, dzieci do adopcji jest mniej niz chetnych par. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatek-21 Re: pytanie o ceny 23.09.05, 09:26 mi dzieki bogu udało sie za pierwszym razem tylko trzeba w to głeboko wierzyc Odpowiedz Link Zgłoś