Dodaj do ulubionych

HYCOSE i HS-porownanie?

24.09.05, 10:09
Czy ktos moze jest w temacie i moze napisac kilka slow informacji. Co jest
bardziej wiarygodne i ma mozliwosc udroznienia?
Na Bocianie ekspert napisal, ze NIE DA udraznic za pomoca HSG?!Sam nie wiem,
a musze sie na cos zdecydowac (hsg panstwowo w obcym szpitalu, hycose za 280
u znajomego doktorka). Co robic?
Ania
Obserwuj wątek
    • ksara4 Re: HYCOSE i HS-porownanie? 24.09.05, 13:31
      roznica miedzy hsg i hycosy to taka ze hsg to promienie rtg i inny kontrast,
      bardziej bolesny i szkodliwy. hsg to juz takie troche przestarzale w porownaniu
      do hycosy i w hycosy chyba nie zakladaja kulociagu, brrrrrrr.No i hycosy jest
      mniej bolesne.
      • annba Re: HYCOSE i HS-porownanie? 24.09.05, 15:19
        Ksara - a co to jest kulociąg??? wiesz miałam hsg i nie wiem, czy miałam
        kulociąg czy nie i jestem bardzo ciekawa
        co to jest kulociąg??
        • ksara4 Re: HYCOSE i HS-porownanie? 24.09.05, 15:30
          kulociag to taka kula na lancuszku zakonczona szczypczykami, ktore sie
          przyczepia do szyjki macicy.
          • annba Re: HYCOSE i HS-porownanie? 24.09.05, 17:11
            o Jezu - i takie coś tam miałam?
            o Matko - dobrze, że walą tego głupiego jaska w żyłę...no tak - teraz już wiem,
            dlaczego go podają
            • ksara4 Re: HYCOSE i HS-porownanie? 24.09.05, 23:17
              niedawno ktoras z dziewczyn, nie pamietam teraz ktora, opisywala swoje hsg, ze
              sie uniosla, spojrzala i zobaczyla zwisajace kule!!!
    • ksara4 ap77 25.09.05, 00:59
      a gdzie bedziesz to robila? w Wawie?
      • kkkkk4 Re: ap77 25.09.05, 08:04
        Dzewczyny, ja właśnie bedę miała HSG. Zanim wybrałam miejsce i rodzaj zabiegu
        (HSG HCS) rozmawiałam z lekarzami co lepsze. Ogólnie opinia jest taka, że
        jeżeli jajowody są drozna - lepiej HCS bo nie ma rtg, ale HCS jest mniej
        dokładne- nie pokaże drobnej niedrożności. Poza tym HSG bardziej jest w stanie
        udrożnic jajowody jak sie przytkają. Ból podobno taki sam (mówiła mi lekarka,
        która sama miała problemy z niepłodnoscią a wykonuje u pacjentek jedno i
        drugie). Dlatego HSG jest pewniejsze. Doradzono mi też zeby właśnie zrobić HSG
        w narkozie - luz blues i bezstersowo.
        • ksara4 Re: ap77 25.09.05, 13:22
          no ale skoro nie wykrywa drobnych niedroznosci, to moze one sa nieistotne?
          • kkkkk4 Re: ap77 25.09.05, 13:30
            No nie wiem.... moze nieistotne, ale jeżeli są drobne a już zdecydujesz się na
            zabieg to lepiej wszystko dokładnie udrożnić. Nieraz nawet niewielka
            niedrożnosć utrudnia a wręcz unimożliwia transfer komórki - a to przedłuża
            czekanie na ciążę. W każdym razie hsg lwpiej udrażnia. Myślę, ze każda metoda
            ma zwolenników i przeciwników, ale jak już mam sie denerwować to wolę raz a
            dobrze zrobić zabieg. Naprawdę sporo pytałam lekarzy i Ci, który nie mają z
            tego kasy (tzn. nie ją właścicielami np. prywatnego gabinetu z apartem do hsg
            lub hcs) raczej wskazali na hsg. Ale w sumie dobrze że są dwie możliwości i
            można sobie wybrać.
            • ap77 Re: ap77 25.09.05, 16:33
              Dziewczyny, ale oto co napisal ekspert na Bocianie
              cytuję za jedna z pytakacych
              :"Nie ma możlwiosci udrożnienie jajowodów w tarkcie HSG jelzi sa watpliwosci do
              do wyniku to powinien byc wykonay kolejny zabieg laparoskopia"

zszokowała mnie ta odpowiedź, więc zadałam jeszcze jedno pytanie w tym temacie
              i kolejna odpowiedź: Szanowna Pani
              Nie ma takiej możliwości chociaż ciąże po HSG występują ale w tych przypadkach
              w trakcie badania okazuje sie ze jajowody były drozne W pani wypadku nie było
              takiej sytuacji (jak rozumiem) "

No jak jest w koncu, mozna udroznic czy nie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka