Dodaj do ulubionych

stan po laparoskopii

16.12.05, 20:24
Jestem świeżo po laparoskopii. Lekarz usunął zrosty, ale tomiejsce nie boli
tak, jak przepona (szczegolnie przy wstawaniu i chodzeniu)? Poradźcie proszę,
czy to normalny objaw i jak długo dochodzi sie do siebie po takim zabiegu?
Ponadto czy któraś z Was miała problemy po wenflonie (jakies zapalenie żył,
mięśni,porażenie nerwu ruchu ręki)?
Obserwuj wątek
    • bubcia75 Re: stan po laparoskopii 16.12.05, 21:45
      Hej, ja miałam laparo we wrześniu. Brzuch Cię może parę dni troszkę pobolewać,
      ale nie martw się, minie szybko. Po wenflonie nie miałam żadnych problemów, a
      Ty masz, czy martwisz się na zapas?
      • alicja0 Re: stan po laparoskopii 16.12.05, 22:07
        miałam laparoskopię kilka lat temu, ale masz to samo, co ja i inne moje
        koleżanki - brzucho trochę boli, a i gaz, który podali do środka, nie cały da
        się wyciągnąć, więc i on podrażnia nerwy (ja np. nie mogłam spać na którymś z
        boków, teraz już nie pamiętam dokładnie którym).
        Zapalenie żył to inna sprawa. Przy innej "okazji szpitalnej" miałam zapalenie
        żyły, bo wbijali mi wenflon do tej samej, w której wcześniej był przez kilka
        dni (ale to na moją prośbę). Gdy zauważyłam czerwoną linię, to pielęgniarka
        wyciągnęła i powiedziała, że samo się zagoi. Bolało jak siniak, ślad był przez
        dłuższy czas, ale nie miałam z tym problemów.
        Nie wiem na ile miał pozytywny wpływ na to antybiotyk, który brałam dożylnie w
        tym czasie. Chyba trzeba to pilotować - jeśli zaczerwienienie nie robi się
        większe, to znaczy, że ten stan zapalny powoli schodzi.
        • gg24 Re: stan po laparoskopii 17.12.05, 12:36
          Ja miałam bóle bardzo długo po zabiegu, szczególnie ramion i barków. Pomagało
          leżenie - gaz widocznie inaczej się układałsmile
          • siedzibabanaulu Re: stan po laparoskopii 17.12.05, 14:13
            Mialam 2x laparo - troszkę bolało, bardzo szybko wstałam z łóżka (za każdym
            razem ponoć za szybko); po wenflonie miałam b. opuchniętą rękę - pomógł mi
            altacet, a na bóle "ogólne po zabiegowe' - ibuprom.
      • szarlota1 Re: stan po laparoskopii 17.12.05, 14:32
        Dzieki za odpowiedzi. Z moja reka cos sie jednak dzieje, mam przykurcz i nie
        moge podniesc dloni do gory ani wyprostowac palcow. Wogole cala reka jakby
        mrowi i jest dretwa od ramienia. Obawiam sie ze moge miec porazenie nerwu.
        Ciekawe czy to juz mi tak zostaniena zawsze? Lekarz powiedzial ze to powinno
        ustapic, a szpital gin w tym sie nie specjalizuje. Ciekawe czy w razie czego
        mozna ubiegac sie o odszkowanie.
    • bzubza Re: stan po laparoskopii 17.12.05, 15:29
      Nie myśl o odszkodowaniu, ale szybko myknij do lekarza, żeby coś zaradzić. Może
      Ci przepisze jakąś maść. Miejmy nadzieję, że to zejsdzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka