Dodaj do ulubionych

Odpowiem na pytania

• mysiurek1 Czy jest powód do niepokoju? 27.01.06, 21:38
      Panie doktorze, raz naturalnie - bez stumulujacych leków torbiel-43 mm,
      wcześniej, tj. pół roku temu-torbiel ciałka żółtego , a dwa lata temu pierwsza
      torbiel po stymulacji clostybegytem, czy mam skłonności i czy doraźnie zażywany
      Tranxene może mieć wpływ? ( doraźnie tj. najwyżej 2 x w tygodniu, ale bywa, ze
      w ogóle przez np. 3 tygodnie. Dodam tylko, że przepisano mi to na uspokojenie
      dwa m-ce temu )Dziękuję z góry za odpowiedź.
      • ginekolog_poloznik mysiurek1 14.02.06, 22:24
        Traxene przyjmowane tak rzadko nie ma wpływu na przebieg cyklu. Torbiele jakie
        wcześniej u Pani powstawały nie muszą się pojawiac w następnych cyklach; nawet
        symulowanych. Jednak obserwacja cyklu w Pani przypadku powinna być bardzo
        dokładna.
    • lora25 Re: Odpowiem na pytania 28.01.06, 12:37
      Witam!
      Pam problem zwiazany z nioeplodnoscia.Lecze sie od 5 lat jestem po 5 operacjach
      i jednym in vitro lekarze mowia ze naturalnie w ciaze nie zajde, mi sie wlasnie
      spoznia okres i mam podwyzszona temperature troche sie boje zrobic tst ze
      wyjdzie negatywny.Chce zapytac czy to jednak mozliwe ze moge byc w ciązy??
      • ginekolog_poloznik lora25 14.02.06, 22:26
        Aby uzyskać pewność, czy jest Pani w ciąży, najlepiej oznaczyć stężęnie BetaHCG
        we krwi. Co do propozycji in vitro, to wszystko uzależnione jest od tego, czy
        wykonano badania ukazujące upośledzenie drożności jajowodów.
    • iwa2000 Re: Odpowiem na pytania 28.01.06, 21:07
      Witam,doktorze,proszę napisać czy po lekach typu menopur,gonal może wystąpić
      efekt tycia?
      • pomidorek30 usg - nieliczne pęcherzyki:( 30.01.06, 11:36
        bardzo prosze o pomoc, własnie wróciłam z usg tsv, miałam badane przede
        wszystkim jajniki. Zgodnei z opisem i słowami lekarza, ona jajniki o
        prawdiłowej echogeniczności z obecnymi nielicznymi pęcherzykami.
        Mam 31 lat, co oznacza fakt, że pęcherzyki są ale nieliczne??? Aż sie boje
        myśleć.Prosze o pomoc.
        dziekuję
        pomidorek
      • ginekolog_poloznik iwa2000 15.02.06, 20:42
        Po terapii hormonalnej może wystąpić otyłość. Konieczne jest stosowanie
        odpowiedniej diety, aby temu zaradzić.
    • jaiza1 Re: Odpowiem na pytania 30.01.06, 18:08
      Witam,
      mam pytanie w związku z wykrytymi u mnie we krwi przeciwciałami
      antyplemnikowymi - jakie są możliwosci leczenia, jaka jest skuteczność terapii
      i czy są szanse na naturalne zajście w ciążę?
      Dziękuje za odpowiedź,
      jaiza1
      • ginekolog_poloznik jaiza1 15.02.06, 20:46
        Nie istnieje leczenie przyczynowe - przeciwciał nie można zlikwidować. Można
        osłabić ich produkcję poprzez zahamowanie całej odpowiedzi immunologicznej.
        Można również stosować inseminację domaciczne, co zwiększa szanse dotarcia
        plemników do komórki jajowej. W ostateczności pozostaje mikromanipulacja i
        zapłodnienie in vitro
    • eve_23 Wyniki hormonów prosze o interpretacje 01.02.06, 08:01
      Witam
      Po krótce opowiem w czym tkwi problem, otóż niemal od roku mam problem z
      regularnością cykli, przedłuzały sie systematycznie z miasiąca na miesiac o
      tydzien, w efekcie czego ostatnio zanikł na ponad dwa miesiące. Po zmianie
      lekarza (gdyz poprzedni kazał sie nie przejmowac "Bo wszystko samo sie
      ureguluje"-możliwe ale ile mozna czekac?). Udałam sie do innego ginekologa,
      który po wykonaniu usg, stwierdził ze wyraznie nie pekł pecherzyk G.i zlecił
      zrobienie badań dwóch hormonów.Wizyte u ginekologa mam za tydzien ale juz teraz
      chciałabym wiedziec co mowia wyniki
      Prolaktyna 8,20ng/ml po MPC 193,5ng/ml
      TSH 3- gener. 0,793 ulU/ml
      Czy prolaktyna po obciążeniu nie jest zbyt wysoka? Czy to jest przyczyna moich
      zaburzeń, jakie dalsze kroki leczenia powinien podjac lekarz gienkolog. Prosze
      o odpowiedź.
      Z góry dziekuje i pozdrawiam.
      • ginekolog_poloznik eve_23 18.02.06, 20:00
        Kliniczny obraz dolegliwości może sugerować hyperprolaktynemię (nadmiar prl).
        Warto byłoby prześledzić jak zachowują się pozostałe hormony regulujące cykl:
        FSH i LH. I czy jest prawidłowa II faza cyklu. Na pewno konieczne jest dokładne
        zdiagnozowanie zaburzeń hormonalnych, jakie u Pani występują
    • eszforcik Re: Odpowiem na pytania 01.02.06, 14:16
      Witam!
      Odebrałam właśnie wyniki na toxoplazmozę i są one następujące:
      I - 25.01.06
      IGG 4,10 IU/mL
      IGM 0,080

II - 27.01.06
      IGG 3,70 IU/mL
      IGM 0,080
      Czy taki wynik powinien mnie niepokoić i czy fakt, że kiedyś miałam kontakt z toxoplazmozą może mieć wpływ na możliwości zajścia w ciążę? Nadmienię, że staramy się już od 2 lat i nic sad
      • bastet7 Re: Odpowiem na pytania 01.02.06, 15:02
        Nie jestes chora, masz przeciwciała.
        Także wszystko w porzadku, a w zajściu w ciąże to nei przeszkadza. Po prostu
        oszczędzisz później na badanich na tokso, bo jaK masz przeciwciała, to nie
        zachorujesz.
        • eszforcik Re: Odpowiem na pytania 01.02.06, 17:03
          Dzięki Bestet7! Domyślałam się tego, ale miło jest usłyszeć dobre wiadomości smile
          Pozdrawiam!
      • nowakaga5 Re: Odpowiem na pytania 05.02.06, 21:42
        Ja wprawdzie nie jestem ginekologiem, ale skończyłam medycynę i chyba dam radę
        Ci na to odpowiedzieć, a widzę, że Pan Dr ma jeszcze dużo pytań zaległych smile
        Wyniki świadczą o przebytym zakażeniu i nic Tobie ani ew. przyszłej ciąży nie
        grozi ani nie powinno zmniejszać szans zajścia w ciąże.
      • ginekolog_poloznik eszforcik 18.02.06, 20:02
        Wyniki mówią, że nie za zakażenia toxoplazmozą. Fakt, że miała Pani kontakt z
        toxo nie ma wpływu na zajście w ciążę.
    • annullka Re: Odpowiem na pytania 01.02.06, 22:08
      Jestem po dwóch poronieniach, porobiłam kilka badań, a teraz mam jeszcze zbadać
      prolaktynę. Mam pierwszy okres od ostatniego poronienia, czy w tym cyklu moge
      zrobic to badanie? Słyszałam, że prolaktyna po poronieniu może byc wysoka i
      przekraczać normę. Jak Pan uważa??
      • ginekolog_poloznik annullka 18.02.06, 20:03
        Tak, ma Pani rację. Badanie prl lepiej zrobić w następnym cyklu.
    • niesiek6 Re: Odpowiem na pytania 02.02.06, 00:58
      Witm mam taki problem :poronilam w 7 tyg wynik badania histopa.Residua
      Decidua,Superatio-co chyba znaczy resztki doczesne ze zropnieniem nie wiem co
      to znaczy jestem laikiem co bylo przyczyna poronienia czy bedzie mialo wplyw na
      nastepna ciaze.Ai jak jeszcze moge zapytac podczas okresu mam skrzepy i
      jakby "miesko" od poronienia minelo 3 lata.dziekuje.
      • ginekolog_poloznik niesiek6 18.02.06, 20:05
        Poronienie mogło być związane ze stanem zapalnym, jednak nie musiał on być
        przyczyną poronienia. Zapalenie mogło rozwinąć się później. Powikłania zapalne
        sugeruje również przedłużające się krwawienie i dolegliwości w późniejszym
        czasie. Nie wpływa to na następną ciążę.
    • hali11 wrogość śluzu 02.02.06, 22:02
      mam stwierdzone wytwarzanie p-ciał plemnikowych.Opłaszczają plemniki
      uśmiercając je.Czy tylko leczenie sterydami i jakimi, jak długo i czy jest duża
      szansa że będzie ok? Proszę o odpowiedź.Dziękuję.
      • milusia239 Bolesność piersi - pytanie do ginekologa! 07.02.06, 16:19
        Po owulacji (12-14 dzien cyklu) zaczynaja bolec mnie dosc mocno i
        jakby "powiekszac" sie piersi. Kiedys takie bolesci zaczynaly sie normalnie
        podczas napiecia przedmiesiaczkowego (kilka dni przed okresem) a od kilku
        miesiecy bola mnie juz od polowy cyklu. Czy to normalne?
        Zaznacze tu, ze ostatnie badania (2 m-ce temu) wykazaly nieznacznie podwyzszona
        prolaktyne, ale biore Bromergon (0.5 tabletki dziennie)a mimo to obrzek i bol
        piersi jest.Prosze o wasze opinie!!!
        • ginekolog_poloznik milusia239 21.02.06, 21:47
          Powodem Pani dolegliwości może być wyższy poziom prl. Dawka bromergonu, którą
          Pani przyjmuje jest niska. Może się okazać, że jej podniesienie pozwoli Pani
          pozbyć się dolegliwości.
      • ginekolog_poloznik hali11 21.02.06, 21:45
        Występowanie przeciwciał antyplemnikowych nie uniemożliwia zajścia w ciążę.
        Można zastosować taki sposób jak inseminacja wewnątrzmaciczna odpowiednio
        przygotowanego nasienia. Leczenie kortykoidami nie daje pewnych efektów, gdyż
        przeciwciała nie znikają całkowicie.
    • freszzz Re: Odpowiem na pytania 03.02.06, 10:28
      Witam Panie Doktorzesmile Wkrotce mamy z mezem przystepowac do inseminacji.
      Przyczyna naszych problemow z zajsciem w ciaze lezy po stronie meza, ja do
      niedawna "chodzilam jak w zegarku". Klopoty zaczely sie wraz z chodzeniem na
      basen, z ktorego juz zrezygnowlaam, niestety klopty sie nie skonczylysad( Otoz
      mam dziwne upławy-wodniso-krwiste, obfite. Swiadu, piecznienia nie ma i nie
      bylo.Zaczely sie pare miesiecy temu, leczono mnie Macmirorem, po nim bylo ok. W
      nastepnym cyklu, w drugiej polowie, uplawy powrocily, lekarz stwierdzil, ze to
      jednak nie stan zapalny, a palmienia z macicy- dostalam provere. W kolejnym
      cyklu badanie czystosci pochwy, sterovag, po nim lactowaginal, ale 4 dni przed
      miesiaczka-to samo. Gdyby to byla krew to sprawa bylaby dla mnie w miare jasna,
      niepokoi mnie to, ze wyplyw ten jest obfity i tylko zabarwiony krwia.... .
      Dziekuje za odpowiedzsmile
      • ginekolog_poloznik freszzz 21.02.06, 21:50
        Przed inseminacją należałoby wyleczyć Pani dolegliwości związane z jakimś
        stanem zapalnym. Trudno mi powiedzieć bez badań i posiewów, co Panią szybko
        wyleczy. Podstawowym badaniem jest wykonanie nawet kilkukrotne badanie posiewów
        z pochwy i kanału szyjki macicy.
    • aga1009 Re: pytanie do ginekolog 03.02.06, 17:53
      Dzisiaj zrobiłam betę w 38dc wyszła 3549mIU/mL,jest to drugi cykl po ivf
      wcześnij wystąpiły u mnie dwie ciąże biochemiczne, czy jest szansa że ta ciąża
      będzie się prawidłowo rozwijać myślę że wynik b.dobry, czy powinnam coś brać
      dodatkowego jakieś leki? Proszę o odpowiedź, pozdrawiam Aga.
      • ginekolog_poloznik aga1009 22.02.06, 21:17
        Ten wynik sugeruje ciążę (5 tydzień). Powinna Pani stosować duphaston - myślę,
        że zlecono go po ivf. Sugerowałbym wykonanie USG w najbliższych dniach celem
        potwierdzenia ciąży.
    • malutka219 Re: Odpowiem na pytania 05.02.06, 21:01
      czy jesli prolaktyna jest w porzadku to nadal powinnam lykac bromergon..? bo
      niby lek ten bierze sie juz do konca zycia??
      • nowakaga5 Re: Odpowiem na pytania 05.02.06, 21:50
        W tym cyklu dostałam od swojego gin klomifen. Jeżeli w ciągu 2 kolejnych cykli
        na klomifenie nie uda się zajść w ciążę, a wyniki poziomu hormonów i badania
        nasienia będą prawidłowe, dr zalecił zrobienie laparoskopii zwiadowczej bez
        wcześniejszego bawienia się w HSG itp.
        Czytałam różne opisy dziewczyn, które zarówno po dodatnim jak i ujemnym wyniku
        HSG i tak miały robioną laparoskopię. Wydaje mi się więc, że zalecenie mojego
        gin może mieć sens.
        Chciałabym się dowiedzieć co Pan o tym sądzi
        Dziękuję z góry za odpowiedź.
        • ginekolog_poloznik nowaga5 22.02.06, 21:21
          Obecnie traktuje się badanie laparoskopowe jako ważny diagnostycznie sposób
          badania, gdyż podczas laparoskopii można ocenić wygląd jajników, prawidłową
          budowę macicy (z zewnątrz) jak i poprzez podanie barwnika drożność jajowodów. W
          takiej sytuacji badanie HSG może okazać się zbyteczne. Zatem zalecenie Pani
          ginekologa jest sensowne
      • mari116 Odpowiem na pytania 06.02.06, 09:36
        Ja mam pytanie,
        mam 38 lat, mój mąż 46, o dziecko staraliśmy się od początku naszego
        małżeństwa, czyli od 18 lat tzn. pierwsze lata były nacechowane dużą ilością
        wizyt u lekarza, badań, później była przerwa w wizytach, później do tego
        wróciłam bo stwierdziłam, że ucieka mi czas, teraz znów mam przerwę.
        Nie rodziłam, nie roniłam
        miesiączki od 12-13 r.ż. bardzo regularne, występująca bolesność piersi na 6-7
        dni przed.
        Nigdy nie używałam żadnych tabletek ani niczego antykoncepcyjnego, i do dziś
        tego nie robię,
        Jajowody drożne,
        owulacja występująca ok. 16-17 d.c. (według badań z lat 89-91 - później
        zaprzestałam), żywotność plemników po współżyciu ( po dwóch godzinach) nie
        powiem jakie to badanie, ale występuje. (wykonane badanie nasienia męża)
        Badania hormonalne w różnych dniach cyklu przeprowadzone, nie podam danych, bo
        ich przy sobie nie mam, w normie.
        Moje pytanie jest takie, bo według lekarzy, zmieniali się na przestrzeni tych
        lat, nie powinno być problemów z ciążą, ale one są, natomiast moje pytanie
        odbiegnie teraz w drugą stronę - w stronę mojego męża, obecnie przyjmuje On
        dużo leków, na:
        nadciśnienie,
        meniera,
        kręgosłup(przeważnie p-bólowe, był operowany w 2001r),
        podwyższony kwas moczowy we krwi,
        cholesterol, trójglicerydy
        Czy takie lekiJak: ketanol, betaserc, torecan, fenactil, milurit, zocor,
        prestarium (niewiem czy dobrze napisała - ale na nadciśnienie) , i dwa inne
        których nazw naprawdę nie będę kaleczyć ale przeciwbólwoych, jedne takie, które
        mają osłaniać nerki, ale działać , a drugie do przygotowania zawiesiny.
        Czy w takiej sytuacji, jeżeli zdarzyłoby się moje zajście w ciążę, (nie
        zabezpieczamy się w żaden sposób) nie zwiększa to ryzyka, że urodzę dziecko z
        wadami wrodzonymi, jak to wygląda z punktu widzenia medycyny, czy te leki u
        mojego męża mogą mieć wpływ. Ja jestem zdrowa, tylko mam złe myślenie na temat
        swojej wagi, ciągle wydaje mi się, że ważę za dużo ( wzrost 161 cm, waga do
        62kg).
        Dziękuję.
        • monia515 Re: Odpowiem na pytania 06.02.06, 11:46
          Dzień dobry.
          Mam 37 lat- jestem po 13 latach leczenia niepłodności- niestety nie udało sie
          zajść w ciążę. Niby wszystko było ok, ale ciąży brak! Teraz chciałam podejść do
          in vitro- w ubiegłym miesiącu w 3 dc. FSH miałam 12,5- lekarz nie chciał zacząć
          stymulacji, bo stwierdził, że nie przyniesie oczekiwanych rezultatów; w tym
          miesiącu w 2 dc. FSH miałam 19,5- znów nici ze stymulacji. Lekarz stwierdził,
          że zaczęłam przekwitać i moje in vitro stoi pod znakiem zapytania. Wiem, że
          weszłam w okres prześciowy i czasu nie da się cofnąć oraz zwiększyć mojej
          płodności, ale mam pytanie- czy zdarzy mi sie jeszcze 'dobry' owulacyjny cykl?
          Czy jest możliwe aby któregoś miesiąca FSH mi na tyle spadło, abym mogła zacząć
          stymulację??
          Pozdr.
          • ginekolog_poloznik monia525 23.02.06, 21:14
            Badania hormonalne faktycznie sugerują mniejsze szanse na uzyskanie komórek
            jajowych. Rozpoczynanie w tej sytuacji terapii może zakończyć się fiaskiem.
            Wydaje się logiczne, aby badania powtórzyć w następnych cyklach i stweirdzić
            czy poziom FSH ulega zmniejszeniu. Nie jestem przekonany, że na podstawie tylko
            tych wyników można mówić o przedwczesnym przekwitaniu.
        • nowakaga5 Re: Odpowiem na pytania 07.02.06, 15:40
          Jako przyszły kardiolog, mogę Ci tylko powiedzieć, że leki kardiologiczne,
          które bierze mąż nie są przeciwwskazane w pierwszym trymestrze ciąży
          (prestarium jest p-wskazana od drugiego), więc na plemniki tym bardziej nie
          działają źle. Jeśli chodzi o torecan, to można go stosować podczas całej ciąży,
          więc też nie przeszkadza. Z fenactilem myślę, że jest podobnie (ale nie jestem
          pewna). Tyle, co ja mogę podpowiedzieć.
        • ginekolog_poloznik mari116 23.02.06, 21:11
          Leki, któe PAni wymieniła mogą wpływac zarówno na sprawność seksualną, jak i
          obniżać płodność nasienia. W sytacji, w jakiej Państwo jesteście (dosyć późny
          wiek) należałoby po wykonaniu dokładnych badań u małżonka w miarę szybko
          zdecydować o in vitro. W praktyce jest to metoda, która w tej sytuacji daje
          największe szanse na uzyskanie ciąży nawet przy złych wynikach badań u Pani
          męża.
      • ginekolog_poloznik malutka219 22.02.06, 21:18
        Jeżeli wartości prl sa w granicach normy, a stara się Pani o ciążę, to leczenie
        trzeba kontynuować.
    • pyzata25 Re: Odpowiem na pytania 07.02.06, 15:56
      Mam pytanie dotyczące śluzu płodnego. W trzynastym dniu cyklu pojawia się u
      mnie śluz płodny (w niewielkiej ilości) - test owulacyjny ujemny. Dopiero w 15 -
      16 dniu test owulacyjny wychodzi dodatni, jest kłucie po prawej stronie
      brzucha, ale niestety nie ma śluzu. Totalna suchość. Czy w takim przypadku
      istnieje możliwość zajścia w ciąże. Bardzo proszę o odpowiedź.
      • ginekolog_poloznik pyzata25 23.02.06, 21:17
        Bardziej miarodajny w określeniu płodności jest test owulacyjny. Warto
        potwierdzić występowanie owulacji badaniem USG lub oznaczeniem progesteronu w
        21 dc.
    • ancykowa BARDZO PROSZĘ O ODPOWIEDŹ I WYJAŚNIENIE. 07.02.06, 17:19
      Mam za sobą 2 cesarki,łyżeczkowanie macicy pierwszym razem przez długie
      krwawienie,a rok temu po obumarłej w 4 m-cu ciąży w którą zaszłam po CLO.Moje
      pytanie dotyczy...ciąży.
      Jako,że nie jajeczkowałam i miałam długie cykle,które się z każdym razem
      wydłużały,lekarz przepisał mi na wyregulowanie Gravistat 125.Biorę już 3-cie
      opakowanie,ale mój lekarz wyjechał i nie wiem co mam zrobić.Czy 3 opakowania
      starczą na wyregulowanie i czy są szanse na "rozruszanie" jajników i zajście w
      upragnioną ciążę...????Bardzo proszę o rozwianie moich wątpliwości.Z góry
      dziękuję.
      • olare pcos 07.02.06, 18:36
        Przez kolejne 3 piatki (w 8, 15 i 22 dc) mialam robiona cytologie hormonalna i
        usg. USG potwierdzilo wczesniejsze podejrzenie o pcos (pecherzyk ktory rosl
        ostatecznie zaczal sie zapadac), w 15 dc najwiekszy pecherzyk w lewym jajniku
        mial 13 mm, tydzien pozniej juz tylko 9. Endo zawsze rosnie ladnie.
        Lekarz twierdzi, ze jedynym wyjsciem jest laparoskopia i nie ma sensu stosowania
        stymulacji (2 miesiace stosowania 2x1 clo nie dalo rezultatu w postaci owu).
        Parametry nasienia partnera sa w normie, jedynie ilosc niezbyt duza, bo tylko 31
        mln w 1 ml.
        Co mam zrobic, prosze mi pomoc.
        • lucjanka Re: do Pana Doktora 08.02.06, 01:46
          Co decyduje, że lekarz jednej pacjentce zleca długi a innej krótki protokół do
          IVF? Czy są jakieś szczególne powody czy w sumie to wszystko jedno?
          P.S. Przykro mi, że Pan oferuje pomoc, a niektóre osoby są po prostu niemiłe.
          • adamuss248 Re: do Pana Doktora 08.02.06, 12:13
            Witam, mam pytanie do specjalisty. Od kilku tygodni przyjmuję bromergon, aby
            obniżyć zbyt wysoki poziom prolaktyny. Od ponad tygodnia zauważyłam na
            ciele(szyja, piersi, brzuch) wysypkę. Z ulotki niczego się nie dowiedziałam, na
            forum również nie spotkałam się z takimi dolegliwościami. Proszę o poradę za co
            z góry dziękuję.
            • ginekolog_poloznik adamuss248 25.02.06, 22:19
              Jeżeli lek jest stosowany tak długo, to objawy uczuleniowe są mało
              prawdopodobne. Proszę zastanowić się, czy nie ma innej przyczyny ewentualnej
              wysypki. A najlepiej udać się do dermatologa.
          • ginekolog_poloznik lucjanka 24.02.06, 21:05
            W protokole długim uzyskuje się najczęściej więcej komórek jajowych i jest sens
            go wykonywać wtedy, kiedy dokonuje się mnożenia zarodków. W protokole krótkim
            liczba uzyskanych komórek jest mniejsza i najczęsciej wystarcza na jednokrotne
            podanie zarodków.

Mnie też jest przykro, że za ofertę pomocy otrzymuję niemiłe komentarze...
        • ginekolog_poloznik olare 24.02.06, 21:03
          Przy PCO zaleca się przynajmniej półroczną stymulację jako próbę leczenia tego
          zespołu. LAparoskopowe nacięcie torebki lub punktowa koagulacja jajnika są
          metodami, które zawsze można zastosować później.
      • ginekolog_poloznik ancykowa 24.02.06, 21:00
        Zastosowanie antykoncepcji daje efekt wzrostu płodności w cyklu po jej
        odstawieniu. 3-miesięczny okres przyjmowania jest wystarczający, aby oniżyć
        stężenie hormonów do poziomu prowokującego owulację.
    • otylkaa prolaktyna 08.02.06, 12:59
      Od rana siedzę na necie i szukam... może wy cośporadzicie. Zrobiłam prl w 3
      dc - wynik 25,2 (norma labor. do 24,5). Wybieram sie do gin. za 2 tyg, wiec
      pytam, bo nie wytrzymam. Czy jest to duże przekroczenie? Jakie mogą być
      skutki (zajście w ciążę, utrzymanie), i w ogóle.... dzięki
      • ginekolog_poloznik Przepraszam 13.02.06, 22:00
        Przepraszam, ale nie miałem dostępu do internetu i nie mogłem odpowiadać na
        pytania. Postaram się szybko nadrobić zaległości. Proszę o wyrozumiałość.

Pozdrawiam
        • artus1231 Pytanie o metody akceptowane przez Kościół 14.02.06, 09:45
          Kościół katolicki akceptuje jedynie te metody medycznego wspomagania płodności,
          które nie zastępują stosunku seksualnego. W internecie znalazłem informacje
          (skąpe) o metodzie LTOT (low tubal oocyte transfer) - przeniesienie komórki
          jajowej do jajowodu. W jaki sposób pobiera się komórkę jajową z jajnika i
          przenosi do jajowodu - czy przy pomocy laparoskopii?
          Jakie jeszcze inne metody nie zastępują stosunku?
          Wdzięczny będę za odpowiedź.
          • ginekolog_poloznik artus1231 25.02.06, 22:26
            Transer zarodków do jajowodu jest możliwy po laparoskopii. Wcześniej pobiera
            się komórki jajowe - tak jak do in vitro. W sumie metoda ta różni sie tylko tym
            od "klasycznego" in vitro, że mniejsza jest liczba podawanych zarodków. Obie
            metody zastępują stosunek, ponieważ zapłodnienie jest pozaustrojowe. Nie
            spotkałem się z metodami leczenie niepłodności akceptowanymi przez kościół.
        • slodka_szarlotka Czy mam szansę na swój cud? 14.02.06, 22:16
          "Staramy" się od 3 lat i nic. Łykam kawas foliowy, mąż Salfazin i Pro-men. Tak
          naprawdę to jeszcze nie zaczęłam porządnego leczenia, które większość
          Forumowiczek ma za sobą lub jest w trakcie (stąd STARANIE w pierwszym zdaniu w
          cudzysłowiu, bo ogranicza się do regularnego współżycia i zażywania witamin).
          Pretensje więc mogę mieć tylko do siebie. Poniekąd wynika to ze strachu przed
          ewentualną diagnozą.

Moja sytuacja jest następująca - miesiączki nieregularne od zawsze (lekarze,
          którym to zgłaszałam, tłumaczyli, że samo się wyreguluje), problem z
          owulacją, 10 lat temu operacja usunięcia prawego jajnika, badania podstawowe
          w 2004 roku:
          - prolaktyna - 20,5 ng/ml
          - TSH - 1,79 ulU/mL
          - FT 4 - 1,01 ng/dl
          - wynik badania cytohormonalnego - "Wartości indeksów wskazują na cykl
          dwufazowy z niewielkim podwyższeniem wartości indeksów w środku cyklu. Niski
          poziom estrogenów, małe prawdopodobieństwo cyklu owulacyjnego"
          - Wynik badania nasienia: objętość 1,8 ml, ilość plemników 67.330.000/ml,
          ruchliwość III i IV stopnia 35%, I i II stopnia 22%, brak 43%, aglutynacja
          15%, postacie patologiczne 57%, w tym duże główki 4%, małe główki 3%,
          niekształtne główki 3%, podwójne główki 8%, plemniki z kroplami cytoplazmy
          11%, defekt witki 28%.

Bardzo proszę o zinterpretowanie naszych wyników, czy mam szansę na skuteczne
          leczenie i od czego powinnam je zacząć? Czy mogę lekarzowi przy pierwszej
          wizycie powiedzieć, że chciałabym spróbować inseminacji?

• ginekolog_poloznik slodka_szarlotka 27.02.06, 22:14
            Jak zwykle trudno bez badania i dokładnego wywiadu udzielić wiążącej
            odpowiedzi. Warto, żeby Pani wykonała następujące badania w 3-5 d.c : FSH, LH,
            prl, E2. Po tylu latach starań powinno się wykonać badanie drożności jajowodów
            (HSG lub laparoskopia). Trzeba również uaktualnić badania nasienia męża.
            Dopiero wówczas będzie można nadać kierunek leczeniu.
            • slodka_szarlotka Re: slodka_szarlotka 27.02.06, 22:38
              Bardzo dziękuję za odpowiedź. Mąż w najbliższy piątek idzie na badanie
              nasienia. Przez długi czas zażywał Pro Men i Salfazin, zdrowo się odżywiał,
              nosił luźną, bawełnianą bieliznę. Mam nadzieję, że wynik będzie dobry. Na pewno
              wykonam badania, które Pan zalecił. Badania drożności jajowodów nigdy nie
              miałam. Lekarz przy badnaiu zawsze zwraca mi uwgę, że mam zrosty (przypuszczam,
              że to po operacji jajnika sprzed 10 lat, miałam usunięty jajnik).
              Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.
        • czarek11 Re: Przepraszam 15.02.06, 13:47
          Mam pytanie odnośnie cyklu. Czy za pierwszy dzień cyklu uważa się dzień
          lekkiego plamienia czy już normalnego krwawienia. Musze zrobić sobie wynik w 3
          dniu cyklu i teraz zachodzę w głowę który to w moim przypadku jest dzień?
          • ginekolog_poloznik czarek11 28.02.06, 22:16
            Pierwszy dzień cyklu to normalne krwawienie
      • ginekolog_poloznik otylkaa 25.02.06, 22:21
        Jest to wynik powyżej normy. Istotne jest czy występują u Pani zaburzenia
        miesiączkowania, nieregularne cykle lub ich brak itp. bo nawet tak niewiele
        podwyższony poziom prl może to spowodować. Taki poziom prl wymaga leczenia,
        ponieważ mogą pojawić się trudności z zajściem w ciążę.
        • alonkah Re: otylkaa 23.10.13, 09:18
          witam,
          czy Pani pisała coś na forum o cięciu w narutowiczu? dostałam maila o tym, że jest wpis , ale nie ma treści
    • owocowa2 pytanie 14.02.06, 14:54
      Dzień dobry mam pytanie do ginekologa. Os 3 lat staramy się beskutecznie o
      dziecko, wszystkie wyniki badań mamy w normie hormony, hsg, wymazy posiewy
      wrogość śluzu wszystko dobrze. Mnie martwi kolor krwi miesiączkowej która jest
      czarna ze skrzepami czy według Pana to normalne???
      Pozdrawiam
    • fiwa1 Re: Odpowiem na pytania 14.02.06, 21:44
      A ja mam pytanie. Jakie mam szanse zajścia w ciaze, ponieważ jestem 4 lata po
      ziarnicy złośliwej byłam leczona chemioterapia i radioterapią. Staram się już
      pół roku i mam 27 lat. pozdrawiam
      • fiwa1 jamam takie pytanko?? 14.02.06, 21:46
        fiwa1 napisała:

> A ja mam pytanie. Jakie mam szanse zajścia w ciaze, ponieważ jestem 4 lata po
        > ziarnicy złośliwej byłam leczona chemioterapia i radioterapią. Staram się już
        > pół roku i mam 27 lat. pozdrawiam
      • ginekolog_poloznik fiwa1 28.02.06, 22:18
        Należy wykonac badania stężeń hormonów: FSH, LH, prl, E2 w 3-5 dc. Z grubsza na
        tej podstawie będzie wiadomo, czy jest szansa na owulację. Jeżeli poziom
        hormonów byłby niski, to teoretycznie szanse na ciążę istnieją. Jednak trzeba
        rozważyć wpływ ciąży na Pani zdrowie i pamiętać o zwiększonym ryzyku takiej
        ciąże.
    • tomisia123 Re: Odpowiem na pytania 15.02.06, 14:17
      mam pytanie, chyba trudne:jestem po trzech programach ivf, mam
      zdiagnozowane "niewielkie ogniska endometriozy"( laparoskopia Białystok, ivf
      również).stymulacja przebiegała za kazdym razem podobnie-9-11
      pecherzyków.nasienie męza jest bez zarzutu.zarodki jednak nie utzrumują sie , w
      wyniku czego nie mamy nawet mrożonych zarodków. czy moze to byc wina moich
      komórek i jak polepszyc ich jakosc?
      • marzonko Do pana doktora 15.02.06, 22:41
        Mam pytanie. Czy łuszczyca,na którą choruję od ponad 20 lat(mam postać stawową
        ale z niewielkimi zmianami i w stawach i na skórze,choć w ostatnim roku mocniej
        mnie zaatakowała) może mieć wpływ na zajście w ciążę? Staram się od dawna i nic
        z tego nie wychodzi.Wydawałoby się,że ze mną wszystko ok,ale... to już 26 cykl
        starań,a i parę lat temu inseminacje nie dawały pożądanych efektów. Bardzo
        proszę o odpowiedź i ewentualną poradę co mogę,co powinnam zrobić,zbadać,gdzie
        się udać.Z góry dziękuję i pozdrawiam.
        • ginekolog_poloznik marzonko 28.02.06, 22:24
          Łuszczyna związana jest z procesem autoimmunologicznym. Uważa się, że nie ma
          wpływu na możliwość zajścia w ciążę, lecz procesy immunologiczne moga również
          utrudniać zajście w ciążę np. przeciwciała antyplemnikowe. Sugerowałbym
          dokłądniejszą diagnostykę Pani kłopotów, bo po tak długim okresie oczekiwania
          warto znaleźć przyczynę
          • cytrynka6543 Re: marzonko 15.03.06, 23:25
            Dziękuję,tyle już wiedziałam,ale o przeciwciałach przeciwplemnikowych jeszcze
            nie,czyli teraz czeka mnie badanie po pół godzinie od stosunku nim dojdziemy do
            dalszych etapów zamartwiania się? Nie jestem już młoda,za 6 tygodni skończę 39
            lat i ...boję się,że to już za późno,że się nie uda,ale medycyna jest teraz tak
            do przodu,ze może jednak się uda?!
            • mar414 do ginka do ktorego dc hsg mozna robic 15.03.06, 23:49
      • ginekolog_poloznik tomisia123 28.02.06, 22:22
        Niestety, w wyniku nawet prawidłowo wykonanej stymulacji nie zawsze otrzymujemy
        komórki o dużym biologicznym potencjale. Trudno jest powiedzieć od czego jest
        to uzależnione (istnieje wiele koncepcji na ten temat). PRawdopodobnie te
        zarodki są albo nieprawidłowo zbudowane albo nieprawidłowo się rozwijają, co
        może być jedną z przyczyn niepłodności. Dotychczas nie wynaleziono metod na
        zlikwidowanie tej sytuacji. Można rozważać dawstwo oocytów od innej kobiety.
    • mar414 Re: Odpowiem na pytania 18.02.06, 20:08
      Mam pytanie jaka grubosc endometrium podczas owulacji jest ok, i jakiej
      wielkosci pecherzyk peka?
      • radlena Re: Odpowiem na pytania 19.02.06, 18:06
        czy moge prosic o wyjasnienie czym sie rozni wolny testosteron od testosteronu?
        ginka prosila bym zrobila badanie tego pierwszego wyszedl mi 2x ponad
        norme ,przy srodkowych wartosciach normy tego drugiego (testosteronu)
        o co w tym wszyskim chodzi?po co wykonuje sie badanie wlnego testosteronu a po
        co testosteronu ?
        dzieki za odpowiedzi
        • ginekolog_poloznik radlena 20.03.06, 21:25
          Wolny testosteron jest to taki, który może działać na komórki (powodować efekty
          takie jak hormon męski). Jego stężenie zależy od białek transportujących.
          Testosteron ogólny (taki, który jest i wolny i związany) świadczy o całkowitej
          ilości produkowanego testosteronu i nie musi dawać efektów androgennych.
      • ginekolog_poloznik mar414 20.03.06, 21:20
        Pęcherzyk pęka wielkości 24-25 mm, a endometrium ma grubość w granicach 8-10mm.
    • jolaa23 Re: Odpowiem na pytania 23.02.06, 14:29
      Witam chciałabym zapytać o wynik badania, które właśnie odebrałam czy jest ok:
      Toxoplazma IgG 33,3 IU/mL
      Toxoplazma IgM 0,400 index
      CMV IgG 250,0 AU/ml
      CMV IgG 0,208 index

z góry dziękuje
      • ginekolog_poloznik jolaa23 20.03.06, 21:22
        Te wyniki pokazują, że miała Pani kontakt (chorowała) z cytomegalią i
        toxoplazmozą. Oba te procesy są obecnie nieaktywne
    • wrednacorazmniej Re: Odpowiem na pytania 23.02.06, 15:41
      slyszalam ostatnio o Adepcie - jaka jest jego skutecznosc bo chyba sporo
      kosztuje??
      • ginekolog_poloznik wrednacorazmniej 21.03.06, 19:51
        Nic mi na ten tamat nie wiadomo
    • magdan1979 Re: Odpowiem na pytania 23.02.06, 22:17
      Co mogą oznaczać plamienia na tydzień przed miesiączką?Są one barwy brązowej,
      czasem czerwonej.Przeczytałam niedawno, że może to być spowodowane
      niewydolnością ciałka żółtego odpowiedzialnego za ciążę.Od września staramy się
      o dziecko.Wcześniej miewałam zapalenia szyjki i w końcu wypalaną nadżerkę.Czy te
      plamienia mogą mieć jakiś związek z niepłodnością?
      • ginekolog_poloznik magdan1979 21.03.06, 19:52
        Te plamienia moga być objawem niedomogi ciałka żółtego. Wskazane jest
        ewentualne lecznie poprzez podanie progesteronu w II fazie cyklu i obserwowanie
        zmian
    • adamuss248 zatoka douglasa-błagam o pomoc!!! 24.02.06, 16:40
      Witam, wczoraj byłam na USG(21dc) i lekarz stwierdził obecność płynu w zatoce
      Douglasa. Jednocześnie powiedział, że nie było owulacji. Czytałam, iż płyn
      pojawia się po owulacji. Skąd więc ten płyn? Co to oznacza? Słyszałam, że może
      to być objaw raka jajnika!!! I jeszcze jedno lekarz powiedział, że nie ma
      pęcherzyków i że w 21dc nigdy ich nie ma. Proszę o pomoc bo chyba zwariuję!!!
      Pozdrawiam.
      • ginekolog_poloznik adamuss248 21.03.06, 19:54
        Płyn w zatoce Douglasa nie jest objawem raka. Może być skutkiem zbyt późnej
        owulacji lub pęknięcia małej torbieli jajnika. Jeżeli stweirdza się go w USG, a
        nie ma żadnych dolegliwości, to nie ma się czym przejmować
    • magdan1979 Re: magdan1979 24.02.06, 21:16
      Co mogą oznaczać plamienia na tydzień przed miesiączką?Są one barwy brązowej,
      czasem czerwonej.Przeczytałam niedawno, że może to być spowodowane
      niewydolnością ciałka żółtego odpowiedzialnego za ciążę.Od września staramy się
      o dziecko.Wcześniej miewałam zapalenia szyjki i w końcu wypalaną nadżerkę.Czy te
      plamienia mogą mieć jakiś związek z niepłodnością?
    • agutek23 Re: Odpowiem na pytania 28.02.06, 14:14
      mój ginekolog zapisał mi luteinę 50 mg raz dzienne od 15 do 25 dni cyklu czy
      to pomoże
      owulacij w kolejnych cyklach (dodam że mam pco i bez podania luteiny wogule
      nie miesiączkuję)
      pozdrawaim aga
      • ginekolog_poloznik agutek53 01.04.06, 20:12
        Nie musi to dać efektu w postaci zajścia w ciążę, ale ureguluje cykle. Jeżeli
        prawidłowe jest rozpoznanie PCO, to wskazana jest indukcja clo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka