Dodaj do ulubionych

prolaktyna a nadwaga

08.01.06, 13:22
mam hyperprolaktynemię. brałam bromergon i parodel (odrzucone przez skutki
ubocz: bromek - trądzik jak nastolatka, nie do ukrycia pod kilogramem pudru,
parodel - koszmarne bóle brzucha: trwające dokładnie od 2 do 3 w nocy - i
tylko w nocy w tych godz) jade na norprolacu od 2 mies. tyle o sytuacji a
wracając do tematu - przytyłam 8 kg i nie moge tego zbic - DLACZEGO????
ps.nie planuję na dzien dzisiejszy zajscia w ciążę, ae mam nadzieje ze nie
zostane zlinczowana za wejscie na to forum. po prostu szukam pomocy wszedzie,
gdzie mam nadzieję ją otrzymac. licze na was dziewczyny.
pozdrawiam i zycze duzo nadziei tym, które jej potrzebują
Obserwuj wątek
    • dagps Re: prolaktyna a nadwaga 08.01.06, 16:36
      e tam zlinczowana

prolaktyna powinna byc oczywiscie zbijana ale najpierw powinna byc wyjasniona przyczyna wysokiego wyniku. napisalas ze hiper ale co to znaczy dokladnie, jaki jest ten wynik wyjsciowy ktory leczysz? prolaktyna wysoka nie jest sama z siebie tylko bierze sie z zaburzen pracy przysadki, wiec powinno to byc zbadane, bo inne hormony moga wplywac na wage. wagi tez nie napisalas, tylko ze nadwaga, a 8 kilo to nie dla wszystkich duzo, nie przy kazdej wadze poczatkowej przeciez.
      • hoop_cola Re: prolaktyna a nadwaga 08.01.06, 22:38
        dzieki za odp. - juz spiesze z wyjaśnieniem. najnowsze wyniki: X.2005 - 1921uIU czyli ok 51ng. w srode odbieram wyniki 3miesiecznego leczenia. lepiej sie czuje, wreszcie przestałam zatrzymywac wode w org (to koszmar jakis był- tydzien po okresie, przez kolejne 3 tyg czułam sie jak balon, piłam wszystko, co miało w nazwie moczopedny), wiec norprolac pomaga; 8 kg przybyło tak od maja do pazdziernika i trzyma sie na tych 70 - a jem dokładnie tyle samo. badania - rezonans i tomografia nie wykazały zmian. okresy - regularne z zegarkiem w ręku ale b.b.b. skąpe i krótkie (to tez novum, bo od zawsze były "jak trzeba")
        mam nadzieje ze wypisałam wszystko, czekam na odzew od wszystkich pomocnych. pozdrawiam
    • rafulka Re: prolaktyna a nadwaga 09.01.06, 08:10
      Norprolac to dobra decyzja. Uspokaja przysadkę mózgową odpowiedzialna na całą
      gospodarkę hormonalna naszego organizmu. Moja endokrynolog powiedziała, że z
      norprolackiem do konca życia przyjdzie mi funkcjonować, bo mój "specjalista"
      gin. doświadczał na mnie różnych hormonów i stąd m.in. moje PCO. Teraz PCO nie
      stwierdzono (aż mi dech zaparło jak nowy gin. robił USG i oprócz jednego
      wzrastającego pęcherzyka - czysto. A to naprawdę wysokiej klasy spec od
      czytania USG). Co do wagi - spokojnie. Norprolac da jej do wiwatu, ale z czasem
      (ok. 6 m-cy). Sama też uważaj.
      • hoop_cola Re: prolaktyna a nadwaga 09.01.06, 16:47
        uwazac na wage jak rozumiem?! wielkie dzieki za pomoc,kochana jestes. jesli ktoś ma jeszcze cos do dodania - bardzo proszę
        • dagps Re: prolaktyna a nadwaga 09.01.06, 17:24
          ja mam do dodania tylko tyle (w odniesieniu do postu rafulki) - trzeba wiedziec skad u ciebie ta prolaktyna skoro tomografie i te inne nie wylazaly zmian, tylko nie daj sobie wmowic pcos od razu, dopiero po szczegolowych badaniach hormonalnych, bo moze sie okazac jak u rafulki, byly sobie pecherzyki i zniknely, a w zespole by nie zniknely, tylko zostaly jak byly.
          • hoop_cola DZIEWCZYNY, JEST LEPIEEEEEEEJ!!!!! 10.01.06, 17:13
            dzis odebrałam wyniki - prolaktyna zbitasmile)) z 1921 na 632,8 uIU, a wiec dyndam w górnej granicy, ale jest dobrze, 3 razy mniej hormona w 3 miesiące. niech zyje norprolac!!!! endokrynolog powiedziała ze nie wie skąd się bierze u mnie to podwyzszenie hormonu, wydaje jej sie ze mam przerost przysadki (Bog jeden wie czym spowodowany) odzuciła stres i inne drobiazgi, bo one rzeczywiście podbijają prolak. ale nie wielokrotnie. hmmmmm, miała prawo tak powiedzieć, czy raczej powinna zlecić dalsze badania??? no i zaleciła diete na te dodatkowe kg...
            • dagps Re: DZIEWCZYNY, JEST LEPIEEEEEEEJ!!!!! 10.01.06, 18:17
              jak na moje nieprofesjonalne oko powinna wobec dobrych wynikow dotychczasowych badan zlecic badania pozostalych hormonow.
              • hoop_cola Re: DZIEWCZYNY, JEST LEPIEEEEEEEJ!!!!! 10.01.06, 22:47
                yyy, a przepraszam bardzo, jakich??? hm, chyba trzeba pomyslec o zmianie endokrsad
              • hoop_cola Re: DZIEWCZYNY, JEST LEPIEEEEEEEJ!!!!! 10.01.06, 22:48
                acha, mam na maj zrobic znow prokaktyne... ale tylko ją...
                • dagps Re: DZIEWCZYNY, JEST LEPIEEEEEEEJ!!!!! 11.01.06, 13:06
                  powinnas miec zrobione inne hormony ktore maja cos wspolnego z praca przysadki i te ktore pracuja w polaczeniu z przysadka - podwzgorza i jajnikow. czyli co najmniej lh, fsh, androgeny. czas najwyzszy zmienic ginekologa. jesli nie wyjasnisz przyczyny wysokiej prl to jak sie leczyc? leczy sie pacjenta w calosci a nie sam wynik prolaktyny.
                  • hoop_cola Re: DZIEWCZYNY, JEST LEPIEEEEEEEJ!!!!! 11.01.06, 17:30
                    chylę czoła przed wiedzą... a wiesz ze tak zrobie??? dałaś mi do myslenia, spisuję te mądrości i poproszę ginkę co by mi przepisała badania na ww. cuda (czymkolwiek są). buziaki. (i ide odchudzac sie dalej)
                  • hoop_cola Re: DZIEWCZYNY, JEST LEPIEEEEEEEJ!!!!! 11.01.06, 18:28
                    oczywiście czekam na dalsze sugestie i rady dot. wszyskiego, nie tylko wagi, ale wszyskiego co wiąze sie z tym tematem. jakby co: pisze z warszawy - jesli któraś z was zna dobergo ginekologa - endokrynologa z wawy jub okolic - proszę o namiar. a z innej beczki - to zadziwiające ze znajduję odpowiedzi na to co mnie dręczy od całkowicie nieznanych mi osób, a własny lekarz nawet nie chce pomyslec o tym, co mi poradziłyście!!!
                    • dagps Re: DZIEWCZYNY, JEST LEPIEEEEEEEJ!!!!! 11.01.06, 19:14
                      8 lat czekalam az mi lekarz cos powie konkretnego - nie znaczy to ze sie doczekalam, tylko ze zalozylam internet, naczytalam sie, zdiagnozowalam sie sama na wlasny koszt, bo i tak malo kto daje skierowanie na hormony przed staraniami i ide dalej do przodu.

w warszawie w szpitalu bielanskim powinni ci pomoc.

jak wpiszesz w wyszukiwarke prolaktyna, poczytasz artykuły, troche w artykulach o nieplodnosci na forum ginekologicznym "medforum", pogadasz troche z dziewczynami na tym forum i na forum dla dziewczyn z pcos, to bedziesz wiedziala tyle co ja. wciaz wiem za malo zeby sama sobie wyjasnic do konca swoje klopoty, ale nie mozna stac sie lekarzem od czytania internetu wink
                      • hoop_cola Re: DZIEWCZYNY, JEST LEPIEEEEEEEJ!!!!! 12.01.06, 21:38
                        wiesz, o PCO dowiedziałam sie wczoraj z netu i nieomieszkam zapytać o to gin przy najbliższej okazji - o tym nikt ze mna nie rozmawiał, moze daltego, ze nie mysle w tym momencie o dziecku. a teraz zamierzam zalać lekarzy lawiną pytań!!! ba, poczytam jeszcze, to dopiero dam im do wiwatu. w koncu za co mi te składki zusowskie strącają?? no! wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka