Dodaj do ulubionych

Przyczyny niedroznosci jajowodów?

20.01.06, 23:51
Czytam sobie rozne informacje na temat jakze trudnej drogi do upragnionego
dziecka. Zapewne nie powinnam, skoro dopiero co zaczynam, ale jak mozna
wytlumaczyc czlowiekowi chec poznania? Raczej niemozliwe.

Zauwazylam, ze czesto dziewczyny maja problem z niedroznoscia jajowodow (ok
20% przyczyn nieplodnosci zenskiej) - dowiaduja sie o tym dopiero gdy po
dluzszym czasie zajsc w ciaze sie nie udaje. Jest to badanie tzw HSG.

Moje pytanie brzmi - skoro uznaje sie, ze glowna przyczyna niedroznosci jest
przejscie zapalenia przydatkow, lub jajnikow - to czy Wy Drogie Dziewczyny
ktore macie niedrozne/ny jajowod - wiecie jaka jest przyczyna owej
dolegliwosci wlasnie u Was? Zapalenie przydatkow jest ponoc choroba ostra i
pewnie nie da sie jej nie zauwazyc. Jak jest z Wami?
tiny
Obserwuj wątek
    • kociaczek22 Re: Przyczyny niedroznosci jajowodów? 22.01.06, 09:42
      Ja takiego badania nie przechodziłam, ale podejrzewam u siebie własnie
      niedrożność.Staram się od 4 lat. Badania w porządku, męża jak najbardziej.
      Jajeczkowanie jest.
      Faktycznie przyczyną niedrożności są wszelkie zapalenia. Niektóre nie muszą być
      bardzo uciążliwe, odczuwalne. Jednak je przechodzimy.
      Ja wybieram się do Novum. HSG jest tam bardzo drogie. Do tego stopnie się
      przeraziłam, że aż mi sie okres zatrzymał. No i niestety muszę przełożyć wizytę.
    • pandziksa Re: Przyczyny niedroznosci jajowodów? 22.01.06, 20:09
      Tiny mi się wydaje, że w większości przyczyna niedrożności jest endometrioza,
      czasem jakieś operacje brzuszne np wyrostek, ciąże pozamaciczne itp. zapalenie
      przydatków pewno tez ale czasem moze równiez przebiegać z małymi objawami.
      niekoniecznie od rfazu leci się do lekarza.
      • roza271 kociaczek 24.01.06, 19:14
        badanie HSG mozna wykonywac na kase chorych w szpitalu , tyle ze jesli chcesz
        to robic w znieczuleniu ogolnym to musisz zaplacic za znieczulenie jakies 200
        zl, bo w szpitalu robia to tylko na "glupim jasiu", wystarczy ze gin ci da
        skierowanie a kazdy z nich ma taka mozliwosc, ja dostalam bez problemu i mam
        750 zl do przodu
        • kociaczek22 Re: kociaczek 24.01.06, 19:19
          Ale pewnie długo się czeka na zabieg?
    • lomre Re: Przyczyny niedroznosci jajowodów? 23.01.06, 16:03
      Ja miałam udrożnione jaj. po laparo, potem byłam w ciąży zakończonej niestety
      poronieniem i łyżeczkowaniem a po roku (niecałym) robiłam hsg i jaj. całkowicie
      niedrożne!! Mój mąż okazało sięże miał chlamydię, ale u mnie wynik wyszedł
      negatywny więc nie wiem co mogło być powodem. Nie przypominam sobie żadnych
      bóli czy innych objawów, które mogłyby świadczyć o jakimś zapaleniu.
      Niestety NIE WIEM!
    • asiaku Re: Przyczyny niedroznosci jajowodów? 23.01.06, 16:28
      Podobno zapalenie przydatków można przechodzić bezobjawowo.
      Chlamydiozę też...
      • joasiakra Re: Przyczyny niedroznosci jajowodów? 24.01.06, 11:20
        Czy niedrożność jajowodów ma coś wspólnego z uśpionymi jajnikami? Mam już jedno
        dziecko, prawie od zawsze brałam Dianę. Za pierwszym podejściem z pierwszym
        partnerem po odstawieniu Diany 9 m-cy nic, nie leczyłam, twierdząc, że Bóg
        czuwa nade mną - byłam młoda. Z drugim partnerem po odstawieniu Diany od razu
        ciąża. Z trzecim partnerem - pierszy miesiąc cisza, lekarz powiedział, że mam
        uśpione jajniki. (Co to znaczy?) Zobaczymy co będzie dalej, ale jestem czarnego
        scenariusza. Co dalej?
        • spa76 Re: Przyczyny niedroznosci jajowodów? 24.01.06, 13:42
          pewnie lekarz miał na mysli to, że czasami po antykach jajniki potrzebują
          troszke czasu na rozruch wink) nic groźnego.
          • joasiakra Re: Przyczyny niedroznosci jajowodów? 24.01.06, 15:05
            pocieszające, że nic groźnego, ale jak długo to będzie trwało? Czy mogę jakoś
            to zmienić?
    • solarispl Re: Przyczyny niedroznosci jajowodów? 24.01.06, 18:15
      a ja bede maila wlasnie sprawdzana droznosc jajowodow podczas laparoskopii w ten piatek juz sie nie
      moge doczekac wynikow! jesli chodzi o twoje pytanie to mialam 2 razy zapalenie jajnikow piersze w
      wieku 21 lat bylo ostre i bardzo bolesne drugie 3 lata pozniej prawie bezobjawowe nie wpadlabym na
      to,ze moga byc u mnie przyczyna nieplodnosci dopoki nie zaczely sie starania o dzidziusia i czytanie
      czytanie i czytanie wiec jestem na etapie laparo.no to pa 3majcie kciuki
      solaris
      • dagps joasiakra 24.01.06, 19:46
        tylko poczekac, zazwyxczaj po antykoncepcyjnych od razu wraca plodnosc, po diane czasem jest to dwa - trzy cykle, rzadziej 6. ale wraca. po odstawineiu powinno wrocic wszystko do starej "normy" - czyli do cykli takich jakie mialas przed braniem diane.
    • kamelia111 Re: Przyczyny niedroznosci jajowodów? 24.01.06, 23:01
      U mnie były oba niedrożna (ponoć udało się udrożnić histeroskopowo cewnikując,
      ale na razie brak efektów starań). Prawdopodobne przyczyny to zrosty po stanach
      zapalnych spowodowanych przez chlamydie (zakażenie wyleczone) i (lub)
      powikłanie po cięciu cesarskim.
    • solarispl Re: Przyczyny niedroznosci jajowodów? 28.01.06, 13:40
      jestem juz po laparoskopii dzis pierwszy dzien w domku.w mom przypadku to by sie potwierdzalo, ze
      stany zapalne w przeszlosci moga byc powodem niedroznosci jajowodow bo wlasnie to wykryto u mnie
      podczas laparo. i cyste(torbiel) ktora zstala przeklota i odessana.wiec juz mnie naprawilismile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka