Dodaj do ulubionych

Niewydolność nerek u kota

09.05.05, 11:10
Mam pięcioletniego, wykastrowanego kocurka. Ostatnio po raz kolejny (3)
robiłam mu badania krwi "w kierunku nerkowym".Pozim mocznika we krwi jest
97,2 natomiast kreatynina 1,8. I tak jest od początku, czyli od czasu
pierwszego badania, które miało miejsce dwa lata temu i wtedy usłyszłam, że
może to wskazywać na niewydolność nerek. W ubiegłym roku kot miał robione usg
i rtg (z innego powodu)i niejako "przy okazji" radiolog obejrzał sobie
jego "podroby" i stwierdził, że nie widzi nic niepokojącego (nerki ok).Wiem,
że choroby nerek dają objawy dopiero kiedy ok. 75% nefronów ulegnie
uszkodzeniu, mój kot w tej chwili ma się świetnie, ale chciałabym wiedzieć,
czy taki poziom mocznika i kreatyniny we krwi jest niepokojący? Poza tym
okazało się, że ma niekorzystny bilans białych ciałek we krwi (tak to
określił wet)czyli ok 90% limfocytów. Co robić? Wet się specjalnie nie
przejął a ja owszem...
Obserwuj wątek
    • anna.jozwik Re: Niewydolność nerek u kota 09.05.05, 19:06
      Rzeczywiście poziom mocznika i kreatyniny we krwi jest podwyższony, ale jak
      widać z opisu, mimo że częśc nefronów nie pracuje, pozosatła częśc radzi sobie
      całkiem dobrze w tej sytuacji, skoro kot ma się świetnie.
      To co mogłabym poradzić, to stosowanie łagodnych, najlepiej ziołowych tabletek
      o łagodnym działaniu moczopędnym; myślę ze dobrze w tej sytuacji sprawdziłyby
      się weterynaryjne "Phytophale", dostępne w lecznicach weterynaryjnych.
      Co do limfocytów, to moze dobrze byłoby zrobić test w kierunku białaczki kociej.
      • pixie65 Re: Niewydolność nerek u kota 10.05.05, 11:15
        Serdecznie dziękuję za odpowiedź. Co prawda perspektywa kociej białaczki nie
        ucieszyła mnie raczej, ale lepiej wiedzieć...
        • kocia3 Re: Niewydolność nerek u kota 12.05.05, 01:21
          Kreatynina jest w normie, chociaz gornej, mocznik jest natomiast zawyzony.Zdarza
          sie tak przy roznych dolegliwosciach i chorobach ogolnoustrojowych. Robiliscie
          badanie moczu? Testy na wirosowki tez chyba byloby warto... O srodach
          moczopednych slyszalam bardzo rozne opinie, na Zachodzie juz sie ich nie
          stosuje, uwazajac za bardzo szkodliwe... Ja mam z nimi niezle doswiadczenia poki
          co ale...
          • pixie65 Re: Niewydolność nerek u kota 12.05.05, 11:34
            Kociej z moczem W ZASADZIE nie ma problemu, chociaż przeważnie ma za wysokie pH
            w okolicach 7...Zdarzyły się jakieś nieprawidłowości ale zostały wyleczone.
            Rudy mało pije dlatego stosuję różne "zabiegi" np. moczenie mięska, dolewanie
            wody do karmy.Polecono mi karmę Hill's k/d lub suchą ALE:suchą kradnie mój
            drugi kot, a puszki nie bardzo "wchodzą".Generalnie kociej jest w dobrej
            formie,teraz badania zostały zrobione na moje własne życzenie, ponieważ dwa
            lata temu ten problem się pojawił. Poziom mocznika i kreatyniny przez ten czas
            nie zmienił się, więc łudzę się, że może ten "model" tak ma?
            • jazzgirl Re: Niewydolność nerek u kota 12.05.05, 11:38
              właśnie, może to być taka osobnicza przypadłość, kretyninę ma w normie [1-2] a
              mocznik troszkę powyżej [25-70], więc n ie obawiaj się raczej. mój kociak w
              porównaniu z Twoim to jest wrakiem (kretaynina 5,8, mocznik 235) i co
              najgorsze, pije a nie sika...nie przejmuj się
              • pixie65 Re: Niewydolność nerek u kota 13.05.05, 09:07
                To faktycznie biduś z tego Twojego...Rudy jest moim Pierwszym kotem i jestem z
                nim bardzo związana, więc stąd są moje dociekania, czy aby na pewno nie dzieje
                się z nim nic złego .Rudy dostaje taki preparat, który wiąże fosforany-
                Ipakitine.To podobno pozwala oszczędzać nerki, pewnie znasz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka