Dodaj do ulubionych

stymulacja bez CLO?

27.03.06, 09:47
hej, mam pytanko, czy miałyście stymul. bez CLO, np. samym Menopurem albo
Gonalem, ostatnio lekarz powiedział mi ,że CLO coś tam hamuje ( nie pamiętam
jednak co )i warto spróbować bez CLO. Co Wy na to ?
Obserwuj wątek
    • rafulka Re: stymulacja bez CLO? 27.03.06, 10:18
      CLO to pierwsze schody stymulacyjne. Najczęściej po 3-6 m-cach bez efektu,
      przechodzi się na "twardsze" gonadotropiny typu gonal, menopur. Nie bierze się
      CLO + np. gonal, tylko albo CLO, albo gonal. O ty decyduje doktor. Ważna jest
      też cena. CLO to wydatek rzędu paru złotych, gonal - kilkudziesięciu (120 za
      ampułkę, a tych możesz ptrzebować przynajmniej 1 dziennie np. przez
      przynajmniej 5 dni)
      • drac1 Re: stymulacja bez CLO? 27.03.06, 10:30
        ja już 4 razy miałam Clo 3-7 dc, manopur lub gonal 6,7,8,9dc. Interesuje mnie
        czy ktoś brał same gonatropiny bez CLO i jaki był efekt w pęcherzykach!!!
        • rafulka Re: stymulacja bez CLO? 27.03.06, 10:33
          Brałaś to razem?
          • drac1 Re: stymulacja bez CLO? 27.03.06, 10:48
            no tak jak napisałam, przecież to standard do IUI.
            • rafulka Re: stymulacja bez CLO? 27.03.06, 10:51
              No cos Ty - jaki standard? Do IVI można podejść z cyklu naturalnego, bez
              żadnych wspomagaczy. Wnioskuję, że bardzo słabo się stymulujesz i nie rosną
              pęcherzyki skoro tyle tego dostajesz... I pierwszy raz słyszę, żeby CLO łączyć
              z gonadotropinami, ale może nie natknęłam się na taki wątek...
              • drac1 Re: stymulacja bez CLO? 27.03.06, 10:59
                ja leczę sie w dużej klinice i tam dziennie na jednym z oddziałów jest ok 8 IUI
                ( na innych pewnie też)prawie wszystkie dziewczyny mają stymulację łączoną więc
                dlatego przyjęłam to za standard. Bez stymulacji mam średnio 2 pęcherzyki, które
                ładnie pękają, ze stymulacją ok 6.
              • kamelia111 Re: stymulacja bez CLO? 27.03.06, 11:39
                ja mialam CLO + Menopur w tym cyklu (IUI)
            • zuzia.777 Re: stymulacja bez CLO? 27.03.06, 10:56
              ja do 2 inseminacji brałam samo clo, natomiast przy następnych już menopur,
              menopur zawsze brałam sam
              • rafulka Re: stymulacja bez CLO? 27.03.06, 11:04
                Do inseminacji (IVI) potrzeba przecież jednego ładnego pęcherzyka, który
                pęka... Nie rozumiem po co Cię tak stymulują?
                A możeTy może mylisz IVI z IVF czyli inseminację z in vitro?
                • drac1 Re: stymulacja bez CLO? 27.03.06, 11:10
                  no ale jak jest ich więcej to ponoć prawdopodobieństwo też jest większe, może
                  tak mnie szprycują ze wzgl. na mój wiek 33 lata!? nie wiem i jakos sie dogłębnie
                  nie zastanawiałam...
        • 56at Re: stymulacja bez CLO? 27.03.06, 11:07
          Mozna bez clo stymulowac. a osłabia clo endometrium
          • drac1 Re: stymulacja bez CLO? 27.03.06, 11:13
            clo osłabia endometrium, tak? czyli, że jest mniejsze? ja zawsze mam między 8 a
            10 czy to za małe?
            • rafulka Re: stymulacja bez CLO? 27.03.06, 11:18
              Akurat
    • asiunia555 Re: stymulacja bez CLO? 27.03.06, 11:36
      trochę z innej beczki: a czy można stymulować bez wcześniejszych badań
      hormonalnych? (tylko np. na podst. usg, obserwacji)
      • kamelia111 Re: stymulacja bez CLO? 27.03.06, 11:40
        ja uwazam ze tak, wlasnie na podst. usg
        • asiunia555 Re: stymulacja bez CLO?-Rafulka może Ty poradzisz? 27.03.06, 11:45
          a ja sie jakoś tak obawiam ładowac w sibie te dziadostwa ... ale lekarz mi
          sugeruje żeby nie wykonywac tych badań... aha no i wszystko pięknie niektóre w
          pierwszych dniach cyklu - to moge stwierdzić. a reszta po owulacji - a co w
          sytuacji kiedy mi w miejsce owu robi sie torbiel i lek. stwierdza że owu nie
          było - może dlatego odradza mi badania hormonów...
          ps. Rafulka co Ty na to?
          • rafulka Re: stymulacja bez CLO?-Rafulka może Ty poradzisz 27.03.06, 11:59
            Dziwię się, bo np. PRL może być powodem braku owulacji, a jej zbadanie a potem
            zbicie to najczęściej bułka z masłem. Wynika jednak, że Tobie pęcherzyki rosną
            a nie pękają, a za to z kolei odpowiedzialne są inne hormonki, które też warto
            zbadać lub twrada osłonka - efekt np. pco. Byc może gin bierze właśnie ten stan
            pod uwagę i przygotowuje cię do IVF. Może Ci zaproponowac laparoskopię i
            ponakłuwanie pęcherzyków, ale ta metoda nie ma zbyt wysokiego wskaźnika
            pomocowego dla Ciebie (ciąża)i tak naprawdę licza się wówczas pierwsze 3, góra
            6 miesięcy. Dla pocieszenia Asiu - mnie też cholery nie pękają...
            • asiunia555 Re: stymulacja bez CLO?-Rafulka może Ty poradzisz 27.03.06, 12:10
              obyśmy tylko my nie pękały i działały dalej. no więc może poproszę go jeszcze
              raz o skierowanie...gdzieś tam wyczytałam że cholery nie pękają (jak to pieknie
              określiłaś)na skutek problemów z hormonem lutropinowym. czyli może jednak warto
              sprawdzić np. LH. tylko co to znaczy w moi przypadku po owulacji - skoro do
              niej nie dochodzi????
              • rafulka Re: stymulacja bez CLO?-Rafulka może Ty poradzisz 27.03.06, 12:21
                Prawie wszystkie hormony muszisz zbadać między 2 a 5 dniem cyklu. Bez znaczenia
                kiedy prolaktyna, zaś progesteron 7 dni po owu, czyli gdzieś 20-22 dc.
                • asiunia555 Re: stymulacja bez CLO?-Rafulka może Ty poradzisz 27.03.06, 12:52
                  ok dla tych co w pierwszych dniach cyklu.
                  tylko jak z tym progesteronem. 7 dni po owu...nawet w jakims poście czy na tej
                  przywołanej stronie "starania" było że 7 dni po owu po teście pozytywnym....a
                  jak takiego brak? no nic pozostaje zrobic po przewidywanym terminie owu. tylko
                  czy wynik bedzie miarodajny?
    • tymonka30 Re: stymulacja bez CLO? 27.03.06, 18:21
      Mi lekarz dodatkowo powiedział, że po clo robi się suchość w pochwie i m.in.
      dlatego też nie wolno stosować tego cały czs tylko z przerwami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka