Dodaj do ulubionych

Zabiegi w sanatorium?

03.06.06, 02:22
Witam wszystkich którzy tu zaglądają z wiadomych powodów.
Jesteśmy mażeństwem od 10 lat wiek 35 i 29 lat.Staramy się tak prężnie od 3
lat. Najpierw leczenie u lekarza miejscowego parokrotnie HSG , Laparoskopia ,
trzy inseminację, dwie próby innitro. Wszystko na nic . Teraz dowiedzieliśmy
się że są sanatoria które zajmują się leczeniem nieplodności kobiet. Czy coś
Wam wiadomo?? Z tego co się dowiedzieliśmy to są robione plukanki z borowin
domaciczne czy dopochwowe ? czy slyszeliście o takich zabiegach albo innych ??
Tak się domyślam że chodzi o rozszerzenie macicy .
Czy są też inne zabiegi , czy któraś z Pań praktykowala takie rzeczy ?? Jakie
sanatoria moglybyście polecić , które się w takich zabiegach specjalizują.
Pozdrawiam Arek
Obserwuj wątek
    • 56at Re: Zabiegi w sanatorium? 03.06.06, 08:18
      podobno połczyn robi te borowiny,ale nie slyszalam zeby to jakiejś parze pomogło sad
    • groch122 Re: Zabiegi w sanatorium? 04.06.06, 01:53
      Widzę że raczej nikt nie zabieral się do tych spraw.
      Czyżby to byla jedna wielka lipa?
      Pozdrawiam.
      • azzurrina Re: Zabiegi w sanatorium? 04.06.06, 09:41
        Cóż, jestem sceptycznie nastawiona szczególnie w przypadku osób z poważnymi
        problenmami. Pobyt w sanatorium może "zrelaksować" jak wakacje a wtedy pary,
        które nie mają dzieci z powodu zmęczenia, wysokiej prolaktyny itp mogą mieć
        więcej szczęścia. A dawniej pewno niejedna pani w trakcie "leczenia" po prostu
        szukała naturalnego dawcy. Przepraszam za cynizm, ale podejrzewam, że to był
        główny powód cudownych sanatoryjnych wyleczeń.
        • alabama28 borowiny 04.06.06, 15:34
          Przepraszam ale nie zgadzam się!
          dwa miesiace temu byłam w Połczynie Zdroju, które ma najlepsze borowiny w
          Europie. Było kilka młodych dziewczyn z problemami niepłodności a reszta to
          panie starsze i w średnim wieku. Jedna z dziewczyn jest w ciąży - dowiedziała
          się tydzień temu. Miała niedrożne jajowody - po hydrotubacji.
          Pani która pracuje w sanatorium też 6 lat starała się o dziecko i borowiny jej
          pomogły - osobiście usłyszane.
          Borowiny przede wszystkim wpływają na usuwanie zrostów oraz wyrównują poziom
          hormonów - mają w sobie skłądniki o działaniu hormonalnym.
          Są dwa typy zabiegów - majtki borowinowe - czyli owijania borowiną o temp. 40
          st. C - robi się coś na kształt majtek - stąd nazwa. oraz tampony borowinowe -
          zmielona borowina o temperaturze 42 st. C wkładana jest przy pomocy wziernika do
          pochwy i po 30 minutach wypłukiwana.
          Polecam Połczyn - mozna pojechać prywatnie i w cenie 60 zł ma się nocleg,
          wyżywienie i 3 zabiegi. Lub na NFZ (ja tak zrobiłam).
          Ps. Być może są i panie które szukają dwaców ale ja się z takimi nie spotkałam smile
          • alabama28 Re: borowiny 04.06.06, 15:37
            Aha, dodam, że borowiny mogą pomóc ale nie muszą. Na pewno nie zaszkodzą a jak
            powiedziały poprzedniczki na pewno pobyt w sanatorium pomoże pozbyć się stresów
            - to też jest czynnik "utrudniający".
            Połczyn jest bardzo ładny, zwłaszcza teraz.
    • groch122 Re: Zabiegi w sanatorium? 05.06.06, 02:24
      Dziekuję za odpowiedź.
      Moja żona również slyszala o takich zabiegach , wiadomo mogą pomóc ale nie
      muszą. Ale jedno jest pewne nie zaszkodzą.Czy możesz napisać jak Tobie pomogly
      te zabiegi , jak czesto to stosowalaś i przez jaki okres czasu?
      Może jakieś inne Panie również się na ten temat wypowiedzą.
      Pozdrawiam.
      • iwcia777 Re: Zabiegi w sanatorium? 05.06.06, 12:21
        kilka lat temu moja kolezanka z pracy starala sie o dziecko. Miala 2 poronienia
        z powodu nie rozszerzajacej sie macicy, tzn. plod rozwijal sie tylko do 2 m-c,
        potem organizm go wydalal, bo macica sie nie rozszerzala. Po drugim poronieniu
        na miesiac pojechala do sanatorium, niestety nie wiem gdzie, i po kilku m-cach
        od powrotu z niego zaszla w ciaze i donosila ja. Urodzila zdrowa coreczke,
        ktora we wrzesniu tego roku bedzie miala 6 lat. Coprawda cala ciaze spedzila w
        lozku, ale oplacalo sie.
        Zycze powodzenia
      • alabama28 Re: Zabiegi w sanatorium? 05.06.06, 17:45
        Zabiegi - tj. majtki borowinowe stosowałam przez 20 minut a tampony przez 30
        minut codziennie oprócz niedzieli w czasie całego turnusu sanatoryjnego - 3
        tygodnie. Ja miałam zabiegi oddzielnie ale były dziewczyny które miały je
        połączone - o tym decyduje lekarz choć nie wiem jakie kryterium brał po duwagę
        bo problemy miałyśmy podobne. U mnie efektu w postaci ciąży nie widać niestety
        ale z drugiej strony to dopiero drugi cykl po powrocie. Pojechałam poszpitalnie
        po laparoskopii i głównym moim celem było usunięcie zrostów i zapobieżenie nowym
        zrostom po tej operacji. Czy się udało - nie wiem bo nie badałam drożności
        jajowodów po powrocie. Tak czy siak mam też inne problemy które predysponują
        mnie do in vitro i teraz zaczynam się już do niego szykować.
        Do sanatorium fajnie jest nawet pojechać z żoną - jeśli macie taką możliwość
        odpłatnie na krótszy okres. Jest wielu panów i dla panów są też różne zabiegi -
        min. borowiny, solanka, kąpiele perełkowe, masaże tradycyjne i podwodne, basen,
        hydromasaż, inhalacja, itd. Jest to też fajan forma spędzenia urlopu.
        Informacje o Połczynie i sanatoriach znajdziesz na stronie
        www.uzdrowisko-polczyn.pl/strony/24.dhtml
        widze, ze nawet nowy cennik jest na niej (ceny trochę wyższe niż podałam ale ja
        byłam nieodpłatnie i dobrze nei pamiętałam). Ja byłam w Podhalu - to
        najskromniejsze sanatorium z wszystkich połczyńskich ale wszystkie zabiegi
        (oprócz basenu i inhalacji) są na miejscu i jedzenei jest bardzo smaczne.
        Pozdrawiam.
        • alabama28 Re: Zabiegi w sanatorium? 05.06.06, 17:46
          Aha, zapomniałam dodać, że najlepiej wybrać termin wyjazdu po okresie żony bo w
          czasie okresu nie chcą robić zabiegów borowinowych.
    • groch122 Re: Zabiegi w sanatorium? 05.06.06, 20:47
      Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
      Rozumię że bylaś przez okres 3 tyg. a zabiegi mialaś codziennie po 30min. na
      przemian jeden dzień majty , następny tampony . Czy tak?
      Jaki lekarz Ci zleca to , z jakiejś kliniki leczącej problemy nieplodności czy
      Twój lekarz gin.?
      Czy tam również na miejscu są jakieś konsultacje z lekarzami gin. ?
      Czy trzeba mieć skierowanie , czy są jakieś przeciwskazania na takie zabiegi?
      I najważniejsze czy te zabiegi są refundowane , a jakie są ceny tych zabiegów
      na miejscu?
      Jeszcze z żadnym lekarzem żona nie romawiala na ten temat tylko slyszala od
      znajomej że ona również 10 lat temu miala problemy z zjaściem i po takich
      zabiegach zaciążyla. Dlatego zaczeliśmy się interesować.
      Co do noclegu to mamy zamiar , jak już byśmy się zdecydowali , to znaleźć
      nocleg w jakimś gospodarstwie agroturystyczntm w pobliżu tej miejscowości
      zdrojowej.
      Jeszcze raz dzięki.
      • alabama28 Re: Zabiegi w sanatorium? 05.06.06, 22:35
        Nie, tampony i okłady borowinowe miałam codziennie - najpierw tampon potem
        okład. Oprócz niedzieli bo w niedzielę nie ma zabiegów. Miałam jeszcze inne
        zabiegi ale te pozostałe nie były bardzo istotne dla leczenia niepłodności. O
        skierowanie poprosiłam po wyjściu ze szpitala. Wystawił je szpital i dzięki temu
        pojechałam na NFZ i nie czekałam długo. W zasadzie na poszpitalne można czasami
        załapać się niemal od ręki - zwłaszcza w miesiacach jesienno-zimowych. Co
        najważniejsze w przypadku skierowania poszpitalnego nie płaci się nic za pobyt,
        jedynie kosztuje podróż. W niekórych ośrodkach w takim przypadku płaci się
        opłatę klimatyczną ale w Podhalu nawet tej opłaty nie płaciłam. Do tego można
        dostać zwolnienie lekarskie na cały pobyt. Inna opcja to wyjechanie na
        skierowanie od lekarza ogólenego lub od ginekologa - ale wtedy czeka się zdaje
        się dłużej gdyż skierowani poszpitalne rozpatrywane sa jako priorytet - jest to
        kontynuacja leczenia szpitalnego. W takim przypadku płaci się część odpłatności
        ale nie powiem jaka to kwota bo nie wiem. I
        W każdym przypadku lekarz powinien wpisać na skierowaniu powód dla którego
        kieruje do sanatorium - np. zabieg ginekologiczny, niedrożne jajowody,
        endometrioza, zrosty,... Nie wiem czy wypisze skierowanie lekarz z kliniki
        leczenai niepłodności - ??? Można zapytać. Chociaż lekarze w takich klinikach
        nie mają doświadczenia z balneoterapią i raczej traktują wyjazd do sanatorium
        jako poprawę stanu ducha (w większości przypadków)
        Na miejscu jest lekarz ginekolog który zapisuje zabiegi. W przypadku
        niepłodności są to niemal zawsze borowiny - jedynym przeciwskazaniem moze być
        zaawansowana endometrioza ale nawet w tym przypadku zapisuje tylko zabiegi są
        rzadziej.
        Jesli chodzi o nocleg poza sanatorium to może być to utrudnione gdyż zabiegi
        czasami są porozrzucane w środku dnia - np. tampony na 9 a zawijania na 11 lub
        12 plus inne zabiegi. Dlatego lepiej być na miejscu a raczej w ramach
        oszczędności (jesli jedzie się prywatnie) zrezygnować ze zbiorowego żywienia
        choć muszę przyznać, że jedzenie w Podhalu jest bardzo dobre i posiłki są
        obfite, co dla mnie graniczyło z cudem bo stawka żywieniowa dla kuracjuszy z NFZ
        wynosi 6 zl dziennie. Za takie pieniądze zapewnić całodzienne wyżywienie i to
        takie, żeby kuracjusze nei narzekali to na prawdę sztuka.

A tu cennik pokoi:
        www.uzdrowisko-polczyn.pl/strony/blank/16.dhtml
        w Podhalu w sezonie 69 zl miejsce w pokoju dwuosobowym z umywalką (niestety jest
        tylko kilka pokoi z łazienkami) - a w tym 3 zabiegi i wyżywienie.

Jeżeli zaś chodzi o ceny zabiegów to widzę, że nieco zmienili tę stronę ostatnio
        i nie ma ceny zabiegów. Dwa miesiace temu tampony borowinowe kosztowały 18 zl a
        zawijania (o ile dobrze pamiętam) 15 zł/ za jedno. Tak więc bardziej opłacalne
        jest wykupić sobie kurację (moim zdaniem).
    • groch122 Re: Zabiegi w sanatorium? 06.06.06, 00:22
      Dziękuję za tak wyczerpujące wypowiedzi.
      Czy godziny do zabiegów są ustalone od górnie , od lekarza czy można
      indywidualnie?
      My jeśli skorzystamy będziemy jednak sklaniać się do gospodarstwa
      agroturystycznego ponieważ przy okazji będzimy traktować to jak urlop i na
      dodatek jedziemy z psem.Tak więc raczej pobyt w domu zdrojowym nie wchodzi w
      naszym przypadku w grę.
      A czy można dostać jakąś zniżkę mając skierowanie od lekarza .Problem leży w
      niedrożności jajowodów.
      Pozdrawiam.
      • alabama28 Re: Zabiegi w sanatorium? 06.06.06, 20:01
        Zabiegi są ustalane przez panią Planistkę - i w zasadzie wszelki epróby
        negocjowania terminów w naszym przypadku nie wychodziły. Ale może inaczej będzie
        jeśli nie będziecie mieszkać w ośrodku a jedynie "dochodzić" na zabiegi.
        Najlepiej więcej informacji zasięgnąć u oddziałowej na telefon. Najlepiej z nią
        rozmawiać. No i niestety wydaje mi się, że za zabiegi w takim p[rzypadku
        będziecie musieli płacić 100% ale za to możecie wziąć tylko borowiny - 15 + 18
        zł. Refundowane (w całości lub częsciowo) są wyjazdy z NFZ a że to sanatorium to
        trochę jest sie jak na kolonii - pilnowanie godziny powrotów do sanatorium (do
        22.30), obchód,....
    • groch122 Re: Zabiegi w sanatorium? 08.06.06, 03:13
      Dzięki za info. Mam nadzieję że teraz mogę zreferować żonie to co tutaj
      napisalaś.Ale jestem trochę zasmucony faktem że tylko ty odpowiedzialś na moje
      pytanie. Czyżby nikt takich zabiegóe nie serwowal? niewiedza czy raczej brak
      zaufania do takich zabiegów? Sam nie wiem.
      Pozdrawiam
      • 56at Re: Zabiegi w sanatorium? 08.06.06, 06:50
        gdyby byly skuteczne nie byloby nas na tym forum.Wiec czego jeszcze nie wiesz?
        Spróbowac zawsze mozna.,ale czy pomogą nikt nie zagwarantuje.
        Wejdź na srrone þołczyna tam jest wszystko dokładnie napisane.
        • alabama28 Re: Zabiegi w sanatorium? 08.06.06, 11:56
          Faktycznie skuteczność jest niewielka - ale warto spróbować. W końcu jedna z
          kuracjuszek z mojego turnusu jest w ciąży! smile
          Na pewno nei zaszkodzą te zabiegi - moga pomóc ale nie muszą.
          A jeśli chodzi o mało odpowiedzi -no cóż, faktycznie ni ejest to zbyt
          popularne - na około 100 pań w sanatorium na moim turnusie było tylko 5
          dziewczyn z problemami niepłodności. A i lekarze nie są zbyt chętni by kierować
          do sanatorium.
          • tekla12 Re: Zabiegi w sanatorium? 08.06.06, 12:02
            www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=16854&postdays=0&postorder=asc&highlight=po%B3czyn&start=0
            • 3avatar Re: Zabiegi w sanatorium? 07.02.14, 22:05
              Dziewczyny czytajcie i podajcie dalej.To naprawdę pomaga.Staraliśmy się z mężem 5lat.diagnoza brak pęcherzyków..załamanie i żal .serce pęka.1próba in vitro.piękne wyniki 9komórek .ale tylko 2zarodki podzieliły się i były marnej jakości..ciąży brak..serce wyrwane ..gdy dowiedziałam się o tym miejscu w tym samym dniu zarezerwowałam miejsce i w ciągu tygodnia pojechałam.zrobię wszystko ...to było 2 miesiące po 1.próbie in vitro.byłam tam tydzień.gdy wróciłam poszlam do mojego lekarza ,aby przygotować się do 2 próby i miałam 5 własnych pęcherzyków.dostałam ovitrelle i UDAŁO SIĘ!!! Będzie dzidzia.dziewczyny może nie każdemu pomoże,ale muszę to ogłosić że jestbtakie miejsce nikt o nim nie pisze ale mi pomogło!!!Połczyn Zdrój .tampony i majtki borowinowe.naturalne hormony.i działa.próbujcie.życzę wszystkim takiego szczęścia 2 kreski na czterech testach beta hcg niewyobrażalnie wysoka i w końcu pozytywna.To jest najpiękniejsze.
    • groch122 Re: Zabiegi w sanatorium? 09.06.06, 05:47
      Dziękuję i pozdrawiam.
      Slonecznego i milego weekendu!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka