Dodaj do ulubionych

nie pękający pęcherzyk Graafa

21.07.06, 08:31
Witajcie, No więc znaleziono przyczynę nr 1 naszych niepowodzeń. Oczywiście
może to nie jedyna ale na razie trzeba się na czymś skupić. Jestem pewna, że
komuś już się to zdarzyło więc może podpowiecie jaki było lub jest Wasze
leczenie?
Obserwuj wątek
    • asiunia555 Re: nie pękający pęcherzyk Graafa 21.07.06, 08:36
      zależy czy nie pęka i przerasta w torbiel czy rosnie rosnie i przestając rosnąć
      nie pęka i zaczyna się samoczynnie wchłaniać.
    • 07022005joanna Re: nie pękający pęcherzyk Graafa 21.07.06, 10:45
      ja jak tylko zaczelam brac clo 1x2tabl.przez ok 5 dni (nie pamietam dokladnie
      przez ile dni, ale standardowo), to pecherzyk rósł i pękał;clo bralam odrazu 2
      tabl.,poniewaz po 1 tabl. nic nie dzialo sie; ins. robione byly w dniach od
      14do18 dnia cykla, ins. bylo 4lub 5, ale nie bylo rezultatu, po 1,5 m-cu od
      odstawienia lekow zobaczylam na usg niunię; moj lekarz do konca chyba nie
      wie,czy niunia jest rezultatem ostatniej ins., ale to nie pasowalo do rozmiarow
      dziecka na usg; czy leki pobudzily moja plodnosci zaszlam naturalnie w ciaze.
      • tekla12 Re: nie pękający pęcherzyk Graafa 21.07.06, 11:09
        Leczenie jest proste, kiedy pęcherzyk osiąga odpowiednią wielkość (ok. 20mm)
        podaje się zastrzyk, który spowoduje jego pęknięcie.
    • kyora Re: nie pękający pęcherzyk Graafa 21.07.06, 13:03
      Serdecznie Wam dziękuję. Ale jedno pytanko jeszcze smile Czy inseminacja jest
      wówczas konieczna czy też można ją robić ale nie trzeba? I ile to kosztuje w
      razie czego bo niestety zbyt zamożni nie jesteśmy. Z góry dziękuję za odpowiedź
      • anneczka78 Re: nie pękający pęcherzyk Graafa 21.07.06, 14:00
        No chyba lepiej najpierw spróbować naturalnie. Jeżeli to była przyczyna
        niepłodności, to jej zlikwidowanie powinno poskutkować smile Tylko konieczny jest
        monitoring, bo zastrzyk (Pregnyl najczęściej) trzeba podać w odpowiednim
        momencie (zastępuje pik LH)
    • 07022005joanna Re: nie pękający pęcherzyk Graafa 21.07.06, 15:01
      pisalas,ze to moze byc to tylko ten powod waszych problemow,wiec ins. nie bedzie
      konieczna , ale potrzebny monitoring jak rosnie pecherzyk i czy pęka po podaniu
      odpowiednich lekow (patrz post wyżej). co do ceny ins. ja placilam ok 2 lat temu
      800zl. radze by badania zrobil mąż. jezeli u niego jets okey to probujcie
      naturalnie.ale,ale....jest jeszcze sprawa niedroznosci jajowodów. moze okazac
      sie, ze w jakims miescu twoich jajowodow jest blokada. wiem,ze mozna to
      sprawdzic, tylko musisz sama to znalezc na tym form.wyszukaj niedroznosc
      jajowodów. ja nie mialam tego czegos, gdyz odrazu pzry pierwszej ins. lekarz
      pokazal mi na monitorze usg jak plemniki mojego meza przemieszczaja sie w moich
      jajowodach.
      pamietaj jednak maz musi zrobic badania,a dopieo jak u niego bedzie wszystko
      wiadomo to zdecydujecie dalej. i nie daj sobie wmoic, ze te badania nie sa
      konieczne . teraz duzo mezczyzn ma problemy
      • agnesx6 Re: nie pękający pęcherzyk Graafa 22.07.06, 13:35
        Badanie na drożność jajowodów to HSG lub inseminacja, to już zależy od lekarza
        na co się zdecyduje.
        • anneczka78 Re: nie pękający pęcherzyk Graafa 24.07.06, 13:25
          > Badanie na drożność jajowodów to HSG lub inseminacja, to już zależy od
          lekarza
          > na co się zdecyduje.

Badanie na drożność to hsg albo laparoskopia diagnostyczna.
          Inseminację nasieniem partnera można wykonać już po upewnieniu się, że jajowody
          są drożne smile
          • inga30 Re: nie pękający pęcherzyk Graafa 24.07.06, 14:19
            Jeśli przyczyna nie pękania jest brak piku LH to wystarczy zastrzyk z pregnylu,
            jeśli przyczyna jest inna to zastrzyk nie pomoże- kja mam nie pekające
            pęcherzyki i wydobycie komórki odbywa się w moim przypadku przy punkcji do in
            vitro
            • anneczka78 Re: nie pękający pęcherzyk Graafa 24.07.06, 17:43
              Inga, a jakie mogą być inne przyczyny niepękania pęcherzyka?
              • inga30 Re: nie pękający pęcherzyk Graafa 27.07.06, 12:28
                LUFF - czyli zespół niepekającego pecherzyka - nie peka choć hormony w
                porządku, a po podaniu pregnylu tez nie pęka
          • agnesx6 Re: nie pękający pęcherzyk Graafa 24.07.06, 15:54
            Sorry, pomyliłam się, tak to jest jak człowiek chce szybko coś napisać,
            oczywiście, że miałam na myśli laparoskopię.
            • kyora Re: nie pękający pęcherzyk Graafa 26.07.06, 22:59
              Moja lekarka kazała mi na razie brac przez 10 dni duphaston, potem ma być
              miesiączka, potem od 5 dni cyklu przez 5 dni clostilbegyt. Czy to ma pobudzić
              sfatygowane jajniki? smile O monitorowaniu cyklu to już wiemże będzie konieczne
              przy braniu hormonów. Jak działają te leki właściwie??
              • anneczka78 Re: nie pękający pęcherzyk Graafa 27.07.06, 12:04
                Duphaston sprawi, że okres nadejdzie kilka dni po jego odstawieniu. A Clo
                pobudza jajniki do pracy, będziesz miała pęcherzyki smile Monitoring jest
                potrzebny - lekarz musi ocenić, jaka jest odpowiedź organizmu na daną dawkę
                CLO. Często też po stwierdzeniu dojrzałego pęcherzyka podaje się zastrzyk, żeby
                pęcherzyk pękł...
              • tymonka30 Re: nie pękający pęcherzyk Graafa 27.07.06, 12:30
                Wszystko w porządku. Możesz jej zaufaćsmile
                • kyora Re: nie pękający pęcherzyk Graafa 28.07.06, 09:36
                  Bardzo dziękuję. Jednak fajnie, że można kogoś bardziej doświadczonego się tu
                  poradzić. smile
                  • tymonka30 Re: nie pękający pęcherzyk Graafa 28.07.06, 10:39
                    To bierzesz już ten progesteron, bo ja zaczynam do dzisiaj to może podobnie
                    będzie nam cykl leciał?smile
    • jolka222 Re: nie pękający pęcherzyk Graafa 13.08.06, 19:44
      czesc dziewczyny,
      mam pytanie a co sie dzieje, jesli pecherzyk nie peka i przekształca sie w
      torbiel, czy znacie moze przypadki z takim problemem, co wtedy trzeba robic,
      czy trzeba usuwac torbiel ,
      • majorka79 Re: nie pękający pęcherzyk Graafa 16.08.06, 12:10
        tak, znamy taki przypadek, ja nim jestemsad
        co 2 mies. mam ten problem. lekarstwem są tabletki antykoncepcyjne, które
        przyjmuje się, a trobiel się wchłania. niestety, po kolejnym cyklu jest to
        samo, więc znowu tabletkisad
      • asiunia555 jolka2222 16.08.06, 13:33
        ja wysłałam Ci w sprawie torbieli odpowiedź na Twojego maila, którego mi
        przesłałaś. Majorka ma rację albo lekarz daje pigułki albo progesteron na to
        aby torbiel zniknęła.
    • jolka222 Re: nie pękający pęcherzyk Graafa 16.08.06, 13:22
      czesc majorka,
      dzieki za odpowiedz,
      a co w takim razie mam zrobic z faktem , ze staram sie o dziecko,jak mam sie
      starac jak trzeba brac te tabletki antykon,,,?kiedy w takim razie sie strac>
      pozdrawiam
      • majorka79 Re: nie pękający pęcherzyk Graafa 16.08.06, 13:24
        no w cyklu, w którym bierzesz tabletki nie starsz się, bo nic z tegosad więc
        teoretycznie, jeśli torbiel notorycznie powraca, masz szansę co drugi cykl.

nie wiem co jest przyczyną niepękających pęcherzyków - zmagam się z tym od
        wielu miesięcy. mam wysoką prolaktynę, którą teraz zbijam, może jak będzie
        niższa, to nie będzie torbieli, nie wiemsad
        • jolka222 Re: nie pękający pęcherzyk Graafa 16.08.06, 18:00
          hey,
          ja widzisz mam to samo tylko u mnie jest jeszcze jedna stała duzo torbiel ok
          62mm. i do niej wlasnie dolaczaja te niepekniete pecherzyki, za jakis czas ide
          do drugiego lekarza by zobaczyc co inny powie , tak dla pewnosci,poinformuje
          cie, co mi beda mówili ci lekarze, jakie oni beda mieli pomysly, mi zalezy
          bardzo na czasie bo mam 30 lat i chcialabym miec dziecko wiec nie ma co czekac,
          pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka