Dodaj do ulubionych

torbiel jajnika

31.08.06, 15:30
dzieczyny mam pytanie : jaka jest szansa ze 6 cm torbiel wchlonie sie po
leczeniu farmakologicznym. lekarz stwierdzil ze sa nikle szanse i ze trzeba
sie spieszyc z laparoskopia, dal jej miesiac jesli nie zniknie to wtedy
wspomniana laparo....
jakie sa wasze doswiadczenia z ta dolegliwoscia???czy komus torbiel zniknela
po stosowaniu PROVERY?
Obserwuj wątek
    • asiunia555 Re: torbiel jajnika 31.08.06, 15:59
      mi wchłonęła się po Lutenylu
      tego o co pytasz nie łykałam
      powodzenia
      • kalinka28 Re: torbiel jajnika 31.08.06, 16:18
        to dobra wiadomosc, a po jakim czasie?
        zastanawiam sie czy miesiac na wchloniecie to nie za malo...nie chce bez powodu
        robic laparoskopii
        • jola733 Re: torbiel jajnika 31.08.06, 16:39
          zależy jakiego "typu" jest ta torbiel
          • kalinka28 Re: torbiel jajnika 31.08.06, 16:44
            to torbiel po niepeknietym pęcherzyku (po stymulacji CLO i braku monitoringu)
            • asiunia555 Re: torbiel jajnika 31.08.06, 17:00
              na pewno spróbuj najpierw leków. niektórym dziewczynom pomaga jakiś progesteron
              (luteina lutenyl duphaston) inne biorą np. jeden cykl pigułki antykoncepcyjne.
              mój gin mówi że jeśli pomimo ww. leków i ok. 3 cykli (i miesiączek) sie nie
              wchłania to wtedy podjąc tzreba decyzję o laparoskopii.
              powodzenia
    • kalinka28 Re: torbiel jajnika 31.08.06, 17:09
      dzieki!to dla mnie cenna informacja bo cos mi sie wydaje ze ta laparoskopia po
      jednym zaledwie cyklu na lekah to troche za szybko...a skoro Twoj gin daje na
      wchloniecie 3 cykle to znaczy ze jest sie nad czym zastanaiac
      • jola733 Re: torbiel jajnika 31.08.06, 17:34
        jeśli to po nie pękniętym pęcherzyku to bierz najpierw leki bo powinna się
        wchłonąć smile
        • kalinka28 Re: torbiel jajnika 31.08.06, 17:50
          wiem ze najpierw leki tylko pytanie jak dlugo te leki , bo lekarz stwierzdil ze
          do miesiaca i jesli nie bedzie efektu to laparo. i ja sie zastanawiam czy to
          nie zaszybko????
          • agnieszka.krak Re: torbiel jajnika 31.08.06, 18:35
            co ten gin opowiada????? mnie krwotoczna 7 cm wchlonela sie bez lekow, wlasnie
            wczoraj bylam u gina, jesli nie wchlania sie sama to antyki czesto sa podawane
            przez miesiac, mnie w ten sposob pomogly, a laparo?????
            • majorka79 Re: torbiel jajnika 31.08.06, 19:22
              ja mialam wielorotnie torbiele, raz osiągnęla wielkosc prawie 9 cm i po
              antykocpecji się wchłonęła (1mies. bralam, aale powinnaam dwa, ale mi sie
              spieszylo)
              • ewa.sz3 Re: torbiel jajnika 01.09.06, 08:31
                ja miałam torbiel 7cm; miałam brać proverę właśnie przez miesiąc - bo po
                miesiącu lekarz miał stwierdzić, czy w ogóle torbiel zareaguje na ten hormon. U
                mnie po miesiacu nawet nie drgnęła, lekarz chciał żebym spróbowała jeszcze
                jeden miesiąc mimo,że wg niego były nikłe szanse na wchłonięcie- ale ja sama
                zdecydowałm się na laparo. W sumie nie żałuję, bo w końcu dowiedziałam się, co
                mi jest/ co prawda jest to endometrioza - ale nikt już na mnie nie testuje...
                pozdrawiam i życzę, żeby Ci się wchłonęła wink
                • kalinka28 Re: torbiel jajnika 01.09.06, 09:22
                  dzieki czyli mam byc gotowa na kazda ewentualnosc, pozdrawiam i zycze zdrowka
                  • asiat99 Re: torbiel jajnika 01.09.06, 09:56
                    Miałam torbiel wielkości sporej mandarynki po niepękniętym pęcherzyku. Przez
                    miesiąc tabletki anty-zostałam maleńka szczeclinka. Po drugim miesiącu z
                    antykami nie było nic.Bądź dobrej myśli.
    • agzeta Re: torbiel jajnika 01.09.06, 19:28
      Mam skłonność do produkowania torbieli. 5 lat temu miałam torbiel wielką -
      średnicy 10 cm, o charakterze chyba się to nazywa - podwijającym się, co
      wiązało się z koniecznością operacji. Teraz z perspektywy czasu, kiedy leczę
      się w klinice niepłodności lekarze ze wszech stron krytykują zabiegi
      chirurgiczne, twierdząc, że są one ostatecznością. Po zakończeniu zażywania
      antykoncepcji jakieś dwa lata temu, pojawiły się dwa torbiele rok i pół roku
      temu - raczej spore 4 i 5 cm., jednak lekarz zakazał jakichkolwiek operacji,
      przewidując, że same się wchłoną. I tak też się stało obydwa razy. Jeden
      wchłonął się po około 3 m-cach, ale już po miesiącu był o połowę mniejszy, a
      drugi wchłonął się całkowicie w kolejnym cyklu. Ja stawiam na wchłanianie się.
      Dodam, że nie brałam wówczas żadnych leków.
      A.
      • kalinka28 Re: torbiel jajnika 02.09.06, 15:17
        dzieki za sugestie, ja juz postanowilam ze jesli po miesiacu torbiel sie nie
        zmniejszy to zdecyduje sie na laparo, nie chce odwlekac staran o kolejne
        miesiace (leki ktore zazywam hamuja owulacje), poza tym nie mialam badanej
        droznosci jajowodow wiec zalatwie te dwie sprawy przy jednym zabiegu, mam
        nadzieje ze nie bede zalowala tej decyzji
        pozdrawiam
        • karolina_marta Re: torbiel jajnika 02.09.06, 17:20
          Ja miałam 6,7 cm torbiel po niepęknietym pęcherzyku po CLO i właśniepo miesiącu
          brania Provery znikł. Nie miałam w zasadzie nadziei że tak będzie i szykowałam
          się na laparoskopię. Ale ku mojemu głębokiemu zdziwieniu juz go nie ma. Będzie
          dobrze, zobaczysz!
          • kotekk75 Re: torbiel jajnika 04.09.06, 21:33
            Witam też mam torbiel krwotoczną wielkości 24 mm utrzymuje się od kilku
            miesięcy napiszcie mi czy przez tą torbiel można mieć krwawienia. Będę brała
            antyki zobaczę czy się wchłonie bo te krwawienia zaczynaja mnie juz martwić.
            • kalinka28 Re: torbiel jajnika 05.09.06, 10:47
              z tego co zdazylam wyczytac przy torbieli krwotocznej krwawienia nie sa niczym
              nadzwyczajnym, jednak jesli sa one obfite to powinnas moim zdaniem isc z tym do
              gina- lepiej nie ryzykowac
              pozdrawiam i zycze szybkiego wchloniecia smile
    • leila78 Re: torbiel jajnika 05.09.06, 11:59
      w poprzednim cyklu miałam torbiel 6,5 cm. Wchłonęła się do mieiączki. Brałam
      orgametril.
    • wybudzeni Re: torbiel jajnika 13.09.16, 14:19
      Torbiele i inne zwłóknienia mogą powstawać z niedoboru jodu w organizmie uncertain
      W poniższych artykułach lekarze którzy zalecali suplementacje jodem opisują, ze torbiele znikały.
      Można zrobić analizę pierwiastkową włosa i dowiedzieć się czy są niedobory jodu.
      www.biomol.pl/uslugi/analiza-pierwiastkowa-wlosow.html

"Dr Robert Rowen mówi,że „piersi, jajniki i cysty skóry – rozwiązując każdy przypadek torbieli piersi, jod ma również niezwykły wpływ leczniczy na torbiele jajników”.
      Choć mało kto wie, że obrzęk jajników jest stanem analogicznym do wola, kiedy tarczyca pęcznieje w odpowiedzi na niedobór jodu. Rezultatem woli często są zaburzenia hormonalne prowadzące do niedoczynności tarczycy. W przypadku Zespołu wielotorbielowatych jajników (PCOS ) głodowanie jajników powoduje, że stają się pęcherzykowate, obrzęknięte i ostatecznie nie będące w stanie regulować syntezą ich hormonów prowadzącą do braku równowagi i niepłodności. Badania rosyjskie śledzące Mastopatie również odkryły, że im większy jest niedobór jodu tym większa liczba torbieli w jajnikach. Od 1928 znane było to, że stężenie jodu w jajniku jest wyższe niż w każdym innym organie z wyjątkiem tarczycy.
      Dr Browstein odkrył w swoich badaniach z dużymi dawkami jodu, że torbiele na jajnikach stawały się mniejsze i zaczęły znikać. Odkrył również, że libido u kobiet i mężczyzn wzrosło.
      "Potrzeba 20 do 40 razy więcej jodu do kontrolowania raka piersi i dysplazji niż potrzeba do zapobiegania wolom.""
      Jod – uniwersalny składnik odżywczy

Badania na zwierzętach wykazują, że jod zapobiega rakowi piersi, nasuwając powiązanie między tymi wnioskami. Czynniki rakotwórcze nitrosomethylurea i DMBA powodują raka u ponad 70% samic szczurów. Te, którym podano jod, szczególnie w jego formie molekularnej (I2), wykazują statystycznie znacząco mniejszą zapadalność na raka.4 Inne biologiczne dowody na poparcie hipotezy, że jod zmniejsza ryzyko raka piersi, to między innymi odkrycie, że komórki przewodu mlecznego – te, które najczęściej stają się komórkami rakowymi – są wyposażone w pompę jodową (symport jodku sodu, taki sam jak w tarczycy).5
      Podobne wygląda sytuacja w przypadku zwłóknienia torbielowatego (mukowiscydozy). Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że u samic szczurów, które były karmione pokarmem bez jodu, pojawiły się przestrzenie torbielowate w piersiach, a jod w swojej elementarnej formie (I2) jest w stanie to wyleczyć.6
      Już w 1966 rosyjscy badacze wykazali, że jod skutecznie łagodzi symptomy torbieli włóknistej piersi. 71% ze 167 kobiet cierpiących na tę przypadłość doświadczyło znacznego polepszenia stanu zdrowia po przyjmowaniu 50 mg jodku potasu w okresie międzymiesiączkowym.7
      W 1993 roku badanie przeprowadzone w Kanadzie również potwierdziło, że jod łagodzi oznaki i symptomy torbieli włóknistej piersi u 70% pacjentek. Raport ten składa się z trzech badań klinicznych, dwa przeprowadzone w Kanadzie na 696 kobietach leczonych różnymi formami jodu, i jedno w Seattle. To w Seattle było kontrolowanym badaniem randomizowanym z placebo i podwójnie ślepą próbą, wykonane na 56 kobietach i miało ono porównać 3-5 mg jodu (I2) do placebo (wodnego roztworu brązowego barwnika spożywczego z warzyw i chininy). Badacze obserwowali kobiety przez sześć miesięcy i śledzili subiektywne i obiektywne zmiany w ich torbielach.8
      Analiza badań z Seattle wykazała, że jod ma wysoki, statystycznie znaczący pozytywny wpływ na torbiel włóknistą. Jod redukuje wrażliwość, guzkowatość, zwłóknienie i jędrność piersi a także liczbę makrocyst w porównaniu do grupy kontrolnej. Ten 36-stronicowy raport9 został przekazany Agencji Żywności i Leków (Food and Drug Administration, FDA) w 1995, w celu uzyskania zgody na przeprowadzenie badań nad wpływem jodu na torbiel piersi na większą skalę. FDA odrzuciło prośbę, ponieważ „jod jest naturalną substancją, a nie medykamentem”. Zdecydowało się potem jednak na zezwolenie na podobne badania sponsorowane przez Symbollon Pharmaceuticals.
      Jod - płyn Lugola

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka