Gość: sowika IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 11.03.03, 22:07 Czy inseminacja ma sens przy endometriozie? Tak zasugerował lekarz, ale od innych specjalistów wiem, że przy endo to raczej tylko IVF. Wiecie coś może na ten temat? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Daria Re: Endometrioza a inseminacja IP: granat:* / 192.168.1.* 11.03.03, 23:26 To zależy czy masz drożne jajowody, czy masz owulację i czy nasienie męża ma odpowiednie parametry. Odpowiedz Link Zgłoś
eva11 Re: Endometrioza a inseminacja 12.03.03, 02:42 Daria!!! Piszesz ze to czy inseminacja ma sens zalezy od tego czy masz drożne jajowody, czy masz owulację i czy nasienie męża ma odpowiednie parametry. Czy jesli odpowiedzi na te wszystkie pytania sa na TAK to oznacza ze nie ma sensu czy ze ma sens??????? Jesli nie to dlaczego???? Bede wdzieczna za odpowiedz. Pozdrawiam Eva Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monia Re: Endometrioza a inseminacja IP: *.leszno.cvx.ppp.tpnet.pl 12.03.03, 11:16 Inseminacja ma sensale jeżeli nasienie męża jest dobre to jak najbardziej naturalnie. IVF raczej nikt nie zrobi przy endometriozie a na marginesie moja kuzynka miała endometrioze po usunieciu ciąży pozamacicznej z tego powodu miała usunięty jajowód i powiedziano że ciąża bedzie ratunkiem i tak się stało w niedługim czasie udało im się a po schorzeniu ani śladu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tina Re: Endometrioza a inseminacja IP: *.chello.pl 12.03.03, 16:25 Gość portalu: Monia napisał(a): >IVF raczej nikt nie zrobi przy endometriozie< Mogę się poszczycić endometriozą i pozwolę sobie nie zgodzić się z przedmówczynią - endo nie jest przeciwskazaniem do IVF, choć też sprawy nie ułatwia. Natomiast ciąża jest chyba najlepszym lekarstwem na to paskudztwo. O ile sie uda, czego wszystkim walczącym z endo (w tym również sobie) szczerze życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daria Re: Endometrioza a inseminacja IP: granat:* / 192.168.1.* 12.03.03, 16:51 Oczywiście przy endometriozie często zalecają in vitro. Monia nie masz racji. Eva11 - inseminacja nie ma sensu przy niedrożnych jajowodach (plemnik nie spotka się z komórką jajową), nie ma sensu gdy nie dochodzi do owulacji (brak komórki jajowej), nie ma sensu przy małej ilości i słabej ruchliwości plemników (szanse powodzenia są wówczas nikłe). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sowika Re: Endometrioza a inseminacja IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 12.03.03, 19:33 Dzięki za zainteresowanie tematem, odpowiadając na Wasze pytania: miewam owulację i drożne jajowody (choć wypustki nie działają zbyt aktywnie co może utrudniać przesuwanie się plemniczków), wyniki męża - ok - w normie. Endo było zaawansowane (III stopień) - jestem po kuracji menopauzowej, nie za bardzo da się stwierdzic na 100 %, że już endo nie mam. Coraz poważniej myślę o INV, propozycja inseminacji mnie nieco zaskoczyła. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daria Re: Endometrioza a inseminacja IP: granat:* / 192.168.1.* 12.03.03, 19:50 Sowika, też miałam III stopień endo, z tym że niedrożne jajowody. Jestem po 2 in vitro i w maju 3. Endo nadal u mnie siedzi(ale niewiem jak zaawansowane). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sowika Re: Endometrioza a inseminacja IP: 195.20.110.* 13.03.03, 14:33 Daria, możesz napisać mi trochę więcej na piriva - chętnie skorzystałabym z Twoich doświadczeń, jeśli nie miałabyś nic przeciwko. Skąd wiesz, że masz cały czas endo? pozdrawiam ciepło, życząc powodzenia sowika@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balbi Re: Endometrioza a inseminacja IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 13.03.03, 22:19 Mam IV stopień endometriozy. W moim przypadku inseminacja nie miała sensu, bo nie pękały pęcherzyki w jajniku (choc mam drożne jajowody). Po 4 ivf jestem w 18 tyg. ciąży i wszystko jest ok. Nawet przy zaawansowanej endo można zajść w ciążę(choć nie wszystkie ośrodki wykonują ivf przy endo), a podobno endo jest wskazaniem do ivf-chyba "psujemy" statystyki!!, bo z endo trudniej zajść w ciążę. Pozdrawiam i życzę wszystkim dziewczynom z endo wytrwałości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sowika Re: Endometrioza a inseminacja IP: 195.20.110.* 14.03.03, 09:27 Balbi, jak się cieszę, że napisałaś o swoim szczęściu ). To bardzo podtrzymuje na duchu. Życzę Ci wszystkiego najlepszego Tobie i maluszkowi, pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aniuulka Re: Endometrioza a inseminacja IP: *.k.mcnet.pl 13.05.03, 15:48 Nie wiem czy jeszcze tu zaglądasz ale ja jestem w podobnej sytuacji jak ty i też zastanawiam się bardzo poważnie nad in vitro, mogłabyś mi napisac gdzie je miałaś i kiedy po kuracji menopauzowej? Z góry serdecznie dziękuję, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monik73 Re: Endometrioza a inseminacja IP: *.icpnet.pl 17.04.03, 14:23 Balbi czy mialas leczona endo przed in vitro? Ja mam endo II st. ale nie beda u mnie leczyc bo to za duze ryzyko, ze juz nie zajajeczkuje (bardzo zuzyte jajniki) Odpowiedz Link Zgłoś