Dodaj do ulubionych

coś silniejszego od bromergonu

26.09.06, 08:09
cześć leczę się na depresję i leki, które przyjmuję zwiększają prolaktynę i to do gigantycznych rozmiarów. przyjmuję teraz 4 tabletki bromergonu i boję się że to za mało. czy są jakieś silniejsze leki o większej dawce tak, żeby prolaktyna nie rosła? Będę wdzięczna za odpowiedzi wybieram sie do gina i będę chciała fachowo z nim porozmawiać.
Obserwuj wątek
    • patchuli Re: coś silniejszego od bromergonu 26.09.06, 08:35
      ja odrazu poprosiłam gina o lek skuteczny i jednocześnie ubogi w skutki uboczne
      wprawdzie musiałam się liczyć z większym wydatkiem ale moim zdaniem opłaciło się
      od ponad miesiąca biorę pół tabletki dostinex raz w tygodniu - jeszcze nie
      miałam kontrolnego badania PRL, ale patrząc na to, że wkońcu cykl miał 28 dni i
      wykres był książkowy - domniemam, że lek podziałał

POLECAM smile
      • asiat99 Re: coś silniejszego od bromergonu 26.09.06, 08:39
        Polecam też Dostinex. Drogi, ale skuteczny i długo działa.
      • asiat99 Re: coś silniejszego od bromergonu 26.09.06, 11:21
        Oj nie pamiętam. Zapytaj może w aptece.
    • frygamfs Re: coś silniejszego od bromergonu 26.09.06, 08:58
      a jakie ten dustinex ma parametry i ile kosztuje
      • patchuli Re: coś silniejszego od bromergonu 26.09.06, 11:49
        cena jednej tabletki to koszt 40-45zł; ale pamiętaj, że dostaniesz pół lub
        niekiedy 1/4 tygodniowo więc koszt wcale nie taki duży...
        poniżej info o leku

Sklad
        "1 tabl. zawiera 0,5 mg kabergoliny."
        Dzialanie
        Dopaminergiczna pochodna ergoliny silnie i długotrwale zmniejszająca stężenie
        prolaktyny. Działa poprzez bezpośrednie pobudzenie receptora dopaminowego D2 w
        komórkach przedniego płata przysadki, czego skutkiem jest zahamowanie
        uwalniania prolaktyny. W większych niż zalecane dawkach wykazuje ośrodkowe
        działanie dopaminergiczne. Po podaniu doustnym lek wchłania się szybko,
        maksymalne stężenie we krwi osiąga po 0,5-4 h od podania. Zmniejszone stężenie
        prolaktyny utrzymuje się 7-28 dni u pacjentów zdrowych i 14-21 dni u pacjentów
        z hiperprolaktynemią. T0,5 wynosi 63-68 h u pacjentów zdrowych oraz 79-115 h u
        pacjentów z hiperprolaktynemią.
        Wskazania
        "Zapobieganie laktacji u pacjentek po porodzie lub jej zahamowanie. Zaburzenia
        związane z nadmiernym wydzielaniem prolaktyny (zaburzenia miesiączkowania, brak
        jajeczkowania, mlekotok, gruczolak przysadki, hiperprolaktynemia idiopatyczna,
        zespół pustego siodła tureckiego w przebiegu hiperprolaktynemi)."

Przeciwwskazania
        "Nadwrażliwość na składniki preparatu lub na alkaloidy sporyszu. Ciężka
        niewydolność wątroby, zatrucie ciążowe, rzucawka, stan przedrzucawkowy. W ciąży
        preparat stosuje się wyłącznie, gdy korzyści dla matki przewyższają ryzyko dla
        płodu; u pacjentek poniżej 16 r.ż. nie udokumentowano bezpieczeństwa i
        skuteczności działania leku. Szczególnie ostrożnie stosować u pacjentek ze
        współistniejącymi chorobami układu krążenia, zespołem Reynauda, niewydolnością
        wątroby, niewydolnością nerek, chorobą wrzodową, krwawieniami z przewodu
        pokarmowego, poważnymi schorzeniami psychiatrycznymi (szczególnie psychozami).
        Ostrożnie stosować z lekami hipotensyjnymi."
        Niepozadane
        "U pacjentek stosujących preparat w celu zahamowania lub przerwania laktacji
        najczęściej obserwowano ból i zawroty głowy, nudności, bóle brzucha. Rzadko
        występowały: kołatanie serca, senność, krwawienia z nosa, przejściowe
        niedowidzenie połowicze. U pacjentek z hiperprolaktynemią najczęściej
        obserwowano objawy ze strony przewodu pokarmowego (nudności, wymioty, bóle
        brzucha, objawy niestrawności, nieżyt żołądka, zaparcia), zawroty i ból głowy,
        osłabienie, ból w klatce piersiowej, nagłe zaczerwienienie twarzy, obniżenie
        ciśnienia tętniczego krwi. Objawy te mają najczęściej charakter łagodny i
        przejściowy, zazwyczaj pojawiają się w ciągu 2 pierwszych tygodni leczenia."
        Interakcje
        Nie stosować z innymi alkaloidami sporyszu oraz antybiotykami makrolidowymi.
        Antagoniści dopaminy (fenotiazyna, butyrofenon, tioksantyna, metoklopramid)
        osłabiają działanie kabergoliny.
        Dawkowanie
        "Doustnie, dorośli i młodzież powyżej 16 r.ż. najlepiej podczas posiłków. W
        celu zahamowania laktacji 1 mg (2 tabl.) w pierwszuym dniu po porodzie. W celu
        przerwania już rozpoczętej laktacji 0,25 mg (1/2 tabl.) co 12 h przez 2 dni. W
        zaburzeniach związanych z nadmiernym wydzielaniem prolaktyny początkowo 0,5 mg
        na tydzień w 1 lub 2 dawkach podzielonych. Dawka tygodniowa powinna być
        zwiększana stopniowo, najlepiej o 0,5 mg na tydzień w odstępach miesięcznych,
        aż do uzyskania działania terapeutycznego. Dawka terapeutyczna wynosi 0,25-2 mg
        na tydzień, najczęściej 1 mg na tydzień, dawka maksymalna u pacjentek z
        hiperprolaktynemią wynosi 4,5 mg."
        Uwagi
        "Przed rozpoczęciem leczenia u pacjentek z mlekotokiem i brakiem miesiączki
        należy przeprowadzić badanie przysadki mózgowej. Podczas terapii u pacjentek z
        hipogonadyzmem w przebiegu hiperprolaktynemii zaleca się przeprowadzanie testów
        ciążowych co 4 tyg., gdy nie występują krwawienia miesiączkowe oraz gdy opóźnia
        się ono o więcej niż 3 dni. Podczas długotrwałego stosowania zaleca się
        regularną kontrolę ginekologiczną (z badaniem cytologicznym szyjki macicy i
        endometrium). Podczas leczenia (szczególnie na początku) nie należy prowadzić
        pojazdów i obsługiwać urządzeń mechanicznych."
        • frygamfs Re: coś silniejszego od bromergonu 26.09.06, 15:11
          u mnie wychodzi, że zbankrutowałabym na te tabletki, bo ja mam gigantyczną hiperprolaktynemie, która rosnie mimi bromergonu. dziewczyny proszę napiszcie czy są jeszcze jakieś inne środki, żeby zbić to draństwo co mi tak dokucza
          • patchuli Re: coś silniejszego od bromergonu 26.09.06, 15:52
            są inne, o tym powinnaś porozmawiać ze swoim lekarzem
            ale im lek skuteczniejszy i bezpieczniejszy tym droższy...

a możeby tak zastapić antydepresanty zajęciami jogi? smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka