Dodaj do ulubionych

od czego zacząć?

04.10.06, 16:31
My 18.10 jedziemy do lekarza. Staramy się od maja i nic z tegosad Jedziemy do
Novum. Przy zapisywaniu się powiedziano nam, że przydałoby się przywiezc
wszystkie wyniki badan, jakie byly do tej pory zrobione. Niestety mam tylko
swoja morfologie krwi z kwietnia i meza badanie tarczycy z 2004 roku. Aha i
swoja cytologie z 2005 roku z sierpnia? Moze cos mi jeszcze polecicie zrobic
poki mam czas? Bo nie chce jechac tam z pustymi rekami. Zaznaczalam w
kalendarzu, kiedy sie kochalismy. Jest sens to lekarzowi pokazywac? Moze
zadaje smieszne pytania, ale jestem bezradna. Nie znam nikogo, kto mialby
problemy z zajsciem w ciaze i czuje sie w tym osamotniona. Maz bardzo mi
pomaga, ale mamy mala wiedze. Aha i jeszcze - ten monitoring cyklu na czym
polega? Bo mieszkam okolo 200 km od Warszawy i nie jestem w stanie jezdzic
tam co tydzien, bo pracuje i boje sie, ze bedzie z tym problem, jesli wiaze
sie to z czestym jezdzeniem. Napiszcie cos, niech mi sie w glowie rozjasni.
Tak czekam na ta swoja Martusie albo Bartkacrying Usciski dla Was wszystkich! I
duzo otuchy!
Obserwuj wątek
    • tymonka30 Re: od czego zacząć? 04.10.06, 17:15
      A nie ma jakiego speca bliżej? Monitoring polega na kilku wizytach w ciągu
      cyklu po to aby zobaczyć jak się rozwija pęcherzyk Graffa z jajeczkiem i czy
      potem pęka. Przeważnie 2-3 wizyty.
      • pocalina HM:( 04.10.06, 18:13
        U, to kiepsko. No wlasnie tego sie spodziewalam. Moze znajde kogos w Toruniu. A
        to wystarczy, ze to bedzie zwykly ginekolog? Czy musi byc spec od nieplodnosci?
        • sky1980 Re: HM:( 04.10.06, 18:20
          na początek wystarczy gin,bo przeciez nie wiecie jeszcze czy coś Wam dolega,tak?
          moze jest ok.najlepiej bedzie jak zrobicie badanie ogolne nasienia męża-
          wykluczycie jego w ten sposób bardzo szybko i lekarz zajmie sie tylko
          Tobą.jesli wyniki M beda zle,wowczas androlog lub urolog przyjrzy sie Twojemu
          M.Ty zaś obserwuj swoj cykl-czy i kiedy wystepuje owulacja,mozesz tez zrobic
          badanie hormonow ale to raczej lekarz Ci zaleci no i wazne by zrobił Ci usg-czy
          wszystko w srodku w porządku.to chyba tyle na początek i lepiej znajdz lekarza
          gdzies w poblizu.pozdrowienia
          sky
        • leila78 Re: HM:( 04.10.06, 18:20
          jednak od niepłodności byłby lepszy. Konował jakiś może więcej szkody narobić.
          Ale w Toruniu na pewno znajdziesz jakiegoś hobbystę. Trzeba pokopać.
          • sky1980 Re: HM:( 04.10.06, 18:22
            aha-wazne jest kiedy sie kochacie!!!dobry lekarz sam powinien o to zapytac-o to
            kiedy sie kochacie bo wazna jest tu jakosc nasienia!!!i "przezywalnosc"
            plemnikow i jajeczka
            • pocalina Re: HM:( 04.10.06, 18:38
              o, dziekismile duzo mi pomoglassmile
            • ewula771 Re: HM:( 04.10.06, 18:39
              Jeżeli sie zdecydujesz na wizyte w Novum to lepiej będzie jak zrobisz wcześniej
              pare badań- po co jechać tyle km z pustymi rękami. Myśle że podstawowe badaia
              typu hormony a mąż badanie nasienia powinny wystarczyć na początek
              • pocalina :-)))) 04.10.06, 18:45
                Nikt mi jakis czas nie odpowiadal na moj watek, ale ciesze sie, ze teraz macie
                czas i cos doradzilyscie. Mieszkam w malym miescie i problem tu o dobrego
                lekarza. A do jakiego trzeba sie udac, zeby zrobic badanie nasienia? Urolog czy
                androlog?
    • anet_29 Re: od czego zacząć? 04.10.06, 18:38
      nie musisz od razu iść do specjalisty od niepłodnosci - każdy dobry gin sie w
      miare zna na tym temacie, więc możesz spokojnie iść w swoim mieście do
      jakiegoś dobrego lekarza, koniecznie z usg. nie staracie sie aż tak długo żeby
      wskazywało to wybitnie na niepłodność. tak więc policz dobrze długość cykli w
      ostatnich mcach, czy są regularne, ile miał najdłuższy ile najkrótszy itp,
      policz w którym dniu cyklu sie kochaliście, a reszte ewentualnych badań zleci
      lekarz. i nie martw sie, może poprostu nie trafialiście w dzień owulacji(co
      zdarza sie bardzo często). będzie dobrze!!!!!
      • sky1980 Re: od czego zacząć? 04.10.06, 18:59
        badania nasienia najczesciej wykonują prywatne laboratoria andrologiczne!!lub
        kliniki niepłodnośći/macierzyństwa.zapytaj w ośrodku zdrowia w Twojej
        miejscowości-może coś doradza,ukierunkują.
        a póki co zajrzyj na forum dla starających sie!!!podobnie jak tu-kopalnia
        wiedzysmile !!!
        • pocalina Re: od czego zacząć? 04.10.06, 19:03
          OK. Dzieki. Widze, ze jestes z tego samego roku, co jasmile 1980. Moze i mi sie
          uda, skoro Ty masz juz jedna dzidziesmile
          • sky1980 Re: od czego zacząć? 04.10.06, 19:09
            oj na 100% sie Tobie uda!!!moja dzidzia ma już 5latsmile a u Ciebie jak narazie
            wszystko jest dobrze,zobaczysz bedziesz mamusiąsmile
            • pocalina Re: od czego zacząć? 04.10.06, 19:13
              Pocieszylas mniesmile Jestes super! Dzieki wielkie!smile
    • bobimax Re: od czego zacząć? 04.10.06, 20:58
      Cześć. Dziewczyny już Ci dużo napisały co powinnaś zrobić. Według mnie równieź
      powinnaś zacząć od badań zarówno swoich jak i męża oraz monitoring cyklu zanim
      zaczniesz jeźdźić do Warszawy. Myślę, że w Toruniu są jacyć dobrzy ginekolodzy,
      którzy zajmą się Twoim problemem. Jeżeli nie znajdziesz takiego w Toruniu to
      jeszcze jest Bydgoszcz. Jeżeli będziesz chciała to podam Ci namiary na takich.
      Ale spróbuj coś znaleźć u Siebie bo to są częste wizyty (jest to niestety
      trochę męczące). Pozdrawiam.
      • pocalina O! 04.10.06, 21:02
        Hej! Super, ze napisalas. No wlasnie ja myslalam o Toruniu, bo jestem tutaj
        najblizej. Znalazlam w necie jakiegos lekarza Dziewiecki Tomasz. Jest OK? Moze
        kogos innego mi polecisz Bobimax?
      • pocalina Toruń! 04.10.06, 21:04
        Bo np. gdzie tam można zrobic badania nasienia? Albo badanie USG jąder? I w
        ogole wszystko kompleksowo? Ja znalazlam tylko jedno laboratorium andrologiczne
        w Bydgoszczy na Łochowskiego, ale wole, zeby to bylo w Toruniu, bo tu mam
        blizej.
        • bobimax Re: Toruń! 04.10.06, 21:17
          Ja w Toruniu nie znam zadnych lekarzy i laboratoriów. W Bydgoszczy robiłam w w
          Vitalabo (hormony i badanie nasienia męża). Z tym badaniem nasienia to jest
          troszke kłopot bo musisz je dostarczyć w przeciagu pół godziny, więc dobrze by
          było, żeby to było blisko domu, bo jednak w warunkach domowych jest lepiej
          (psychika męża). W przeciwnym razie trzeba to zrobić w laboratorium a nie jest
          to przyjemne. Teraz już w wielu laboratoriach robia badania nasienia, więc
          myślę że w Toruniu znajdziesz. A jeżeli chodzi o USG jąder to nie mam pojęcia
          gdzie robią najlepiej isć do androloga. W bydgoszczy znam dobrego. Podzwoń po
          laboratoriach to Ci powiedzą czy robią czy nie.
        • bobimax Re: Toruń! 04.10.06, 21:18
          A co do Łochowskiego to nie słyszałam że jest tam jakieś laboratorium. Chyba że
          chodzi o przychodnię medic
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka