canbera 25.10.06, 18:20 Witam, niedawno miałam usunięty polip endometrium. Mam pytanie, czy wiecie, jakie są szanse na zajście w ciążę i donoszenie jej po takim zabiegu? Czy któraś z Was ma takie doświadczenia? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
canelle Re: Ciąża po usunięciu polipa! 25.10.06, 20:20 cześć, z tego, co wiem, czasami usuwa się zmiany takie jak np. polipy właśnie po to, żeby móc w ciążę zajść. Ja miałam i nie wiem, czy właśnie to mi pomogło, ale na pewno nie zaszkodziło, bo jestem w ciąży! Odpowiedz Link Zgłoś
iii10 Re: Ciąża po usunięciu polipa! 26.10.06, 10:11 canbera napisz proszę jak wykryto u Ciebie polipa, czy USG może to stwierdzić? Czy tżeba zrobić laparo albo histo? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
to-ja-007 Re: Ciąża po usunięciu polipa! 26.10.06, 10:37 > Mam pytanie, czy wiecie, jakie są > szanse na zajście w ciążę i donoszenie jej po takim zabiegu? Szanse sa normalne. Moglabys miec mniejsze szanse na zajscie - bez zabiegu. Tyle ze to troche zalezy gdzie byl polip i tak nparawde to on przeszkadza jesli jest tam gdzie normalnie zagniezdza sie zarodek albo w bezposredniej okolicy tego miejsca w macicy. Wieksze polipy wykrywa sie na usg. Najlepiej robic takie usg tuz po miesiaczce. Mniejsze polipy niekoniecznie musi byc widac. Lekarz moze podejrzewac polipy jesli endometrium jest grubsze ... U mnie przez polipa wystepowaly dodatkowe plamienia i z tego co sie orientuje to jeden z typowych objawow. Po miesiaczce mialam 2-3 dni przerwy a potem drobne plamienia przez 3-4 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
olimpia01 Re: Ciąża po usunięciu polipa! 26.10.06, 10:55 Zgadzam się z przedmówczynią. Nie wszystkie polipy uniemożliwiają zajście w ciążę. Wiele kobiet ma polipy i nawet nie wiedzą o ich istnieniu i zachodzą w ciążę. W moim przypadku wielokrotne usg nie wykryło polipów. Dopiero przy diagnostycznej histeroskopii okazało się że jest ich cała masa. Teraz po zabiegu mam 2 miesiące brać tabletki antykoncepcyjne aby endometrium się "wygoiło" a potem przez 3 miechy Clostylbegyt. Mam nadzieję, że nastąpi efekt odbicia i w końcu uda się zajść w upragnioną ciążę. Odpowiedz Link Zgłoś
kama791 Re: Ciąża po usunięciu polipa! 26.10.06, 12:12 Cześć Wszystkim! Ja niestety mam polip już trzeci raz, prznajmniej o tylu wiem. We wtorek idę na zabieg. Od 1,5 roku staram się zajść w ciążę i nic! Mąż jest zdrowy a u mnie ciągle te polipy. Jak się ich pozbyć? Odpowiedz Link Zgłoś
to-ja-007 Kama 26.10.06, 14:59 Polipy sie usuwa w trakcie histeroskopii zabiegowej. Po takim zabiegu masz pare miesiecy na starania bo taki polip potrzebuje zwykle troche czasu zeby sobie urosnac. Moj gin. probowal u mnie przeciwdzialac polipom przez podawanie progesteronu (leki typu provera, duphaston, orgametril). Ale u mnie to nie dzialalo zbyt dobrze. Teraz moge podejrzewac ze mialam polipy przez problemy z prolaktyna - ktore z kolei byly spowodowane poczatkami choroby tarczycy (najprawdopodobniej). Odpowiedz Link Zgłoś
kama791 Re: Kama 26.10.06, 16:38 U mnie polip pojawił się już w trzecim cylku po usunięciu poprzedniego, ale złuszczył się. Prolaktynę mam w porządku, nie wiem jak tarczyca? kiedy robi się badania horm. tarczycy, w którym dniu cyklu? Odpowiedz Link Zgłoś
kama791 Re: Kama 26.10.06, 16:41 007 co teraz z twoimi polipami? Problemy z tarczycą? co konkretnie? Jeśli możesz to odpowiedz, może coś do siebie dopasuję. Odpowiedz Link Zgłoś
to-ja-007 Re: Kama 26.10.06, 17:41 > 007 co teraz z twoimi polipami? W grudniu 2004 mialam ostatnio usuniete 2 male polipy i od tamtej pory nie pojawily sie. > Problemy z tarczycą? co konkretnie? Konkretnie to niedoczynnosc tarczycy. > Jeśli > możesz to odpowiedz, może coś do siebie dopasuję. U mnie problemy z hormonami tarczycy powodowaly skoki prolaktyny. Miewalam czesto bezowulacyjne cykle a przez to problemy z estrogenem i progesteronem. W badaniach estrogen i progesteron wychodzily zwykle w normie ale wg. lekarza to dlatego ze trudno sie bylo wstrzelic w te "skoki", dlatego mimo badan w normie probowal mnie jakos leczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
to-ja-007 Re: Kama 26.10.06, 17:32 > U mnie polip pojawił się już w trzecim cylku po usunięciu poprzedniego To strasznie szybko. Na pewno byl dobrze wyluszczony? Moze to wcale nie byl polip jesli sie sam zluszczyl? Mnie sie zaden polip sam nie zluszczyl ... Jesli chodzi o tarczyce to wystarczy zbadac tsh (lepiej w drugiej polowie cyklu, mozna po poludniu). Ale jesli prolaktyne masz ok. to nie wiem czy jest sens badac to tsh. Nie slyszalam zeby ktos mial problemy z tsh bez problemow z prolaktyna .. Odpowiedz Link Zgłoś
canbera Re: Ciąża po usunięciu polipa! 26.10.06, 16:45 Ja o moim polipie dowiedziałam się, jak chciałam się dokładnie przebadać przed planowaną ciążą. Poszłam pierwszy raz w życiu, na USG dopochwowe i okazało się, że tam jest. Mój problem polegał na tym, że od czerwca do października br. polip urósł dwukrotnie. Zastanawiam się teraz, czy jakikolwiek wpływ na to mógł mieć kwas foliowy, który biorę od wiosny - w ulotce wyczytałam, że wzmacnia komórki i powoduje ich wzrost. A może powodem jest prolaktyna, bo mam nieco przekroczone normy (raz miałam 39, a ostatnio 23). Najbardziej boje się, że będzie odrastał, bo to się podobno zdarza. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kama791 Re: Ciąża po usunięciu polipa! 26.10.06, 16:51 Zdarza się że odrastają i to dość szybko. To ciekawe bo ja też pomyślałam o kwasie foliowym. Zapytałam o to swojego lekarza i mnie wyśmiał, ale wstrzymam się z kwasem i zobaczę co będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
canbera Re: Ciąża po usunięciu polipa! 26.10.06, 16:52 A w ogóle, to dzięki wielkie za Wasze optymistyczne wypowiedzi, bo przyznam szczerze, ten mój polip nieco mnie zdołował. Mam nadzieję, że nasze polipy nie pokrzyżują nam planów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
canbera Re: Ciąża po usunięciu polipa! 26.10.06, 16:55 Ja swojego lekarza jeszcze o kwas nie pytałam, ale też przestałam go brać. Czytałam, że kapusta zawiera sporo kwasu foliowego, więc chyba przerzucę się na naturę Odpowiedz Link Zgłoś
maretina napisz do piegoosa 29.10.06, 12:01 miala cl sluzowke endometrium w drobnych polipach. teraz jest w ciazy blizniaczej Odpowiedz Link Zgłoś