oska81 01.12.06, 18:46 Witajcie mam pytanko, co daje duphaston po braniu clo? Lekarz przepisał mi od 6-10dc brać clo, a potem od 11-15dc duphaston. Czy można rozpoczynać branie duphastonu dzień po braniu clo? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kalinka28 Re: clo+duphaston 01.12.06, 19:22 Na pewno dobrze zrozumiałas lekarza? Rozumiem ze jesli zazywasz CLO chcesz wywołać owu. z tego co wiem duphaston jest hormonem przydatnym w drugiej fazie cyklu czyli po owulacji (podany za wczesnie moze ja zahamowac!!!) mysle ze powinnas skonsultowac sie z innym lekarzem. Czy ten lekarz zlecił ci monitorowanie cyklu po CLo??? Odpowiedz Link Zgłoś
oska81 Re: clo+duphaston 01.12.06, 19:29 Właśnie nie jestem pewna czy go dobrze zrozumiałam i tego się obawiam, rozrysował mi na kratce co i jak i nawet zaznaczył, że powinniśmy z mężem współżyc w 12 i 14dc, i przestałam go chyba słuchać, wydawało mi się że wiem, co do mnie mówi,ale jak zaczęłam mówić mężowi to zwątpiłam, dlatego właśnie pytam, kiedy ten duphaston. Nie chce niczego popsuć i to przez moją nieuwagę. Czy dobrze rozumiem, że powinnam go brać od 16dc?Już sama nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kalinka28 Re: clo+duphaston 01.12.06, 19:35 to zalezy od tego kiedy masz owulacje (jak długie masz cykle). przy standardowej długości cyklu 28- 29 duphaston buierze sie właśnie w 16dc. niektórzy lekarze nie zalecają brania dopoki nie zostanie na usg potwierdzona owulacja. Ja przy owulacji 16 dc biore duphaston od 18. A co z monitoringiem? Odpowiedz Link Zgłoś
oska81 Re: clo+duphaston 01.12.06, 19:40 Cykle mam nieregularne, a cykle bezowulacyjne. Poprzedni cykl miałam 30dni, teraz @ mi się spóźnia i w związku z tym biorę duphaston na wywołanie. Co do monitoringu, to lekarz powiedział mi, że ten cykl clo i duphastonem nie będziemy monitorować, jeśli dostanę @, to przy drugim cyklu mam się do niego zgłosić w 10dc. Odpowiedz Link Zgłoś
kalinka28 Re: clo+duphaston 01.12.06, 19:47 wiesz co nie chce Cie straszyć ale takie zażywanie Clo bez podpatrywania jak działa to niezbyt dobry pomysł.. te lekarstwa to nie cukierki tylko hormony ktore moga wiele namieszac. Ja i wiele dziewczyn jest tego dowodem, jesli pecherzyk nie peknie - a usg tego nie potwierdzi mozesz wyhodowac torbiele które skaplikuja Ci starania. JA ufałam mojej byłej Pani dr ktora leczyła mnie w ciemno (tak jak Ciebie) i o mało nie wyladowalam w szpitalu na hirurgii..nie mowiąc o tym ze straciłam trzy cykle na walke z torbiela. Teraz przy stymulacji mam co najmniej 3 usg w cyklu i jestem spokojna ze nic sie zlego nie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
kalinka28 Re: clo+duphaston 01.12.06, 19:48 jeszcze zapytam : Czy Twój lekarz specjalizuje się w leczeniu niepłodności? Oczywiście taki specjalista to tez nie gwarancja ale zawsze jakas szansa na to ze wie co robi. Odpowiedz Link Zgłoś
oska81 Re: clo+duphaston 01.12.06, 19:55 Szczerze mówiąc to nie wiem czy się w tym specjalizuje, miałam jednego lekarza, któremu ufałam, ale z powodu przeprowadzki musiałam z niego zrezygnować i znajoma poleciła mi tego, do którego chodzę i wiele kobiet go poleca, ale jak jest u niego z leczeniem niepłodności to trudno mi powiedzieć, nikt z nowych znajomych nie miał takiego problemu. Wiem, że to trochę ryzykowne, więc pójdę za Twoją radą i sama wybiorę się na usg, bo nie chcę niczego nawalić. I ten duphaston jednak zacznę brać od 16dc, bo siedzę teraz w necie i szperam i nikt nie brał go zaraz po clo, tak myślałam, że źle go zrozumiałam. Bardzo Ci dziękuję za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
tymonka30 Re: clo+duphaston 02.12.06, 08:41 Może do niego zadzwoń, nawet jak odbierze pielęgniarka to sprawdzi jak zapisał w karcie ale pewnie od 16 dc. Odpowiedz Link Zgłoś
oska81 Re: clo+duphaston 08.12.06, 17:11 Dzwoniłam do lekarza, aby się upewnić co do brania duphastonu i powiedział mi, że jak zaczynam brać clo od 6dc to tego samego dnia mam zacząć brać duphaston do 25dc. Po pierwsze to nie starczy mi tych tabletek bo ich zostało mi 10, a po drugie to przecież totalny nonsens, nie ufam mu, próbuję dodzwonić się do mojego poprzedniego lekarza i nawet do niego pojechać. Jak taki lekarz ma mnie leczyć to ja dziękuję!! Odpowiedz Link Zgłoś
tekla12 Re: clo+duphaston 08.12.06, 17:14 Totalny nonsens na pewno. Poza tym raczej nie praktykuje się podawania clo od 6 dnia cyklu, bo to obniża jego skuteczność. Odpowiedz Link Zgłoś
oska81 Re: clo+duphaston 08.12.06, 17:19 Juz sama nie wiem, jak nie dam rady dodzwonić się do mojego poprzedniego lekarza to na pewno sama zacznę brać duphaston od 16dc. A od którego dnia najlepiej jest przyjmować clo? Odpowiedz Link Zgłoś
tymonka30 Re: clo+duphaston 09.12.06, 09:29 Ja zawsze od 3 przez 5 dni a duph. po owu, przeważnie od 16 dc ale czasem od 17. Odpowiedz Link Zgłoś