anedziax 03.01.07, 18:09 czy może ktos mi coś o tych badaniach mamy takie zrobić tzn chromatyne mój mąz a kariotyp oboje .będę wdzięczna za inf . dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malutka1939 Re: chromatyna i kariotyp 03.01.07, 18:36 napisz skąd jesteś , my robiliśmy badanie kariotypu w Zabrzu na NFZ, trzeba było mieć skierowanie od lekarza nie z prywatnej praktyki. ja tez kiedyś o to pytałam forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=191&w=51683950&a=51683950 a jeśli nie wiesz co oznaczają te badania wrzuć w wyszukiwarkę na pewno jest duzo info pozdrawiam malutka Odpowiedz Link Zgłoś
anedziax Re: chromatyna i kariotyp 03.01.07, 21:18 dzięki jestem z krakowa nie wiem czy w krakowie można zrobic na nfz ,bylo by dobrze ale z drugiej strony jeśli mamy tak długo czekać na termin badania to chyba lepiej prywatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jomale Re: chromatyna i kariotyp 03.01.07, 23:39 Chromatyny nikt chyba nei orbi na NFZ. Wiem ze swego czasu i chyba dalej robia to w Krakowie w Macierzyństwie (tak sie jakos nazwya ta Klinika). Ten test nazwya sie SCSA i badania się uszkodzenia DNA plemników w ejakulacie. Co do badań kariotypu 9cytogenetycznych) to oczywiscie mozna zrobic to na NFZ. Prawie w każdym większym mieście jest jakaś poradnia genetyczna gdzie ze sierowaniem od lekarza rodzinnego można zorbic kariotypy: podaje ci linka www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=13154&start=0 Odpowiedz Link Zgłoś
anedziax Re: chromatyna i kariotyp 04.01.07, 10:47 nie wiem czy to możliwe ,dzwonilam dzisiaj do diagnostyki na Olszańska z pytaniem o kariotypy i jak dlugo się czeka na wynik i czeka się do 3 tyg ,ciekawa jestem dlaczego tak szybko skoro gdzie indziej ok 5 tyg.wiecie cos może na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś