kasia780 15.01.07, 19:08 kochane lekaz zalecił mi badanie na niedroznosc jajników,prosze powiedzcie mi czy to boli?jak wyglada? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kociaczek22 Re: droznosc jajników 15.01.07, 19:13 pewnie chodzi Ci o badanie drożności jajowodów - hsg czy bolesne? dla jednych bardzo bolesne, dla innych dziewczyn mniej zawsze możesz zapłacić i zrobić badanie pod narkozą osobiście robiłam hycosy - dla mnie nawet to badanie było dość bolesne jest to sprawa indywidulna Odpowiedz Link Zgłoś
aaaaaaa37 kociaczek 15.01.07, 19:42 wiesz ja rozmawialam z Taszycka w novum na temt tego HyCoSo i powiedziala ze za pomoca soli i USG nie da sprawdzic droznscu jajowodow. Owszem kiedys robiono to z odpowiednim kontrastem i owszem bylo to badanie diagnostyczne. Pozniej bulam na wizycie u DDomitza i powiedzial to samo, ze to jest naciaganie, ze nie mozna za pomoca soli fizjologicznej sprawdzic droznoscui jajowodow. Ze niejedna z pacjentek mowla mu ze owo badanie wykonywane jst w wawie w tym gabinecie o ktorym Ty mowilas, ale ze to jest zwyczjane naciaganie i sprawa jest juz zgloszona do izby lekarkiej i czeka na wyjasnienie.... Odpowiedz Link Zgłoś
kociaczek22 Re: kociaczek 15.01.07, 19:47 jezu nie stresuj mnie w sumie swoje zapłaciłam Odpowiedz Link Zgłoś
kociaczek22 Re: droznosc jajników 15.01.07, 19:52 ja słyszałam że ani hsg, ani hycosy nie daja 100% gwarancji Odpowiedz Link Zgłoś
aaaaaaa37 Re: droznosc jajników 15.01.07, 21:11 owszem nie daja, ale hsg to metoda stara, od lat wykonywana i 100 procent gwarancji nie daje, ale 90,a to drugie to zwykle naciaganie.Tak mi powiedzieli Odpowiedz Link Zgłoś
annba Re: droznosc jajników 15.01.07, 21:46 moje HSG wykazało drożność dopiero laparoskopia pokazała, że jeden w ogóle niedrożny Odpowiedz Link Zgłoś
marion35 Re: droznosc jajników 15.01.07, 21:53 gdyby się dało ominąć hsg byłoby lepiej zacząć od laparoskopii. hsg wykazało mi drożność, laparo niedrożne oba jajowody. straciłam tylko pół roku starań i miałam 4 niepotrzebne IUI! Odpowiedz Link Zgłoś
finka77 Re: droznosc jajników 16.01.07, 09:50 ja właśnie omijam HSG ,ide odrazu na laparo .Ale ja mam podejrzenie endometriozy i 3 st zap .przydatkow za sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
zetka31 Re: droznosc jajników 16.01.07, 21:02 Dziewczynki kochane, ja jestem akurat tą szczęściarą, której hsg nie bolało, więc dla mnie wybór, że najpierw hsg, a potem laparo - był trafiony. Kiedyś też chciałam ominąć laparo, ale myślę, ze wybrałam dobrze. Laparo jest bardziej inwazyjnym zabiegiem. Podobno po pół roku mogą zrobić się zrosty i znowu jest problem. Nie wiem, uważam że mówj wybór był słuszny. Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
pawlakjo Re: droznosc jajników 16.01.07, 21:09 zetka31 napisała: > Dziewczynki kochane, ja jestem akurat tą szczęściarą, której hsg nie bolało, > więc dla mnie wybór, że najpierw hsg, a potem laparo - był trafiony. Kiedyś też > chciałam ominąć laparo, ale myślę, ze wybrałam dobrze. Laparo jest bardziej > inwazyjnym zabiegiem. Podobno po pół roku mogą zrobić się zrosty i znowu jest > problem. Nie wiem, uważam że mówj wybór był słuszny. > Pozdrowionka Tzn. że miałaś HSG a nie miałaś jeszcze laparo? Dobrze zrozumiałam? Po pól roku mogą się zrobić zrosty po laparoskopii czy ogólnie? Odpowiedz Link Zgłoś
zetka31 Re: droznosc jajników 17.01.07, 00:08 Nie nie, najpierw miałam hsg - stwierdzili niedrożność jajowodów. A potem miałam laparo, żeby mi udrożnili te jajowody. Czytałam na bocianie, że już po pół roku po laparo mogą się tworzyć zrosty. Są różne opinie, niektórzy twierdzą, że najlepszy czas na zajście w ciążę to w ciągu pierwszego roku od zabiegu. Jeśli masz pytania dotyczące hsg czy laparo - służę, bo przeszłam i jedno i drugie)) Odpowiedz Link Zgłoś
bobimax Re: droznosc jajników 17.01.07, 13:34 Ja miałam HSG przy którym udrożnili mi jeden jajowód (drugi został niedrożny) Gin mówił że skoro jeden jest drożny to nie będzie robił laparo bo jest to jednak zabieg inwazyjny i że po nim też mogą się zrobić zrosty. No ja miałam to szczęście że zaszłam w ciążę w drugim cyklu po HSG (starania 1,5 roku). Co lekarz to inna opinia mi pomogło. Zresztą drugi lekarz też mówił żeby zrobić HSG skoro wszystko inne gra. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś