Dodaj do ulubionych

Antykoncepcja a @ przed IVF

30.01.07, 22:49
Część dziewczyny jestem w kropce , przygotowuje sie do IVF i jestem obecnie
na antykach, ale mam probnem nie wiem czy to jest normalne ,8dc i nadal mam
@ jestem na MARVelonie ,nie wiem czy to normalne czy moze trzeba zmienic
lek , moze ktoras miała podobny problem , od nastepnego cyklu zaczynam
stymulacje i nie wiem czy to w czymś nie zaszkodzi . Podzielcie sie swoimi
doświadczeniami .... Serdecznie pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • lidek0 Re: Antykoncepcja a @ przed IVF 31.01.07, 06:52
      Nie wiem czemu wogóle przed staraniami bierzesz antyki, ale pewnie gin
      świadomie Ci je przepisał i ie co robi. J wiem jedno, że one potrafia
      rozregulować hormony i utrudniac zaciążenie. Ja po odtsawinieu antyków
      zrobiłabym najpier badania hormonalne, ale nei znam Twojego przypadku i nie
      chciałabym się wymądrzać.
    • mila_do_nieba Re: Antykoncepcja a @ przed IVF 31.01.07, 09:07
      Z reguły przed ivf standardowo stosuje sie antyki, wiec tu akurat nic dziwnego
      nie widze. Wszystkie odchyły od normy; plamienia w trakcie, wydluzajaca sie @ -
      zwłaszcza ze to nie 1 cykl na antykach, nalezy skonsultowac z ginem a nie na
      forum!!! Zwłaszcza ze jak piszesz przygotowujesz sie do programu.
      • kaka154 Re: Antykoncepcja a @ przed IVF 31.01.07, 10:29
        potwierdzam to co pisala Mila. Antyki to przy dlugim protokole standard.
        Najlepiej skonsultuj to z lekarzem przygotowującym do in vitro. Pozdrawiam
      • lidek0 Re: Antykoncepcja a @ przed IVF 31.01.07, 12:35
        Rozumiem, że to standard, ale zastanawia mnie bo one potrafią rozregulowac
        hormony a przeciez one powinny być w normie. Ale to tylko takie moje
        wątpliwości.
        • mila_do_nieba Re: Antykoncepcja a @ przed IVF 31.01.07, 17:59
          Przestancie prosze powtarzać "rozregulowuje hormony"!!! Niby jak je
          rozregulowuje i które? Tylko w przypadku kilku % kobiet, obserwuje sie negatywny
          efekt antyków, ale najczesciej to niefrasobliwośc lekarza, bo antyk antykowi nie
          równy a przepisuja kazdej.
          Zarówno przed długim jak i krótkim protokołem z reguły stosuje sie 1 cykl na
          antykach. Ja tak miałam na krótkim. Tak jest bezpieczniej; na jajnikach nie ma
          żadnych pozostałosci po przetrwałych pecherzykach, cystach itp, jest to jakby
          punkt wyjścia do stymulacji.
          Jezeli to I cykl na antykoncepcji to plamienie w trakcie przyjmowania jest dosc
          powszechne, nawet na ulotce jest to zaznaczone.
          Kontakt z ginem tak czy owak, bo w przypadku IVF kazdy szczegół lepiej
          skonsultowac z lekarzem.
          • monitta Re: Antykoncepcja a @ przed IVF 31.01.07, 19:40
            Dzięki dziewczyny .
            Skontaktowałam sie ze swoim giniem i stwierdził ze to się czasami zdarza ma
            dalej zażywać antytki , powiedział ze to nie przeszkadza w przyszłej
            stymulacji , taka uzyskałam odpowiedz . pozdrawiam
          • lidek0 Re: Antykoncepcja a @ przed IVF 01.02.07, 06:45
            A czy każdy lekarz przed przepisaniem antyków zleca badania hormonalne, żeby
            wiedzieć który lek przepisać /czytaj jaki hormon i w jakiej dawce/? Czy tak
            wróży z oczu pacjentki /poza oczywiście tym konkretnym przypadkiem kiedy pewnie
            wszystkie badania hormonale sa wykonane/? Ile kobiet po odstawieniu antykow
            bada poziom hormonów? Co do rozregulowanych hormonów to znam wiele takich
            przypadków, a wiele kobiet po prostu badań nie robi.
            a jak rozregulować hormony? To chyba oczywiste podać nieodpowiedni antyk do
            poziomu hormonow w organiźmie kobiety. A które?: progesteron chociażby czy
            prolaktynę.
            • mila_do_nieba Re: Antykoncepcja a @ przed IVF 01.02.07, 10:04
              Lidek poczytaj sobie dokładnie albo zapytaj lekarza jak działają antyki, bo
              chyba nie masz pojecia o czym piszesz. Jak mogą rozregulować progesteron jeżeli
              antykoncepcja ma na celu zahamowanie owulacji?? Jak wg ciebie gin powinien
              dobrać odpowiedni antyk po zbadaniu prl i prog? Co ma piernik do wiatraka???

A co do "znam wiele takich przypadków"; niestety kobiety, które zaczynają sie
              starać po odstawieniu antykoncepcji hormonalnej i napotykają problemy muszą
              sobie zdać sprawę z tego, że wszystkie zaburzenia miały również przed!!! Jak
              sama piszesz nie robiły wczesniej badań, a to że cykl był regularny niczego nie
              dowodzi, bo wiekszosc kobiet ma @ jak w zegarku a & brak!!!

Jedyny znany i pewny efekt antyków to taki, że efekt odstawienia w przypadku
              zdrowych, płodnych kobiet oraz niektórych z problemami zwieksza szanse na &
              zaraz w nastepnym cyklu. Tak było w przypadku kilku moich kolezanek. Wielu ginów
              własnie gdy problemem jest owulacja siega po taki sposób. U mnie nie podziało bo
              w trudnych przypadkach nie zadziała!!! Jednak dzieki antykom właśnie hormony,
              które odpowiadaja za moja nieplodnosc, trzymaja sie pi razy drzwi norm.
              • lidek0 Re: Antykoncepcja a @ przed IVF 01.02.07, 13:57
                Znam /w tym ja/ osoby, które badały gormony wcześniej i miały je w normie a po
                antykach badania wykazały zaburzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka