Dodaj do ulubionych

TSH a prolatyna

15.03.07, 19:42
Od 2 miesięcy biorę Euthyrox 25 mikrogramów na zbicie TSH. Zalecił mi ten lek
mój gin. łącznie z clo.

Moje TSH nie było tragicznie wysokie - około 3 (norma na wynikach badań do 4)
ale przy okazji podwyższona prolaktyna (około 400 gdzie norma do 496) - czego
efektem prawdopodobnie jest stwierdzony brak owulacji (1 monitoring cyklu) i
nasze 1,5 roczne starania bez efektu.

Dałam sobie trochę czasu na unormalizowanie TSH po Euthyroxie sądząc że
spadnie PRL. Zaplanowałam sobie, że jeśli naturalnie nie wróci mi owu to
wówczas sięgnę po clo.

Ale moje ostatnie badanka mówią że TSH spadło do 1,57 natomiast PRL ciągle
wysoka - 400 (norma do 500)... Czy powinnam czekać - bo PRL sie może
unormalizować, ale wymaga to więcej czasu?? Miałyście może podobny przypadek? smile
Druga sprawa że mam ostatnio b. nerwowy czas w pracy i zastanawiam sie czy ta
podwyższona PRL to nie od tego....
Pozdrawiam serdecznie

Obserwuj wątek
    • fioco78 Re: TSH a prolatyna 15.03.07, 22:17
      ja nie zdążyłam wykupić recepty na euthyrox, wystarczyło samo zbicie prolaktyny i może od tego powinnaś zacząć. hormony tarczycy też mieściły się u mnie w normie, mimo to lekarz zalecił ten lek, ale fasolka pojawiła się bez jego pomocy! faktycznie, często jest tak że problem z prolaktyną pojawia się przy kłopotach z tarczycą, ale skoro wyniki również masz w normie, to może bromek wystarczy. u mnie podziałał. i może nawet owulka wróci bez clo. nie wiem też czy 1 monitoring wystarczy, żeby stwierdzić że owu brak. nie wiem ile masz lat, ale z wiekiem zdarzają się cykle bezowulacyjne nieco częściej i mogliście pechowo w niego trafić przy monitoringu. u mnie owulka była na bank, ale prolaktyna nie pozwala się zarodkowi zagnieździć, więc przez rok czasu nici z tego były. a o nerwach w pracy też dużo mogłabym powiedzieć. właśnie w tym okresie zbadałam prolaktynę i była katastrofalna. wyluzuj, poproś o bromek i spotykamy się na forum dla zafasolkowanych, chociaż tu mi nie jest źle szczerze powiedziawszy. wink
      • tymonka30 Re: TSH a prolatyna 16.03.07, 08:01
        Skoro po zbiciu TSH prolaktyna się nie zmniejszyła pewnie wypadałoby podać lek
        i na zbicie tego drugiego. Musisz po prostu pójść do gina, bo z nami to tylko
        pogadasz ale recepty już nie wystawimy. Pozdrawiam smile A stres jak najbardziej
        ją podwyższa.
    • kaamea Re: TSH a prolatyna 16.03.07, 08:26
      Mi w okresie stresu skakała z 25 na 44 a raz nawet na 70 (inne jednostki niz
      twoje, ale norma do 25).
      Teraz biorę pół tabletki Bromergonu na dobę i on trzyma prolaktynę w ryzach -
      nigdy nie mam powyżej 14,
      • zajacowna Re: TSH a prolatyna 16.03.07, 13:46
        Musze to napisac:

Flaki mi sie juz przewracaja jak czytam : tsh to tsh, tamto..... tsh nie jest
        najwazniejsze!!!! ft3 i ft4 sa wazneijsze i to one swiadcza czy sie jest w
        niedoczynnosci czy nie.
        Prolaktyna ma zwiazek z niedoczynnoscia.
        Pierwsze nalezy wyjsc z niedoczynnosci a pozniej leczyc prolaktyne.
        A nie na odwort.
    • kategra40 Re: TSH a prolatyna 16.03.07, 21:25
      fT3, fT4 i p/ciała badałam i wszystko zdaje się być OK.

fT3 = 3.01 (norma: 2.57 - 4.43)
      fT4 = 1.06 (0.93 - 1.7)
      przeciwciała p/peroksydazie 5.48 (norma poniżej 34 IU/m)
      p/c//tyreoglobulinie 0.58 [0 - 115.0]
      p/c/tarczycowe 7.60 [0 -35.0]
      badałam też PRL z metoklopramidem - mogę wykluczyć gruczolaka przystadki itp.

Konsultowałam się z dwoma lekarzami - jeden z nich gin-endokrynolog - zalecił mi
      tyroksynę i clo. Koncepcja drugiego (endokrynolog) była odmiennasmile - zapisał mi
      Dostinex na zbicie prolaktyny....

Mam większe zaufanie do pierwszego -stąd poprzestałam na tyroksynie. Może jednak
      PRL wymaga więcej czasu na unormalizowanie się, a mój tryb życia i nieszczęsne
      nerwysmile temu nie służą...
      Stosowanie leków zbijających PRL to tylko leczenie objawowe, ale może pomaga
      szybciej w unormalizowaniu się cyklu - pod warunkiem, że przy okazji zwalcza się
      przyczynę zawyżonej PRL czyli np. lekką niedoczynność tarczycy...

Jestem teraz w kropce - miałam już trop, że moje bezowulacyjne cykle są
      związane z niedoczynnością tarczycy (dodam do tego ogólnie niską temperaturę
      ciała i wynik TSH z lipca - 3,0), ale teraz po wyniku 2,1 nie wiem co sądzić????

W internecie doczytałam się że norma do 2.0 - to stan idealny, od 2,1 - 4,5
      to podejrzenie niedoczynności... Co myslicie o tych wynikach? Czy przy
      niedoczynności konieczne byłoby podwyższenie prolaktyny - bo mam ją w stanie
      idealnymsmile?

• Re: Czy to już niedoczynność tarczycy...???
      zajacowna 30.11.06, 23:22 + odpowiedz

podaj norme do tsh i do ft4 bez tego ani rusz

• Re: Czy to już niedoczynność tarczycy...???
      kategra40 01.12.06, 06:38 + odpowiedz

Już podajęsmile
      TSH norma na wynikach 0.3 - 4.5
      fT3 2.57 - 4.43
      fT4 1.06 0.93 - 1.7
      Pozdrawiam:smile)
      • zajacowna Re: TSH a prolatyna 17.03.07, 08:37
        masz niskie ft4 , ktore swiadczy o niedoczynnosci.
        Twoje skoki tsh , tez swiadcza, ze tarczyca nie pracuje jak trzeba....
        Mysle ze jak podrownasz braki hormonow to i prolaktyna powinna sie unormowac.

Cium ,. Ewa
        • hesju Re: TSH a prolatyna 28.03.07, 10:59
          witamsmile
          zaczynam "szkolenie" w zakresie niedoczynności wink
          dzisiaj zażyłam pierwsza tabl.Euthyrox 50, TSH mam 2,56 wiec teoretycznie w
          normie,ale moja endo powiedziala mi,ze mam niedoczynnosc...dodatkowo mam zrobic
          badania anty TPO, anty TG oraz Ft4.
          oczywiscie jestem bez energii, zasypiam jak tylko usiade, mam suche łokcie
          ogólnie suchą skórę i jestem nastawiona do wszystkiego pesymistycznie, chociaz
          bardzo sie staram usmiechac jak najczęsciej.
          zeby nie bylo tego za malo, to mam hiperprolaktynemie czynnosciowa, ale podobno
          na razie mam nie zawracac sobie tym glowy, a zajac sie tarczyca.
          do endo mam sie zglosic za 6 tyg.
          pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka