Dodaj do ulubionych

wyniki badań- pomoże ktoś?

28.04.07, 12:04
25 dzień cyklu:
- progesteron < o,25 ng/ml

5 dc:
-testosteron 0.80 ng/ml
- Androstendion 4.3 ng/ml
- estradiol 109.68 pg/ml
- kortizol 154.20 ng/ml
-FSH 5.53 mIU/ml
- LH 6.99 mIU/ml
- DHEA-SO4 5.6 ug/dl
- SHGB 36.4 nmol/L
- 17-OH 0.8 ng/ml
- cholesterol całk. 164 mg/dL
- -------
Obserwuj wątek
    • zajacowna Re: wyniki badań- pomoże ktoś? 28.04.07, 12:30
      ja wyłapałam tylk ze kortyzol jest za wysoki (ale nie jestem pewna tych
      jednostek )
      • agnieszka.krak Re: wyniki badań- pomoże ktoś? 28.04.07, 12:51
        i napewno cykl bezowulacyjny. Bardzo niski progesteron jak na 25 dc. Poza tym z
        tego co wiem to Lh i FSH nalezy badac 2-3 dc.
        • kwiatuszekxx Re: wyniki badań- pomoże ktoś? 28.04.07, 12:57
          Dzięki.
          Badania miałam robione w szpitalu na Karowej i tam niestety tak robią te badania
          czyli zapisują od 4 do 6 dc., nie wiem dlaczego.

A co powiecie o tych męskich hormonach???
          • zajacowna Re: wyniki badań- pomoże ktoś? 28.04.07, 13:04
            jeszcze widac ze przeciwciala tpo sa negatywne.
            • kwiatuszekxx Re: wyniki badań- pomoże ktoś? 28.04.07, 13:05
              a co to znaczy?
              jestem kompletnie zielona w tym wszystkim
    • kwiatuszekxx Re: wyniki badań- pomoże ktoś? 28.04.07, 13:14
      jeszcze 2 wyniki:
      FT4 12.1 pmol/L
      TSH 1.38 uIU/ml
      • aaaaaaa37 Re: wyniki badań- pomoże ktoś? 28.04.07, 14:44
        poza LH I FSH i zachiwiana miedzy nimi proporcja wszytsko jest ok, oczywiscie
        progesteron jeszce niski.
        Ale wyniki nalezaloby powtorzyc, najlepiej po 2-4 d.c,optymalnie w 3 d.c
        • dagps Re: wyniki badań- pomoże ktoś? 28.04.07, 15:15
          a jakie sa normy??? bez norm to mozemy na oko gadac, wg moich norm za duzy
          estradiol i androstendion, testosteron na granicy. bez norm z karowej nie ma co
          dyskutowac poza tym, ze fsh i lh sa ok. 5 dzien jeszzce nie jest tak zle, cyba
          ze masz cykle krotsze niz 26-8dni
    • aaaaaaa37 dagps 28.04.07, 15:28
      dzieki normom to rowniez ta dziewczyna sobie moze sama sprawdzicsmile to nie jest
      zaden problem.
      A co do "norm" o ktorych mowisz: sa pewne wartosci w medycynie powyzej ktorej np
      poziom danego hormonu jest nieprawidlowy. I nie potrzeba sie doszukiwac setnych
      czesci zeby powiedziec ze ktos ma powyzej czy ponizej. Dla przykladu:np
      testosteron pow 1,0ng/ml to juz za duzo.
      A laboratoria maja rozne odczynniki i w jednym norma bedzie pow1,2 w innym 0,9.
      Wiec pewne normy sa zawsze w medycynie oczywiste
      • dagps Re: dagps 28.04.07, 22:40
        nie zgadzam sie, ze sa oczywiste. ona ma 80 testosteron, wg norm mojego obecnego
        lab, to jest duzo za duzo, kiedys mialam norme dla testosteronu 88 i wtedy moje
        owczesne 76 bylo ok. 76 przy normie 74, to jest za duzo. pisze o normach, nie o
        "normach"
        • dagps Re: dagps 28.04.07, 22:44
          poza tym - lh i fsh - stosunek =1.26 - ile zdrowych kobiet chcialoby miec taki,
          ja tu zadnej zachwianej proporcji nie widze, normalny wynik. albo nie umiem liczyc.
          • kawka80 dagps mistrzyni 29.04.07, 13:40
            wszystko wie i w niczym sie nie myli, mistrzyni

chyba troche pokory potrzeba by bylo
            • dagps Re: dagps mistrzyni 30.04.07, 07:15
              mozliwe
            • tymonka30 Re: dagps mistrzyni 30.04.07, 07:26
              Ale Dagps naprawdę wie.
              • dagps Re: dagps mistrzyni 30.04.07, 08:12

daj spokoj tymonka, ja wiem, dziewczyny tez wiedza wg wlasnego uznania.
                najwazniejsze, ze moral z tego watku taki, zeby sie kwiatuszek lekarza zapytala,
                bo widac na forum co dziewczyna to opinia.
                • tymonka30 Re: dagps mistrzyni 30.04.07, 08:26
                  Luz...
                  • kwiatuszekxx dzieki dziewczyny 30.04.07, 12:06
                    z wynikami oczywiście u lekarza byłam, ale on tak ledwie rzucił okiem i
                    powoiedział, że wszystko OK, oprócz hormonów męskich, na jajnikach dużo
                    pęcherzyków. Diagnoza: Policystyczne jajniki. Lek: tabletki antykoncepcyjne, ale
                    ponieważ staram się o dzidzię to zalecił mi luteinę od 16 do 25 dc. i to
                    wszystko. Więc wizyta baaardzo mnie rozczarowała. I dlatego chciałam zobaczyć co
                    Wy o tym myślicie, bo wiem, że mądre dziewczyny jesteście smile
                    a tych norm z laboratorium nie mam. Więc udam się tam, może mi dadzą.
                    • dagps Re: dzieki dziewczyny 30.04.07, 17:30
                      zaryzykuje i pomadrze sie jeszcze troche - przy pcos, jesli masz cykle inne niz
                      ok 28 dniowe owulacyjne, to ta luteina niestety nie da zbyt wiele. nie dziwie
                      sie twojemu rozczarowaniu.
                      • xyz82 Re: dzieki dziewczyny 01.05.07, 12:40
                        cykli 28 dniowych nigdy w życiu nie miałam. Nawet nie potrafię powiedzieć ilo
                        dniowe mam, bo raz jest to 36, raz 45 dzień, najczęściej jednak wcale nie ma @ i
                        muszę ją wywoływać luteiną. Powiedziałam to wszystko temu lekarzowi...
                        • kwiatuszekxx Re: dzieki dziewczyny 01.05.07, 12:43
                          xyz82 to ja
                          • dagps Re: dzieki dziewczyny 01.05.07, 15:40
                            u ciebie luteina czy inny progesteron dopiero po stwierdzonej owulacji,a nie
                            standard 16 dnia. stracilam tak sporo czasu, owulacje jesli mam to w 32-36 dniu,
                            podawanie w 16 progesteronu dawalo mi ladne, krotkie, ale bezowulacyjne cykle.
                            • kwiatuszekxx do dagps 01.05.07, 16:11
                              Dzięki dagps,
                              a możesz mi napisać ile cykli, miesięcy zajmie to zbadanie owulacji, jak to
                              wygląda i ile mniej więcej kosztuje?
                              • dagps Re: do dagps 01.05.07, 19:58
                                poczytaj tu o monitoringu. w naszych cyklach trzeba gdzies od 15 dnia probowac
                                celowac, co dwa, trzy dni robic usg, to sobie policz ile kasysad mozna sprobowac
                                testow owulacyjnych, ale w dlugich cyklach tez moze szlag trafic zanim cos
                                wysikasz a pewnosci to te tsety nie daja. jesli w 2-3 cyklach kolejno owulacja
                                bedzie, to ekstra. jak nie ma, to stymulacja plus monitoring i wtedy dopiero po
                                stwierdzonej owulacji podawanie progesteronu jesli potrzebny. ja nie latalam
                                tyle na usg. nauczylam sie npr i jak widzialam ze cos sie zaczyna dziac na
                                wykresie temperatury i sluzu okolo 28-30dnia to szlam na usg - czesto to nie
                                bylo, dwa razy w ciagu roku zdarzyl mi sie ten cud owulacyjny, ale ja mam duzo
                                gorsze wyniki, wiec sie nie sugeruj. npr fajny jest w naszych cyklach,
                                oszczedny, wiesz kiedy na pewno nie ma co wydawac kasy na usg.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka