Dodaj do ulubionych

drożność jajowodów

IP: *.starachowice.sdi.tpnet.pl 30.11.01, 17:17
Czy ktoś chce się podzieli doświadczeniem na temat tego badania.Właśnie lekarz
dzisiaj mi je zlecił i bardzo się boję.CZy to boli i ma jakieś skutki
uboczne.Będę wdzięczna za każdą informację.Zgóry dziękuję .Sylwia
Obserwuj wątek
    • Gość: Majka Re: drożność jajowodów IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 30.11.01, 18:54
      To badanie to najczęściej tzw. HSG i pewnie o takie pytasz (bo robią też w tym
      celu laparoskopię). Ja miałam robione 1,5 roku temu i bolało, ale byłam chyba
      żle, albo za mało znieczulona, ale jak Byś poczytała forum dokładnie z wątkiem
      HSG to w większości dziewczyny piszą, że dostały znieczulenie /najczęściej
      Dolargan/ i nie cierpiały. Zabieg trwa ok. 10 min. i daje obraz jamy macicy i
      drożność jajowodów. Po tym co na tych forach wyczytałam, wiem że warto domagać
      sie porządnego znieczulenia i upewnić, że się je dostanie , bo ten ból jest
      niepotrzebny i może zamazać poprawny obraz badania. Na otuchę Ci jeszcze dodam,
      że to badanie jest bardzo ważne i wiele mówi. Ja straciłam dobry rok w leczeniu
      przez to, że mi go nie zrobiono. Powodzenia M
      • Gość: Wodnik Re: drożność jajowodów IP: *.bialap.cvx.ppp.tpnet.pl 01.12.01, 13:29
        Witaj, podzielam zdanie Majki, HSG miałam robione ok 3 lata temu i ciągle
        pozostają niemiłe wspomnienia, a mogło być inaczej. Po tym badaniu umierałam ze
        strachu przed pobraniem komórek do in vitro i to zupełnie niesłusznie, bo to
        była czysta "przyjemność" w porównaniu z HSG. Nie daj się zwieść
        obietnicom ,ten ból jest niepotrzebny, trzymam kciuki, powodzenia W.
        • Gość: vida Inne HSG !!! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 01.12.01, 18:55
          Dzis robilam w Krakowie HSG inna metoda.
          To USG-HSG, czyli nie naswietlaja cie promieniami RTG tylko robia endovaginalne
          usg,kontrastem jest srodek o nazwie:Echovist 200.
          NIC NIE BOLI !!!
          I co rownie wazne nie jest tak szkodliwe(wg swiatowych norm podobno po
          normalnym HSG powinno sie wstrzymac z zaplodnieniem az przez 4 miesiace-a u nas
          o tym sie nie mowi).
          Po 10 min jest po wszystkim,i moglam na dobra sprawe isc pieszo do domu,bo nic
          nie czulam.

• Gość: Majka Re: Inne HSG !!! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 03.12.01, 09:46
            Wielkie dzięki za ostatnią informację. W ubiegłym roku coś mi się o uszy obiło
            na ten temat, ale lekarze w Poznaniu z dużą kliniką położniczo - ginekologiczną
            nic jeszcze nie słyszeli o tym (!). Czy Mogłabyś podać namiary swojego
            szpitala, czy lekarza. Będę Ci bardzo wdzięczna i gotowa jestem jechać nawet
            tyle km, żeby mieć to dobrze i bezpiecznie zrobione.Pozdrawiam i jeszcze raz
            dziękuję M
            • Gość: vida Re: Inne HSG !!! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.12.01, 16:02
              badanie robilam w Osrodku Medycznym OSTEOMED
              adres: Krakow, ul.Kazimierza Wielkiego 57
              tel/fax(0-12)423-40-43 lub 632-79-72
              Lekarz nazywa sie Miroslaw Szlachcic
              Byl jakis czas w Stanach i stamtad przywiozl ta nowa metode.Podobno robi tez
              inseminacje inna technika umozliwiajaca przeniesienie nasienia blizej
              jajowodow.Ale tego dopiero bedziemy probowac.
              napisz jesli jeszcze cos chcesz wiedziec.
              Pozdrowienia
              vida
              • majka2001 Re: Inne HSG !!! - dzięki Vida 04.12.01, 15:08
                jeszcze raz dziekuję za szczeg. wiadomości, być może mi się przydadzą,choć
                staram się dowiedzieć, czy bliżej mnie ktoś jeszcze tak robi. Pozdrawiam
                serdecznie.Majka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka