broszka 29.05.03, 08:02 dziewczyny moje kochane, pieszecie duzo o laparoskopii, o tym jak sie odbywa ale co to właściwie jest i kiedy jest konieczne? jakie badanie miałyście zrobione wobec trudnościom z zajściem w ciąże? prosze , napiszcie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tina Re: co to jest laparoskopia? IP: *.chello.pl 29.05.03, 19:26 broszka napisała: > dziewczyny moje kochane, pieszecie duzo o laparoskopii, o tym jak sie odbywa > ale co to właściwie jest i kiedy jest konieczne? > jakie badanie miałyście zrobione wobec trudnościom z zajściem w ciąże? > prosze , napiszcie. Laparoskopia może być traktowana diagnostycznie (ja miałam zleconą ze względu na dużą torbiel i podejrzenie endometriozy) - lekarz "ogląda" jajniki i jajowody, czy wszystko w porządku. Przytej okazji sprawdzana jest też drożność jajowodów i jest to bardziej wiarygodne niż HSG. Przy stwierdzeniu niedrożności próbuje się je udrożnić, przy podejrzeniu o policystyczne jajniki zazwyczaj się nakłuwa pęcherzyki, co przynosi poprawę (choć podobno zdania są podzielone - tu nie mam doświadczeń). Laparoskopia jest jedyną metodą, która może potwierdzić endometriozę (oczywiście poza laparotomią, czyli klasyczną operacją) i usunąć jej ogniska. jest to jednak metoda inwazyjna, jak by na to nie patrzył jest to zabieg operacyjny i choć rzeczywiście szybko wraca się po nim do formy, warto najpierw wykorzystać inne metody diagnostyczne (badania hormonalne, badanie nasienia męża, posiew bakteryjny kobiety i mężczyzny, PC test, HSG, monitorowanie owulacji). Jeżeli masz jakieś pytania (wiem, że piszę bardzo ogólnie, ale to temat rzeka i łatwiej byłoby mo odpowiedzieć na konkretne pytania), napisz, chętnie odpowiem, bo teraz się spieszę. jdmail@poczta.fm Odpowiedz Link Zgłoś
broszka Re: co to jest laparoskopia? 30.05.03, 08:05 dzięki jesteś kochana. najpierw zanalizuje to, co przeczytałam. Odpowiedz Link Zgłoś