Dodaj do ulubionych

jak przetrwac IN VITRO?

24.06.07, 08:16
Moje Drogie
Czytam Was od jakiegos czasu i moje doswiadczenie in vitro ma sie zaczac w
tym tygodniu. Pierwszy raz. Mam mnostwo obaw. Poradzcie jak przetrwac? Jak
sobie radzilyscie? Kiedy nastawic sie na kryzys (krotki protokol). Nie wiem
czy dam rade.
Dziekuje!
Obserwuj wątek
    • karolina_marta Re: jak przetrwac IN VITRO? 24.06.07, 10:53
      Myśleć optymistycznie, jedyna możliwość. Bo udaje sie za pierwszym razem, np mnie.
      A kryzys...zazwyczaj przychodzi kilka dni po transferze, kiedy szuka sie objawów
      ciąży i nie zawsze sie znajduje. Ale z objawami tez różnie bywa.
      POWODZENIA!
    • diana2003 Re: jak przetrwac IN VITRO? 24.06.07, 11:41
      czesc, ja jestem tydzien po transferze zarodkow, tak wiec tydzien do testu; nie
      martw sie i nastaw sie "co ma byc to bedzie", nie mozesz nastawiac sie co ja
      zrobie jak sie nie uda, ja wzielama 2 tygodnie zwolnienia, nadrabiam zaleglosci
      folmowe o ksiazkowe, staram sie mniej w domu robic; a co do praktyki w moim
      przypadku gorsza byla punkcja niz transfer; jak po punkcji przestaja dzialac
      leki to rzeczywiscie boli, ale to tez kwestia poziomu bolu danej osoby;
      natomiast po transferze biore leki na podtrzymanie ewentualnej ciazy i one
      powoduja, ze przez 2-3 dni po troche pobolewa brzuch, ma sie
      uczucie "nadmuchania", ale czytalam gdzies, ze to reakcja na lek; tak wiec
      wszystko jest do przezycia, mysle, ze sa gorsze sytuacje, glowa do gory, jak
      juz sie zdecydowlas dasz rade; pozdrawiam;
    • gosia1705 Re: jak przetrwac IN VITRO? 24.06.07, 20:20
      Czesc
      To też moje pierwsze in vitro i mam ogromna nadzieje ze bedzie ostatnie bo
      udane smile Obawy zawsze towarzysza nam wszystkim ale najwazniejsze to byc
      pozytywnie nastawionym choc czasami jest to trudne. Na pewno dasz rade bo czego
      sie nie robi dla dzidziusia. Ja jutro mam transfer ne powiem ze sie nie
      stresuje ale myśle sobie ze to kolejny etap w drodze do szczescia smile) Nie
      denerwuj się. Bedzie dobrze. Mi najbardziej pomagaja kolezanki watkowiczki.One
      sa skarbnica wiedzy i jak trzeba to pociesza wytłumacza i przytula. Głowa do
      góry. Trzymam kciuki.
    • ritka11111 Re: jak przetrwac IN VITRO? 24.06.07, 20:42
      hej,
      bądz pełna nadzieji, że się uda i wierz w to. wszystko jest w rękach Boga. Myśl
      pozytywnie! słuchaj lekarza, pytaj lekarza to twoje prawo a jego obowiązek, aby
      ci odpowiedział. Warto pytać dziewczyny z formum, duża skarbnica wiedzy.

najtrudnieszy moment czekanie na test (2 tyg.) a potem @.
      nam się właśnie nie udało. tylko dzięki męzowi udało mi się pozbierać.
      ŻYCZE CI POWODZENIA I TRZYMAM KCIUKI !
    • 76fiona Re: jak przetrwac IN VITRO? 25.06.07, 09:22
      Myślę że tudno udzielić jakiejś ogólnej rady, do której może zastosować się
      każdy..
      Każda z nas jest inna i każda z nas inaczej przeżywa to zdarzenie psychicznie.
      Ja jestem po pierwszym in vitro w ciąży ( 16 tc. smile )
      Udało się choć bałam się bardzo i jakoś wewnętrznie czułam że nie uda się...
      Zajęłam się pracą i zaskakując samą siebie w ogóle ne myślałąm o tym jakie będą
      efekty zabiegu...Byłam tak zabiegana i zajęta że zapiminałam jak się nazywam i
      mimo, że wbrew wielu radom nie oszczędzałam się wcale a wręcz przeciwnie -
      padałam na pysk ze zmęczenia, udało się.
      Kiedyś sądziłam że takie zupełne oderwanie myśli od tego co się będzie działo
      po zabiegu jest absolutnie niemożliwe (byłam po 3 nieudanych IUI - które
      przeżyłam bardzo mocno) - i jakos Pan Bóg zesłał na mnie takie całkowite
      zamroczenie, jeśli chodzi o kłębiące się na temat in vitro myśli. Myślę że
      głównie dzięki temu się udało smile
      Czego i Tobie życzę z całego serca smile
    • sulemona Re: jak przetrwac IN VITRO? 29.07.07, 15:23
      DZiewczyny prosze o pomoc....... bo z tematu in vitro jestem zielona.......
      Moja siostra podchodzila do in vitro - w piatek miła pobierane pęcherzyki....
      było ich sporo ale ponoć tylko 6 nadawało sie do IN, nasienie szwagra ponoc w
      porzadku..... a zaden z pecherzyków sie ni połączyl z plemnikiem..... nic sie
      nie udalo..... jak to możliwe...... byłam pewna ze połączenie chociaz jednego
      to sprawa pewna.... a tu zadensadsadsad prosze jesli potraficie wytłumaczcie mi ,
      tak bardzo chcialabym pomoc siostrze.... ona juz tak dlugo walczy o swoje
      maleństo .... cała nadzieja była w in vitro a tutaj taka porażkasadsadsad
      • molonela Re: jak przetrwac IN VITRO? 29.07.07, 16:06
        miałam kiedyś taki sam przypadek - kilka jajeczek pobrano, ale zadne zarodki
        nie powstaly - przy db nasieniu, nie wiadomo co bylo przyczyną
        to był błąd lekarza - wszystko dal do ivf, a powinien przy tak malej liczbie
        zrobic isci, klinika przyznala sie do bledu
        a Twoja siostra miala ivf (zostawiono do polaczenia samodzielnego) czy isci (sa
        laczone reka ludzka) ?
      • marijohanna Re: jak przetrwac IN VITRO? 29.07.07, 16:13
        moze otoczka komorki jest za gruba i plemnik nie mogl sie przedrzec?? niestety
        tak sie zdarza. nastepnym razem musza zrobic ICSI, ale to lekarz powinien
        wiedziec. wspolczuje siostrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka