Dodaj do ulubionych

Czy kwalifikujemy sie do IUI?

07.07.07, 16:54
Witam serdecznie. Czy mozecie mi pomoc? We wtorek odebralismy wyniki meza, no i niestety nie prognozuja zbyt dobrze sad Zreszta zobaczcie same:
Czas upłynnienia: 20
Objęctość: 1,7
Lepkość: +
PH: 7,8
Liczba plemników: 6mln/ml
Ilość plemników w ejakulacie: 10,2 mln
Ruchliwych: 37%
Ruch szybki, linearny: 2%
Ruch wolny: 27%
Ruch w miejscu: 8%
Brak ruchu: 63%
Plemniki żywe: 59%
Plemniki martwe: 41%
Morfologia:
Formy prawidłowe: 8%
Formy nieprawidłowe: 92%
- uszkodzenia główki 79%
- uszkodzenia szyjki 40%
- uszkodzenia witki 42%
- przywieszki cytoplazmatyczne 0%
Czy z takimi wynikami kwalifikujemy sie w ogole do IUI?
Obserwuj wątek
    • mbw78 Re: Czy kwalifikujemy sie do IUI? 07.07.07, 20:14
      Powiem tak, mój mąz miał bardzo podobne wyniki (ponad 90% nieprawidłowych form,
      ruch A i B cieniutko itp.), próbowaliśmy kilka razy UIU i teraz żałuję, że tej
      kasy nie odłożyłam na in-vitro od razu, lekarz mówił, że szkoda kasy, że szanse
      są marne i wogóle skuteczność UIU niska ale ja chciałam spróbować, łudziłam
      się, że się uda.
    • magnolka123 Re: Czy kwalifikujemy sie do IUI? 07.07.07, 21:50
      Witaj Lacianka smile
      Z podobnymi wynikami zostaliśmy zakwalifikowani do IUI.
      Życzę jak najkrótszej drogi w staraniach o dzidzi.
      • mbw78 Re: Czy kwalifikujemy sie do IUI? 08.07.07, 08:26
        A udało się? Ile razy próbowaliście?
      • lacianka Re: Czy kwalifikujemy sie do IUI? 08.07.07, 10:40
        magnolka123 czy juz jestes po IUI?
        • magnolka123 Re: Czy kwalifikujemy sie do IUI? 08.07.07, 12:38
          Była to pierwsza IUI , na cyklu naturalnym więc tylko jeden pęcherzyk . Niestety
          nie udała się . Nie było problemu jeśli chodzi o zakwalifikowanie się do
          inseminacji. Jeszcze chcę zaznaczyć , że wyniki nasienia robione przez M
          kilkakrotnie znacznie się różniły. W dniu inseminacji były najgorsze !- ot taka
          ironia losu .
    • magdaszek Re: Czy kwalifikujemy sie do IUI? 08.07.07, 10:19
      My sie zakwalifikowaliśmy z takimi wynikami. Ale zanim do tego doszło, miałam
      HSG, czyli 1 cykl bez staran. W tym czasie mój M łykał vitalas antioxidant i
      L-karnityne. A ja sekretnie przez kilka dni piłam ziólka ojca Sroki (mieszanka
      nr3)Cudem jakimś wyniki ładnie sie poprawiły i nasza IUI sie udała! Wspomagana
      była Pregnylem, a potem łykałam duphaston.
      Powodzenia!
      • lacianka Re: Czy kwalifikujemy sie do IUI? 08.07.07, 10:38
        Dziekuje Wam za odpowiedzi smile mezus dostal witaminki, bedzie bral L-karnityne no i planuje troche schudnac, bo ma nadwage, a to rowniez moze sie przyczyniac do naszych problemow. Pod koniec sierpnia jedziemy na wyluzowujacy urlop i na poczatku wrzesnia ponowne badania i wizyta. Mam nadzieje ze beda lepsze.
        Magdaszek serdecznie gratuluje!!!
        • gocha500 Re: Czy kwalifikujemy sie do IUI? 02.08.07, 22:28
          ja bym na waszym miejscu zrobila jeszcze badanie fragmentacji dna!!!bo jesli sa
          tak obnizone parametry nasienia to jest duze proawdopodobienstwo ze plemniki
          maja uszkodzenia na poziomie jadra komorkowego i nie da sie robic iui bo to sie
          mija z celem!!!
          moj m mial podobne wyniki jecsli chodzi o ilosc uszkodzonych oplemnikow i ruch
          a byl tylko 1% a b 52% ale ilosciowo bylo oki bo az 52mln/ml.
          ale lekarz powiedzial ze lepiej zrobic to badanie niz niepotrzbnie sie narazac
          na kooszty zwiazane z nieudanymi iui przez to ze nie maja sznsy powodzenia.bo
          jak fragmentacjajest powyzej 25% a nie daj boze powyzej 30% to nawet invitro ma
          marne szanse uncertain

wiec zrobcie to badanie i bedziecie juz wsjo wiedziec.
          • sun32 Re: Gocha500 03.08.07, 08:30
            A masz jakieś wyniki badań naukowych na ten temat?
            Znam dziewczyne której mąż miał 34% i będą mieli córeczkę po pierwszym ICSI.
            • gocha500 Re: Gocha500 03.08.07, 10:36
              Dr Evenson z SCSA Diagnostics zamierza wyjaśnić co to jest fragmentacja DNA i
              jaką rolę gra ona w zapłodnieniu.

Fragmentacja DNA oznacza uszkodzenie/pocięcie łańcuchów DNA w chromosomach
              plemników. Jeśli ich liczba jest niewielka, istnieje prawdopodobieństwo że
              zostaną one naprawione w jajeczku. Jednak w przypadku wysokiego poziomu
              uszkodzeń nici DNA, jajeczko może nie być zdolne do dokonania naprawy i ten
              uszkodzony ojcowski genom z plemnika spowoduje (ok. 3 dni po zapłodnieniu lub
              nieco później) śmierć embrionu.

Pytanie: Przeszliśmy przez 4 cykle IVF/ICSI i mieliśmy wspaniały współczynnik
              zapłodnienia, a embriony wyglądały bardzo dobrze. Czy fragmentacja DNA nadal
              może mieć tu jakieś znaczenie?

Odpowiedź: Tak, z pewnością może. Plemniki z wysokim poziomem uszkodzeń DNA
              mogą zapłodnić jajeczka tak samo skutecznie jak plemniki z prawidłowym DNA. W
              momencie zapłodnienia te uszkodzenia są dla jajeczka bez znaczenia. Jednak po
              ok. 3 dniach od zapłodnienia, gdy aktywowane są geny ojcowskie (te z plemnika),
              w przypadku wystąpienia ich uszkodzeń nie dochodzi do prawidłowego rozwoju
              embrionu. Może się on nadal rozwijać do 5. dnia i osiągnąć nawet stadium
              pięknie wyglądającej blastocysty, ale w przypadku uszkodzeń krytycznych genów
              zarodek ginie po dokonanym transferze.

Jaka jest korelacja pomiędzy wskaźnikiem SCSA a niepłodnością?

Wskaźnik SCSA umieszcza mężczyzn w róznych kategoriach statystycznych jeśli
              chodzi o możliwość uzyskania ciąży. Wysoki poziom fragmentacji DNA powoduje
              wyższe ryzyko braku ciąży lub wczesnego poronienia. Nasze dane wykazują, że
              pnad 30% plemników z uszkodzonym DNA daje podwojenie ryzyka wczesnego
              poronienia.

Jaka jest szansa dla terapii witaminowej w przyp. wskaźnika SCSA wynoszącego 49
              (%)? Jaka jest rekomendowana terapia? Witaminy?

Większość lekarzy zaleca pacjentom ze złą jakością nasienia, włączając w to
              także fragmentacjęDNA, terapię z udziałem witamin antyoksydacyjnych. Robią to z
              perspektywy jednej z hipotez o przyczynach uszkodzeń DNA – ma je
              powodować stres oksydacyjny powstały w wyniku ekspozycji plemników na działanie
              wolnych rodników (ROS). O ile pewnien poziom ROS jest naturalnym zjawiskiem
              podczas dojrzewwania plemników w trakcie spermatogenezy, to ich podwyższony
              poziom wpływa negatywnie na błonę komórkową i uszkadza DNA. Na przykład
              podwyższony poziom ROS może być spowodowany obecnością zbyt dużej liczby
              leukocytów w nasieniu. Te potencjalne problemy związane z wysokim poziomem ROS,
              niezależnie od ich źródła, są powodem stosowanych przez lekarzy różnych
              antyoksydantów u pacjentów z niską jakościąnasienia.

Czy ICSI (sama procedura) powoduje uszkodzenie DNA?

Wiele przeprowadzonych badań naukowych nie wykazało żadnych, lub tylko bardzo
              niewielkie defekty u dzieci narodzonych za pom. tej metody, w porównaniu do
              normalnej populacji dzieci. Jednak niektórzy naukowcy twierdzą, że ICSI może
              mieć wpływ na późniejszy rozwój lub przypadki nowotworów. Jednak powodem tego
              nie jest sama procedura ICSI, lecz raczej fakt że używa się w jej przypadku do
              zapłodnienia plemniki bardzo niskiej jakości, włącznie z tymi z uszkodzenym
              DNA.

Czy słyszał Pan o pacjentach którzy poprawili swoje wyniki SCSA dzięki
              stosowaniu witamin, ProXeed, etc.? Jeśli tak, to jak myślisz który z tych
              specyfików zadziałał? Witamina E, C, etc.?

Lekarze często przepisują ProXeed (aktywnym składnikiem jest karnityna) jako
              antyoksydacyjny suplement codziennej diety. Ostatnio grupa włoskich badaczy
              opublikowała kilka artykułów naukowych nt. skutecznego obniżenia ROS dzięki
              stosowaniu ProXeed-u.

W jakiej sytuacji powinna zapaść decyzja o skorzystaniu z nasienia dawcy?

W aktualnych badaniach 12 małżeństw o niewyjaśnionych przyczynach długotrwałej
              niepłodności było poddanych badaniom SCSA. Po stwierdzeniu, że w ich nasieniu
              występowało ponad 30% plemników plemników uszkodzeniami DNA, wszystkie 12 par
              zdecydowało się skorzystać z nasienia dawcy. W efekcie u 9 małżeństw
              stwierdzono ciążę w ciągu następnych 3 miesięcy. Jeśli ci pacjenci otrzymaliby
              informację o uszkodzeniach DNA swoich plemników wcześniej, mogliby również
              wcześniej zdecydować się na nasienie dawcy. Istnieje bardzo wiele kwestii
              istotnych ze względów zarówno osobistych jak i medycznych, specyficznych dla
              poszczególnych małżeństw. Zalecamy zatem takim parom jak i ich lekarzom bardzo
              indywidualne podejście w wykorzystaniu informacji płynących z metody SCSA dla
              decyzji o wykorzystaniu nasienia dawcy.

[...pytanie specyfików odpowiedź dotyczące konkretnych specyfików i ich
              stosowania...] - pominąłem

Mój mąż posiada trójkę dzieci z poprzedniego małżeństwa, ale teraz mamy z tym
              problemy. Ponadto mąż ma bardzo dobrą jakość nasienia – czy to
              uszkodzenia DNA mogą być powodem naszych problemów?

Obserwowaliśmy szereg podobnych problemów problemów głównym powodem może być tu
              wiek mężczyzny. Przede wszystkim cechy nasienia oceniane rutynowo: liczba
              plemników, ruchliwość i morfologia są bardzo słabo powiązane z poziomem
              uszkodzeń DNA w plemnikach. Po wtóre, w naszych najświeższych badaniach, które
              będą niebawem opublikowane, stwierdziliśmy bardzo silną zależność pomiędzy
              wiekiem mężczyzn, a uszkodzeniami DNA. Mężczyźni w wieku ok. 48 lat mają ok.
              30% szans na to, że ich poziom uszkodzeń DNA w plemnikach przekracza próg 30%
              (30%DFI) [uznawany jako próg niepłodności – Michał]. Pani mąż w trakcie
              poczęcia pierwszych dzieci był młodszy, teraz prawdopodobnie ma wyższy stopień
              uszkodzeń DNA w plemnikach.
              Warto jednak zauważyć, że nawet młodzi mężczyźni mogą posiadać wysoki poziomi
              uszkodzeń DNA. W Czechach, w miejscowości Replice, gdzie w okresie zimowym
              występuje znaczne zanieczyszczenie powietrza wykonano badania uszkodzeń DNA
              plemników na młodych, 18-letnich żołnierzach. U ¼ z nich stwierdzono ponad
              30% plemników plemników fragmentowanym DNA, co powodowało u nich wysokie ryzyko
              niepłodności. Podobnie, u młodych mężczyzn wysoki poziom uszkodzeń DNA może być
              spowodowany wieloma innymi czynnikami, np. paleniem tytoniu, lekami (np.
              kortyzon), chorobami (nowotwory), wysoką gorączką, gorącymi kąpielami,
              narkotykami.

A więc jak wiele przypadków niepłodności jest spowodowane tym ukrytym męskim
              czynnikiem?

W naszych badaniach klinicznych stwierdziliśmy, że ok. ¼ mężczyzn
              zjawiających się naszej klinice posiada indeks DFI (uszkodzenia DNA plemników)
              na poziomie powodującym wysokie ryzyko niepłodności.

[...] Mój mąż miał robione badania SCSA i stwierdzono u niego 45% plemnikow z
              uszkodzonym DNA. Jednak po 12 miesiącach udało się nam zajść w ciążę
              „własnymi siłami”. Zastanawiam się jak bardzo wynik SCSA może się
              zmienić w czasie? Czy nasienie mego męża rzeczywiście tak się poprawiło, czy
              też po prostu mieliśmy szczęście? Jeśli SCSA zmienił siętak bardzo, to co to
              spowodowało?

Gratulacje! Jeśli zaglądnie Pani na naszą stronę: WWW.scsadiagnostics.com
              zobaczy Pani wyniki jednego przypadku, gdzie indeks DFI był przez dwa miesiące
              wysoki, a próbka pobrana trzeciego miesiąca wykazała bardzo niewielki odsetek
              uszkodzonych plemników. plemników tym też miesiącu uzyskano ciążę. Opisujemy
              takżedwa inne przypadki w których poziom uszkodzeń DNA wzrósł znacząco po
              dawkach kortyzonu oraz wysokiej gorączce. Tak więc indeks DFI może ulegać
              zmianom, lecz u niektórych niepłodnych mężczyzn dzieje się tak także z
              nieznanych przyczyn. Tak więc w przypadkach kiepskiego wyniku SCSA zawsze
              zalecamy powtórzenie badania po 3 miesiącach (1 cykl spermatogenezy). Jeśli
              wyniki drugiego badania są podobne, to prawdopodobnie uszkodzenia DNA są
              trwałe.
              Poza tym wszystkim należy pamiętać, że „gramy” tu w statystykę
              – tak jak niemal wszędzie medycynie. A to znaczy, że niektóre małżeństwa
              po prostu „trafiają szóstkę” i szczęśliwie uzysku
              • gocha500 Re: ciag dalszy z poprzedniego posta 03.08.07, 10:38
                i szczęśliwie uzyskują ciążę nawet z wysokim poziomem uszkodzeń DNA plemników.

Myślę, że z tym problemem styka się wielu z nas, pacjentów: nasie lekarze nie
                wiedzą co to jest SCSA i to MY musimy ich tego uczyć. Ponieważ są oni nieco
                sceptyczni, nie są zwykle zainteresowani w zlecaniu tego badania. Potrzebujemy
                Pana pomocy.

Tak, znamy ten problem. Każda nowa rzecz w medycynie potrzebuje pewnego czasu.
                Na przykład: zamówiłem 14 najnowszych książek nt. płodności w Amazon.com
                (księgarnia internetowa) i w ani jednej nie była wspomniana metoda SCSA.
                Badania naukowe prowadzone w ciągu ostatnich 20 lat wyraźnie pokazały, że
                uszkodzenia DNA plemników są REALNYM problemem zarówno u zwierząt jak i ludzi.
                Jednak metody te jak dotąd pozostają domeną laboratoriów naukowych, a nie są
                przenoszone do klinik. Metoda SCSA została wynaleziona 23 lata temu a na jej
                temat ukazało się ponad 125 publikacji w recenzowanych czasopismach naukowych.

[pytanie dot. stosowania konkretnego specyfiku – pominąłem. Michał]

Kiedy powinno się robić test SCSA?

Zalecamy wykonywanie tego testu przed cyklami IVF i ICSI. Proszę zauważyć że
                taka prcedura kosztuje 10-20 tys. dolarów i może wymagać więcej niż jednego
                cyklu, który jest przecież traumatyczny dla wielu pacjentów. Rozmawialiśmy z
                wieloma małżeństwami które przeszły przez 4-5 cykli bez powodzenia i dopiero
                teraz dowiadują się o SCSA. Naprawdę w niektórych z tych przypadków indeks DFI
                był bardzo wysoki – prawdopodobnie małżeństwom tym powinno się podać
                jakąś alternatywną propozycję, a nie jeszcze jeden dodatkowy cykl IVF/ICSI.
              • gocha500 Re: Gocha500 03.08.07, 10:54
                zatem tyle znalazlam jeszcze byl jakis bocianowy artykul o tym ale za chiny
                ludowe nie moge znalezc uncertain
                moze komus innemu sie uda!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka