aaa2006 07.08.07, 18:52 FSH 8,11 LH 16,2 Estradiol 30,79 TSH 3 generacja 1,740 Prrrrosze pomóżcie zinterpretowac ..... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piechcia76 Re: FSH, LH... jak to zinterpretowac? ...:( 07.08.07, 20:00 to nie są wyniki z badania w dniach 1-3 lub 2-4 dc?? Odpowiedz Link Zgłoś
aaa2006 Re: FSH, LH... jak to zinterpretowac? ...:( 07.08.07, 20:03 piechcia76 napisała: > to nie są wyniki z badania w dniach 1-3 lub 2-4 dc?? To są wyniki z 4 dc.... cy to coś znaczy? Odpowiedz Link Zgłoś
piechcia76 Re: FSH, LH... jak to zinterpretowac? ...:( 07.08.07, 20:13 FSH 8,11 LH 16,2 Estradiol 30,79 TSH 3 generacja 1,740 taki wynik LH może wskazywać na pco (masz stosunek 2:1) ale do takiej diagnozy jest potrzebny lekarz i chociażby usg. Testosteron badałaś? przy pco powinien być wyższy. Pozostałe wyniki ok - TSH - ładne, sama bym takie chciała mieć konieczne leć do swojego gina z tymi wynikami. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aaa2006 Re: FSH, LH... jak to zinterpretowac? ...:( 07.08.07, 20:18 testosteron podwyższony niestety (( Odpowiedz Link Zgłoś
aaa2006 niepłodność ; ( ??? 07.08.07, 20:19 Generalnie mam teraz przyjmowac duphaston i po nim pojawia sie miesiączka. Jak to wszystko ma sie do planowanej ciąży? Czy mozecie powiedziec jak sie leczy takie przypadki ? Odpowiedz Link Zgłoś
piechcia76 Re: niepłodność ; ( ??? 07.08.07, 20:31 duphaston raczej wpłynie na to, że dostaniesz okres w miarę terminie, ale on nie lECZY tej przypadłości - o ile ją masz. poczytaj w necie - jest sporo nt pco i form leczenia.(chyba w grę wchodzi laparo, stymulacja) z tym naprawdę da się zajść w ciąże, tylko musisz kobitko się za to wziąć. Odpowiedz Link Zgłoś
tymonka30 Re: niepłodność ; ( ??? 07.08.07, 20:57 Nie wiem dokładnie jaki jest ten Twój przypadek. Gin Ci pewnie zlecił te badania, bo nie mogłaś zajść w ciążę tak? Odpowiedz Link Zgłoś
aaa2006 Re: niepłodność ; ( ??? 07.08.07, 21:05 Zaczeło sie ze nie miałam 3mc @.Nie staralismy sie o dziecko. Gin dał mi duphaston i skierowanie na badania wyszedł wodwyzszony testosteron, na usg "mozliwy obraz pco"- taki komentaz na usg. Cytologia 1 gr. I dlatego dalsze badaniai oto wyniki..... A o dziecku zaczelismy mysleć, 1 cykl bez zabezieczeń,..... ale wyniki pokazuja kłopoty w tych staraniach Odpowiedz Link Zgłoś
tymonka30 Re: niepłodność ; ( ??? 07.08.07, 21:37 Ja mam PCO a moja przygoda z tym zaczęła się od właśnie bardzo nieregularnych @, co 2 mies., co pół roku, kiedyś rok nie miałam. Porobiłam badania i padła diagnoza: PCO, cykle bezowulacyjne itd. To było kupę lat temu, od tamtej pory jestem cały czas na hormonach. Najpierw w kierunku wyregulowania cykli, potem w kierunku ciąży. Każdy inaczej reaguje na leki, ważne jest też czy to tylko PCO (głupio brzmi to tylko) czy jeszcze są inne przeszkody, np. ze strony męża czy Twojej jak niedrożne jajowody. Pierwszym krokiem w każdym razie jest farmakologia. A nas tutaj z PCO na forum dużo. I z efektami i bez. Odpowiedz Link Zgłoś
aaa2006 Re: niepłodność ; ( ??? 07.08.07, 21:42 mąż generalnie nie miał zadnych badań, nie miał zadnych kłopotów. Zaczeliśmy starania 1 cykl... hm... boję się... Odpowiedz Link Zgłoś
aaa2006 leczenie 08.08.07, 08:15 jak wygląda leczenie PCO ? któraś z was leczyła PCO ? Chcemy miec dziecko ( 1 cykl starań ) i boje sie ze jednak zacznie sie leczenie a nie radość z dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
aaa2006 Re: niepłodność ; ( ??? 07.08.07, 21:44 ile czasu tymonka staracie się o dziecko ? jakimi sposobami sie leczysz ? jakie tabletki, słyszałam cos o laparoskopi..jeszcze nie wiele wiem na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
tymonka30 Re: niepłodność ; ( ??? 08.08.07, 08:35 To, że m. nie miał żadnych problemów to nie znaczy, że ma dobre nasienie. Jeśli nie będzie Wam się udawało to on też powinien siebie przebadać, takie jest postępowanie, bo bez sensu Ciebie faszerować hormonami jeśli on też jest niepłodny. Aaa2006 po tym duphastonie pewnie gin kazał Ci przyjść w nowym cyklu tak? Trzeba sprawdzić ze 2 cykle czy w ogóle rośnie pęcherzyk dominujący. Jeśli nie to bierze się leki na jego wzrost, jeśli nie działają zwiększa dawkę, jeśli znowu nie działają zmienia lek na silniejszy. Najlepiej jakby to był gin od leczenia niepłodności a nie zwykły, bo zwykłęgo kompetencje i możliwości się b.szybko wyczerpują. Do tego jest monitoring, czyli chodzenie do gina za 2/3 razy w cyklu w celu zaobserowania jak ten pęcherzyk sie zachowuje (czy się wchłania, czy rośnie, czy pęka itp.). Jeśli się nie udaje i po tym bada się wtedy drożność, wtedy HSG lub laparoskopia (bardziej inwazyjna, bo to już operacja ale przy okazji można wykonać więcej zabiegów jakby się zaobserwowało inne nieprawidłowości). Ale Ty nie sięgaj tak daleko, bo nie wiadomo czy będziesz musiała aż tyle przejść. Z PCO i naturalne ciąże się zdarzają. O pierwsze dziecko starałam się rok (szczęściara) a o drugie już 3 lata (w tym 2 ciąże straciłam), teraz mam akurat przerwę 3 miesięczną a potem znowu będę próbować. Pozdrawiam z rana Odpowiedz Link Zgłoś
aaa2006 dzięki 08.08.07, 08:59 Dziękuję, ze mi pomagasz, odpisujeszwiele mi wyjasniasz duphaston brałam na powrót miesiączki i 1 juz wystapiła teraz "staramy się" zoabaczymy jak to zadziała...i od 15.08.07 duphaston drugi raz Jezeli moge spytac też miałas/masz kłopoty z PCO ? co było przyczyną poronienia (jesli moge sie spytac, bo moze nie chcesz o tym pisac) Polecisz lekarza secjaliste od niepłodności ? Odpowiedz Link Zgłoś
tymonka30 Re: dzięki 08.08.07, 09:45 Aaa2006 sam duph. wyreguluje Ci tylko cykl, musisz wiedzieć czy do momentu brania I-ej tabl. masz owu, jeśli nie to wiedz, że duph. blokuje ew. późniejszą owu. Dlatego tak ważny przy łykaniu hormonów jest monitoring. Z jakiego miasta jesteś? Zadaj pytanie osobne jaki lekarz dobry z Twojego miasta - tak będzie najlepiej. Tu są osoby z całej Polski ale pewnie chciałabyś u siebie. Miałam i mam nadal kłopoty z PCO. Praktycznie od 18 r.ż.jestem pod kontrolą gina i ciągle coś łykam, bo inaczej nie wiadomo co byłoby z moimi @. Mało okresów było takich, że rzeczywiście nic nie brałam ale wtedy przeważnie się zaczynały schody. Nie znam przyczyny poronienia, przy stymulacji hormonalnej jest takie ryzyko, przypuszczam, że niedobory hormonalne (progesteron) lub po prostu słaby zarodek. Część badań zrobiłam ale nic nie wyszło. Teraz bardzo na świeżo jestem po pozamacicznej, też na razie nie wiem czemu, bo jajowód był drożny. Będę chciała znowu coś pobadać, na pewno w kierunku chlamydii. Pogadam jeszcze z ginem co warto, bo jednak już drugi raz poszło coś nie tak. Wolałabym wiedzieć ale niestety niekoniecznie musi coś wyjść. Odpowiedz Link Zgłoś
aaa2006 Re: dzięki 08.08.07, 13:21 Jestem z Wa-wy i tu musze poszukac jakiegos specjalisty. Dzięki za rady. Muszę sie poobserwować tak jak mówiłas. Odpowiedz Link Zgłoś