Dodaj do ulubionych

pytanie do dziewczyn z chorą terczycą

02.10.07, 18:59
Dziewczyny, dowiedziałam się, że mam zaburzoną pracę tarczycy. Obraz gruczołu na USG też nie jest dobry. Mam pytanie: czy takie kłopoty mogą powodować obumarcie zdrowej ciąży? Tak naprawdę nigdy nie miała problemów z zajściem w ciążę, ale nie mogę jej donosić (obumiera ok. 10 tygodnia lub ciąża biochemiczna). Czy tarczyca może być tego powodem? Mam też- co się chyba często wiąże- za wysoką prolaktynę. No ale jajeczkuję i zachodzę, szukam przyczyny tych niepowodzeń ciążowych. Mam już jedno dziecko, a poronienia były i przed nim i po nim.
Z góry dziękuję za Wasze porady
ptaszyl
Obserwuj wątek
    • jula1232 Re: pytanie do dziewczyn z chorą terczycą 02.10.07, 20:53
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24712
      Na tym forum na pewno ktoś ci pomoże.
    • jamile Re: pytanie do dziewczyn z chorą terczycą 02.10.07, 21:14
      niedoczynność tarczycy może powodować poronienia
      • julia56 Re: pytanie do dziewczyn z chorą terczycą 02.10.07, 22:50
        A jakie masz wyniki?
        • aniaresz Re: pytanie do dziewczyn z chorą terczycą 02.10.07, 23:29
          A czy zbadałaś przeciwciała tarczycowe anty TPO i inne przeciwciała np antykardiolipinowe są też ważne ? Jeżeli masz wysokie to szanse na donoszenie masz ale pod warunkiem że dr zastosuje u ciebie odpowiednie leki. Często się bierze od zajścia w ciążę acard, clexane i encorton... Możesz poczytać na forum TRUDNA CIĄŻA że ten zestaw leków pomógł wielu dziewczynom. Także kwestia jakie badania masz zrobione.
          • ptaszyl Re: pytanie do dziewczyn z chorą terczycą 05.10.07, 21:46
            Mam zrobione te badania, o których piszesz- nie wiem jeszcze, jakie są wyniki, bo na nie czeka się dłużej (na te antykardiolipidowe trzy tygodnie).
            Tarczycę miałam zawsze w "górnej granicy" normy, np. TSH 3,9. Ale osttnio zaczęły mi się problemy z piersiami, które mogą wskazywać na hiperprolaktynemię. Ponieważ przed ciążą badałam się "całościowo", to z tymi bolącymi piersiami lekarka skierowała mnie na USG. I wyszło, że pierski są ok, natomiast lekarz zaproponował, że "zajrzy" do tarczycy przy okazji.
            No i powiedział, że tarczycę mam ewidentnie chorą. Powiedział też, że nawet, jeżeli teraz jeszcze wydziela ona w miarę poprawnie (w granicach normy), to tylko kwestia czasu, jak przestanie pracować. Podejrzewa też jakiś niewielki guzek- obraz USG nie był dostatecznie czytelny. Co to może być za guzek? Na takie słowa od razu się myśli "rak". Jakie guzki mogą być na tarczycy? tylko nowotworowe? Skierował mnie do endokrynologa, a nie do onkologa.
            Jestem bardzo przybita, większość kobiet w mojej rodzinie ma zdrowie zruinowane przez tarczycę. Ale żadna nie jest w moim wieku! Myślałam że to choroba starszych kobiet po menopauzie!
            Wizyta u ginekologa-endokrynologa 18.10.
            Pewnie będę jeszcze prosić Was o opinie.
            Już teraz dzięki
            • ptaszyl Acha, jeszcze jedno 05.10.07, 21:58
              Dziewczyny, czy to PCO to się wyklucza / potwierdza w czasie USG jajników? Bo mi lekarz powiedział, że z narządami jest wszystko ok. To znaczy że nie mam tej choroby?
              Przepraszam, że pytam o coś, co pewnie jest dla Was oczywiste, ale wszyscy operują tu dość fachowym językiem, skrótami i określeniami, których nie rozumiem czasem. No mówiąc krótko zielona jestem wink
            • samanta25 Re: pytanie do dziewczyn z chorą terczycą 06.10.07, 22:10
              Ptaszyl ja mam TSH 3,34 i endokrynolog stwierdził u mnie
              niedoczynność. Towarzyszy temu też wysoki poziom prolaktyny

74 cykl starań
              3 programy ICSI/2 transfery sad ... świat się pomylił......

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka