Dodaj do ulubionych

Prolaktyna

08.10.07, 19:45
Dziewczyny, czy za wysoka prolaktyna powoduje brak owulacji?
Mila
Obserwuj wątek
    • thursday.next Re: Prolaktyna 08.10.07, 20:00
      może powodować, nie musi.
    • aaggiikk Re: Prolaktyna 08.10.07, 20:45
      ale zazwyczaj tak
      A mocno masz podwyższoną??
      • milena.1 Re: Prolaktyna 09.10.07, 21:08
        Jeszcze nie wiem jaką mam, bo dopiero mam ją zbadać, ale z USG wyszło, że owulację mam i dlatego zastanawiałam się czy zasadne są te badania prolaktyna, testosteron, LH i coś tam jeszcze. Progesteron robiłam w 20 dc i wyszedł 35 czyli chyba normalnie.
        Dzięki za odpowiedź
        Mila
        • tinkerbell07 Re: Prolaktyna 25.07.13, 10:51
          z tego co wiem prolaktyna może powodować problemy z owulacją, a w konsekwencji problemy z zajściem w ciążę. Mi z badań co jakiś czas wychodzi lekko za wysoka bo ok 40 a mam normalnie owulację. Myślę, że jest to winna stresów.

milena.1 - są to standardowe badania, które powinno się wykonać w celu posiadania przez lekarza oglądu całości sytuacji zdrowotnej w danym momencie. Być może teraz będą ok, ale za jakiś czas coś się zmieni i będzie wiadomo, że wcześniej było ok. Nie będzie się lekarz zastanawiał czy zawsze było źle z danym wynikiem czy może uległ on zmianie na lepsze/gorsze.
    • pat.tik Re: Prolaktyna 20.08.13, 11:31
      Wysoka prolaktyna na pewno może przeszkadzać w zajściu w ciążę. Najgorsze, że często rośnie po prostu od stresu, im bardziej nie można zajść w ciążę tym więcej stresu, im więcej stresu... i tak w koło Macieju. Ja usiłowałam jakichś medytacji, jogi i innych cudów, ale ciągle było kiepsko. W końcu znaleźliśmy taki ośrodek w Poznaniu, nazywa się Inspeerio (www.inspeerio.pl, gdzie mają nowatorską metodę - warsztaty płodności . Chodzi tam głównie o to, żeby przygotować się psychicznie, nauczyć się relaksować, móc pogadać w bezpiecznej atmosferze z innymi parami z bezpłodnością - po kilku sesjach zauważyłam, że jestem spokojniejsza, nie czuję się taka odrzucona, inna. Zobaczymy jak wyjdzie prolaktyna na następnym badaniu.
      • wielorak Re: Prolaktyna 12.09.13, 15:11
        znacznie podwyższona prolaktyna może świadczyć o guzu przysadki mózgowej i dlatego warto zrobić sobie takie badanie, poza tym to hormon nerwowy więc może się różnie zachowywać,na badanie w 1-3dc warto pójść zrelaksowanym i wyspanym smile dodatkowo w ciągu dnia prolaktyna też się podnosi więc badanie należy zrobić rano

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka