Dodaj do ulubionych

podwyższone FSH i stymulacja

28.10.07, 14:54
Witajcie
czy ktoras z Was mimo podwyzszonego fsh byla stymulowana do ivf??? Z jakim
powodzeniem??
Moje fsh jest w granicach 8- 15 *pojedynczy wynik) i sa wielkie problemy w
Novum ze stymulacja, nie chca zlecici mi lekow motywujac to czekaniem na
nizsza wartosc. Przeciez jesli rezerwa jest juz zmniejszona to ona nigdy nie
bedzie wieksza, wrecz przeciwnie, bedzie malala

Prosze Was bardzo o odpowiedz i w jakich klinikach podchodzilyscie do zabiegu?
Obserwuj wątek
    • tekla12 Re: podwyższone FSH i stymulacja 28.10.07, 16:07
      Mają rację, że czekają na niższą wartość. Twoje fsh nie jest wysokie tylko ulega
      wahaniom i nie wiadomo jak długo będzie to trwało. Jeśli podejdziesz do ivf przy
      wysokim fsh prawdopodobne, że nie odpowiesz na stymulację tzn. nie uda się
      zmusić tych pęcherzyków, które masz do ujawnienia się ani do wzrostu.
      • cordis7 Re: podwyższone FSH i stymulacja 28.10.07, 17:08
        Tekla, nie do konca sie z Toba zgodze.
        Przy fsh 12 przy stymulacji 1/2 tabl CLO mialam 3 pecherzyki.
        Sadze ze jesli rezerwa jajnikowa jest zmniejszona to przeciez ona nie ulegnie
        wzrostowi.
        A FSH wiadomo ze sie waha bo ono wydziela sie pulsacyjnie, wiec u kazdje kobiety
        ma wartosci rozne w kazdym cyklu, z tym ze u mnie niektore te wartosci sa
        niestety zawyzone.

Wracajac do sedna: ponawiam pytanie:czy ktoras z Was byla stymulowana przy
        podwyzoszonym fsh?
        • lusiasia Re: podwyższone FSH i stymulacja 28.10.07, 18:49
          Ja bede stymulowana przy fsh 12 i zobaczymy co z tego bedzie..
          moje fsh rosnie, wiec nie mam czasu i bede probowac
          a jak sie teraz nie uda, to pozniej juz komorka dawczyni

• cordis7 lusiasia 28.10.07, 18:55
            czy to bedzie Twoj pierwszy zabieg???
            Zycze ci oczywiscie zeby sie udalo, ale moze zbyt latwo sie poddajesz??
          • szyszka39 Re: podwyższone FSH i stymulacja 28.10.07, 19:28
            ja tez bylam stym przy takim fsh, juz 3 razy:1 zarodek , na clo tez mialam 3
            pecherzyki, ale clo i gonal, a marional to co innego. Tu chodzi o wyprodukowanie
            wiecej niz 4 pecherzyki. Zeby miec z czego wybrac i moze jeszcze zamrozic.
            Poczytaj na bocku i popytaj tam dziewczyn od jj. On ma nowa met stym dla takich
            dziewczyn.Nie wiem czy sa juz jakies efekty tej nowej stym bo to swierza sprawa,
            mysle ze warto jej sprobowac.
            • cordis7 szyszka 28.10.07, 19:34
              a kto to jest jj??
              • szyszka39 Re: szyszka 28.10.07, 19:42
                dr Janeczko Klinika INF Kraków
                • cordis7 Re: szyszka 28.10.07, 19:44
                  dzieki za informacje, a wiesz mniej wiecej na czym ta metoda polega?
                  • szyszka39 Re: szyszka 28.10.07, 20:03
                    napisze ci na priva
        • tekla12 Re: podwyższone FSH i stymulacja 28.10.07, 21:07
          cordis7 napisał:

> Tekla, nie do konca sie z Toba zgodze.
          > Przy fsh 12 przy stymulacji 1/2 tabl CLO mialam 3 pecherzyki.
          Przy wysokim fsh reakcja jest lepsza na clomifen niż na gonadotropiny, dlatego w
          takich przypadkach robi się ivf na cyklu naturalnym (czyli właśnie na clo)
          > Sadze ze jesli rezerwa jajnikowa jest zmniejszona to przeciez ona nie ulegnie
          > wzrostowi.
          Nie chodzi o rezerwę (potencjalną ilość pęcherzyków) tylko o reakcję wzrostu
          stężenia gonadotropin, jeśli fsh będzie wysokie to nie nastąpi jego uwolnienie
          pod wpływem stymulacji
          > A FSH wiadomo ze sie waha bo ono wydziela sie pulsacyjnie, wiec u kazdje kobiet
          > y
          > ma wartosci rozne w kazdym cyklu, z tym ze u mnie niektore te wartosci sa
          > niestety zawyzone.
          Wysokość fsh badana w tym samym dniu, na początku cyklu, jest zwykle stała,
          jeśli twoje fsh przyjmuje różne wartości na początku i w środku cyklu to nie ma
          mowy o wahaniach, istotna jest wartość w 2-4dc.
          >
          > Wracajac do sedna: ponawiam pytanie:czy ktoras z Was byla stymulowana przy
          > podwyzoszonym fsh?
          Nawet przy 16 może być dobra reakcja na stymulację, zwykle jest to ivf na cyklu
          naturalnym albo protokół z zastosowaniem antagonisty GnRH (np. cetrotide).

• cordis7 Tekla 28.10.07, 21:21
            kazdy z ginekologow mi zgodnie mowili ze FSH rozni sie pomiedzy kazdym cyklem,
            nawet w przypadku zdrowych kobiet.Wydzielane jest wlasnie pulsacyjnie. Nawet
            ekspert na bocianie tez tak twierdzi

szyszka odpowiedzialam Ci na priv
            • anulka59 Re: Tekla 28.10.07, 22:05
              Potwierdzę to co wyzej-FSH jest wydzielana pulsacyjnie a im większa wartość tym
              mniejsza rezerwa jajnikowa więc wydaje mi się że to jest niemożliwe aby było
              lepiej-nie zwlekać i podjąć stymulacje nawet gdyby wiązało się to ze zmianą kliniki.
              • lusiasia fsh 29.10.07, 06:49
                moje fsh uroslo przez 2 lata z wartosci okolo 8-9 do 12
                zawsze mialam przy stymulacji tylko 1 pecherzyk, w maju podchodzilam do IVF i
                wyprodukowalam tylko 2 pecherzyki
                teraz mam inny program i inne leki i zobaczymy
                lekarz powiedzial ze absolutnie nie mozna sie poddac i trzeba probowac, ale nie
                bedzie latwo
                dodatkowo fsh to nie jest moj jedyny problem, wiec zdaje sobie sprawe ze szanse
                sa male i probuje miec zawsze plan B

coraz czesciej chcialabym miec juz dziecko w domu, a nie plan kolejnego leczenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka