Dodaj do ulubionych

skok temperatury a owulacja

IP: *.icenter.pl 30.07.03, 08:25
Powiedzcie jak to u Was jest. Zawsze mam skok temperatury i po 14 dniach
okres. Niedawno byłam u lekarza, który powiedział mi, że ten skok temperatury
wcale nie jest równoznaczny z owulacją, że pęcherzyk może nie pękać itp.
Powiedział, że jedynym sposoben na sprawdzenie jest monitorowanie cykli.
Pytanie jest następujące: czy któraś z Was miała taką sytuację, że regularnie
ma skok temp. potem przez ok 14 dni utrzymująca się wysoka temp. i następnie
okres (oczywiście spadek temp.) i okazało się, że jednak ma cykle
bezowulacyjne? Jakoś mi się w to nie chce wierzyć.
pozdrawiam
miki
Obserwuj wątek
    • Gość: kasia Re: skok temperatury a owulacja IP: *.orasoft.net.pl 30.07.03, 09:19
      Ja jestem przykładem tego co Ci powiedział lekarz, wykresy temperatury mam
      książkowe natomiast pęcherzyki nie pękają w związku z czym niendochodzi do
      owulacji.
      • Gość: mik Re: skok temperatury a owulacja IP: *.icenter.pl 30.07.03, 09:23
        I co w związku z tym zalecil Ci lekarz? ile cykli miałaś monitorowane? robiłaś
        może testy owulacyjne i jeśli tak to wykazały, że nie masz owulacji?
        • Gość: kasia Re: skok temperatury a owulacja IP: *.orasoft.net.pl 30.07.03, 09:54
          Miałam monitorowane dwa cykle, pęcherzyki rosną prawidłowo natomiast mimo
          podanego pregnylu na wywołanie owulacji najpierw dawka 5000 następnie 10000
          pęcherzyki nie pękły. Następny cykl będę miała stymulowany a jeżeli i to nie da
          efektu to najprawdopodobnie czeka mnie in vitro.
          • Gość: miki Re: skok temperatury a owulacja IP: *.icenter.pl 30.07.03, 10:17
            Kasiu, a czy badania hormonalne też wykazały brak owulacji? od czego zaczełaś
            diagnozowanie?
            • Gość: kasia Re: skok temperatury a owulacja IP: *.orasoft.net.pl 30.07.03, 11:04
              Mika, zaczynałam jak prawie wszystkie z nas od hormonów czyli fsh, lh, testost.
              e2, prl, prog., tsh. t3, t4 w odpowiednich dniach cyklu i za każdym razem jest
              w porządku. Od niedawna leczę się w novum i tak jak już wcześniej pisałam
              wynikł problem z owulacją. Myślałam, że akurat z tym to u mnie nie będzie
              problemu bo wcześniej miałam monitorowane cykle i pęcherzyki rosły OK ale zaden
              z lekarzy nie pofatygował się sprawdzić czy prawidłowo pękają i czy nie robią
              się torbiele. Myślałam, że moim głównym problemem jest wrogi śluz zdiagnozowany
              na podstawie PCT(test po stosunku) tymczasem okazuje sie że nakładają się inne.
              Mika na jakiej podstawie twierdzisz, że nie masz owulacji, nie martw się za
              wczasu jak najszybciej zapisz się na monitorowanie owulacji i wszystko sie
              wyjaśni.
              • Gość: Paola Re: skok temperatury a owulacja IP: *.daminet.pl 30.07.03, 13:13
                Słyszałam, że pęcherzyki nie pękają w sytuacji gdy jest za mało LH. U mnie z
                kolei LH jest za dużo i zanim te bidulki urosną już są torpedowane przez ten
                za duży LH. Powstają wtedy torbielki. Jaki macie LH?
    • Gość: GW Re: skok temperatury a owulacja IP: 80.51.242.* 30.07.03, 18:06
      Uważam, że Cię naciąga na drogie badania. M. Spaczynski "Ultrasonografia w
      połoznictwie i ginekologii" : "Dzień owulacji nie jest stały i może ona
      wystąpić zarówno w przypadku cykli krótszych jak i długich. Można stwierdzic
      ten fakt wykonując badanie ultrasonograficzne. Umozliwia ono monitorowanie
      wzrostu pęcherzyka w kilku kolejnych cyklach. ... Niezwykle trudno jest
      jednak zauważyć sam moment pęknięcia pęcherzyka Graafa. Z reguły obserwujemy
      stan po peknięciu, charakterystyczną deformację sciany pęcherzyka i pojawienie
      sie niewielkiej ilosci płynu w zagłebieniu odbytniczo-macicznym.
      Brak wzrostu ptc wskazuje jednoznacznie,że mamy do czynienia z cyklem
      bezowulacyjnym.... pecherzyk nie dojrzał lub dojrzały nie pekł, brak jest
      hypertermicznego działania progesteronu"
      Wynika z tego, że jeśli nie było skoku ptc, to na pewno nie było jajeczkowania,
      ale jeśli był - prawdopodobienstwo jajeczkowania jest bardzo wysokie
      (oczywiście mogło się zdarzyć, że byłaś po prostu chora). Radzę Ci spokojnie
      dalej sledzic zmiany w cyklu (wspomagac sie obserwacją sluzu) zajrzeć na
      strony poświęcone tym zagadnieniom, a dopiero za jakiś czas tracić forsę na te
      monitoringi USG.
    • Gość: qwerty Re: skok temperatury a owulacja IP: 80.51.242.* 01.08.03, 12:07
      Ja też uważam, że możesz jeszcze troche poczekać. Jesli masz w cyklu skok
      temperatury i ta temperatura UTRZYMUJE się na podwyższonym poziomie przez dwa
      tygodnie, to napewno do jajeczkowania dochodzi. Bo sam skok na dobę, dwie -
      swiadczy tylko o tym, że była próba jajeczkowania, że wyrzuciło troche LH do
      krwi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka