Gość: gdanszczanka IP: *.ggb.pg.gda.pl 01.08.03, 10:23 czesc dziewczyny mam zrobione wszystkie badania przed in vitro i wybieram sie na wizyte. Mam tylko pytanko: czy w tym komplecie badan musi byc tez zgoda internisty na zabieg czy mozna ja dowiezc w pozniejszym terminie? Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mamusia Re: internista przed in vitro IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.03, 22:47 Witaj, a to mnie zaskoczylaś, nie wiedzialam, że potrzebne jest zaświadczenie od internisty. Ode mnie nikt takowego żądał, ale ja nie jestem z Gdańska. Może w Twojej klinice jest inaczej. pozdrawiam mamusia ps. to trochę tak jakbyś przed "numerkiem" z mężem poszła do lekarza spytać czy możesz (hihihihi) powodzenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niewazne_kto Re: internista przed in vitro IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.08.03, 00:54 Gość portalu: mamusia napisał(a): > ps. to trochę tak jakbyś przed "numerkiem" z mężem poszła do lekarza spytać czy > > możesz (hihihihi) no, niezupełnie, bo za numerek z mężem nie płacisz tyle szmalu, co za zabieg jesli masz wyłozyć sporą sumę za zabieg, to lepiej, żebys przed wiedziała, że nie ma zdrowotnych przeciwskazań, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamusia Re: internista przed in vitro IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.03, 22:49 chyba, że chodzi o ogólny stan zdrowia przed narkozą? Ale to i tak musi zrobić anastezjolog. pa mamusia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niewazne_kto Re: internista przed in vitro IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.08.03, 00:56 Gość portalu: mamusia napisał(a): > chyba, że chodzi o ogólny stan zdrowia przed narkozą? nie, nie tylko o to chodzi internista analizuje dokładnie wyniki twoich badan ogolnych (mocz, krzepliwosc krwi, itp.) oraz wydaje zgode na in vitro, w tym pisze, ze "nie ma przeciwskazan do ciazy mnogiej (blizniaczej)" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niewazne_kto Re: internista przed in vitro IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.08.03, 00:58 Gość portalu: gdanszczanka napisał(a): > czy w tym komplecie badan musi byc tez zgoda internisty na > zabieg czy mozna ja dowiezc w pozniejszym terminie? moim zdaniem powinnas do wizyty miec komplet badan (czyli zgode internisty tez), ale zadzwon do kliniki i zapytaj (mnie ginekolozka kazala miec wszystko naraz) Odpowiedz Link Zgłoś
margaritta1 Re: internista przed in vitro 02.08.03, 21:09 Zaden internista nie jest potrzebny do badan przed INV. Ciaza to nie choroba ani operacja dla kobiety, tylko normalny stan. Ciaze blizniacze w wyniku INV to ulamek procenta w rozrodach wspomaganych . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gdanszczanka Re: internista przed in vitro IP: *.ggb.pg.gda.pl 04.08.03, 08:45 Dzieki bardzo za wszystkie odpowiedzi. Pytalam o tego interniste poniewaz byl w „spisie” badan ktore dostalam z Novum. Podrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asja Re: internista przed in vitro IP: *.chello.pl 04.08.03, 21:59 a więc wizyta u internisty jest konieczna przed ivf (przynajmniej w novum), wydaje on zgode na podstawie przedstawionych przez Ciebie badan, ze nie ma przeciwskazan, abys podeszła do zabiegu; bez tej zgody nie dopuszcza cie do procedury pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asja Re: internista przed in vitro IP: *.chello.pl 04.08.03, 22:00 aha a ciąze blixniacze to nie zaden ułamek procenta, tylko ok 30 % wszystkich podejsc do ivf/icsi konczy sie ciaza mnoga pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
margaritta1 Re: internista przed in vitro 07.08.03, 22:52 Nadal podtrzymuję swoja opinię , że internista przed INV to przesada. Dodac jednak musze, iż prywatne kliniki w naszym kraju sa oceniane surowiej niz państwowe i stad taaaaaka długa lista badań,niespotykanych w innych , nawet bardziej niż Novum doświadczonych ośrodkach. Jezeli chodzi o statystykę zapłodnień INV , to w mojej Klinice wygląda to tak : przy podaniu 2 zarodkow szansa ciaży to = 21 % w tym ciaża pojedyncza = 80 % blizniacza = 20 % 20 % z 21 % to = ok 0,16 % szans na blizniaki. I choć wolałabym inaczej , taka jest statystyka i gdzieś tam w niej jestem... Odpowiedz Link Zgłoś
asja2 Re: internista przed in vitro 11.08.03, 14:46 podałam dane i obowiązujące procedury w klinice novum, na temat innych sie nie wypowiadam, a osobiscie nie uważam, ze internista to przesada, bo ocenia on m.in. zdolnosc do przystapienia do ivf na podstawie badania ekg, nie chciałabym wykitowac podczas punkcji, bo nikt wczesniej nie sprawdził czy moje serce wytrzyma narkoze pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
larvva Re: internista przed in vitro 11.08.03, 14:57 zgoda internisty - wg mnie nie jest przesada. zgadzam sie z klinika ktora zaleca takie postepowanie - tym bardziej, ze to nie musi nic kosztowac (umowic sie do do lekarza rodzinnego to chyba nie jest duzy klopot i koszt, a lepiej miec wiecej niz za malo - szykujesz sie, badasz, stymulujesz i miec odwolany zabieg bo nie ma jednego swistka) Odpowiedz Link Zgłoś
bella76 Re: internista przed in vitro 11.08.03, 16:12 larvva napisała: > zgoda internisty - wg mnie nie jest przesada. > zgadzam sie z klinika ktora zaleca takie postepowanie - tym bardziej, ze to nie > > musi nic kosztowac (umowic sie do do lekarza rodzinnego to chyba nie jest duzy > klopot i koszt, No wlasnie, przeciez nikt nikogo nie zmusza, zeby szedl do internisty w novum na przyklad. Ja poszlam normalnie, na kase chorych i uznali mi swistek, wiec nie jest to zaden dodatkowy koszt, a jestem spokojniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
larvva Re: internista przed in vitro 11.08.03, 16:32 w novum podczas przygotowania do in vitro dostaje sie kartke formatu A5 do uzupelnienia przez interniste. podczas mojej wizyty lekarz z novum wspomnial, ze jest u nich rowniez internista ale nie ma znaczenia czy to akurat ten konkretny lekarz wypisze. tak wiec odwiedzilam mojego lekarza rodzinnego, ktory powiedzial, ze po skompletowaniu wszystkich wynikow mam sie do niego zglosic jeszcze raz - on wszystko posprawdza i wowczas oceni czy moze podpisac zgode. mam jednak nadzieje ze moja iui sprzed 11 dni jest skuteczna i nie bede musiala przystepowac do in vitro pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
bella76 Re: internista przed in vitro 11.08.03, 16:39 larvva napisała: > w novum podczas przygotowania do in vitro dostaje sie kartke formatu A5 do > uzupelnienia przez interniste. > podczas mojej wizyty lekarz z novum wspomnial, ze jest u nich rowniez > internista ale nie ma znaczenia czy to akurat ten konkretny lekarz wypisze. tak > > wiec odwiedzilam mojego lekarza rodzinnego, ktory powiedzial, ze po > skompletowaniu wszystkich wynikow mam sie do niego zglosic jeszcze raz - on > wszystko posprawdza i wowczas oceni czy moze podpisac zgode. U mnie wszystko tak samo przebieglo > mam jednak nadzieje ze moja iui sprzed 11 dni jest skuteczna i nie bede musiala > > przystepowac do in vitro zycze ci tego z calego serca!! a kiedy bedzie wiadomo czy skuteczna? Odpowiedz Link Zgłoś
larvva Re: internista przed in vitro 11.08.03, 16:44 jutro jade na bhcg. wyniki dopiero pojutrze przesla mi faxem. siedze juz jak na szpilkach - chcialabym wiedziec. oczywiscie chcialabym wiedziec ze jestem w ciazy ) Odpowiedz Link Zgłoś
bella76 Re: internista przed in vitro 11.08.03, 16:58 larvva napisała: > jutro jade na bhcg. wyniki dopiero pojutrze przesla mi faxem. siedze juz jak na > > szpilkach - chcialabym wiedziec. oczywiscie chcialabym wiedziec ze jestem w > ciazy ) To trzymam kciuki z caaaaaaalej sily) daj znac, jak juz bedziesz wiedziec i mysl pozytywnie! Odpowiedz Link Zgłoś
larvva Re: internista przed in vitro 11.08.03, 17:37 napewno wstapie na forum albo z usmiechem albo z rykiem dzwonilam do kliniki - wyniki dopiero beda w srode rano... jak ja to wytrzymam... boje sie bo brzuch mnie pobolewa... Odpowiedz Link Zgłoś
bella76 Re: internista przed in vitro 11.08.03, 17:40 larvva napisała: > napewno wstapie na forum > albo z usmiechem albo z rykiem Oj nie, nie wolno plakac, przeciez to jeszcze nie koniec, zawsze sa inne metody! Ale na pewno sie uda, zobaczysz > dzwonilam do kliniki - wyniki dopiero beda w srode rano... jak ja to > wytrzymam... boje sie bo brzuch mnie pobolewa... Wytrzymasz, zajmij sie milymi rzeczami a ze brzuch pobolewa to podobno dobrze, dziewczyny na bocianie pisaly ze jak nic nie boli to zazwyczaj zabieg sie nie udaje a jak pobolewa to potem sa dwie kreseczki. Wiec moze i u ciebie tak bedzie!!! Ale ci zazdroszcze, jestes juz po zabiegu i masz szanse na dzidziusia, a ja dopiero we wrzesniu Odpowiedz Link Zgłoś
larvva Re: internista przed in vitro 11.08.03, 18:02 jestem po iui - ostatnim przed in vitro lece do domku zajac sie czyms milym papa Odpowiedz Link Zgłoś