Dodaj do ulubionych

PCOS- pytanie

25.05.08, 13:29
Witam, dziewczyny mam problem.
Byłam u swojego lekarza w 7 dc, 16dc i u innego -bo tamtego nie było w 21 dc. ten w 21 dc stwierdził PCO, liczne pęcherzyki , brak dominującego-przy cyklach 33-35.wcześniej na usg poprzedni lekarz stwiedził jeden większy 11 mm, poza tym jajniki były czyste. Dodam,że jestem potwornie zestresowana, nie wiem czy może mieć to jakiś wpływ na owu. do tego w czwartek , czyli 2 dni przed usg, odczuwałam ból podbrzusza. mierzę temperature, własnie wzrasta. nic nie rozumiem. lekarz stwierdził,że owulacji nie ma,że trzeba stymulować w najbliższym cyklu.strasznie chaotycznie to piszę, ale mam nadzieję że nadążacie.
jestem po cp, w maju zeszłego roku, do tego w pażdzierniku miałam biochemiczną. bardzo podobna sytuacja, poszłam na usg, brak dominującego, kazał mi metronidazol łyknąć na stany zapalne a potem się okazało że zaszłam w ciążę, w tym niby bezowulacyjnym cyklu ( przesuneła się o tydzień)i niestety poleciała,myślę że przez końską dawkę metronidazolu. dziewczyny , najbardziej zastanawia mnie to PCO, czy można stwierdzić to schorzenie tylko w terminie jajeczkowania?? a wczesniej i później nic nie widać???
mam zrobione badania LH, FSG i estradiolu, ale niestety w 9 dc, nie wiem tez czy miarodajne.
bardzo prosze Was o pomoc, powiedzcie coś,żebym jakoś to sobie poukładała.
aha, od stycznia mierze tempke, każdy cykl jest dwufazowy.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • betka262 Re: PCOS- pytanie 25.05.08, 17:13
      Wiesz, specem nie jestem ale obraz policystycznych jajników u mnie
      widac cały czas. Niezaleznie od dnia cyklu.
    • betka262 Re: PCOS- pytanie 25.05.08, 17:16
      za szybko kliknęłam.
      aby stwierdzic PCOS należy zrobić inne badania.
      cykle masz ładne, wcale nie długie. raczej normalne.Ważny jest
      stosunek LH/FSH , poziom androgenów, krzywa cukrowa itp.
      Wybierz się do innego lekarza,
      pozdrawiam
      • soffinka Re: PCOS- pytanie 25.05.08, 18:50
        Dzięki za odpowiedź. Tak mi sie tez wydaje, skoro z pęcherzyków tworzą się cystki na jajnikach to na logikę, powinno być je widać obojętne kiedy. Miałam robione usg 7 dc, bo znowu miałam najprawdopodobniej biochemiczną, jajniki były czyste. następna wizyta 16dc w celu obejrzenia pęcherzyków-monitoring jajeczkowania, mam jeden 11 mm i reszta mniejsza,lekarz wyklucza pco, 21 dc ( tu inny lekarz-kolega) widzi dużo, czyt. kilka pęcherzyków 11mm-13mm na obu jajnikach i pyta czy jestem na clo. po czym stwierdza,że mam PCOS. rzeczywiście lh do fsh mam 2:1, ale jak pisałam wczesniej zrobione w 9 dc. Nie mam pojęcia czy już w takim momencie cyklu te wartości rosną, w jaką stronę przynajmniej. Zadnych innych objawów nie mam. Ważę 51 przy wzroście 166, nie mam nadmiernego owłosienia, mam czystą cerę, bezproblemową, żadnego łojotoku, miesiączki mam naturalnie regularnie , około 33-35, nie wywyoływane, owszem raczej skąpe, ale tak miałam zawsze. TSh w normie, prolaktyna w normie, jednak po obciązeniu wykazano hiperprolaktynemię czynnościową, nie przeszkadzało to jedank w zaciążeniu w październiku. Cykle mierzone, dwufazowe, skok obserwuję około 21-22 dc. ból owulacyjny i wszystkie objawy są. wypadały mi za to włosy, ale to raczej skutek wieloletnich balejaży wink.Mam syna poczetego w pierwszym cyklu, moja cp poczeta w pierwszym cyklu, szkoda bo jajowodowa i skończyła się laparotomią, silnym krwawieniem do otrzewnej. potem biochemiczne, których juz nawet nie liczę. nie wiem co się dzieje.
        Takie monitoringi źle na mnie działają, strasznie mnie to sresuje, myślówa co jest nie tak i co mi powie lekarz. Być może i mam taką nadzieję jest to czynnik stresu i moje pęcherzyki podrosną albo że lekarz się machnął i po 2 dniach od owulki nie zauważył nic na obrazie usg. Nie chce mi sie wierzyć że to pCOS, oczywiście jesli tak jest, to nie wyrok, wiem że wtedy czeka mnie stymulacja.
        Powiem szczerze,że nie wiem co mam robić.
        podczas wizyty , tej w 16 dc , lekarz kazał brać luteinę od 20 dc. Mierzę tempkę, tempka rosnie, ale skoku jeszcze nie ma. czekam na skok i wtedy zaczną bo obawiam się że jak zaczną za szybko a owu jeszcze nie było wszystko zatrzymam i dopiero będzie jazda.
        mam nadzieję,że dobrze myślę i zrobię.
        jesli macie jakieś wskazówki, co mam robić, może jakies jeszcze badania? może powtórzyć badania lh, fsh i estradiolu, w 2 dc, do tego testosteron? może progesteron?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka