Dodaj do ulubionych

Badanie chromatyny (DNA) plemników (test SCSA)

20.06.08, 10:12
Bardzo proszę Wszystkich, którzy coś na ten temat wiedzą o
informacje.
Czy można to zrobić przy okazji standardowych badań nasienia czy
trzeba oddzielnie oddawać nasienie do tego badania?
Jak ważny jest jego wynik? Czy jeśli wyjdzie źle, to nie warto nawet
próbować in vitro?
Ile kosztuje w Warszawie?
Będę bardzo wdzięczna za jakieś informacje!
Obserwuj wątek
    • bravia1 Re: Badanie chromatyny (DNA) plemników (test SCSA 20.06.08, 11:18
      mogę tylko tyle pomóc: w provicie w Katowicach kosztuje 300 zl. Na wynik czeka
      sie 2 tyg. Należy oddac nasienie tak jak do badania tzn. nie przy okazji innego
      badania. obraz chromatyny plemnikowej przedstawiony jest w % I tak: nasienie
      prawidłowe to 0%-15% ; obniżona płodnosć nasienia to 15% - 30 % i wysokie ryzyko
      bezpłodności > 30 %.
      Przy naszym wyniku tj: 8,73 % proponowali jeszcze iui, ale bylismy po 3 i nie
      widzieliśmy dalszego sensu. podeszliśmy do imsi i udalo sie podwojnie za
      pierwszym razem smile))) Czego i Wam życzę!
      • wikita Re: Badanie chromatyny (DNA) plemników (test SCSA 21.06.08, 16:55
        Bardzo dziękuję za informację i gratuluję Maleństw smile
        Ja niestety mam już jedno nieudane IVM za sobą i teraz próbuję jakoś
        lepiej przygotowac się do kolejnego podejścia (albo sprawdzić, czy
        ma ono w ogóle sens sad
        Może ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenia związane z tym badaniem?
        Będę wdzięczna za każdą informację.
        • wikita Re: Badanie chromatyny (DNA) plemników (test SCSA 23.06.08, 22:03
          Czy ktoś może jeszcze coś wie na temat tego badania? Bardzo proszę o
          jakieś wieści. Czy mimo złego wyniku tego badania możliwa jest
          zdrowa ciąża? Czy z kiepskim wynikiem warto w ogóle podchodzić do in
          vitro?
          • tekla12 Re: Badanie chromatyny (DNA) plemników (test SCSA 24.06.08, 08:32
            Chyba postępowanie i rokowania zależą od kliniki, w której się leczysz.
            Niektóre nie widzą powodu zlecania tego badania, inne przy wyniku powyżej 30%
            sugerują dawcę. Wyniki badań podobnie - z jednych wynika, że uszkodzenia
            obniżają prawdopodobieństwo ciąży, w innych nie ma zależności między
            skutecznością ivf a % uszkodzeń, według jeszcze innych do zapłodnienia dochodzi
            również w przypadku wysokiego odsetka uszkodzeń.
            • sun32 Re: Badanie chromatyny (DNA) plemników (test SCSA 26.06.08, 23:00
              Witaj,
              My również robiliśmy to badanie w Provicie. Wynik wyszedł zły bo ok
              33% uszkodzeń. Były 3 IUI, potem było IMSI, potem ICSI w Novum.
              Żaden transfer się nie udał, raz tylko była biochemiczna. Też
              zastanawialiśmy się czy ciąża a potem szczęśliwe zakończenie przy
              takim wyniku jest w ogóle możliwe. Przed ostatnim krio zdecydowałam
              się sprawdzić jeszcze immunologię. Wyszły przeciwciała, były
              szczepnienia limfocytami M i jestem teraz w ciąży... Dodam że
              naturalnej smile))
              Tak więc jak widzisz to badanie nie jest wyrocznią, nawet jak
              wyjdzie źle nie wolno przestać walczyć. Nam w Provicie dawali małe
              szanse po tym badaniu. W Novum w ogóle nie brali tego wyniku pod
              uwagę przed ICSI, nawet nie zlecają tego.
              Życzę Ci powodzenia i nie martw się o wynik na zapas smile
              • wikita Re: Badanie chromatyny (DNA) plemników (test SCSA 30.06.08, 14:35
                Sun32, dzięki za napawającą optymizmem wiadomość smile i życzenia
                powodzenia. Na razie czekamy na wyniki "standardowych" badań M. a
                potem zapiszemy się na badanie chromatyny. No i staram się nie
                marwić na zapas, ale już bym wolała, żeby to po mojej stronie były
                większe problemy.
                Ale kiedyś musi się udać! Tylko żeby to mogło być już wkrótce smile
                Pozdrawiam i życzę spokojnej ciąży!
                • arabeska5 Re: Badanie chromatyny (DNA) plemników (test SCSA 14.07.08, 17:44
                  Mój mąż dzisiaj miał robione to badanie przy okazji standardowego badania
                  nasienia. W Invimedzie kosztuje 200zł. Wyniki będą za 3-4 dni. Lekarz zlecił nam
                  to badanie najprawdopodobniej ze względu na dużą ilość plemników o
                  nieprawidłowej budowie.
                  • wikita Re: Badanie chromatyny (DNA) plemników (test SCSA 15.07.08, 13:46
                    Arabeska, dzięki za informacje! Pozytywne zaskoczenie, że tak krótko
                    sie czeka smile W takim razie mój m. się niedługo zapisze.
                    Jesli nie uznasz tego za wścibstwo z mojej strony to daj znać u kogo
                    się leczycie.
                    • arabeska5 Re: Badanie chromatyny (DNA) plemników (test SCSA 15.07.08, 14:39
                      Jak na razie byliśmy na jednej wizycie u dr Niemoczyńskiego.
                      Wypadło na niego, bo akurat termin nam pasował. Na kolejną wizytę chyba też się
                      do niego wybierzemy. Nastąpi to najprawdopodobniej już w sierpniu. Dla
                      potwierdzenia diagnozy i zaleconej metody (iui) wysłałam jeszcze męża na
                      państwową wizytę do androloga w szpitalu bielańskim. Termin 23 lipca.
                      Potem invimed, badania i zapewne iui.
                      • wikita Re: Badanie chromatyny (DNA) plemników (test SCSA 15.07.08, 16:18
                        Jak będziecie już po tej wizycie w bielańskim to daj znac jak
                        będziesz mogła, bo ja szukam jakiś dobrych specjalistów dla mojego m.
                        • arabeska5 Re: Badanie chromatyny (DNA) plemników (test SCSA 23.07.08, 18:51
                          Mój mąż jest już po wizycie w szpitalu bielańskim u androloga. Wizyta trwała
                          niecałe 10 min., a za drzwiami kolejka pacjentów. Lekarz zalecił wykonanie
                          hormonów u męża, a mnie zaprosił na wizytę do LuxMedu, gdzie przyjmuje
                          prywatnie. Na szczęście mam tam abonament, więc dzisiaj już się zapisałam,
                          dopiero na 27 sierpnia. Dr wybiera się na urlop, a w międzyczasie ja też.
                          Wniosek: państwowo... szkoda czasu.
                          Być może gdybyśmy nie byli z mężem pacjentami LuxMedu wizyta wyglądałaby inaczej.
                          • wikita Re: Badanie chromatyny (DNA) plemników (test SCSA 24.07.08, 08:51
                            Arabeska, dzięki za informacje. W takim razie pewnie na razie
                            zostaniemy przy Novum i zobaczymy co z tego będzie. U nas następne
                            badania pod koniec sierpnia.
                            Życzę powodzenia w walce o poprawę chłopaków smile
                • sun32 Re: Wikita 15.07.08, 20:48
                  Dziękuję bardzo smile
                  Życzę Ci powodzenia!
                  • malutka1939 Re: Wikita 20.07.08, 15:18
                    nam w novum po 2 nieudanych transferach tez powiedzieli ze moze byc wada
                    genetyczna plemników, ale oczywiście powiedzieli ze nie ma na to badania i ze
                    powinnismy poprosic o dawstwo plemników! poczytałam w necie, podziekowałam
                    Novum, a w Salve od razu zlecili nam to badanie, jeszcze nie robiliśmy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka