Dodaj do ulubionych

pyt. o Koszalin

15.07.08, 10:50
Witam mam skierowanie na HSG do szpitala w koszalinie ,czy ktoś
robił tam Hsg.Prosze o odp.
Obserwuj wątek
    • paula-2718 Re: pyt. o Koszalin 15.07.08, 16:42
      Witaj ja mogę zadać to samo pytanie bo lekarz też już mnie uprzedził że
      prawdopodobnie tam mnie skieruje też jestem z Koszalina.Pozdrawiam.
    • marmirka32 Re: pyt. o Koszalin 17.07.08, 19:21
      cześc dziewczyny!Ja miałam robione HSG w Koszalinie w tym roku.Rejestrowałam się
      telefonicznie, czekałam na badanie chyba ok. 3 tygodni.Przed badaniem
      przeprowadzono ze mną wywiad.Badanie odbywa się po podaniu tzw."głupiego
      jasia".Wieczorem mogłam pójść do domu.Samo badanie nie należy do przyjemnych,
      ale można wytrzymać.Wynik jest wiadomy już w trakcie przeprowadzania hsg.Badanie
      przeprowadzał Dzięcielski ( syn ordynatora) .Zarówno on jak i pielęgniarka byli
      bardzo mili.Nie ma się czego obawiać.Trzymam kciuki i pozdrawiam!
      • paula-2718 Re: pyt. o Koszalin 17.07.08, 20:59
        Dzięki za wyjaśnienia.Czyli to jest normalnie jednodniowy zabieg w
        szpitalu.Jakoś inaczej to sobie wyobrażałam.A powiedz czy bez problemu dostałaś
        zwolnienie z pracy i kto Ci je wystawił Twój gin czy dostałaś od lekarza w szpitalu?
      • anula.81 Re: pyt. o Koszalin 17.07.08, 21:12
        Marmirka 32 dzięki za odpowiedż,już zaczęłam wątpić że ktoś odpowie.
        Mam jeszcze pytanko czy robiłaś HSG w szpitalu głównym i czy
        potrzebny jest posiew.
        pozdrawiam ania
    • marmirka32 Re: pyt. o Koszalin 18.07.08, 22:55
      jeśli chodzi o zwolnienie to dostałam je ze szpitala(powiedziałam tylko w pracy ,że tego dnia mam badanie i dostarczę zwolnienie).Posiew nie był potrzebny, badanie miałam robione w Szpitalu Wojewódzkim.Pozdrawiam serdecznie !
      • paula-2718 Re: pyt. o Koszalin 19.07.08, 04:03
        Marmirka a powiedz nam jeszcze co na takie badanie jest nam potrzebne co musimy
        ze sobą wziąć?I jak długo ono trwa?
        • anula.81 Re: pyt. o Koszalin 19.07.08, 10:57
          hej Paula kiedy planujesz zrobić hsg ja spróbuje zadzwonić i coś się
          dwiedzieć(nie jestem z koszalina),chciałabym jak najszybciej mieć to
          za sobą.
          Marmirka dzieki za odp.
          • paula-2718 Re: pyt. o Koszalin 19.07.08, 17:16
            Hej Anula 30 mam wizytę u gina i wtedy wszystkiego się dowiem co i jak.Dzisiaj @
            przylazła więc wszystko bez zmian także Hsg napewno będzie.Pozderka.
    • marmirka32 Re: pyt. o Koszalin 21.07.08, 08:25
      Zabrać musicie legitymację ubezpieczeniową i skierowanie na hsg.Samo badanie
      trwa ok.15 min.Trzeba jednak zgłosić się już rano na izbę przyjęć.Wypisano mnie
      juz wieczorem.Powodzenia!
      • paula-2718 Re: pyt. o Koszalin 21.07.08, 10:09
        Dzień w szpitalu?Skoro tak krótko trwa ten zabieg to czemu trzymali Cię tam cały
        dzień?A ciuchy na zmianę potrzebne są jakieś?
        • anula.81 Re: pyt. o Koszalin 21.07.08, 14:01
          Dzwoniłam do szpitala ,trzeba mieć bad. cytologiczne i biocenoze
          pochwy,tak więc zaczynam powoli przygotowania.Boje się tego HSG.
          • paula-2718 Re: pyt. o Koszalin 21.07.08, 14:11
            A co to jest ta biocenoza?
            • anula.81 Re: pyt. o Koszalin 21.07.08, 14:31
              właśnie szukam czegoś na ten temat,coś podobnego do posiewu z pochwy.
              • paula-2718 Re: pyt. o Koszalin 21.07.08, 14:43
                A masz już wyznaczoną datę na Hsg?
                • anula.81 Re: pyt. o Koszalin 21.07.08, 15:11
                  musze mieć wyniki cytologi i wymazu , jeśli wyjdą dobre to wtedy
                  umawiają na termin.Jedyne pocieszenie to że dopiero 14 dc, ale boje
                  sie że mi wyjdą źle wyniki a wtedy powtórka aż do skutku.
                  • paula-2718 Re: pyt. o Koszalin 21.07.08, 17:56
                    Ja pikole trochę to wszystko skomplikowane,myślałam że będzie prościej.
                    • anula.81 Re: pyt. o Koszalin 21.07.08, 21:24
                      Wiesz ja też miałam taką nadzieje.NIe wiesz czy w koszalinie jest
                      możliwość zrobienia HSG prywatnie i ewentualnie jaki byłby koszt.
                      Szkoda że tak mało nas z okolic koszalina.pozdrawiam
                      • paula-2718 Re: pyt. o Koszalin 22.07.08, 07:13
                        Przykro mi ale nie wiem nie dowiadywałam się jeszcze,w sumie nie ma sensu na
                        razie bo jeszcze termin nie jest wyznaczony a nie daj Boże wystąpią jakieś
                        bakterie to już w ogóle się wszystko opóźni sadA skąd dokładnie jesteś?
                        • anula.81 Re: pyt. o Koszalin 22.07.08, 13:52
                          Jestem z darłowa.Tak chciałam zacząć te bad. w tym miesiącu ale
                          chyba sobie odpuszcze bo teraz mam jakieś plamienie(środek cyklu)i
                          nie wiem co sie dzieje.Ciągle coś stoi na przeszkodzie.
                          • paula-2718 Re: pyt. o Koszalin 22.07.08, 15:20
                            U mnie też występowało przy pierwszym cyklu z clo 5 dni przed @ plamiłam ale
                            lekarz powiedział że to normalne i nie ma się czym martwić bo przy następnych
                            cyklach już nic nie było.Ciekawa jestem jak długo potrwa to wszystko zanim
                            dojdzie do zabiegu.Zanim zrobią posiew ciekawe jakie będą wyniki i po jakim
                            czasie potem termin w szpitalu.Łoooo matko coś czuję że może w dwóch miesiącach
                            uda się nam to zamknąć jak dobrze pójdzie.Pozdrawiam.
                            • paula-2718 Re: pyt. o Koszalin 25.07.08, 08:18
                              Hej Anula wiesz może już coś więcej na ten nasz wspólny problem?Na kiedy masz
                              terminy na posiew i po jakim czasie się go odbiera?
                              • anula.81 Re: pyt. o Koszalin 25.07.08, 14:02
                                witam.na posiew niema wyznaczonego terminu,bo i tak za niego
                                płacisz, ztego co wiem to na wynik czeka sie kilka dani.teraz nic z
                                tego bo ciągle plamie, jak przestanie postaram sie zrobić cytologie
                                a potem jak wyjdzie mi dobrze to robie posiew(w koszalinie bo tu nie
                                mam możliwości),ciągle mi się odwleka to HSG. mam nadzieje że u
                                Ciebie to pójdzie sprawniej bo ja już od pażdziernika sie zbieram i
                                ciągle coś stoi na przeszkodzie.pozdrawiam ania
                                • paula-2718 Re: pyt. o Koszalin 25.07.08, 16:39
                                  Strasznie długo Ci się to Hsg odwleka ja myślałam że to rach ciach i już po
                                  kłopocie!!!A co do płatności orientujesz się ile taka przyjemność kosztuje???
                                  • anula.81 Re: pyt. o Koszalin 25.07.08, 21:06
                                    nie wiem ile kosztuje posiew. A Ty kiedy zaczynasz badanka ?
                                    • paula-2718 Re: pyt. o Koszalin 26.07.08, 07:53
                                      W środę mam wizytę.Jestem już po 3 cyklu z Clo i zobaczymy czy jest coś nowego
                                      czy nadal bez zmian.Jeśli to drugie wtedy decyzja o Hsg zapadnie
                                      konkretna.Pozdrawiam.
                                      • anula.81 Re: pyt. o Koszalin 29.07.08, 22:05
                                        napisz jutro co u Ciebie jak będiesz po wizycie u lekarza.Ja teraz
                                        zaczęłąm przyjmować luteine dopochwowo, a po miesiąćzce robie
                                        cytologie.Więcej nie planuje bo znowu nie wyjdzie.
                                        pozdrawiam ania
    • olivka1976 Re: pyt. o Koszalin 30.07.08, 10:06
      Witam... ja miałam przeprowadzane HSG w koszalińskim szpitalu w kwietniu br. Po
      badaniu okazało się, ze mam dwa jajowody niedrożne - co wyjaśnił mi dopiero
      lekarz prowadzący, bo w szpitalu z wszelką informacją było krucho... Z tą
      niedrożnością trafiłam nawet do pewnego profesora ze Szczecina, który skierował
      mnie na laparoskopię, na którą miałam udać się w lipcu.
      Ale na przekór wszystkiemu - w maju zaszłam w ciążę!!! (po 4 latach starań i 2
      latach leczenia). Podejrzewam, że to właśnie kontrast podawany podczas badania
      udrożnił mi jajowód. Byłam taka szczęśliwa - jednak tylko do 21 lipca, kiedy to
      okazało się, że moja ciąża jest martwa i musiałam mieć przeprowadzone łyżeczkowanie.
      Jeśli chodzi o sam zabieg HSG, to faktycznie kwestia jednego dnia pobytu w
      szpitalu. Rano musiałam stawić się na Izbie Przyjęć, stamtąd przebrana już w
      piżamkę i szlafroczek, powędrowałam na oddział ginekologiczny. Tam do godz.
      12-ej czekałam na swoją kolejkę, ponieważ tego typu zabiegi przeprowadzane są
      dopiero po wszelkich operacjach. Wtedy przewieziono mnie piętro wyżej (na RTG),
      tam dostałam znieczulenie i szczerze powiem, że po tym znieczuleniu niewiele
      pamiętam z samego zabiegu. Były chwile, kiedy ogarniał mnie ból, ale to wszystko
      było do zniesienia. Po zabiegu spalam, a po wieczornym obchodzie o godz. 19-ej,
      zostałam wypisana do domu. Dostałam też kilka dni zwolnienia.
      Dziewczyny, nie bójcie się tego HSG, szczególnie kiedy okazuje się, że to
      badanie potrafi zdziałać wiele dobrego.
      • anula.81 Re: pyt. o Koszalin 30.07.08, 10:43
        olivka1976 bardzo Ci współczuje z powodu utraconej ciąży.Dzięki że
        napisałaś jak to wygląda.Mogłabyś napisać jak to jest z tym posiewem
        przed HSG.
        • olivka1976 Re: pyt. o Koszalin 30.07.08, 11:04
          Wymaz z kanału szyjki macicy pobierali mi w szpitalu, w Pracowni Cytologii i
          Biocenozy (nie pamiętam w którym dniu cyklu musiałam to zrobić). Jeden wynik
          odbierałam później również w tej Pracowni, a drugi w Zakładzie Bakteriologii na
          Monte Cassino (tzw. Przychodnia na Wladysława IV). Za to badanie robione w
          szpitalu płaciłam coś ok. 25 zł, a za to na Monte Cassino chyba 55 zł.
          Obydwa wyniki są ważne tylko jeden miesiąc, więc musicie to wziąć pod uwagę.
          • paula-2718 Re: pyt. o Koszalin 31.07.08, 04:38
            Hej.Już po wizycie i wszystko jasne.Więc jest tak jak myślałam bez zmian.Wczoraj
            w 12dc na monitoringu wyszło-pęcherzyk piękny 24mm wieczorem powinien pęknąć z
            miesiąca na miesiąc coraz to piękniejsze ale cóż nic więcej nie chce się
            dziać.Olivka dziękuję Ci bardzo w swoim imieniu za dokładne wyjaśnienia i jest
            mi strasznie przykro że cieszyłaś się swoim szczęściem tak krótko.Anula już Ci
            piszę co będzie dalej.Otóż mam czekać teraz na @ pod koniec muszę wziąć 2
            tabletki Metronidazolu dopochwowo i wtedy najlepiej dwa dni po @ zrobić
            Biocenozę z tym że jest to płatne badanie 30 zł i wykonują je tylko w
            poniedziałki i czwartki od 10-12.Jak już będę miała wyniki wtedy muszę iść po
            skierowanie na Hsg.Więc tak jak myślałam może w dwóch miesiącach się zamknę z
            tymi wszystkimi badaniami o ile posiew będzie dobry.Ale się rozpisałam smileBuźka
            pozdrawiam.
            • anula.81 Re: pyt. o Koszalin 31.07.08, 08:41
              to jak dobrze pójdzie to hsg robisz w następnym cyklu.ja dopiero
              cytologie musze robić,czyli HSG może za 2 miesiące.napisz mi adres
              gdzie sie robi tą biocenozę.pozdrawiam ania
              • anula.81 Re: pyt. o Koszalin 31.07.08, 08:57
                czyli z wynikiem biocenozy czekasz do mies. i dopiero wtedy umawiasz
                sie na hsg.mi mój gin mówił mi troche inaczej, amianowicie żeby
                przed mies. zrobić biocenoze i wtedy jak wyjdzie ok odrazu po mies
                hsg,tak chyba mniej czekania.
                • paula-2718 Re: pyt. o Koszalin 02.08.08, 16:16
                  Tak mi powiedział z wynikiem biocenozy mam przyjść dopiero po skierowanie na
                  Hsg.A bicenoze najlepiej robić po 2 dniach od końca @.Wiem że robi się to w
                  poradni patologii-ciąży mam tylko numer tel do nich.Pozderka.
                  • anula.81 co słychać ? 18.08.08, 10:48
                    Paula co u Ciebie słychać ?ja czekam na wynik cytologi i biore sie
                    za posiew.pozdrawiam ania
                    • paula-2718 Re: co słychać ? 18.08.08, 15:04
                      Hej.Niestety u mnie wszystko się przesunęło o miesiąc właśnie dzisiaj zdjęli mi
                      gips z nogi więc będę mogla spokojnie zabrać się za badania.Mam skierowanie na
                      biocenozę a po tym Hsg.Pozdrawiam.
    • anula.81 Re: pyt. o Koszalin 07.11.08, 11:16
      Witam, chciałam ponowić wątek .po długich oczekiwaniach dostałam
      wreszcie wynik cytologi i teraz chciałam zrobic biocenoze, ale nie
      wiem czy moge zrobic pod koniec cyklu czy dopiero po miesiączce i
      jeśli zrobie po miesiączce to czy zdążą mi jeszcze zrobić hsg ?
      pozdrawiam
      • mugol81 Re: pyt. o Koszalin 28.11.08, 14:33
        Witam... Chciałabym sie przyłączyć do wątku Koszalińskiego... Od 2
        miesięcy chcę zrobić to Hsg ale zawsze coś wypadnie... a to badania
        traca ważność a to aparat zepsuty... i za każdym razem kolejny cykl
        trzeba przeczekać...
        Bakteriologie robiłam na monte cassino ok 50zł termin Hsg miałam na
        28 pażdziernik ale aparat do rtg mieli uszkodzony... póżniej
        musiałam wyjechać... A ponieważ trzeba to badznie zrobić po
        całkowitym zakończeniu @ ale przed owulacją czyli ok 10 DC więc to
        nie jest prote wszystko zorganizować....
        Teraz chciałam sie umówić ale mój Gin zalecił mi zrobienie Biocenozy
        bo potrzebna jest przed hsg a tu okazało się że jedyna miejsce w
        koszalinie gdzie można to zrobić będzie zamknięte przez miesiąćsad
        A potem święta wyjazdy itp... więc po nowym roku zaczynam wszystko
        od początku....
        • anula.81 Re: pyt. o Koszalin 28.11.08, 18:50
          witam, ja tez do tego Hsg się zabrać nie mogłam, tez się bałam ze w
          tym roku juz nie zdąże, ale chyba się udało, bo na wtorek jestem
          umówiona na Hsg i zaczynam sie bać.pozdrawiam
          • paula-2718 Re: pyt. o Koszalin 29.11.08, 08:52
            Hej Anula!!!!Fajnie że masz już termin wyznaczony.Ja mam już wyniki z biocenozy
            i 10-tego idę po skierowanie do szpitala.Ile czekałaś na termin Hsg?
            • mugol81 Re: pyt. o Koszalin 29.11.08, 13:15
              HSG musisz zrobić między końcem po @ ale przedpotencjalną owulacją
              czyli ok 10 dnia cyklu... jeśli masz wszystkie badania to na hsg
              można umówić sie telefonicznie z kilkudniowym wyprzedzeniem
              najlepiej zadzwonić pod koniec okresu i z pielęgniarką zabiegową
              ustalić terminsmile tylko musisz uważać bo wyniki z tej cholernej
              biocenozy i bakteriologii są ważne tylko miesiącsad

I dlatego muszę teraz czekać bo trzeba je powtórzyć a laboratorium
              ma wolnesad
            • anula.81 Re: pyt. o Koszalin 30.11.08, 12:51
              Hej Paula fajnie że się odezwałś.Z terminem jest ok bo jak byłam we
              wtorek to chcieli mnie umówić na następne dni, ale ja dopiero
              zaczęłam miesiączkę z tąd ten wtorek. Zaczynam się bać. mam nadzieje
              że u Ciebie wszystko pójdzie ok.
              • paula-2718 Re: pyt. o Koszalin 30.11.08, 16:42
                Kurcze ja już dawno bym ustaliła termin ale nadal nie mam skierowania do
                szpitala bo miesiąc czekam na wizytę u swojego gina sad A nie wiem czy tak można
                jutro zadzwonię i się dowiem może nie ma sensu bym czekała tak długo,może
                wystarczy że gin wypisze a ja je tylko odbiorę.Już chcę mieć to za sobą.Anula
                daj jakieś namiary na siebie to częściej pogadamy może na NK się jakoś
                złapiemy.Pozdrawiam.
                • anula.81 Re: pyt. o Koszalin 30.11.08, 17:12
                  moje gg:122 362 82.
                  • orchid-4 Re: pyt. o Koszalin 01.12.08, 09:10
                    dołączę do wątku koszalińskiego, leczę się w koszalinie od 3 lat,
                    jak narazie bez widocznych efektów, jeśli chodzi o hsg to już coś o
                    tym pisałam, miałam w koszalińskim szpitalu i wykonywał je mój gin,
                    nalegałam na to. Pytałyście o badania wcześniejsze, ja miałam
                    cytologię i biocenozę, niestety płatne, kilka razy robiłam
                    biocenozę bo coś wychodziło nie tak, ale się udało.
                    Myślę, że nie macie powodów do obaw, badanie nie należy do
                    najprzyjemniejszych, ale jest możliwe do wytrzymania
                    Pozdrawiam i trzymam kciukismile)
                    Kasia
                    • anula.81 Re: pyt. o Koszalin 03.12.08, 11:01
                      już po HSG, jajowody drożne. Ból do zniesienia. pozdrawiam
                      • mugol81 Re: pyt. o Koszalin 03.12.08, 11:29
                        Hej Anulkasmile to super że wyszło dobrzesmile mam nadzieje że moje tez
                        będa droże....
                        • paula-2718 Re: pyt. o Koszalin 04.12.08, 16:45
                          Mam już skierowanie do szpitala dziś dzwoniłam we wtorek w 8 dc HSG.Panicznie
                          się boję i chciałabym mieć to już za sobą sad
                          • paula-2718 Re: pyt. o Koszalin 10.12.08, 10:25
                            Mam to już za sobą na szczęście!!!To co przeżyłam i ile się nacierpiałam to
                            tylko ja wiem i nie życzę tego nikomu sad Pocieszeniem może być to że każdy
                            odczuwa to na inny sposób.Na mnie padło bardzo bolesne badanie łzy z bólu same
                            leciały ale warto było!!!Kontrast udrożnił lewy jajowód więc za 4 podejściem się
                            udało.Teraz tylko czekać i przez najbliższe pół roku się starać o maluszka
                            smilePozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka