anula.81 15.07.08, 10:50 Witam mam skierowanie na HSG do szpitala w koszalinie ,czy ktoś robił tam Hsg.Prosze o odp. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paula-2718 Re: pyt. o Koszalin 15.07.08, 16:42 Witaj ja mogę zadać to samo pytanie bo lekarz też już mnie uprzedził że prawdopodobnie tam mnie skieruje też jestem z Koszalina.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
marmirka32 Re: pyt. o Koszalin 17.07.08, 19:21 cześc dziewczyny!Ja miałam robione HSG w Koszalinie w tym roku.Rejestrowałam się telefonicznie, czekałam na badanie chyba ok. 3 tygodni.Przed badaniem przeprowadzono ze mną wywiad.Badanie odbywa się po podaniu tzw."głupiego jasia".Wieczorem mogłam pójść do domu.Samo badanie nie należy do przyjemnych, ale można wytrzymać.Wynik jest wiadomy już w trakcie przeprowadzania hsg.Badanie przeprowadzał Dzięcielski ( syn ordynatora) .Zarówno on jak i pielęgniarka byli bardzo mili.Nie ma się czego obawiać.Trzymam kciuki i pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
paula-2718 Re: pyt. o Koszalin 17.07.08, 20:59 Dzięki za wyjaśnienia.Czyli to jest normalnie jednodniowy zabieg w szpitalu.Jakoś inaczej to sobie wyobrażałam.A powiedz czy bez problemu dostałaś zwolnienie z pracy i kto Ci je wystawił Twój gin czy dostałaś od lekarza w szpitalu? Odpowiedz Link Zgłoś
anula.81 Re: pyt. o Koszalin 17.07.08, 21:12 Marmirka 32 dzięki za odpowiedż,już zaczęłam wątpić że ktoś odpowie. Mam jeszcze pytanko czy robiłaś HSG w szpitalu głównym i czy potrzebny jest posiew. pozdrawiam ania Odpowiedz Link Zgłoś
marmirka32 Re: pyt. o Koszalin 18.07.08, 22:55 jeśli chodzi o zwolnienie to dostałam je ze szpitala(powiedziałam tylko w pracy ,że tego dnia mam badanie i dostarczę zwolnienie).Posiew nie był potrzebny, badanie miałam robione w Szpitalu Wojewódzkim.Pozdrawiam serdecznie ! Odpowiedz Link Zgłoś
paula-2718 Re: pyt. o Koszalin 19.07.08, 04:03 Marmirka a powiedz nam jeszcze co na takie badanie jest nam potrzebne co musimy ze sobą wziąć?I jak długo ono trwa? Odpowiedz Link Zgłoś
anula.81 Re: pyt. o Koszalin 19.07.08, 10:57 hej Paula kiedy planujesz zrobić hsg ja spróbuje zadzwonić i coś się dwiedzieć(nie jestem z koszalina),chciałabym jak najszybciej mieć to za sobą. Marmirka dzieki za odp. Odpowiedz Link Zgłoś
paula-2718 Re: pyt. o Koszalin 19.07.08, 17:16 Hej Anula 30 mam wizytę u gina i wtedy wszystkiego się dowiem co i jak.Dzisiaj @ przylazła więc wszystko bez zmian także Hsg napewno będzie.Pozderka. Odpowiedz Link Zgłoś
marmirka32 Re: pyt. o Koszalin 21.07.08, 08:25 Zabrać musicie legitymację ubezpieczeniową i skierowanie na hsg.Samo badanie trwa ok.15 min.Trzeba jednak zgłosić się już rano na izbę przyjęć.Wypisano mnie juz wieczorem.Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
paula-2718 Re: pyt. o Koszalin 21.07.08, 10:09 Dzień w szpitalu?Skoro tak krótko trwa ten zabieg to czemu trzymali Cię tam cały dzień?A ciuchy na zmianę potrzebne są jakieś? Odpowiedz Link Zgłoś
anula.81 Re: pyt. o Koszalin 21.07.08, 14:01 Dzwoniłam do szpitala ,trzeba mieć bad. cytologiczne i biocenoze pochwy,tak więc zaczynam powoli przygotowania.Boje się tego HSG. Odpowiedz Link Zgłoś
anula.81 Re: pyt. o Koszalin 21.07.08, 14:31 właśnie szukam czegoś na ten temat,coś podobnego do posiewu z pochwy. Odpowiedz Link Zgłoś
paula-2718 Re: pyt. o Koszalin 21.07.08, 14:43 A masz już wyznaczoną datę na Hsg? Odpowiedz Link Zgłoś
anula.81 Re: pyt. o Koszalin 21.07.08, 15:11 musze mieć wyniki cytologi i wymazu , jeśli wyjdą dobre to wtedy umawiają na termin.Jedyne pocieszenie to że dopiero 14 dc, ale boje sie że mi wyjdą źle wyniki a wtedy powtórka aż do skutku. Odpowiedz Link Zgłoś
paula-2718 Re: pyt. o Koszalin 21.07.08, 17:56 Ja pikole trochę to wszystko skomplikowane,myślałam że będzie prościej. Odpowiedz Link Zgłoś
anula.81 Re: pyt. o Koszalin 21.07.08, 21:24 Wiesz ja też miałam taką nadzieje.NIe wiesz czy w koszalinie jest możliwość zrobienia HSG prywatnie i ewentualnie jaki byłby koszt. Szkoda że tak mało nas z okolic koszalina.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
paula-2718 Re: pyt. o Koszalin 22.07.08, 07:13 Przykro mi ale nie wiem nie dowiadywałam się jeszcze,w sumie nie ma sensu na razie bo jeszcze termin nie jest wyznaczony a nie daj Boże wystąpią jakieś bakterie to już w ogóle się wszystko opóźni A skąd dokładnie jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
anula.81 Re: pyt. o Koszalin 22.07.08, 13:52 Jestem z darłowa.Tak chciałam zacząć te bad. w tym miesiącu ale chyba sobie odpuszcze bo teraz mam jakieś plamienie(środek cyklu)i nie wiem co sie dzieje.Ciągle coś stoi na przeszkodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
paula-2718 Re: pyt. o Koszalin 22.07.08, 15:20 U mnie też występowało przy pierwszym cyklu z clo 5 dni przed @ plamiłam ale lekarz powiedział że to normalne i nie ma się czym martwić bo przy następnych cyklach już nic nie było.Ciekawa jestem jak długo potrwa to wszystko zanim dojdzie do zabiegu.Zanim zrobią posiew ciekawe jakie będą wyniki i po jakim czasie potem termin w szpitalu.Łoooo matko coś czuję że może w dwóch miesiącach uda się nam to zamknąć jak dobrze pójdzie.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
paula-2718 Re: pyt. o Koszalin 25.07.08, 08:18 Hej Anula wiesz może już coś więcej na ten nasz wspólny problem?Na kiedy masz terminy na posiew i po jakim czasie się go odbiera? Odpowiedz Link Zgłoś
anula.81 Re: pyt. o Koszalin 25.07.08, 14:02 witam.na posiew niema wyznaczonego terminu,bo i tak za niego płacisz, ztego co wiem to na wynik czeka sie kilka dani.teraz nic z tego bo ciągle plamie, jak przestanie postaram sie zrobić cytologie a potem jak wyjdzie mi dobrze to robie posiew(w koszalinie bo tu nie mam możliwości),ciągle mi się odwleka to HSG. mam nadzieje że u Ciebie to pójdzie sprawniej bo ja już od pażdziernika sie zbieram i ciągle coś stoi na przeszkodzie.pozdrawiam ania Odpowiedz Link Zgłoś
paula-2718 Re: pyt. o Koszalin 25.07.08, 16:39 Strasznie długo Ci się to Hsg odwleka ja myślałam że to rach ciach i już po kłopocie!!!A co do płatności orientujesz się ile taka przyjemność kosztuje??? Odpowiedz Link Zgłoś
anula.81 Re: pyt. o Koszalin 25.07.08, 21:06 nie wiem ile kosztuje posiew. A Ty kiedy zaczynasz badanka ? Odpowiedz Link Zgłoś
paula-2718 Re: pyt. o Koszalin 26.07.08, 07:53 W środę mam wizytę.Jestem już po 3 cyklu z Clo i zobaczymy czy jest coś nowego czy nadal bez zmian.Jeśli to drugie wtedy decyzja o Hsg zapadnie konkretna.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
anula.81 Re: pyt. o Koszalin 29.07.08, 22:05 napisz jutro co u Ciebie jak będiesz po wizycie u lekarza.Ja teraz zaczęłąm przyjmować luteine dopochwowo, a po miesiąćzce robie cytologie.Więcej nie planuje bo znowu nie wyjdzie. pozdrawiam ania Odpowiedz Link Zgłoś
olivka1976 Re: pyt. o Koszalin 30.07.08, 10:06 Witam... ja miałam przeprowadzane HSG w koszalińskim szpitalu w kwietniu br. Po badaniu okazało się, ze mam dwa jajowody niedrożne - co wyjaśnił mi dopiero lekarz prowadzący, bo w szpitalu z wszelką informacją było krucho... Z tą niedrożnością trafiłam nawet do pewnego profesora ze Szczecina, który skierował mnie na laparoskopię, na którą miałam udać się w lipcu. Ale na przekór wszystkiemu - w maju zaszłam w ciążę!!! (po 4 latach starań i 2 latach leczenia). Podejrzewam, że to właśnie kontrast podawany podczas badania udrożnił mi jajowód. Byłam taka szczęśliwa - jednak tylko do 21 lipca, kiedy to okazało się, że moja ciąża jest martwa i musiałam mieć przeprowadzone łyżeczkowanie. Jeśli chodzi o sam zabieg HSG, to faktycznie kwestia jednego dnia pobytu w szpitalu. Rano musiałam stawić się na Izbie Przyjęć, stamtąd przebrana już w piżamkę i szlafroczek, powędrowałam na oddział ginekologiczny. Tam do godz. 12-ej czekałam na swoją kolejkę, ponieważ tego typu zabiegi przeprowadzane są dopiero po wszelkich operacjach. Wtedy przewieziono mnie piętro wyżej (na RTG), tam dostałam znieczulenie i szczerze powiem, że po tym znieczuleniu niewiele pamiętam z samego zabiegu. Były chwile, kiedy ogarniał mnie ból, ale to wszystko było do zniesienia. Po zabiegu spalam, a po wieczornym obchodzie o godz. 19-ej, zostałam wypisana do domu. Dostałam też kilka dni zwolnienia. Dziewczyny, nie bójcie się tego HSG, szczególnie kiedy okazuje się, że to badanie potrafi zdziałać wiele dobrego. Odpowiedz Link Zgłoś
anula.81 Re: pyt. o Koszalin 30.07.08, 10:43 olivka1976 bardzo Ci współczuje z powodu utraconej ciąży.Dzięki że napisałaś jak to wygląda.Mogłabyś napisać jak to jest z tym posiewem przed HSG. Odpowiedz Link Zgłoś
olivka1976 Re: pyt. o Koszalin 30.07.08, 11:04 Wymaz z kanału szyjki macicy pobierali mi w szpitalu, w Pracowni Cytologii i Biocenozy (nie pamiętam w którym dniu cyklu musiałam to zrobić). Jeden wynik odbierałam później również w tej Pracowni, a drugi w Zakładzie Bakteriologii na Monte Cassino (tzw. Przychodnia na Wladysława IV). Za to badanie robione w szpitalu płaciłam coś ok. 25 zł, a za to na Monte Cassino chyba 55 zł. Obydwa wyniki są ważne tylko jeden miesiąc, więc musicie to wziąć pod uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
paula-2718 Re: pyt. o Koszalin 31.07.08, 04:38 Hej.Już po wizycie i wszystko jasne.Więc jest tak jak myślałam bez zmian.Wczoraj w 12dc na monitoringu wyszło-pęcherzyk piękny 24mm wieczorem powinien pęknąć z miesiąca na miesiąc coraz to piękniejsze ale cóż nic więcej nie chce się dziać.Olivka dziękuję Ci bardzo w swoim imieniu za dokładne wyjaśnienia i jest mi strasznie przykro że cieszyłaś się swoim szczęściem tak krótko.Anula już Ci piszę co będzie dalej.Otóż mam czekać teraz na @ pod koniec muszę wziąć 2 tabletki Metronidazolu dopochwowo i wtedy najlepiej dwa dni po @ zrobić Biocenozę z tym że jest to płatne badanie 30 zł i wykonują je tylko w poniedziałki i czwartki od 10-12.Jak już będę miała wyniki wtedy muszę iść po skierowanie na Hsg.Więc tak jak myślałam może w dwóch miesiącach się zamknę z tymi wszystkimi badaniami o ile posiew będzie dobry.Ale się rozpisałam Buźka pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
anula.81 Re: pyt. o Koszalin 31.07.08, 08:41 to jak dobrze pójdzie to hsg robisz w następnym cyklu.ja dopiero cytologie musze robić,czyli HSG może za 2 miesiące.napisz mi adres gdzie sie robi tą biocenozę.pozdrawiam ania Odpowiedz Link Zgłoś
anula.81 Re: pyt. o Koszalin 31.07.08, 08:57 czyli z wynikiem biocenozy czekasz do mies. i dopiero wtedy umawiasz sie na hsg.mi mój gin mówił mi troche inaczej, amianowicie żeby przed mies. zrobić biocenoze i wtedy jak wyjdzie ok odrazu po mies hsg,tak chyba mniej czekania. Odpowiedz Link Zgłoś
paula-2718 Re: pyt. o Koszalin 02.08.08, 16:16 Tak mi powiedział z wynikiem biocenozy mam przyjść dopiero po skierowanie na Hsg.A bicenoze najlepiej robić po 2 dniach od końca @.Wiem że robi się to w poradni patologii-ciąży mam tylko numer tel do nich.Pozderka. Odpowiedz Link Zgłoś
anula.81 co słychać ? 18.08.08, 10:48 Paula co u Ciebie słychać ?ja czekam na wynik cytologi i biore sie za posiew.pozdrawiam ania Odpowiedz Link Zgłoś
paula-2718 Re: co słychać ? 18.08.08, 15:04 Hej.Niestety u mnie wszystko się przesunęło o miesiąc właśnie dzisiaj zdjęli mi gips z nogi więc będę mogla spokojnie zabrać się za badania.Mam skierowanie na biocenozę a po tym Hsg.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
anula.81 Re: pyt. o Koszalin 07.11.08, 11:16 Witam, chciałam ponowić wątek .po długich oczekiwaniach dostałam wreszcie wynik cytologi i teraz chciałam zrobic biocenoze, ale nie wiem czy moge zrobic pod koniec cyklu czy dopiero po miesiączce i jeśli zrobie po miesiączce to czy zdążą mi jeszcze zrobić hsg ? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mugol81 Re: pyt. o Koszalin 28.11.08, 14:33 Witam... Chciałabym sie przyłączyć do wątku Koszalińskiego... Od 2 miesięcy chcę zrobić to Hsg ale zawsze coś wypadnie... a to badania traca ważność a to aparat zepsuty... i za każdym razem kolejny cykl trzeba przeczekać... Bakteriologie robiłam na monte cassino ok 50zł termin Hsg miałam na 28 pażdziernik ale aparat do rtg mieli uszkodzony... póżniej musiałam wyjechać... A ponieważ trzeba to badznie zrobić po całkowitym zakończeniu @ ale przed owulacją czyli ok 10 DC więc to nie jest prote wszystko zorganizować.... Teraz chciałam sie umówić ale mój Gin zalecił mi zrobienie Biocenozy bo potrzebna jest przed hsg a tu okazało się że jedyna miejsce w koszalinie gdzie można to zrobić będzie zamknięte przez miesiąć A potem święta wyjazdy itp... więc po nowym roku zaczynam wszystko od początku.... Odpowiedz Link Zgłoś
anula.81 Re: pyt. o Koszalin 28.11.08, 18:50 witam, ja tez do tego Hsg się zabrać nie mogłam, tez się bałam ze w tym roku juz nie zdąże, ale chyba się udało, bo na wtorek jestem umówiona na Hsg i zaczynam sie bać.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
paula-2718 Re: pyt. o Koszalin 29.11.08, 08:52 Hej Anula!!!!Fajnie że masz już termin wyznaczony.Ja mam już wyniki z biocenozy i 10-tego idę po skierowanie do szpitala.Ile czekałaś na termin Hsg? Odpowiedz Link Zgłoś
mugol81 Re: pyt. o Koszalin 29.11.08, 13:15 HSG musisz zrobić między końcem po @ ale przedpotencjalną owulacją czyli ok 10 dnia cyklu... jeśli masz wszystkie badania to na hsg można umówić sie telefonicznie z kilkudniowym wyprzedzeniem najlepiej zadzwonić pod koniec okresu i z pielęgniarką zabiegową ustalić termin tylko musisz uważać bo wyniki z tej cholernej biocenozy i bakteriologii są ważne tylko miesiąc I dlatego muszę teraz czekać bo trzeba je powtórzyć a laboratorium ma wolne Odpowiedz Link Zgłoś
anula.81 Re: pyt. o Koszalin 30.11.08, 12:51 Hej Paula fajnie że się odezwałś.Z terminem jest ok bo jak byłam we wtorek to chcieli mnie umówić na następne dni, ale ja dopiero zaczęłam miesiączkę z tąd ten wtorek. Zaczynam się bać. mam nadzieje że u Ciebie wszystko pójdzie ok. Odpowiedz Link Zgłoś
paula-2718 Re: pyt. o Koszalin 30.11.08, 16:42 Kurcze ja już dawno bym ustaliła termin ale nadal nie mam skierowania do szpitala bo miesiąc czekam na wizytę u swojego gina A nie wiem czy tak można jutro zadzwonię i się dowiem może nie ma sensu bym czekała tak długo,może wystarczy że gin wypisze a ja je tylko odbiorę.Już chcę mieć to za sobą.Anula daj jakieś namiary na siebie to częściej pogadamy może na NK się jakoś złapiemy.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
orchid-4 Re: pyt. o Koszalin 01.12.08, 09:10 dołączę do wątku koszalińskiego, leczę się w koszalinie od 3 lat, jak narazie bez widocznych efektów, jeśli chodzi o hsg to już coś o tym pisałam, miałam w koszalińskim szpitalu i wykonywał je mój gin, nalegałam na to. Pytałyście o badania wcześniejsze, ja miałam cytologię i biocenozę, niestety płatne, kilka razy robiłam biocenozę bo coś wychodziło nie tak, ale się udało. Myślę, że nie macie powodów do obaw, badanie nie należy do najprzyjemniejszych, ale jest możliwe do wytrzymania Pozdrawiam i trzymam kciuki) Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
anula.81 Re: pyt. o Koszalin 03.12.08, 11:01 już po HSG, jajowody drożne. Ból do zniesienia. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mugol81 Re: pyt. o Koszalin 03.12.08, 11:29 Hej Anulka to super że wyszło dobrze mam nadzieje że moje tez będa droże.... Odpowiedz Link Zgłoś
paula-2718 Re: pyt. o Koszalin 04.12.08, 16:45 Mam już skierowanie do szpitala dziś dzwoniłam we wtorek w 8 dc HSG.Panicznie się boję i chciałabym mieć to już za sobą Odpowiedz Link Zgłoś
paula-2718 Re: pyt. o Koszalin 10.12.08, 10:25 Mam to już za sobą na szczęście!!!To co przeżyłam i ile się nacierpiałam to tylko ja wiem i nie życzę tego nikomu Pocieszeniem może być to że każdy odczuwa to na inny sposób.Na mnie padło bardzo bolesne badanie łzy z bólu same leciały ale warto było!!!Kontrast udrożnił lewy jajowód więc za 4 podejściem się udało.Teraz tylko czekać i przez najbliższe pół roku się starać o maluszka Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś