Dodaj do ulubionych

Bank Spermy

IP: *.dialin.hansenet.de 09.10.03, 14:38
Dziewczyny,jestem w trakcie sztucznego zapladniania w Hamburgu. Niestety moj
maz nie moze miec dzieci przez chorobe ktora byla zaniedbana wPolsce przez
lekarzy.Szansa dla nas bylo kupienie Spermy.Po moich badaniach wyszlo, ze u
mnie funkcjonuje jeden jajnik i mam 40% zajsc w ciaze.Po pierwszym razie nie
udalo sie. Boje sie, ze nie dam sobie z tym rady. Jezeli ktos jest w poobnej
sytuacji to prosze napisz. Mysle, ze jestem sama
Obserwuj wątek
    • Gość: ewa Re: Bank Spermy IP: 195.94.206.* 09.10.03, 15:00
      Hej, nie jesteś sama, jest nas tyle w podobnej sytuacji.My też nie możemy mieć
      dzieci drogą naturalną. Na początku zadawałam sobie pytanie:dlaczego my.
      Teraz wiem, że jest nas tak wiele i musimy się wzajemnie spierać, pomagać sobie.
      Pamiętaj, będzie dobrze.Jeśli czegoś bardzo chcesz, to na pewno się uda.Trzymam
      kciuki.
    • Gość: kathrin78 Re: Bank Spermy IP: *.dip.t-dialin.net 09.10.03, 15:01
      Również mieszkam w Niemczech i mój mąż - podobnie jak Twój - ma problemy
      *jednak tylko z małą ilością i ruchliwością chłopaków*. Jaką to chorobę miał
      Twój mąż, że teraz nie może mieć przez nią dzieci? Nie zamartwiaj się, par z
      takimi problemami jest dużo więcej niż myślisz. Ważne abyście nie tracili
      nadziei.
      • Gość: x14 Re: Bank Spermy IP: *.dialin.hansenet.de 09.10.03, 15:07
        Moj maz mial za dziecka swinke i zostaly po tym jakies slady.W hamburgu
        lakarze probowali cos uratowac ale bez skutkow.Czy starasz sie o dziecko i
        jaka matoda i jakie z tego skutki?
        • Gość: kathrin78 Re: Bank Spermy IP: *.dip.t-dialin.net 09.10.03, 15:13
          Świnka w wieku dziecięcym nie stanowi zagrożenia, dopiero w czasie dojrzewania
          lub też u dorosłego mężczyzny bywa przyczyną ograniczonej płodności - ale nie
          ma to nic wspólnego z zaniedbaniem lekarzy.

Staramy się o dzidziusia i niebawem będziemy podchodzić do in vitro, jednak czy
          będzie to ET czy ICSI jeszcze dokładnie nie wiemy. Będzie to nasza pierwsza
          próba, do której skierowaniem były bardzo kiepskie wyniki spermy (4 mln/ml,
          budowa ok, ale ruch jedynie drgający w miejscu). Nasze szanse lekarze w sumie
          oceniają na duże, ale to dlatego iż mam dopiero 25 lat i z mojej strony nie ma
          żadnych problemów. Jak na razie jestem dobrej myśli, choćbyśmy mieli nawet
          kilkukrotnie podchodzić do procedury, to myślę, że i tak warto.
          • Gość: x14 Re: Bank Spermy IP: *.dialin.hansenet.de 09.10.03, 15:24
            wiem ze to byla zaniedbana choroba a w papierach stalo o swince.
            Pyt.czy mialas robiony Bauchspiegelung,czy jest to u was konieczne?
            • Gość: kathrin78 Re: Bank Spermy IP: *.dip.t-dialin.net 09.10.03, 15:34
              Co to za badanie?

U nas jedynym problem jest bardzo słaba sperma i nie kazano nam nic takiego
              robić.
              • Gość: x14 Re: Bank Spermy IP: *.dialin.hansenet.de 09.10.03, 15:49
                lekarka powiedziala ze musze zrobic to badanie pod narkoza, zeby ustalic czy
                jest przejscie w jajnikach.bez tego badania nie bylo by zadnych szans zajscia
                w ciaze.myslalam ze jestem w 100% zdrowa, a po tym badaniu okazalo sie ze
                nie.mialam zrosty na jajnikach, watrobie i bakterie.po tej operacji mam 40% a
                przed op. 0% to byla choroba niewyleczona po zapaleniu narzadow pciowych.
                zeby nie starania o dziecko to nie dowiedzialabym sie do dzisiaj. nic mnie nie
                bolalo.Bez tago OP nie moglamby wogole zajsc w ciaze.u nas jest to obawiazkowe
                • Gość: kathrin78 Re: Bank Spermy IP: *.dip.t-dialin.net 09.10.03, 15:58
                  Teraz już wiem, o jakie badanie Ci chodzi. Jednak jest ono konieczne jedynie od
                  inseminacji, do IVF nie - ponieważ nie ma tu znaczenia czy jajowody są drożne
                  (zresztą bardzo często IVF jest stosowane właśnie u kobiet ze zrostami w
                  jajowodach, ponieważ ani naturalnie, ani przez inseminację nie mają szans).
                  • Gość: Gala Re: Bank Spermy IP: *.246.116.161.tisdip.tiscali.de 10.10.03, 11:40
                    Hej dziewczyny ja mialam robiona insem.(korzystalismy z Banku Spermy w Essen)
                    Dzieki kilku probom jestem w siodmym mies. ciazy. Tez przed pierwsza insem
                    musialam miec zrobiona Bauchspiegelung. Pozdrowienia.
                    • Gość: x14 Re: Bank Spermy IP: *.dialin.hansenet.de 10.10.03, 11:57
                      Gratulacje.napisz prosze za ktorym razem ci sie udalo.i czy wszystko bylo ok.
                      po Bauchsp.u mnie funkcjonuje jeden jajnik, jestem przerazona.jezeli mozesz to
                      napisz jakie sa u was koszta?
    • Gość: Gala Re: Bank Spermy IP: *.246.90.243.tisdip.tiscali.de 20.10.03, 10:24
      Sorry, ze dopiero teraz ci odpisuje. Ostatnio walcze z zapaleniem zatok i nie
      mialam sily zblizac sie do komputera. Odpisujac na twoj list- koszty wykupienia
      spremy to ok 1800 Euro. To jest cena wykupiena i szesc ampulek spermy. U mnie
      przy kazdej insem. lekarz uzywal takich trzech. To znaczy, ze wystarczylo mi to
      na dwie insem. Gdy te sie nie udaly zamawialam kolejne szesc ampulek za ktore
      placilam 210 Euro. U mnie przeprowadzono piec inseminscji i dopiero ta piata
      sie udala. To znaczy pierwsza tez byla udana ale ja poronilam. Do tych
      wszystkich kosztow dochodzi kontrola cyklu i leki. Ja bralam Clomifen,
      dostwalam zastrzyk na wywolanie owulacji a potem do momentu pojawienia sie
      okresu - Progesteron czyli Utrogest. Po 14 -16 dniach po insem. szlam na test
      ciazowy z krwi. Jesli chodzi o kontrole cyklu do to jest dziwne i zalezy od
      Praxis. Ja na poczatku jezdzilam do Stuttgartu i tam za kazdy miesiac ( czyli
      4 wizyty z USG i insem) placilam ok. 350 Euro. Po trzech probach zmienilam
      lekarza i u tego drugiego nie placilam kompletnie nic. Na moje pytanie
      dlaczego tutaj nic nie place odpowiedzial mi zartem, ze jak sie upieram to
      moze mi wypisac rachunek, wiec juz nic wiecej nie pytalam tylko cieszylam, ze
      jest jak jest. Czekam na dalsze twoje pytania. Komputer wlacze jednak dopiero
      jutro. Pozdrowienia.
      • Gość: x14 Re: Bank Spermy IP: 213.191.80.* 25.10.03, 16:34
        Sorry, ze ja dopiero tez diesiaj, mialam duzo pracy i nie mialam
        czasu .Musialam sie wziasc za prace to mi pozwala zapomniec.mam do ciebie
        pytanie ja mam przeprowadzane iui ktore zaczelam mialam zaczac w sierpniu a
        bylo to dopiero we wrzesniu i to bylo jedno podejscie teraz jest lprawie
        listopad i dopiero bede miala drugie. normalnie mam miec 3 inseminacje i
        powinnam miec to za soba .moj lekarz zawsze ma jakies problemy ze söba jak nie
        urlob to mowi przesuniemy na nastepny miesiac. to mnie wykancza czy oni nie
        rozumieja ze dla nas miesiac to wiecznosc. najlepiej zmienilabym lekarza, ale
        niewiem czy to jest dobra mysl iczy po jednej ins. przejsc na dwie ins. do
        innego lekarza mozna.napiz prosze co o tym myslisz.pozdrowienia
        • Gość: Gala Re: Bank Spermy IP: *.246.117.24.tisdip.tiscali.de 25.10.03, 23:39
          Acha zmieniajac lekarza nie musisz miec zadnych skrupulow. Najlepiej zapytaj
          Bank kogo oni mogliby ci polecic.
      • Gość: x14 Re: Bank Spermy IP: 213.191.80.* 25.10.03, 16:40
        jeszcze jedno pyt.jak to wygloda test ciazowy we krwi u nas takiego czegos
        niema i po co jest ten test czy on w czyms pomoze, niemozna zrobic poprostu
        normalnego testu?ja mialam 5 dni opoznienia czy mogla to byc wina hormonow?
        • Gość: Gala Re: Bank Spermy IP: *.246.117.24.tisdip.tiscali.de 25.10.03, 23:36
          Najlepiej zmien lekarza. Ja chodzac do tego pierwszego lekarza znosilam jego
          humory i nienajmilsze w stosunku do mnie zachowanie. Myslalam sobie ot
          specjalista. Czasami zdarzalo sie, ze jeszcze siedzialam na krzesle gin. a on
          juz wychodzil do nastepnej pacjentki. W koncu zadzwonilam do Banku, zeby
          polecono mi innego lekarza z ktorym oni wspolpracuja. Dostalam kilka adresow
          najblizej mojego miejsca zamieszkania. Zglosilam sie u jednego i moge
          powiedziec trafilam na super cieplego, pelnego troski lekarza.Przede wszystkim
          konkretnego i majacego dla mnie czas. Teraz bedac w ciazy chodze do niego na
          comiesieczne kontrole no i w" jego" szpitalu bede rodzic.
          Najlepiej nie wachaj sie i zrob tak samo. Dobrze wiem jak dluzy sie czas miedzy
          insem. Praktycznie niczym innym nie mozna wtedy zyc. Ja caly czas odliczalam
          dni do kolejnych prob.
          Co do testu. Poprostu po ok16 dniach po insem. pobieraja ci krew i
          laboratoryjnie sprawdzaja stezenie hormonow. Moje testy domowe z moczu byly
          zawsze negatywne. Ponoc mo´ze byc tego przyczyna zastrzyk wywolujacy owulacje.
          Nawet bedac juz w drugim mies ciazy tak sobie sprawdzilam czy tym razem test
          cos pokaze ku mojemu zdziwieniu tez byl negatywny.
          No a jak wyglada teraz to cale staranie u ciebie. To znaczy mam na mysli
          psychicznie i uczuciowo? Jakie dostajesz leki?
          Pozdrowienia Gala
          • Gość: x14 Re: Bank Spermy IP: 213.191.80.* 26.10.03, 19:42
            u mnie psychicznie to nie najlepiej, za szybko sie zalamuje. przez to kloce
            sie czesto z mezem(a jak twoj maz to znosil?)ja mam wrazenie ze moj maz albo
            mnie nie rozumi z moim cierpieniem albo kryje sie zeby nie pokazac ze on tez
            sie denerwuje.co do lekow to dostawalam najpierw Clomifen + Aspiryna. dzien
            przed ins.zastrzyk do brzucha (hormony)potem przez dwa tygodnie Utrogest do
            macicznie. niewiem jak bedzie wygladal ten miesiac czy tez te same tabletki
            czy inne, oile moja lekarka nie przesunie na nastepny miesiac. nie wiedzialam
            ze o adresy innych lekarzy mozna wsiasc z banku.tez nie wiem czy by mi dali bo
            moja lekarka i lekarz z banku sa przyjaciolmi. ja niewiem ile to mozna
            wszystko wytrzymac chociaz jestem po pierwszej ins. ale wykonczona dosyc. ja
            sie boje ze ja niezdaze zajsc w ciaze bo zrosty z jajnikow ktore mi usuneli
            maja nawrocic i do dzisiaj niewiem jak to mozna sprawdzidz bo usg nic nie
            pokarze, a jak sie pytam lekarza to on mowi ze mam o tym nie myslec. ciezko mi
            jest tez bo moja przyjaciolka jest w ciazy i widze ja prawie codziennie ,
            jezdzimy kupowac ubranka dla dziecka ami sie chce zawsze plakac. ona mnie pyta
            zawsze kiedy na mnie kolej jakby to bylo takie latwe zrobic i juz, ale ja
            rozumie jej ciagle pytania bo ona niewie ze staramy sie orzez sztuczne
            zapl.Postanowilismy z mezem ze nikomu nie bedziemy mowic. za duzo mamy
            znajomych i mysle i mniej beda wiedzieli to lepiej.ale czesto mam ochote z
            kims o tym porozmawiac naszczesie moge aby przez internet. a jak to wyglada u
            ciebie czy zatrzymujesz to w tajemnicy czy poprostu mowisz o tym.i czy
            musieliscie przed rozpoczeciem ins. miec rozmowe z psychölogiem podobno od
            niedawna wszedl ten przpis ktory kosztuje dodatkowo 300 €. pozdrawiam
            • Gość: Gala Re: Bank Spermy IP: *.246.102.194.tisdip.tiscali.de 27.10.03, 10:34
              Rozumiem doskonale twoje rozterki. My rowniez cala nasza historie z Bankiem i
              staraniem rowniez zatrzymalismy tylko dla siebie. Nie raz chcialam sie wyplakac
              mojej przajaciolce lub mamie ale stwierdzilismy, ze tak bedzie najlepiej.Wiem
              jak trdno ci z tym wszystkim. Ja tez jak ty bralam Clomifen, potem zastrzyk
              Coragon( juz nie pamietam jak sie dokladnie nazywal) na wywolanie owulacji, no
              a potem az do momentu pojawienia sie miesiaczki Utrogest 3 razy po dwie
              kuleczki dziennie. U mnie na poczatku dojrzewaly dwa-trzy jajeczka ale im
              dluzej bylam stymulowana tym bylo ich mniej i byly mniejsze. Wtedy zmusilam
              lekarza do powtornego zbadania moich hormonow. Okazalo sie, ze moja prolaktyna
              byla tak wysoka,ze moglabym miec ze sto insem. i nic by to nie dalo. Trzeba
              bylo do stymulacji Clomifenem dolaczyc jednoczesnie Bromergon na obnizenie
              prolaktyny. No i po dwoch tygodniach brania tego leku i piatej insem. wkoncu
              sie udalo.
              Jesli chodzi o mojego meza to przede wszystkim na poczatku malzenstwa wogole
              nie chcial miec dzieci. A gdy juz udalo mi sie go przekonac, ze warto je miec -
              okazalo sie, ze nie moze. I wtedy cos miedzy nami sie zmienilo. Ten Schicksal
              spowodowal, ze zblizylismy sie jeszcze mocniej do siebie. Teraz jest tak, ze
              mimo strachu jakie bedzie to dziecko- nie mozemy sie go doczekac.
              Zobaczysz, tobie sie rowniez uda. Miej tylko sile, wytrwalosc i nie daj sie
              zwodzic przez lekarzy. Wiadomo, ze im zalezy w duzej mierze na pieniadzach.
              Miej sile powiedziec nie gdy cos ci nie bedzie odpowiadac. Wiem, ze to trudne.
              Wiem, ze sie boisz,ze tracisz cierpliwosc. Wiem jak trudne jest udawanie przed
              innymi,ze jest O.K. Ale zobaczysz juz niedlugo spelni sie twoje marzenie.
              Zobaczysz, ze sie udalo i wtedy stwierdzisz, ze tak napradwde wcale nie jestes
              na to przygotowana. Bedziesz szczesliwa ale zarazem troche przestraszona czy
              podolasz. Zobaczysz wszystko bedzie dobrze. Glowa do gory.
              A tak na marginesie. Ponoc w Banku w Hanowerze jest rozmowa z psychol.
              Obowiazkowa i kosztuje. W Essen zas nie. Pozdrowienia.G.
            • Gość: Gala Re: Bank Spermy IP: *.246.102.194.tisdip.tiscali.de 27.10.03, 10:47
              Acha wracajac jeszcze do insem. to ja po kazdej probie musialam miec miesiac
              przerwy. I wlasnie w czasie tych przerw robily mi sie cysty ktore, trzeba bylo
              zlikwidowac przed nastepym stymulowaniem Clomifenem. Ponoc niektore organizmy
              tak na ten lek reaguja. Tak, ze piec insem. kosztowalo mnie 11 miessiecy.
              Pamietaj, ze to mie jest walka na czas.Postaraj sie jak najlepiej przygotowac
              do nastepnej proby i psychicznie i fizycznie. Staraj sie jak najwiecej pytac
              lekarki o te zrosty. Mysle ze one nie tworza sie tak szybko?.
              • Gość: x14 Re: Bank Spermy IP: *.dialin.hansenet.de 27.10.03, 13:47
                dzieki, to co piszesz dodaje mi otuchy.dzisiaj dostalam mies. i bedziemy
                dzwonic do lekarza zobaczymy co on takiego na ten miesiac wymysli.
                postanowilismy z mezem, ze te 2 ins. zostaniemy u niej a nastepne jak sie
                nieuda to poprosimy o adresy z banku. co do cysty u mnie tez sie pojawila ale
                ona powiedziala ze samo zniknie.czy to zalezy od wielkosci i jaki to ma sutek
                z zajsciem w ciaze, czy z cysta nie ma szans ? A jak ty przechodzisz ciaze
                czy dostajesz jescze jakies leki?i czy wiesz juz czy to dziewczynka czy
                chlopiec i na kiedy masz termin. sorry za ciekawosc
                • Gość: Gala Re: Bank Spermy IP: *.246.112.171.tisdip.tiscali.de 28.10.03, 09:27
                  Nie wiem czy cysty maja wplyw na zajscie w ciaze. W kazdym razie lekarz
                  powiedzial mi, ze przed kazdym stymulowaniem clomifenem nie moze ich byc
                  poniewaz w miare leku rosna one kosztem jajeczek. Jesli zas zajdzie sie w ciaze
                  naturalnie czyli bez pomocy jakichkolwiek lekow to w miare wzrostu ciazy cysty
                  znikaja. Ja bralam Utrogest przez pierwsze trzy miesiace. Od tej pory oprocz
                  witamin dla ciezarnych nie biore zupelnie nic. Moja ciaza przebiega bardzo
                  dobrze termin mam na 28.01.04. Jutro ide pierwszy raz na
                  Geburtsvorbereitungskurs. No i systematycznie sprzeczam sie z mezem jakie imie
                  ma dostac nasze malenstwo.
                  Jesli wszystko bedzie u ciebie dobrze to pewnie za kilka dni bedziesz mogla
                  brac Clomifen i czekac na insem. No a potem przjda te niesamowicie niecierpliwe
                  dni oczekiwania co dalej. Mam nadzieje, ze tym razem wam sie uda i juz na
                  Weihnachten bedziesz mogla cieszyc sie rosnaca w tobie Fasolka. Czego ci
                  szczerze zycze.Pozdrawiam. G .
                  A tak na marginesie- Pewnie twojemu mezowi tez nie jest najlatwiej, tylko
                  faceci nie chca sie do tego przyznac. Latwiej wtedy o sprzeczki.
                  No i daj mi o sobie znac co dalej- czekam.
                  • Gość: x14 Re: Bank Spermy IP: *.dialin.hansenet.de 28.10.03, 15:51
                    W pierwszy dzien cyklu zadzwonilismy do naszego lekarza i dostalam termin na
                    piatek czyli w 5- dzien cyklu. Troche jestem zszokowana bo pierwszym razem
                    zaczelam brac tabl.w 3 dzien cyklu i teraz to wyglada inaczej. czy u ciebie
                    kazdy miesiac wygladal tez inaczej? O dalszej walce bede cie informowac i mam
                    nadzieje ze moze beda fasolki
                    • Gość: Gala Re: Bank Spermy IP: *.246.91.121.tisdip.tiscali.de 31.10.03, 09:38
                      Ja bralam Clomifen za kazdym razem od 5 do 9 dnia wiec moze tym razem ci sie
                      powiedzie. Trzymam kciuki za twoje jajeczka niech rosna zdrowo. Powodzenia.G.
                      • Gość: x14 Re: do Gali IP: *.dialin.hansenet.de 07.11.03, 17:55
                        pisze jeszcze raz, moj list do ciebie jest (temat) do "gali" z dnia 06.11.,
                        chcialam cie poinformowac, bo moze nie masz czasu teraz a zanim zajrzysz to
                        moze zniknie. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka