Gość: pati IP: 213.77.9.* 14.10.03, 09:13 wczoraj robilam badanie 13 dzien cyklu i LH 12 tylko. dzisiaj mam iui. jest to za niski poziom, ale moj lekarz chce mi robic iui. i co? moze byc tak nisko? do czego jest potrzebny ten hormon? pomozcie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piegoosek Re: LH 14.10.03, 10:20 wzrost LH sygnalizuje wyrzucenie tzw. piku z pecherzyka Graffa, oznacza to, ze pecherzyk jest gotowy do owulacji! czyli jesli jest za niski poziom LH, nie nastapi jeszcze owulacja, nie powinien Ci lekarz robic iui, skoro pecherzyk nie wyrzucil piku! powinien badac wzrost LH codziennie, jesli masz w miare regularne cykle i powinna nastapic owulacja! moze byc rowniez tak, ze owulacji ie bedzie, czasem sie tak zdarza! mozesz zaufac lekarzowi, ale mozesz tez nacinac, aby przesunal dzien iui! sama zdecyduj! ale jesli owu nie bedzie, inseminacja nie ma sensu! ze strony: wiem.onet.pl/wiem/0066b9.html "Hormon luteinizujący, lutropina (LH), hormon będący glikoproteiną, należący do gonadotropin, zbudowany z dwóch podjednostek - α i β. Wydzielany jest przez zasadochłonne komórki przedniego płata przysadki mózgowej, pobudza wytwarzanie hormonów w gruczołach płciowych (gonadach). W organizmie żeńskim powoduje przedowulacyjny (jajeczkowanie) wzrost pęcherzyka Graafa i owulację oraz przekształcenie pęcherzyka Graffa w ciałko żółte. Pobudza też sekrecję progesteronu i estrogenów. Jego poziom we krwi zależy od fazy cyklu miesiączkowego". zycze Ci powodzenia! piegoosek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pati Re: LH IP: 213.77.9.* 14.10.03, 10:26 ja mam owulacje stymulowaną clo. dostałam wczoraj zastrzyk i dzisiaj iui, ale troche mnie niepokoi ten niski poziom LH. Odpowiedz Link Zgłoś
piegoosek Re: LH 14.10.03, 10:59 Clostilbegytem stymulujesz jajniki do pracy, nie oznaczac to, ze owulacja nastapi! LH badane z krwi pokazuje, czy owu bedzie czy tez jeszcze nie! pozdrawiam piegoosek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pati Re: LH IP: 213.77.9.* 14.10.03, 11:07 a masz może dane jakie powinno być LH? które by oznaczało, że jest owu? Odpowiedz Link Zgłoś
piegoosek Re: LH 14.10.03, 11:21 mam na pewno w domu, niestety nie pamietam! wydaje mi sie jednak, ze tak powyzej 20-stu! mam wyniki w domku dzien przed moja ostatnia iui! nigdzie w necie nie moge znalezc poziomow LH, moze znajdzie sie ktos, kto wie? pozdrawiam piegoosek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: femalespirit Re: LH IP: 212.180.158.* 14.10.03, 11:31 Normy LH: (K) faza cyklu: dojrzewanie pęcherzyka: 1,8-13,4 mU/ml (K) faza cyklu: owulacja: 15,6-78,9 mU/ml Masz wiec troszke za malo! Wszystkie normy hormonow plciowych: www.antykoncepcja.com.pl/normy.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pati Re: LH IP: 213.77.9.* 14.10.03, 11:45 dzieki fajna strona. no i co ja mam teraz robic? cala glupia jestem. a moj dr nie kazal juz mi dzisiaj robic kolejnego badania na LH. co robic? tracic bezsensu pieniadze na kolejna iui? i karmic sie znowu marzeniami? co robic? Odpowiedz Link Zgłoś
piegoosek Re: LH 14.10.03, 15:03 Witaj Pati, a czy wiesz jaka wielkosc mial Twoj pecherzyk/i? moze doktor po wielkosci pecherzyka doszedl do wniosku, ze to juz! ale z drugiej strony, jesli pecherzyk nie wyrzuci piku, to nie peknie... albo bedzie pusty! inseminacja w takim przypadku chyba nie ma sensu! moze mu to powiedz? zycze Ci powodzenia! piegoosek Odpowiedz Link Zgłoś
piegoosek Re: LH 14.10.03, 23:00 kiedy moje LH wzroslo do 27.4, nastepnego dnia mialam iui! moj pecherzyk mial 19mm, dzien po iui juz go nie bylo - pekl! wg norm LH w srodku cyklu: od 17-77mlU/ml piegoosek p.s. i co postanowilas? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PP Re: LH IP: 80.51.242.* 14.10.03, 16:59 Wyrazenie "pik LH" oznacza po prostu "najwyzsza wartość LH powyzej wartości uznanej za krytyczna dla tego procesu" czyli ten czubek na wykresie poziomu LH (nie chodzi o wykres temperatury !). Po tym piku pomiedzy szosta a czterdziestą godziną powinno dojsc do jajeczkowania. Jak nie doszło, trzeba czekać na nastepny cykl i od nowa całe starania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula Re: LH IP: *.atbtruck.com.pl 15.10.03, 08:51 Czesc dziewczyny, miałam 4 x IUI i nigdy nie miałam zlecenia na badanie LH. W związku z tym mam pytanie - a jak sie ma do tego zastrzyk Pregnyl - on ma spowodować,że pęcherzyk pęka. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula Re: LH IP: *.atbtruck.com.pl 16.10.03, 09:14 tak podejrzewałam, dziekuje i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia1 Re: LH IP: *.fwfin.fwc.com 16.10.03, 11:04 dziewczyny jedno pytanie dotyczace LH: podejrzenie PCO- na podstawie USG, hormony zbadalam w 13 dniu cyklu (cykle 26-28 dni)i LH na poziomie 3,8. Reszta hormonow podobno w normie. Czy to nie za niski poziom LH? Odpowiedz Link Zgłoś