IP: 213.77.9.* 14.10.03, 09:13
wczoraj robilam badanie 13 dzien cyklu i LH 12 tylko. dzisiaj mam iui. jest
to za niski poziom, ale moj lekarz chce mi robic iui. i co? moze byc tak
nisko? do czego jest potrzebny ten hormon? pomozcie!
Obserwuj wątek
    • piegoosek Re: LH 14.10.03, 10:20
      wzrost LH sygnalizuje wyrzucenie tzw. piku z pecherzyka Graffa, oznacza to, ze
      pecherzyk jest gotowy do owulacji! czyli jesli jest za niski poziom LH, nie
      nastapi jeszcze owulacja, nie powinien Ci lekarz robic iui, skoro pecherzyk nie
      wyrzucil piku! powinien badac wzrost LH codziennie, jesli masz w miare regularne
      cykle i powinna nastapic owulacja! moze byc rowniez tak, ze owulacji ie bedzie,
      czasem sie tak zdarza! mozesz zaufac lekarzowi, ale mozesz tez nacinac, aby
      przesunal dzien iui! sama zdecyduj! ale jesli owu nie bedzie, inseminacja nie ma
      sensu!
      ze strony: wiem.onet.pl/wiem/0066b9.html
      "Hormon luteinizujący, lutropina (LH), hormon będący glikoproteiną, należący do
      gonadotropin, zbudowany z dwóch podjednostek - α i β. Wydzielany jest przez
      zasadochłonne komórki przedniego płata przysadki mózgowej, pobudza wytwarzanie
      hormonów w gruczołach płciowych (gonadach).
      W organizmie żeńskim powoduje przedowulacyjny (jajeczkowanie) wzrost pęcherzyka
      Graafa i owulację oraz przekształcenie pęcherzyka Graffa w ciałko żółte. Pobudza
      też sekrecję progesteronu i estrogenów. Jego poziom we krwi zależy od fazy cyklu
      miesiączkowego".
      zycze Ci powodzenia!
      piegoosek
      • Gość: pati Re: LH IP: 213.77.9.* 14.10.03, 10:26
        ja mam owulacje stymulowaną clo. dostałam wczoraj zastrzyk i dzisiaj iui, ale
        troche mnie niepokoi ten niski poziom LH.
        • piegoosek Re: LH 14.10.03, 10:59
          Clostilbegytem stymulujesz jajniki do pracy, nie oznaczac to, ze owulacja
          nastapi! LH badane z krwi pokazuje, czy owu bedzie czy tez jeszcze nie!
          pozdrawiam
          piegoosek
          • Gość: pati Re: LH IP: 213.77.9.* 14.10.03, 11:07
            a masz może dane jakie powinno być LH? które by oznaczało, że jest owu?
            • piegoosek Re: LH 14.10.03, 11:21
              mam na pewno w domu, niestety nie pamietam! wydaje mi sie jednak, ze tak powyzej
              20-stu! mam wyniki w domku dzien przed moja ostatnia iui!
              nigdzie w necie nie moge znalezc poziomow LH, moze znajdzie sie ktos, kto wie?
              pozdrawiam
              piegoosek
              • Gość: femalespirit Re: LH IP: 212.180.158.* 14.10.03, 11:31
                Normy LH:
                (K) faza cyklu: dojrzewanie pęcherzyka: 1,8-13,4 mU/ml
                (K) faza cyklu: owulacja: 15,6-78,9 mU/ml

Masz wiec troszke za malo!

Wszystkie normy hormonow plciowych: www.antykoncepcja.com.pl/normy.htm
                • Gość: pati Re: LH IP: 213.77.9.* 14.10.03, 11:45
                  dzieki fajna strona. no i co ja mam teraz robic? cala glupia jestem. a moj dr
                  nie kazal juz mi dzisiaj robic kolejnego badania na LH. co robic? tracic
                  bezsensu pieniadze na kolejna iui? i karmic sie znowu marzeniami? co robic?
                  • piegoosek Re: LH 14.10.03, 15:03
                    Witaj Pati, a czy wiesz jaka wielkosc mial Twoj pecherzyk/i? moze doktor po
                    wielkosci pecherzyka doszedl do wniosku, ze to juz! ale z drugiej strony, jesli
                    pecherzyk nie wyrzuci piku, to nie peknie... albo bedzie pusty! inseminacja w
                    takim przypadku chyba nie ma sensu! moze mu to powiedz?
                    zycze Ci powodzenia!
                    piegoosek
                    • Gość: pati Re: LH IP: 213.77.9.* 14.10.03, 15:14
                      coś chyba 21
                      • piegoosek Re: LH 14.10.03, 23:00
                        kiedy moje LH wzroslo do 27.4, nastepnego dnia mialam iui! moj pecherzyk mial
                        19mm, dzien po iui juz go nie bylo - pekl!
                        wg norm LH w srodku cyklu: od 17-77mlU/ml
                        piegoosek
                        p.s. i co postanowilas?
      • Gość: PP Re: LH IP: 80.51.242.* 14.10.03, 16:59
        Wyrazenie "pik LH" oznacza po prostu "najwyzsza wartość LH powyzej wartości
        uznanej za krytyczna dla tego procesu" czyli ten czubek na wykresie poziomu LH
        (nie chodzi o wykres temperatury !). Po tym piku pomiedzy szosta a
        czterdziestą godziną powinno dojsc do jajeczkowania. Jak nie doszło, trzeba
        czekać na nastepny cykl i od nowa całe starania.
    • Gość: Ula Re: LH IP: *.atbtruck.com.pl 15.10.03, 08:51
      Czesc dziewczyny,
      miałam 4 x IUI i nigdy nie miałam zlecenia na badanie LH. W związku z tym mam
      pytanie - a jak sie ma do tego zastrzyk Pregnyl - on ma spowodować,że pęcherzyk
      pęka.
      Pozdrawiam
    • praktycznyprzewodnik Re: LH 15.10.03, 15:29
      zastepuje LH w robocie.
    • Gość: Ula Re: LH IP: *.atbtruck.com.pl 16.10.03, 09:14
      tak podejrzewałam,
      dziekuje i pozdrawiam
      • Gość: monia1 Re: LH IP: *.fwfin.fwc.com 16.10.03, 11:04
        dziewczyny jedno pytanie dotyczace LH: podejrzenie PCO- na podstawie USG,
        hormony zbadalam w 13 dniu cyklu (cykle 26-28 dni)i LH na poziomie 3,8. Reszta
        hormonow podobno w normie. Czy to nie za niski poziom LH?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka