zerozdziwien 02.01.09, 16:19 Witam, chciałabym nawiązać kontakt z osobą, która korzystała z diagnostyki preimplantacyjnej w Invikcie i mogła mi co nieco powiedzieć, będe wdzięczna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdad5 Re: Pgd 22.01.09, 09:39 Witam Wlasnie jestem w trakcie procedury. W poniedzialek mialam punkcje - na dzien dzisiejszy jest 10 zaplodnionych zarodkow (z 12 dojrzalych, z 13 pobranych). Czekaja na PGD i jesli choc jeden okaze sie byc w porzadku -w sobote transfer. Pisz jakbys miala pytania Pozdrawiam magdad Odpowiedz Link Zgłoś
zerozdziwien Re: Pgd 22.01.09, 12:54 Witaj, na razie jeszcze nie zdecydowalismy się na krok w tym kierunku, ale czytam na różnych forach i powoli "układam" się do tego kroku. ciekawa jestem jakie oni wybierają metody 1 sposób - pobranie ciałka kierunkowego - badanie materiału genetycznego matki czy 2 sposób - pobranie komórki z zarodka, czym jest to uzależnione ? Czy ty miałaś może wskazanie konkretne czy poronienia ? pozd zz Odpowiedz Link Zgłoś
magdad5 Re: Pgd 22.01.09, 13:05 U nas jest pobranie komorki z zarodka. Wskazaniem jest choroba mojego synka (poczetego, ze sie tak wyraze "naturalnie" ) i moj wiek. A co za tym idzie ogromne opory, ktore mialam przed kolejna naturalna ciaza bo balam sie, ze kolejne dziecko - tak jak moj 2,5 letni synek - bedzie musial przechodzic operacje i rehabilitacje. Chcialam tego uniknac. Oczywiscie nie mamy gwarancji ale zawsze swiadomosc, ze zrobilismy co w naszej mocy, zeby kolejny dzidzius byl zdrowy. Wiem, ze niektorzy uwazaja to za fanaberie i wyglup. Ale szczerze powiedziawszy malo mnie to obchodzi. Posiadanie dzieci to najpiekniejsze co mi sie zdarzylo w zyciu i jesli moge spowodowac ze kolejne bedzie zdrowsze i nie bedzie musialo cierpiec to zrobie wszystko co w mojej mocy zeby tak bylo. Wywnetrznilam sie, przepraszam, ale moja tesciowa wlasnie mi dowalila, ze jestem zepsuta i zla i jak ja moge cos takiego robic i ze bede sie smazyc w piekle. Odpalilam jej, ze jesli taka jest cena za to, ze nigdy wiecej nie bede musiala odprowadzac mojego dziecka na sale operacyjna i patrzec jak go usypiaja to smazenie sie w piekle nie jest najgorsza opcja. I ze bede to robic z usmiechem na ustach. A potem sie poryczalam. Zycze Wam szczescia i zrozumienia ze strony tych, na ktorych Wam zalezy m Odpowiedz Link Zgłoś
martucha90 Re: Pgd 22.01.09, 14:14 Teściowa pewnie "wierząca", co? Moim zdaniem, Twoja decyzja jest wyrazem ogromnej miłości i poświęceniem dla dobra dziecka. Dużo siły życzę! Odpowiedz Link Zgłoś
magdad5 Re: Pgd 22.01.09, 14:17 Wierzaca. Chciala sie rzucic z okna jak zamieszkalismy z "jeszcze- wtedy-nie-mezem" bez slubu. Wyobraz sobie jej reakcje na in- vitro . dziekuje za cieple slowa. napisze co nam wyszlo Odpowiedz Link Zgłoś
martucha90 Re: Pgd 22.01.09, 14:57 Osoby wierzące wiedzą tyle, że in vitro to "coś-bardzo-złego" i na tym ich wiedza się kończy. Kiedyś w gronie rodzinnym rozmawialiśmy o niepłodności i padło hasło in vitro, a moja teściowa jak automat wypaliła: jestem przeciwna! A czemu jest przeciwna? Bo w kościele tak powiedzieli, innego wytłumaczenia nie ma. Bo to nie jest światła kobieta w tym sensie, że coś na ten temat przeczytała, przemyślała i wtedy wydała opinię. Ona nie czyta prasy (poza Tiną czy czymś w tym guście), internetu nie ma, osób do dyskusji wkoło siebie też nie. Ale: "jest przeciwna!". Te wierzące mamy/teściowe takie już są. Najważniejsze, żeby małżonkowie mieli takie same poglądy, a reszta świata nie musi. Trzymaj się Odpowiedz Link Zgłoś
magdad5 Re: Pgd 22.01.09, 15:14 Dzieki Bogu Moja Mama jest z nami. Nawet moja Babcia powiedziala - dzieci jak sie da to robcie. Normalnie mnie powalila - ma 84 lata. Wiec robimy. A tesciowa ? I tak zawsze bede wyrodna synowa...nie wiem czy to matki jedynakow tak maja czy moze ja naprawde jestem wredna ... Odpowiedz Link Zgłoś
zerozdziwien Re: Pgd 22.01.09, 20:26 ja w ogóle się nie przejmowałabym takimi atakami, najważniejsi jestescie Wy i dziecko i to Wasza decyzja. Ja mam też pierwsze chore dziecko - choroba genetyczna recesywna. Nie wiem czy dam radę z chorym i zdrowym dzieckiem. Córka jest dzieckiem leżącym pod respiratorem i wymaga opieki 24h. Także to mój najwiekszy problem, bo nie mogę jej kosztem zajmować się drugim dzieckiem. A chciałabym poczuć się w pełni matką zdrowego dziecka i nim się zajmować, a nie babcie i ciocie... życze powodzenia daj znać kiedyś jak Wam poszło... Ja kiedyś się odezwę... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
fidele Re: Pgd 23.01.09, 20:40 Magdo, przepraszam za moze mało dyskretne pytanie, ale to dla mnie bardzo ważne - jaką chorobę będziecie diagnozować podczas pgd? Czy chodzi o aberrację chromosomalną, czy o chorobę monogenową? Ja bardzo pilnie poszukuję informacji o skutecznym programie pgd z powodu mukowiscydozy - póki co, nikogo nie udało mi się znaleźć. Jestem bardzo ciekawa Twoich doświadczeń, trzymam mocno kciuki za udane podejście i będę niezmiernie wdzięczna, jeśli się odezwiesz - choćby na mojego maila. trzymaj się ciepło, a teściową w ogóle się nie przejmuj - jesteś mądrą, dojrzałą i odważną kobietą, to z pewnością nie była łatwa decyzja, bardzo Cię podziwiam f. Odpowiedz Link Zgłoś
magdad5 Re: Pgd 26.01.09, 17:36 www.invitro24.com/kln/kzk8_pgd Poczytaj moze tutaj - mukowiscydoza jest wsrod chorob ktore mozna zdiagnozowac. Sprobuj moze umowic sie w Invikcie (dzisiaj tylko oni robia to w Polsce). My przed Invicta bylismy tez w klinice w Brnie- nazywa sie Helios. My zdecydowalismy sie na PGD diagnozujace 95% mozliwych chorob genetycznych jako, ze nigdy do konca nikt naszego synka nie zdiagnozowal (najbardziej konkretna diagnoza byl zespol Dandy- Walkera, nigdy w 100% niepotwierdzony..to dluga historia...). My juz jestesmy po - z 10 zarodkow, 9 poszlo do PGD, 3 zostaly zakwalifikowane do transferu. Jeden - blastocysta 6AB zostal w sobote transferowany i teraz czekamy. Jest ciezko tak czekac ale jestem pelna nadziei. Pozdrawiam Cie serdecznie i zycze powodzenia w szukaniu magdad Odpowiedz Link Zgłoś
fidele Re: Pgd 27.01.09, 10:39 Jestem Ci ogromnie wdzęczna za odpowiedź, zwłaszcza, że teraz trudne 2 tygodnie przed Tobą... bardzo Ci życze, żebyś za 9 m-cy urodziła zdrowego malucha Przeglądałam stronę Invicty, ale nie znalazłam tam informacji na temat diagnostyki chorób monogenowych - z tego, co wiem, to się robi trochę inną techinką - PCR a nie FISH (ten ostatni bada tylko chromosomy, nie geny). Czy wiesz, jaką metodę zastosowano w Twoim przypadku? Dowiedziałam się, że pgd robią także z Białymsotku, ale też tyko tą techniką FISH, która nie wykryje mukowiscydozy. Czy w Brnie prechodziłaś program, czy tylko się dowiadywaliście, na ile mogą Wam pomóc? przepraszam, że tak Cię zasypuję pytaniami, ale to tak strasznie ważne dla mnie, a tak mało osób cokolwiek na ten temat wie ściskam Cię mocno f. Odpowiedz Link Zgłoś
magdad5 Re: Pgd 27.01.09, 19:51 Fidele, Wlasnie dostalam wyniki pierwszej weryfikacji - podobno obiecujace . Co do metody - u nas byl FISH. W Brnie - tez. Aczkolwiek na Twoim miejscu zadzwonilabym do dr Lukaszuka z Invicty - oni sa dosc otwarci i nowatorscy. Moze sa w stanie Ci pomoc. Wiem, ze bardzo zaawansowane w PGD sa kliniki w USA ale niestety to naprawde duze koszty. Sprawdz Invicte - najlepiej umow sie z nimi na wizyte i pogadaj. Sprawdz tez klinike Iscare w Pradze i Helios w Brnie Pozdrawiam magda Odpowiedz Link Zgłoś
kseniiiaa Re: Pgd 25.01.16, 12:48 Chciałabym się Was zapytać gdzie z Waszego doświadczenia najlepiej zrobić PGD ? Dajcie proszę znać bo ja kompletnie nie wiem czym się kierować Odpowiedz Link Zgłoś
lakea3 Re: Pgd 25.01.16, 14:50 Z tego co wiem PGD robi tylko Invicta. Ja akurat robiłam w Gdańsku, ale pozostałe oddziały w Polsce pewnie też robią bys musiała zadzwonic gdzie masz najbliżej Odpowiedz Link Zgłoś
kseniiiaa Re: Pgd 26.01.16, 15:16 Dzięki wielkie za informację.. A możesz polecić jakiegoś lekarza ? Odpowiedz Link Zgłoś
lakea3 Re: Pgd 27.01.16, 14:58 Ja chodze do Zielinskiego w Gdansku i bardzo Go sobie chwalę, nie naciaga na niepotrzebne badania, ma duża wiedze.Zreszta chodze tez do Niego prywatnie w ELBLĄGU Odpowiedz Link Zgłoś
julita_mal Re: Pgd 10.02.16, 15:40 Ja też słyszałam o doktorze Zielińskim.. ale najlepiej poczytaj na forach.. w Invikcie jeszcze profesor Łukaszuk robi PGD Odpowiedz Link Zgłoś
gosi-ak82 Re: Pgd 10.02.16, 19:46 Jakbys sie zdecydowala na leczenie u naszych Czeskich sasiadow - tak jak ja To Polecam cudownego lekarza ( cudotworce) Pana Marcela Štelcl, on przeprowadza badania Pgd i ogolnie jest swietnym specjalista w swojej dziedzinie a co najwazniejsze jest bardzo cieply i ludzki, ma jakies takie niezwyjkle podejscie ze stres i niepewnosc znika. A do Czech nie az tak daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
lili.80 Re: Pgd 27.01.16, 18:14 Wydaje mi sie ze tez invimed i novum robia. Z tym ze invimed wysyla zarodki gdzies za granice. Wejdz na strony tych kliniki i poczytaj-napewno sa jakies info. Odpowiedz Link Zgłoś