Gość: Ewa IP: *.icpnet.pl 06.11.03, 08:35 Mam 40 lat jakie jest ryzyko ze urodze nienormalne dziecko . Jak przedstawia sie ten problem w starszym wieku. Kolezanka w wieku 40 urodzila daunowca Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
franczeskaa Re: Nie normalne dziecko a wiek 06.11.03, 09:15 Miałaś pewnie na myśli dziecko z zespołem Downa...Bardzo brzydko zabrzmiało to, co napisałaś. Ryzyko na pewno w tym wieku jest większe ale to nie jest regułą że około lub po 40 rodzą się dzieci z zespołem Downa.Ja mam z kolei 2 znajome - właściwie to znajome mojej mamy, które jedna w wieku 41 a druga 42 lat urodziły naprawde zdrowe dzieciaczki i są szczęśliwymi mamusiami.Zyczę Ci tego samego (o ile nie wstąpiłaś tu na forum poprostu dla żartów). Może się mylę. Jak tak, to przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blurp Re: Nie normalne dziecko a wiek IP: *.aster.pl / *.acn.pl 06.11.03, 14:18 a tak właściwie to od jakiego wieku wzrasta ryzyko? choć wiem że czasem i 20 latki rodzą chore dzieci bo to nieprawidłowe geny, ale... mówimy o pierwszym dziecku? Odpowiedz Link Zgłoś
apolka Re: Nie normalne dziecko a wiek 06.11.03, 14:58 Kurczę, dziewczyny, miałam nadzieję, że zignorujecie ten wątek. Moim zdaniem to chamski "żart". A informacji na ten temat można naprawdę znaleźć mnóstwo, bez zbytniego wysiłku. Czasami Wasza życzliwość jest nadużywana. Jeśli jednak to pytanie jest zadane serio to propomuję jego autorce o większy wysiłek w formułowaniu treści na przyszłość. Zarówno tytuł jak i ciąg dalszy są obraźliwe i prostackie. Odpowiedz Link Zgłoś
franczeskaa Re: Nie normalne dziecko a wiek 06.11.03, 15:10 Zgadzam się z Tobą apolka.Ostatnio na tym naszym forum, które wszystkie tworzymy, pomagamy sobie jak możemy, pojawilo się wiele osób, próbujących coś namieszać.To jest naprawde przykre. Po jakiego czorta tu wchodzą i zaśmiecają forum jakimiś 'bzdetnymi' pytaniami. Co zrobić z takim chamstwem...??? Jak ich wytempić ??? Odpowiedz Link Zgłoś
manus2 Re: Nie normalne dziecko a wiek 06.11.03, 15:13 Jestem przekonana, że brak odzewu będzie najlepszą reakcją. Swoją drogą to naprawdę obrzydliwe, ten "ktoś" musi być zdecydowanie ubogi w rozum!!!! Zaczynam mu współczuć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blurp Re: Nie normalne dziecko a wiek IP: *.aster.pl / *.acn.pl 06.11.03, 15:11 masz rację apolka... ale tu wszystkie kobiety są przewrażliwione- wiadomo też że każda z nas wolałaby jeśli-by tylko mogła mieć na to wpływ- zdrowego dzidziusia, co do informacji to piszą różnie- ja spotkałam się z info- że ryzyko wzrasta po 35rż, i wiesz co? jeśli ktoś z takiego powodu chce zrezygnować ze starania się o nowego człowieka- to ten post nie był nieuzasadniony- lepiej by taka osoba się zastanowiła- niż żeby dzidziusia porzuciła, albo.... ech... tylu ludzi tak pragnie mieć dzieciątko- i kiedy słyszę że narkomanki, alkocholiczki rodzą zdrowiutkie dzieci choć wcale ich nie chciały to mnie ogarnia smutek.... czemu.... Odpowiedz Link Zgłoś
apolka Re: Nie normalne dziecko a wiek 07.11.03, 09:20 Wybacz, ale się z tobą nie zgodzę, z kilku powodów: - NIKT nie ma gwarancji, że dziecko urodzi się zdrowe, jestem właśnie po lekturze postów na innym forum, wpisywały się dziewczyny, które straciły dzieci (dwoje z zespołem Downa), o ile pamiętam w wieku 24 - 31 lat; - dzieci porzucane są z różnych powodów, te zdrowe również; - żadna obawa, wątpliwość autorki nie usprawiedliwia sposobu, w jaki została pzredstawiona w wątku, ja nie czepiam się błędów ortograficznych czy składniowych, które można tłumaczyć pośpiechem, zdenerwowaniem itp., mam na myśli obraźliwe określenia, które nawet człowiek o ubogim słownictwie jest w stanie zastąpić innymi. Dziewczyny, bądźmy pomocne i wrażliwe ale nie pozwalajmy na obrażanie nas i tych, którzy nie sa w stanie się bronić. Minął już rok, odkąd opłakiwaliśmy z przyjaciółmi ich urodzone w 6 mies. dziecko z zespołem Downa, żyło tylko kilka chwil. Dlatego trafia mnie, gdy czytam takie teksty. Mam gdzieś to, czy ich autorki (autorzy) naprawdę mają problem, czy kpią sobie z nas, każdy kolejny post, który będzie obraźliwy dla kogokolwiek, zamierzam ignorować i Was też o to proszę. Nic nie usprawiedliwia chamstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blurp Re: Nie normalne dziecko a wiek IP: *.aster.pl / *.acn.pl 07.11.03, 11:32 wiem apolka, ja mam w rodzinie osobę upośledzoną i widzę ile codziennej pracy wkłada moja ciocia w opiekę nad 30 letnią dziewczyną która nie jest w stanie samodzielnie egzystować... ciocia ma raka... Szuka ośrodka w którym ktoś zająłby się moją kuzynką i okazuje się ze to wcale nie takie łatwe.... masz rację post tej babki był bardzo obraźliwy, może faktycznie sobie kpiła, może była przerażona..kto to wie... czytam dużo na temat zespołu D, bo wiem że i mi może urodzić się takie dziecko, jak również tak chore jak moja kuzynka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blurp Re:dziecko a wiek :) IP: *.aster.pl / *.acn.pl 07.11.03, 11:38 to może kończąc optymistycznie... i tak będzie kochane - bo upragnione Odpowiedz Link Zgłoś