Dodaj do ulubionych

jedno jądro a ciąża?

24.01.09, 17:21
Moj maz ma jedno jadro, drugie nie zstapilo, robilismy 3
spermiogramy i wyszlo ze plemniki sa prawidlowej budowy, ruchliwe,
zywe itp, problem jest w tym ze jest ich bardzo malo a dokladnie ani
1 milnion. mam pytanie czy komus udalo sie i jest szczesliwym
rodzicem pomomo tego problemu?
Obserwuj wątek
    • mondrian4 Re: jedno jądro a ciąża? 27.01.09, 11:16
      > Moj maz ma jedno jadro, drugie nie zstapilo, robilismy 3
      > spermiogramy i wyszlo ze plemniki sa prawidlowej budowy, ruchliwe,
      > zywe itp, problem jest w tym ze jest ich bardzo malo a dokladnie ani
      > 1 milnion. mam pytanie czy komus udalo sie i jest szczesliwym
      > rodzicem pomomo tego problemu?

jest wielu takich, ale cóz... gwarancji nigdy nie ma. Zwróciłbym jednak uwagę na
      inny problem. Wyślij męża do urologa i do endokrynologa. U urologa niech
      konsultuje się w sprawie tego niewykształconego jądra. Takie jadro prędzej lub
      później może sprawiać poważne problemy i najczęściej wskazane jest
      usunięcie takowego skoro nie wykształciły się się w prawidłowy sposób. To ważna
      sprawa bo może skończyć się dość nieprzyjemnie, aczkolwiek nie musi rzecz jasna.
      U endokrynologa niech zapyta o to czy jego układ hormonalny w dostateczny sposób
      stymuluje to jądro do normalnej pracy. Niech zbada testosteron wolny/całkowity,
      LH, FSH, estradiol i prolaktynę. Trochę to kosztuje ale myślę ze warto wydać te
      kilka pln a dobry endo będzie wiedział czy da się coś zrobić aby to jedno jądro
      działało w bardziej efektywny sposób. W zupełnosci jedno jądro wystarczy aby
      sprawić sobie potomka jeśłi będzie zdrowe.
      A czy ktoś jest szczęśliwym rodzicem? jest wielu z dwoma jadrami którzy są
      fatalnymi ojcami więc nie od tego to zależy wink
      Pozdro
    • m-a-la Re: jedno jądro a ciąża? 27.01.09, 11:44
      U nas jest podobna sytuacja, przy czym mąż miał operację sprowadzenia jądra w
      wieku 3 lat. Niestety to jądro, mimo operacji, nie pracuje, a z drugiego mamy
      niewiele plemników (max 2 mln). FSH jest znacznie podwyższone, wiec cieszymy
      się, że w ogóle są plemniki i za tydzień mamy drugie podejście do ICSI. Przy tej
      ilości niestety nie ma mowy o ciąży naturalnej, ani nawet o inseminacji, ale do
      ICSI wystarczy przecież jeden zdrowy plemnik smile
      Najpierw zacznijcie jednak od wizyty u urologa i zrobienia wszystkich badań,
      dokładnie tak jak pisała moja poprzedniczka. Niezstąpione jądro, czy to
      sprowadzane, czy nie, trzeba obserwować, ponieważ ryzyko raka jest tu
      podwyższone. Urolog na pewno zleci usg i zdecyduje co robić dalej, ale ważne są
      też badania hormonalne.
      • mondrian4 Re: jedno jądro a ciąża? 27.01.09, 12:03
        poprzednik gwoli ścisłości. Musze chyba zmienić nicka. panowie też tu czasem
        bywają wink
        Podwyższone fsh świadczy o prawidłowej reakcji organizmu po prostu.
        niestety często jest tak że jak jedno jadro jest niewykształcone to to drugie
        też gdzieś tam w czasie rozwoju też nie wykształci sie w sposób prawidłowy, ale
        tak jak pisałem -to jedno niewykształcone można spisac raczej na straty a to
        drugie trzeba przebadać czy i z nim nie ma problemów i czy można je w jakiś
        sposób podkręcić do normalnej pracy. Wazne żeby pobadać sobie hormony płciowe i
        dołożyć do tego tarczycę o której zapomniałem dopisac. niedoczynność tarczycy
        moze powodować nieprawidłową pracę jąder, tak samo jak niski poziom testosteronu
        , za wysoki estradiol lub prolaktyna. Faceci tego sobie nie badają bo nie zdają
        sobie z tego sprawy lub się zwyczajnie wstydzą. a później jest już "za później"
        bo zmiany mogą być nieodwracalne.
        Poza tym taka sytuacja skłania już o pomyśleniu o depozycie nasienia jeśli ktoś
        myśli o większej rodzinie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka