Dodaj do ulubionych

PCOS - jak leczycie?

IP: 80.51.74.* 19.11.03, 21:49
wlasnie rozpoznano u mnie PCOS, czyli zespol policystycznych jajnikow. Mam
nieregularne miesiaczki, dlugie cykle, a ostatnio skape krwawienia
menstruacyjne bedace wynikiem cieniutkiego endometrium. Na obu jajnikach mam
liczne, drobne pecherzyki, ale brak wiodacego, a wiec nie jajeczkuje. Od
stycznia tego roku "traktowano" mnie Clo, Bromergonem i Duphastonem,
ostatnio biore tez Castagnus i Hormeel S. Dzis bylam na pierwszej wizycie w
klinice leczenia nieplodnosci i specjalista zalecil odstawienie wszelkich
lekow. Jego zdaniem przez 3 nastepne cykle powinnam brac wylacznie Duphaston
od 16 do 25dc, a potem od 19 do 25dc. Po drugim cyklu z Duphastonem mam
przyjsc na kontrole. Jestem troche zdziwiona metoda leczenia...dr
powiedzial, ze musi mnie nieco uregulowac, a takze, ze to glownie II faza
cyklu wymaga leczenia. Dodal, ze 4 cykle z Clo bez przerwy to zle leczenie i
ze w ogole moj dotychczasowy sposob przyjmowania Clo (3-7dc) byl bledny.
Sama nie wiem co o tym sadzic. A jak Wy leczycie PCOS? Czy macie juz jakies
sukcesy na tym polu?
Obserwuj wątek
    • Gość: ewaewa Re: PCOS - jak leczycie? IP: *.icpnet.pl 19.11.03, 22:05
      już pisałam i napiszę jeszcze raz: PCOS JEST NIEULECZALNE, tego się nie leczy.
      Podaje się leki zmniejszające zew objawy PCOS (np owłosienie) lub leczy się
      niepłodność tzn stymuluje się kobietę żeby mimo występowania PCOS mogła zajść w
      ciążę.
      Ja wybieram się na laparoskopię za jakieś dwa miesiące.

Pozdrawiam i zyczę powodzenia.
      • Gość: Sassima Re: PCOS - jak leczycie? IP: 80.51.74.* 19.11.03, 22:12
        coz, to tylko kwestia sformulowania. Gwoli poprawnosci zamieniam pytanie
        na "co robicie by zajsc w ciaze mimo PCOS". Powodzenia z laparoskopia.
      • Gość: maja Re: PCOS - jak leczycie? IP: 217.17.46.* 20.11.03, 18:12
        A dokąd się wybierasz na laparo?
        Czy Twój lekarz polecił Ci jakiegoś specjalistę lub szpital?
        Daj znać, bardzo mnie to interesuje ponieważ też mnie ten zabieg dotyczy!
        Pozdrawiam!
    • Gość: Slv Re: PCOS - jak leczycie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.03, 10:24
      a ja byłam leczona tak: najepirw diane35 ( 6 mies.) potem duphaston 3 mies.
      potam mercilon 3 mies. w końcu wczoraj poszłam do innnego lekarza i
      potwierdził moej spostrzeżenia co do leczenia- pco jeśli nei chodzi o ciażę to
      podaje się leki a ntykoncepcyjen aby zahamować prace jajników ( bo i tak
      pracują źle). uwaga po ciąży nie wolno zaniedbać pco bo moze dorpowadzić do
      raka macicy!!! a w przypadku doporwadzania do ciązy stosuje się leki
      poprawiające prace janików ( np. clostybegyt). pozdrawiam.
      a dowiedziałam sie jeszcze ze na zachodize wycofuje się diane 35 gdyżma b.
      niekorzystne działanie na organizm i dlatgeo u nas jest tak reklamowana i
      porpagowana by zwiększyć sprzedaz tam gdizę można... gdyby kots chciał namiary
      na mojego ( tera zjuz mogę tak powiedzieć) lekarza to chetnie służe...Slv.
      • dorotaa3 Re: PCOS - jak leczycie? 29.11.03, 14:54
        Powiedz co znaczy nie można zaniedbać PCO po ciąży, właśnie nie dawno
        urodziłam, mnie PCO przeszkadzało tylko w zajściu w ciążę, poza tym żadnych
        dolegliwości poza, miesiączkami co 3 miesiące. Proszę napisz jak można dbać o
        PCO po ciąży skoro nie można tego wyleczyć, trochę mnie przestraszyłaś tym
        rakiem. Pozdrawiam
    • Gość: iw Re: PCOS - jak leczycie? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.11.03, 16:58
      Witaj!
      Ja mam PCO a leczę na razie to paskudztwo Orgametrilem od 15-25 d.c. i jajniki
      mają mi sie po tym zmnieujszyć i zacząć produkowac po odstawieniu tego leku
      jajeczka, jeżeli nie uda się zaskoczyć po odstawieniu go w ciagu 2 m-cy to będe
      stymulowana, a jak do wakacji przyszłego roku nadal nic to we wrześniu
      laparoskopia....to w skrócie tyle odnośnie mojego leczenia i prognoż w razie
      nieskuteczności.
      Życzę wytrwałości i cierpliwości na polu walki z PCO!!!! lekarz mi mówił, ze
      bardzo się przydadzą....
      Pozdawiam!
      • Gość: Paola Re: PCOS - jak leczycie? IP: 82.139.13.* 20.11.03, 18:28
        Ja też mam pco. Biorę clostilbegyt od 3 do 7 dnia cyklu. Szczęście w
        nieszczęściu, że ten lek działa i owulacja zawsze się pojawia a równo 15 dni
        po niej miesiączka, której wreszcie nie muszę wywoływać lekami. To połowa
        sukcesu. Teraz jeszcze trzeba zajść wciążę a to tylko się z pozoru wydaje
        łatwe. Nigdy nie trafiamy z przytulankiem w dzień owulacji, z wyjątkiem
        obecnego cyklu, z którym wiążę duże nadzieje. A jak nadzieje okażą się tylko
        nadziejemi, to będzie wielkie ryczenie. A potem nowy cykl i nowa szansa.
        Dziewczyny nie poddawajcie się. Razem będziemy zwalczać to cholerne pco.
        • Gość: landrynka75 Re: PCOS - jak leczycie? IP: *.cvx.algx.net 20.11.03, 20:14
          Witajcie,
          ja rowniez mam podejrzenie PCO, za wysoka prolaktyne i testosteron.
          Od 2 miesiecy jestem na lekach a teraz zaczelam 3 cykl, jestem wiec na
          poczatku, ale dzieja sie ze mna dziwne rzeczy.
          Biore Bromergon, Metformax, Diane-35 i Androcur od 1-10 dnia brania Diane.
          Wszystkie tabletki biote po jednej dziennie z wyjatkiem Androcur, ktory biore
          2 razy dziennie, ale tylko 10 dni w ciaglu cyklu.
          To dopiero poczatek i moj organizm chyba dopiero zaczyna powoli ulegac
          przemianom, bo niestety nawet w ciagu 7 dniowej przerwy z Diane nie wystapil
          okres. Stalo sie tak dwa razy a w tym cyklu na sam poczatek brania Diane,
          dokladnie w pierwszy dzien dostalam okres i trwa juz 3-ci dzien i jest dosc
          bolesny. Mialam watpliwosci, czy odpowiednio reaguje moj organizm, ale lakarz
          na moje pytania odpowiada krotko i stanowczo, zeby nie przerywac leczenia.
          W grudniu mam miec badania i zobaczymy. Lecze sie w Krakowie w klinice na
          Kopernika.
          Czy ktoras z Was miala takie leki jak ja i czy pomogly na dluzsza mete?
          Pozdrawiam i zycze wytrwalosci,
          Magda
    • Gość: BRYGIDA Re: PCOS - jak leczycie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.03, 10:17
      JA W ZASADZIE NIE WIEM CZY MAM PCO ALE MIAŁAM LAPAROSKOPIE ( MAŁA CYSTA,
      WIELOTORBIELOWATOŚĆ JAJNIKA, INFO NA WYPISIE SWIADCZA O ZABIEGACH WYKONYWANYCH
      PRZY LECZENIU PCO), NAJLEPSZY OKRES NA ZAJSCIE PO LAPARO TO DO 6 MIES. A JA
      WŁASNIE MUSZE ODCZEKAĆ TE 6 MIES. I DOPIERO MOGE ZACZAC SIE STARAĆ. W TRAKCIE "
      OCZEKIWANIA MUSZE UWAŻAC ABY NIE PRZEZIEBIĆ JAJNIKÓW I W OSTATNIM MIESIACU BEDE
      MIAŁA PRZEPROWADZONĄ TERAPIE HORMONALANĄ( NIE WIEM JAKĄ ) MOJ LEKARZ DAJE NAM
      PO TERAPI 3 MIESIACE- A JEZELI NIE WYJDZIE TO W OBROTY POJDZIE MÓJ MAZ. DODAM
      ZE MY Z MEZEM ZACZELISMY SIE STARAC W LIPCU O DZIDZIE A WE WRZESNIU MIAŁAM JUŻ
      LAPARO.
    • Gość: anka Re: PCOS - jak leczycie? IP: *.gala.net.pl / *.gala.net.pl 27.11.03, 22:24
      Tez mam PCO.Brałam pół tabletki Dexamethasonu,pół tab.Bromergonu-przez cały
      cykl,a od 3 do 7 d.c clo.Po 3 miesiącach zaszłam w ciążę.Wcześniej się
      leczyłam i nic,dlatego polecam...POWODZENIA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka