Dodaj do ulubionych

Niski poziom FSH

IP: *.uml.lodz.pl 20.11.03, 12:06
Jestem po badaniach hormonalnych - wszystkie w normie, poza FSH - znacznie
poniżej normy w fazie przedowulacyjnej. Nie byłam z nimi jeszcze u lekarza
ponieważ mój mąż nie zrobił swoich badań, a chcę mieć wszystko razem.
Przeglądam posty ale nikt nie miał niskiego FSH raczej problemem opisywanym
jest za wysokie. Może ktoś wie co to oznacza.
Obserwuj wątek
    • piegoosek Re: Niski poziom FSH 20.11.03, 12:35
      witaj, moim zdaniem powinnas sie cieszyc, bo FSH pokazuje rezerwe jajnikowa,
      wiec jesli jest niskie, oznacza to, ze masz jeszcze duuuzo czasu na dzidziusia!
      a ile wynosi Twoj wynik?
      pozdrawiam
      piegoosek
    • Gość: Annamarc Re: Niski poziom FSH IP: *.uml.lodz.pl 20.11.03, 12:41
      Dzięki za słowa otuchy Pigoosku. Odpowiem ci wieczorem (wyniki zostawiłam w
      domu), marwię się ponieważ jak jest jakaś norma to chyba należałoby się w niej
      mieścić żeby było dobrze. Tak przynajmniej dotychczas myślałam. Staramy się już
      prawie rok - dzidziuś to nasze zeszłoroczne życzenie noworoczne, a to już rok
      (prawie) i niestety nic z tego
      • Gość: Annamarc Re: Niski poziom FSH IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.11.03, 19:26
        Mam nadzieję, że ktoś to jeszcze przeczyta, (zwłaszcza Piegoosek) moje FSH w
        8dc to 1.41 mIU/ml. Tymczasem norma to 3.2 - 10 mIU/ml. Mam nadzieję,że nawet
        jeżeli to przeszkadza w zajściu w ciążę to będzie można to jakoś
        farmakolgicznie podnieść.
        • piegoosek Re: Niski poziom FSH 21.11.03, 11:37
          witaj!! co do obnizenia tego FSH, to nie ma skutecznych metod, jednak co do
          podwyzszenia, to jest kilka srodkow, wiec sie nie przejmuj! nie wiem, czy
          faktycznie, to moze byc problem!? chociaz...
          wlasnie weszlam na strone starania-gery: starania.gery.pl/article.php?
          go=6
          i tam jak wcisniesz Ctrl+F wpisz FSH i szukaj nt. niskiego poziomu tego
          hormonu! pisza tam o zlej pracy przysadki i niedoborze hormonow
          gonadotropinowych, lepiej idz z tym do swojego lekarza!
          zycze Ci powodzenia i oby to nie bylo nic groznego!!!
          pozdrawiam cieplutko!
          piegoosek
          • Gość: Annamarc Re: Niski poziom FSH IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 21.11.03, 21:47
            Dziękuje Piegoosku ponownie za słowa otuchy. Poczytałam sobie na wskazanej
            przez Ciebie stronie. Wydaje się że jestem jedyna z takim problemem na tym
            forum. "Szkoda". Do lekarza oczywiście się wybieram czekam tylko na wyniki
            wymazów cytohormonalnych i na to aż mój mąż się wybierze na swoje badanie. Mam
            nadzieję że naprawdę coś się z tym da zrobić.
    • ikrol1 Re: Niski poziom FSH 24.11.03, 12:31
      Może ja spróbuję trochę cię pocieszyć. Po pierwsze różne laboratoria mają różne
      normy, w tym laboratorium w którym ja robię wyniki norma zaczyna się od 1.9 a
      nie od 3,2. Różnica między twoim wynikiem a normą jest więc rzędu błędu
      laboratorojnego.
      PO drugie takie badanie jeśli budzi wątpliwości to trzeba powtórzyć bo jeden
      taki wynik nic nie oznacza.
      Poziom FSH może się wachać z cyklu na cykl, jest mnóstwo czynników które go
      obiżaja : stres, nadmierny wysiłek fizyczny czy odchudzanie, a taże różne leki
      (w odróżnieniu od wysokiego poziomu FSH które w zasadzie może byc spowodowane
      tylko niewydolnością jajników).
      O problemie mało się pisze na takich forach jak to bo to są problemy które
      najczęściej dotyczą bardzo młodych dziewczyn o dzieciach jeszcze nie myślących
      a mających kłopoty z miesiączkowaniem.
      I po ostatnie to jeśli nawet to FSH u ciebie jest stale obniżone to można to
      próbować podwyższyć clomifenem albo podac brakujące gonadotropiny a wiec na
      dobrą sprawe postępowanie nie różni sie od przypadku w którym kobiety nie mogą
      zajść w ciąże a poziom FSH mają prawidłowy.
      Mam nadzieję, że nie zrobiłam ci bigosu w głowie i za bardzo nie martw bo
      albo ci nic nie jest albo da sie to naprawić.
      Trzymaj sie ciepło Ilona
      • Gość: Annamarc Re: Niski poziom FSH IP: *.uml.lodz.pl 24.11.03, 14:19
        Udało Ci się mnie pocieszyć. Bardzo dziękuję. Jedyny problem w tym, że ja nie
        jestem młodziutką dziewczynką. Mam 28 lat a to nie jest tak mało, biorąc pod
        uwagę zdolność organizmu do przyjęcia ciąży. Jeszcze się nie załamuję, bardziej
        się boję że mój mąż może mieć problem - siedzący tryb życia co najmniej 9
        godzin dziennie przy komputerze, wszędzie samochód choć dobrze, że nie pali a i
        za alkoholem nie przepada. Ale nic muszę poczekać na wyniki.
        • piegoosek Re: Niski poziom FSH 24.11.03, 14:21
          Annamarc, a sprobuj zadac pytanie ekspertom z Bialego na www.nasz-
          bocian.pl na forum eksperckim! powinni udzielic ci szybkiej odpowiedzi!
          pozdrawiam cie serdecznie!
          piegoosek
        • ikrol1 Re: Niski poziom FSH 24.11.03, 14:34
          Popieram piegooska. Zapytaj eksperta na bocianie.
          Ilona

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka