Dodaj do ulubionych

PĘCHERZYKI POMOCY CO TO ZNACZY??????

27.11.03, 11:40
Moje kochane pierwszy raz jestem na stronie i proszę o pomoc.Dwa miesiące
temu zaczęliśmy planować dziecko ,zrobiłam więc potrzebne badania także
monitorowanie owulacji.W 10dc pęcherzyk miał 12 mm,potem w 13dc miał 22 mm,w
15dc czyli wczoraj miał 25mm.Lekarz powiedział żebym przyszła jutro czyli w
17dc i jeżeli nie pękł to potrzebna będzie laparoskopia?!Dał mi też jakieś
lekarstwo: duphaston(że jeżeli jajko pęknie dzisiaj i uda nam się z mężem to
to lekarstwo nam pomoże)Dziewczyny jestem zielona w tych sprawach i strasznie
się denerwuję,ponieważ chciałam zrobić tylko rutynowe badania a tu zaczęły
się jakieś schody.Błagam pomóżcie mi ,siedzę w pracy i o niczym innym nie
myślę,jutro się dowiem czy pęcherzyk pękł,a jeśli nie to czy jakieś lekarstwa
nie mogą mu pomóc? i czy mój problem jest poważny?
dziEkuje za pomoc
Obserwuj wątek
    • piegoosek Re: PĘCHERZYKI POMOCY CO TO ZNACZY?????? 27.11.03, 11:55
      czesc! jesli lekarz wysyla Cie na laparo, bo jest przypuszczenie niepekajacych
      pecherzykow, to zmien szybciutko lekartza smile, na pekniecie jest kilka
      specyfikow! poza tym pecherzyki czasem osiagaja dosc sporo rozmiary, kiedy
      pekaja, slyszalam nawet, o pecherzykach 32mm! STANDARDOWY pecherzyk powinien
      peknac jak osiaga okolo wlasnie 24-26mm! jeszcze nie panikuj! przesledz sobie
      forum, poczytaj, na pewno duzo sie tu dowiesz!!
      trzymaj sie i zycze, aby twoj pecherzyk jednak pekl!!
      piegoosek
      • sylwia_7 Re: PĘCHERZYKI POMOCY CO TO ZNACZY?????? 27.11.03, 13:13
        Dziękuję ci bardzo za odpowiedz nie wiem co mam myśleć o tym lekarzu,jasno się
        wyrażił,że jeżeli pęcherzyk nie pęknie to potrzebna laparo,dlatego też tak
        bardzo mnie przestraszył,gdyby było coś nie tak skontaktuje się z innym
        lekarzem.Bardzo serdecznie ci dziękuję i życzę wszystkiego dobrego!!!!!!!!
      • Gość: agirek Re: PĘCHERZYKI POMOCY CO TO ZNACZY?????? IP: *.szymanow.sdi.tpnet.pl 27.11.03, 13:29
        Czy przy tak dużym pęcherzyku istnieje możliwość że kobieta nie poczuje kiedy
        peknie? Jak to jest.
    • rose2 Re: PĘCHERZYKI POMOCY CO TO ZNACZY?????? 27.11.03, 12:27
      a mi przyszlo do glowy, ze lekarz ciagnie z Ciebie kase. Nikt nie robi takich
      badan i monitorowania na wstep. A laparoskopia to juz na pewno nie jest na
      dzien dobry. Zwykly naciagacz!
    • agakra Re: PĘCHERZYKI POMOCY CO TO ZNACZY?????? 27.11.03, 13:19
      zmien lekarza, ja dostaje zastrzyki zeby pekly mi pecherzyki,
      • sylwia_7 Re: PĘCHERZYKI POMOCY CO TO ZNACZY?????? 27.11.03, 13:37
        Moja droga jak możesz odpowiedz mi na kilka pytań,czy to jest poważna
        sprawa,czy jeżeli nie pęknie teraz to w następnym miesiącu też nie?tak już
        będzie zawsze? jak długo bierzesz zastrzyki? i jak bardzo są skuteczne i jak
        sądzisz czy powinnam brać od dzisiaj "duphaston" jeżeli istnieje możliwość ,że
        pęcherzyk nie pęknie?
        • rose2 Re: PĘCHERZYKI POMOCY CO TO ZNACZY?????? 27.11.03, 14:05
          Powiedz mi czym Ty sie martwisz? Przeciez masz isc do kontroli, przeciez to
          dopiero drugi miesiac, nie rozumiem. Bierzesz na siebie zbyt duzo juz w
          poczatkowej fazie. Stres nie jest dobry gdy starasz sie o dziecko. Nagadal Ci
          lekarz jakis glupot o laparoskopii i tyle. Laparoskopia to operacja, zabieg
          inwazyjny. Duphaston wspomaga druga faze cyklu, jest to progesteron ktory w
          razie zajscia w ciaze podtrzymuje ja. Mialas niedomoge drugiej fazy, ze lekarz
          kazal Ci to brac? Albo nieregularne miesiaczki. Wogole czy mialas jakies
          problemy zanim zdecydowaliscie sie na dziecko?
          Az mi sie nie chce w to wierzyc, ze tak bez powodu lekarz zapisuje hormony jak
          cukierki.
          Moim zdaniem nie powinnas brac duphastonu, poczekac do jutra i jak pecherzyk
          pekl to mozesz brac, mozesz ale nie musisz jesli nie mialas wczesniej
          stwierdzonych problemow. Jesli nie peknie i utworzy sie torbiel to wowczas
          trzeba pojsc raz jeszcze po okresie i sprawdzic czy sie wchlonela, czy tez
          trzeba usunac ja farmakologoicznie, jesli hormony nie pomoga to wowczas trzeba
          zrobic operacje (laparo).
    • Gość: Aga Re: PĘCHERZYKI POMOCY CO TO ZNACZY?????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.03, 16:29
      Sylwio , co prawda różne są szkoły, ale ten lekarz moim zdaniem zbyt pochopnie
      postępuje.Ja mój cykl obserwuję szczegółowo już 3 miesiące i oczywiscie
      kontrolowane są równiez hormony Estradiol i LH a także usg i na tej podstawie
      lekarz ocenia te pęcherzyki i przypisuje zastrzyk na pęknięcie ja biorę
      np.Pregnyl, robi się go o konkretnej godzinie np 22 i jak u mnie pęcherzyk pęka
      po 36 godzinach tak mniej więcej i w dniu przed podaniem i po zastrzyku robi
      się inseminację pozdrawiam Aga
    • Gość: Tina Re: PĘCHERZYKI POMOCY CO TO ZNACZY?????? IP: 5.2.* / *.chello.pl 28.11.03, 19:43
      Jeżeli weźmiesz duphaston zanim pęcherzyk pęknie, nie pęknie już wcale. Duphaston to progesteron, hormon II fazy cyklu, żeby mogła być II faza, musi być owulacja. Podanie progesteronu za wcześnie zaburzy cykl. Na pęknięcie podaje się pregnyl albo biogonadyl. Druga sprawa to pęcherzyk - 25 mm to już dość duży, choć nie ogromny. To sprawa indywidualna, ale taki pęcherzyk może bć już przerośnięty, to się zdarza i z tym można walczyć.
      Kierowanie na laparoskopię po 2 cyklach nieudanych prób z czego tylko jeden był monitorowany uważam za bezsensowne i radzę zmienić lekarza. To jest zabieg inwazyjny i najpierw należy sprawdzić inne możliwości. Miałaś badany poziom hormonów? Mąż stan nasienia?
      A tak w ogóle - i od tego pewnie powinam zacząć - nie każda kobieta zachodzi w ciążę w pierwszym cyklu i to jest normalne. Martwić się można dopiero po roku-dwóch prób. Przyjmuje się, że pół roku prób to najkrótszy okres po którym można się zainteresować badaniami. Nie denerwuj się - stres (a sama piszesz, że się denerwujesz) powoduje wzrost poziomu prolaktyny, która uniemożliwia owulację i powoduje niedomogę II fazy. I kółko się zamyka.
      Spróbuj się wyluzować. Ja będę trzymać kciuki. Powodzenia, ale bez panikismile
    • Gość: x14 Re: PĘCHERZYKI POMOCY CO TO ZNACZY?????? IP: *.dialin.hansenet.de 01.12.03, 17:48
      dziewczyny ja mam calkiem inne zdanie na ten temat. niewiem dlaczego jestescie
      tak przeciwne laparoskopi. ja mialam robiona zanim podeszlam do inseminacji, i
      bylam pewna ze jestem 100% zdrowa i sie mylilam. zeby nie to badanie to
      wyrzucilbym pieniadze na darmo. bez tego badania niemoglabym zajsc w ciaze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka