to-paz 15.05.09, 19:52 Ja sie nie moge zdecydowac czy 1 czy 2 ? Jakosc nie jestem przygotowana na bliźnieta. Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maggi1973 Re: Ile Zarodkow Mialyscie Podanych w Invitro ISC 16.05.09, 09:47 Nam zaproponowano podanie 3. Przyjęły się dwa i przez 10tc cieszyliśmy się perspektywą dwójki maluszków. Niestety jeden przestał się rozwijać i teraz już tylko oczekuję na jedno dzieciątko. Odpowiedz Link Zgłoś
coco17 Re: Ile Zarodkow Mialyscie Podanych w Invitro ISC 22.05.09, 16:23 ja mialam podane dwa zarodki.jeden przetrwal.a pytali sie mnie czy chce jeden czy dwa.ciesze sie ze podjelam decyzje o dwoch. dzis jestem w dziweiatym miesiacu ciazy. Odpowiedz Link Zgłoś
atom_owka_79 Re: Ile Zarodkow Mialyscie Podanych w Invitro ISC 16.05.09, 09:49 Miałam podane 3...przyjął się 1... Odpowiedz Link Zgłoś
wikita Re: Ile Zarodkow Mialyscie Podanych w Invitro ISC 16.05.09, 11:35 Ja miałam podane 2 Maluszki, zagnieździł się jeden, ale jakby dwa postanowiły z nami zostać to bylibyśmy bardzo szczęśliwi. Bliźnięta to marzenie mojego męża Może następnym razem... Odpowiedz Link Zgłoś
thursday.next Re: Ile Zarodkow Mialyscie Podanych w Invitro ISC 16.05.09, 11:56 t/s jak wikita - 2, 1 został choć 2 przyjęłabym z podwójną radością - może nastepnym razem. Odpowiedz Link Zgłoś
nat-kor Re: Ile Zarodkow Mialyscie Podanych w Invitro ISC 16.05.09, 14:59 myślę, że jak już się decyduemy na in vitro, lepiej zwiększyć maksymalnie szanse... lepiej dać 2 lub 3, mnoga ciąża występuje chyba rzadziej niż np. nieprzyjęcie się w ogóle żadnego z dwóch...2 to zawsez 50% szansy więcej! ja właśnie miałam podane 2, oczywiscie też boje się, że bliźniaki to duże wyzwanie-ale jeśli by się okazało, że oba zostały będę najszczęśliwsza na świecie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sabrinaaa Re: Ile Zarodkow Mialyscie Podanych w Invitro ISC 16.05.09, 15:39 Ja również stoję przed podobnym dylematem, z tym, że my chcielibyśmy wziąć ze sobą od razu 3 maluszki, z nadzieją, że przyjmie się choć jeden,chcemy mieć poczucie, ze zrobiliśmy wszystko co możliwe(jak zostaną wszystkie 3 to też będziemy się cieszyć ) bierzemy taka ewentualność pod uwagę i jesteśmy przygotowani pod każdym względem ) jednak mój lekarz odradza nam i proponuje dwa, mam 28 lat, to moje pierwsze icsi. Czy wam lekarze też odradzali wzięcie od razu 3 zarodków (jeśli tak to jak ich przekonaliście),czy wręcz odwrotnie sami zaproponowali? pozdrawiam!! Odpowiedz Link Zgłoś
nat-kor Re: Ile Zarodkow Mialyscie Podanych w Invitro ISC 16.05.09, 15:43 z tego co wiem, 3 się proponuje kobietom po 35 roku życia, które mają statystycznie mniejsze szanse, natomiats dla 28 młodej dziewczyny chyba rzeczywiście wystarczą 2. Odpowiedz Link Zgłoś
donata72 Re: Ile Zarodkow Mialyscie Podanych w Invitro ISC 16.05.09, 17:22 ja mialam 33 lata wtedy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
edytka8080 Re: Ile Zarodkow Mialyscie Podanych w Invitro ISC 16.05.09, 18:48 ja miałam podane 2 zarodki i żaden nie został ze mna Odpowiedz Link Zgłoś
claudiak Re: Ile Zarodkow Mialyscie Podanych w Invitro ISC 16.05.09, 23:18 To też zależy od jakośći zarodków (która klasa) jak sa słabsze to proponują podanie większej ilości Odpowiedz Link Zgłoś
olimpia01 Re: Ile Zarodkow Mialyscie Podanych w Invitro ISC 17.05.09, 20:31 Miałam podane 3 (lekarz nie zgodził sie na 4) zresztą tylko 3 zarodki miały odpowiednie parametry, został tylko jeden ma już 3 miesiace i puszcza pierwsze bezzębne uśmiechy mam 39 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
juliza Re: Ile Zarodkow Mialyscie Podanych w Invitro ISC 17.05.09, 22:23 Miałam IVM, 27 lat (no, prawie 28). Podano dwa, teraz mają 1,5 roku. A bliźniaki? Jeśli dziecko jest cudem, to to jest cud podwójny - trudny do wyobrażenia, ale na pewno do przeżycia . Odpowiedz Link Zgłoś
elka-helka Re: Ile Zarodkow Mialyscie Podanych w Invitro ISC 22.05.09, 17:59 Podane 2 zarodki. Na pierwszym usg było widać dwa pęcherzyki ciążowe, ale w jednym nie było zarodka - ostatecznie jestem w ciąży pojedyńczej. Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolaasia Re: Ile Zarodkow Mialyscie Podanych w Invitro ISC 25.05.09, 13:48 2 blizniaki sa suuuuper Odpowiedz Link Zgłoś
aanidaa Re: Ile Zarodkow Mialyscie Podanych w Invitro ISC 26.05.09, 13:21 podane miałam 3 - mam 33,5 roku klasa a9, a8 i a8 (też isci) pojutrze usg więc będę wiedziała ile zostało 2 tyg. temu był wyraźny jeden, ale dr powiedział, że mam się nie nastawiać bo jego zdaniem jeden dodatkowy bawił się w chowanego Odpowiedz Link Zgłoś
unknownzone Re: Ile Zarodkow Mialyscie Podanych w Invitro ISC 31.05.09, 14:15 Czyli standard jest 2 a zostaje 1 Odpowiedz Link Zgłoś
magdad5 Re: Ile Zarodkow Mialyscie Podanych w Invitro ISC 01.06.09, 10:58 Mam 35 lat, podczas IVF w styczniu podano mi jeden zarodek i dzisiaj jestem w 22 tc. U nas bylo o tyle inaczej, ze byly bardzo duze szanse na przyjecie zarodka poniewaz byl po PGD czyli sprawdzony pod wzgledem wad genetycznych wiec mial duze szanse zagniezdzenie. Dodatkowo byl doprowadzony do stadium blastocysty z AH. Gdyby nie te fakty zdecydowalibysmy sie na podanie 2. Ale jako, ze mamy juz dwojke dzieci troche balismy sie blizniakow. Ale jesli byloby to moje pierwsze dziecko - zdecydowalabym sie na podanie 2 zarodkow. Zycze powodzenia magda Odpowiedz Link Zgłoś
batutka Re: Ile Zarodkow Mialyscie Podanych w Invitro ISC 01.06.09, 14:15 ja mialam podane 2 zarodki - zostal jeden: ma na imie Ania Odpowiedz Link Zgłoś
to-paz Re: Ile Zarodkow Mialyscie Podanych w Invitro ISC 09.06.09, 11:55 Widzę, że przeważnie miałyście podawane 2 Odpowiedz Link Zgłoś
elza10 Re: Ile Zarodkow Mialyscie Podanych w Invitro ISC 09.06.09, 11:58 A jak będzie u Ciebie? Na co się decydujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
jollyb Re: Ile Zarodkow Mialyscie Podanych w Invitro ISC 09.06.09, 13:52 podane mialam 2 , zostal 1 dzisiaj ma 7 miesiecy i ma na imie Mia Odpowiedz Link Zgłoś
to-paz Re: Ile Zarodkow Mialyscie Podanych w Invitro ISC 10.06.09, 21:34 Ja prawdopodobnie zdecyduje sie na podanie dwoch. Zabieg mam za 10 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
elza10 Re: Ile Zarodkow Mialyscie Podanych w Invitro ISC 11.06.09, 09:45 Trzymam kciuki,żeby się udało. Rozumiem obawę przed ciążą bliźniaczą. Mam to samo. Ale mówię sobie, że podając dwa zawsze zwiększasz szansę. Ja tez będę chciała podać dwa. Odpowiedz Link Zgłoś
verticale Re: Ile Zarodkow Mialyscie Podanych w Invitro ISC 11.06.09, 09:54 mialam podane 3. jeden sobie slicznie rosnie i figluje prawie od 20 tygodni juz... dla ciekawosci dodam, ze zarodki nie byly jakies rewelacyjne - ponoc nie ma to az takiego znaczenia w praktyce, jak sie moze zdawac. udalo sie za pierwszym razem (icsi), bez zadnych powiklan jak do tej pory. mam 29 lat. pozdrawiam i zycze powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
to-paz Re: Ile Zarodkow Mialyscie Podanych w Invitro ISC 12.06.09, 13:53 Czy 3 Zarodki Mialas Podane Dlatego Bo Byly Slabe? Czy Tyle Doradzil Ci Lekarz? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
to-paz Re: Ile Zarodkow Mialyscie Podanych w Invitro ISC 12.06.09, 13:57 A Od Czego Tak Naprawde Zalezy Czy Zarodki Zostaja Czy Nie ? Czy Od Ich Jakosci Czy Od Czegos Innego ? Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
juliza Re: Ile Zarodkow Mialyscie Podanych w Invitro ISC 12.06.09, 21:32 Moja lekarka chwilę po transferze powiedziała: "No, zrobiłam, co mogłam. Reszta w rękach Boga". Odpowiedz Link Zgłoś
verticale Re: Ile Zarodkow Mialyscie Podanych w Invitro ISC 13.06.09, 07:15 dokladnie... To-paz, byly podane trzy (jeden calkiem ladny i dwa gorsze), bo pozostale przestaly sie rozwijac i zdecydowalismy z lekarzem, ze poda mi wszystkie trzy, bo mrozic jeden, slaby, to bez sensu. zatem jestem bez 'mrozakow', ale jakos nie rozpaczamy teraz z mezem. wrecz przeciwnie. u nas jest problem z nasieniem meza powazny. u mnie wszystko ok - i byc moze to ma, mialo decydujaco role w powodzeniu... juz na poczatku, zanim podeszlismy do zabiegu, dr powiedzial, ze powinno pojsc gladko. nie mylil sie... bylo malo komorek pobranych, a z tych jeszcze nie wszystkie sie zaplodnily. a to dlatego, ze nie chciano mnie przestymulowac i mialam minimalne dawki lekow - bylam podatna i mocno reagowalam na leki. dzieki temu tez, mam obecnie bardzo spokojna ciaze. wielokrotnie czytalam i slyszalam, ze jakosc zarodkow az takiego wplywu nie ma na to, czy zabieg sie uda. bardziej chyba istotne jest, jaka bedzie reakcja organizmu kobiety. i takie tez jest moje zdanie... czesto mysle o kobietach, parach, ktore sa w polozeniu, w jakim ja bylam z mezem 5 mies temu... i modle sie za nie, za ich szczescie... powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
aanidaa Re: Ile Zarodkow Mialyscie Podanych w Invitro ISC 15.06.09, 12:26 to już wiem, z podanych 3 zarodków - będą bliźniaki już się do tej myśli przyzwyczaiłam, choć początkowo to też był szok... Odpowiedz Link Zgłoś
to-paz Re: Ile Zarodkow Mialyscie Podanych w Invitro ISC 19.06.09, 10:37 Będę miała podane 2 zarodki, punkacje w poniedziałek, transfer w środę, na razie jest 15 komórek Odpowiedz Link Zgłoś
to-paz Re: Ile Zarodkow Mialyscie Podanych w Invitro ISC 27.06.09, 15:04 Wkońcu miałam podane 2 zarodki, wyszło 19 komórek i 12 zarodków.6 lipca Beta HCG Odpowiedz Link Zgłoś
kavainca Re: Ile Zarodkow Mialyscie Podanych w Invitro ISC 27.06.09, 15:15 będzie dobrze, tylko nie bądź taka spięta to nie pomaga Odpowiedz Link Zgłoś