Dodaj do ulubionych

PROGESTERON !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.03, 11:39
Jezeli nie pękają pęcherzyki, a progesteron z 22-23dc wynosi 24.5 to tak
jakby była owulacja, a jej nie było ? To jest nie zrozumiałe dla mnie, moze
ktos coś wie wiecej na ten temacik ?
Obserwuj wątek
    • piegoosek Re: PROGESTERON !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.12.03, 14:37
      witaj Malinko,
      widze, ze nikt nic nie wie w tym temacie! ja tez chyba nie... ale tak sobie
      mysle, ze moze ten wysoi poziom progesteronu wynika po prostu z tego, ze
      organizm i tak wytwarza progesteron mimo braku owulacji... hmmm... sama nie
      wiem! a co mowi Twoj lekarz? dlaczego kazal Ci zbadac poziom progesteronu, skoro
      niby nie bylo owu?
      pozdrawiam
      piegoosek
    • ikrol1 Re: PROGESTERON !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.12.03, 12:21
      No coż jedyne miejsca, gdzie jest produkowany progesteron to ciałko żółte i
      łożysko (tego drugiego ci życzę, ale na to za wczesnie w 22dc). W innym wypadku
      nie miałoby sensu badać jego stężń w celu monitorowania ich funkcji. Możliwości
      wyjaśnienia sytuacji jest kilka. Najbardzij prosta to to , że się w
      laboratorium machnęli (zdarza się). Inny powód może być taki, że pomimo,że
      pęcherzyk nie pękł to mogło sie z niego wytworzyć ciałko żółte (takie zazwyczj
      wydzielają zbyt mało progesteronu ale któż to wie). To jest ten sławetny LUF
      syndrome (pęcherzyk nie peka ale się mimo to przekształca w ciałko żółte).
      I wreszczie na koniec to naprawdę trzeba być pewnym, że pecherzk nie pękł.
      Niewiele madrego da sie naten temat powiedzieć. Ten wynik nie wydaje mi sie
      miarodajny.
      Pozdrawiam
      Ilona
      • Gość: Malinka Re: PROGESTERON !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.03, 12:50
        Dziękuję za rady mam nadzieję, ze w dalszej części diagnozowania coś się wyjaśni

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka