Gość: Malinka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.03, 11:39 Jezeli nie pękają pęcherzyki, a progesteron z 22-23dc wynosi 24.5 to tak jakby była owulacja, a jej nie było ? To jest nie zrozumiałe dla mnie, moze ktos coś wie wiecej na ten temacik ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piegoosek Re: PROGESTERON !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.12.03, 14:37 witaj Malinko, widze, ze nikt nic nie wie w tym temacie! ja tez chyba nie... ale tak sobie mysle, ze moze ten wysoi poziom progesteronu wynika po prostu z tego, ze organizm i tak wytwarza progesteron mimo braku owulacji... hmmm... sama nie wiem! a co mowi Twoj lekarz? dlaczego kazal Ci zbadac poziom progesteronu, skoro niby nie bylo owu? pozdrawiam piegoosek Odpowiedz Link Zgłoś
ikrol1 Re: PROGESTERON !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.12.03, 12:21 No coż jedyne miejsca, gdzie jest produkowany progesteron to ciałko żółte i łożysko (tego drugiego ci życzę, ale na to za wczesnie w 22dc). W innym wypadku nie miałoby sensu badać jego stężń w celu monitorowania ich funkcji. Możliwości wyjaśnienia sytuacji jest kilka. Najbardzij prosta to to , że się w laboratorium machnęli (zdarza się). Inny powód może być taki, że pomimo,że pęcherzyk nie pękł to mogło sie z niego wytworzyć ciałko żółte (takie zazwyczj wydzielają zbyt mało progesteronu ale któż to wie). To jest ten sławetny LUF syndrome (pęcherzyk nie peka ale się mimo to przekształca w ciałko żółte). I wreszczie na koniec to naprawdę trzeba być pewnym, że pecherzk nie pękł. Niewiele madrego da sie naten temat powiedzieć. Ten wynik nie wydaje mi sie miarodajny. Pozdrawiam Ilona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malinka Re: PROGESTERON !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.03, 12:50 Dziękuję za rady mam nadzieję, ze w dalszej części diagnozowania coś się wyjaśni Odpowiedz Link Zgłoś