Dodaj do ulubionych

Pytanie o Duphaston

19.08.09, 15:30
Chyba z serii tych głupich. Nie dopytałam lekarza, nowicjusze nie
jestm bo to ma byc 2 ciaza. Bo ja chce i nie chce byc w tej ciazy
przed lekarzem, a przed soba bardzo chce.
Mam PCO, zaburzenia owulacji. Biore Duphaston od 16-26 dnia cyklu. I
zakładajac ze 15 dnia cyklu mam owulacje, albo nawet pozniej np. 17
a ja biore lekarstwo od 16 to rozumiem ze pecherzyk nie zdarzy
dojrzec?? Bo ja mam wrazenie ze jednak jesli miewam owulacje mam ja
pozniej. No i boje sie ze moze miewam owulacje ale "tłumie ja"
lekami?? Juz sama nie wiem...
Obserwuj wątek
    • dagmara-k Re: Pytanie o Duphaston 19.08.09, 15:51
      jedni lekarze mawiaja ze duphaston nie blokuje owulacji, inni ze duphaston brac
      tylko po stwierdzonej owulacji. ja na braniu 16-25 stracilam pol roku, mialam
      sliczne nieowulacyjne cykle, bo wlasna owu mam w 32 dniu, jesli mam.
    • waszahanusia Re: Pytanie o Duphaston 19.08.09, 20:56
      no wlasnie ja nie byłam na obserwacji cyklu. Ale wiem kiedy mam
      jesli mam owulacje. Tak tez została zrobiona moja córka smile Mam teraz
      mieszane odczucia co do tego Duphastonu, brac nie brac...
      • jogna1 Re: Pytanie o Duphaston 20.08.09, 10:36
        Wystarczy mierzyc temperature i zaczac brac dupka od trzeciego dnia
        wyzszych temperatur.
        Nie powinno sie intuicyjnie wyznaczac dnia owulacji, czasem jest
        plodny sluz i wszystko wskazuje na owulacje a temperatura wciaz
        niska. Powod? owulacja sie przesunela. Jak sie mierzy temp to sie to
        widzi na wykresie. Warto mierzyc smile
        • dagmara-k Re: Pytanie o Duphaston 20.08.09, 11:34
          dokladnie. jak mierzylam tow idzialam, ze czasem objawy owu byly 3 dni przed
          temperatura, albo nawet i 2 po.
          • waszahanusia Re: Pytanie o Duphaston 20.08.09, 13:31
            jesscie Dziewczeta niocenione!!!! To teraz poradzcie mi jaki
            termometr?? No z tym zart, ale super dizeki wielkie. Bo ja na sluz
            zerkam, czuje ze brzuch troche boli. Temperatury nie mierze bo jestm
            mało systematyczna i wstaje o roznych porach dnia. Jeszcze mi tylko
            powiedzcie od którego dnia cyklu mam mierzyc, jak mi @ sie skonczy??
            • dagmara-k Re: Pytanie o Duphaston 20.08.09, 17:48
              wystarczy jak sie skonczy. ale poczytaj sobie o tym, bo te tempki musza byc
              dokladnie zapisane, roznice o 2 kreski sa juz wyznacznikiem.
              • waszahanusia Re: Pytanie o Duphaston 21.08.09, 11:04
                czyli elektryczny bedzie najlepszy prawda??
                • jogna1 Re: Pytanie o Duphaston 21.08.09, 12:43
                  proponuje termometr elektroniczny a nie elektryczny smile))Najlepiej jak bedzie
                  mial do 2 miejsc po przecinku. Temp powinnas mierzyc po zakonczeniu okresu,
                  codziennie o tej samej godzinie przed wstaniem z lozka. Temperatury mozesz
                  wpisywac do jakiego programiku ( sa rozne portale: fertilityfriend.com,
                  28dni.pl)..na 28 dni mozesz mnie poszukac i chetnie Ci pomoge. Duzo moga pomoc
                  tez dziewczyny z forum NPR. Jest tam duzo pomocnych linkow. Zacznij juz sobie
                  czytac smile
                  Pozdrawiam smile
                  • asiek334 Re: Pytanie o Duphaston 21.08.09, 13:36
                    A ja napisze wam tak... temperatura nie zawsze swiadczy o o owulce badz jej
                    braku.Ja biore duphaston od 14 dnia cyklu i mimo ze moje tempki były 36,6 a
                    owulka była.Niech kazda z nas słucha własnego rozumu i lekarza u ktorego sie
                    leczymy a nie wierzyc w to co sie wypisuje na forach.Przekonałam się na własnej
                    skórze i nieżle mi sie oberwało.I jesli ktos mi pisze ze moj lekarz jest durny
                    bądź jest idiotą bo w ten sposób zaleca mi branie duphastonu to ja poprosu juz
                    sie tym nie sugeruje.Kazda z nas przechodzi badania i wiemy czy owulka jest czy
                    jej nie ma ,sa jeszcze testy owulacyjne i stosuje je w traknie brania dupka i
                    jakos żadnych zaburzen nie ma.I tylko mi nie piszcie że jesli w moim przypadku
                    nie ma żadnych zakłócen to jeszcze to o niczym nie swiadczy.Przestałam sie
                    sugerowac i przejmowac tym co wypisuja na forach bo od tego można
                    zwariowac.Pozdrawiam.
                    • dagmara-k Re: Pytanie o Duphaston 21.08.09, 14:04
                      zgadzam sie, ale u mnie w cyklach 60 dniowych z owulacja po 30 dniu lekarz byl
                      idiota, bo duphaston pisal, owulacji nie sprawdzal, a ja patrzylam w plaskie
                      tempki przez ponad pol roku. choc lekarz ogolnie bardzo dobry, znany i wydaje
                      sie madry. nie namawiam nikogo do stiwredzania owulacji po temperaturze, tylko
                      do prowadzenia calego pomiaru npr, albo wykorzystania medycznych sprawdzaczy
                      owulacji.
                      • waszahanusia Re: Pytanie o Duphaston 21.08.09, 20:43
                        to moze i ja cos wyjasnie. Ze kekarza nie mam durnego, ale ja byłam
                        niezdecydowana za bardzo. Wiec kazał brac Duph. zebym miesiaczkowała
                        (mam cykle 60-90 dni, ale o dziwo hormony w normie sad - badania
                        miałam robione kilkakrotnie, miałam krzywa prolaktyny, przeswietlona
                        łacznie z rezonansem przysadki)czyli zaburzenia w owulacji,
                        niewielkie. Wiec mu nie powiedizałam ze cche miec 2 dizecko, ze jak
                        sie uda to sie uda. Tylko ze ja bym juz coraz bardziej chciała zeby
                        mi sie udało.
                        Pewnie ze słucham swojego organizmu, i naprawde dobrze wiem kiedy
                        mam owulacje. Mam wraznienie ze co drugi cykl, jakby jeden jajnik
                        był całkowicie wyłaczony. Mam piekne tez zdjecie z USG moich
                        PCOwatych jajników. Widac pieknie sa jak orzechy smile
                        • asiek334 Re: Pytanie o Duphaston 22.08.09, 16:48
                          W moim przypadku testy sprawdzają się w 100%,więc mierzenie tempki dla mnie nie
                          ma sensu.Moje cykle są 30 dniowe więc nie trudno sie domyślic kiedy mam owulke i
                          to przy duphastonie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka