karzel_wasyl 18.10.04, 13:34 Zaczynamy od najprostrzych zagadek Gdzie to jest? a) zamek zbudowany na planie czworokąta z 4 wieżami b) zamek u fundamentów kamienny, w górze ceglany c) zamek dość duży, dobrze zachowany następna podpowiedź niedługo Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zamek Re: Uwaga, uwaga - konkurs nr1 18.10.04, 13:53 Kamieniec Ząbkowicki? Tak gwoli ścisłości to jest konkurs nr 2, bo pierwszy już wygrałeś ;) Odpowiedz Link Zgłoś
karzel_wasyl Dodatkowe informacje 18.10.04, 14:15 Wiadomo było, że pierwsze próby to strzały na ślepo i myślałem, że w ogóle nikt nie zaryzykuje odpowiedzi. Ale mineło już ponad pół godziny więc dodaję nowe dane: a) 3 baszty okrągłe, jedna kwadratowa (północna) b) w róznych okresach znajdował się w zamku m.in. spichlerz, więzienie c) przed wejściem do zamku przepiękny starodrzew (m.in. pomniki przyrody) Chyba znacznie prościej, choć wciąż niewiadomo w jakim rejonie Polski szukać. Ale jeśli konieczna będzie następna podpowiedź, to chyba wszystko się wyjaśni. Hmmm, nagroda. Może zdjęcie tego zamku lub jak znajdę jakiś bilet wstępu. Albo po prostu 1 punkt 'w pamięci' ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
karzel_wasyl Re: Czy to zamek krzyzacki w Gniewie? 18.10.04, 14:26 Czy to zamek krzyżacki - TAK w Gniewie - NIE Odpowiedz Link Zgłoś
karzel_wasyl Bytów !!! 18.10.04, 14:57 Udało się i to nawet szybko. Trzeba było tylko określić rejon geograficzny i już strzał w dziesiątkę. A swoją drogą zamek jest całkiem ładny. Trochę irytujaca jest ta knajpa (ups restauracja) na zamkowym dziedzińcu oraz - od czasu do czasu - porozwalane słomiane tarcze Bytowskiego Bractwa Rycerskiego. Ale już samo muzeum można obejrzeć. Może niezbyt liczne uzbrojenie, ale dość ciekawe, a także stare narzędzia rolnicze muzeum Zachodniokaszubskiego. Poza tym zamek robi wrażenie dość masywnego. Szczególną atrakcją jest drewniany 'taras widokowy' na zachodnim murze. Zamek przechodził burzliwe dzieje, należał m.im. do Polski, Zakonu NMP, Szwedów i Marchii Brandenburskiej. No cóż tak to było na pograniczu Prusko-Polskim. Pozdrawiam i gratuluję * a o nagrodach to może się pomyśli ;-))) * Odpowiedz Link Zgłoś
slonkoq Bravo ZAMEK!!!! 18.10.04, 15:00 teraz dostaniesz w nagrodę buzi od Wasyla!! ;) A konkurs był OK. Poprosimy więcej! Pzdr Sq Odpowiedz Link Zgłoś
zamek :)))) 18.10.04, 15:39 Cieszę się bardzo, bardzo! Tylko proszę mnie Wasyl nie całować, bo jestem nieprzywykszy, żeby mnie mężczyzna całowała :) A propos Bytowa: zamek jest o tyle przyjemny, że bardzo dużo się zwiedza i prawie w każdą dziurę można nos wściubić, z rzeczoną galerią na murze włącznie. Ekspozycja też raczej ciekawie zaaranżowana. Kiedy byliśmy tam w maju z moją byłą sympatią, to dyżur oprowadzaczki pełniła pani o skądinąd sporej wiedzy, za to chyba żądająca jej natychmiastowego potwierdzenia, gdyż każde zdanie kończyła wyraźnie pytajnym "tak?", co juz na stałe weszło do naszego słowniczka (sympatia była, ale się przyjaźnimy) :) Odpowiedz Link Zgłoś